در جامع رایج، کامپیوترها، در همه جا، روز و شب به کار میروند. کامپیوترها در زندگی معمولی ما و حرفه ما نقش اصلی را دارند.
اخیراً هنگام به کارگیری کامپیوترهای کنونی، در موقعیتهای مختلف با مشکلاتی مواجه شدهایم. یکی از این مشکلات اطمینان به ارتباط بین کامپیوترها در شبکه میباشد. این مشکل جدی است. هنگامی که یک مدرک سری بین دو کامپیوتر مبادله میشود میتواند توسط دسته سومی از کامپیوترها هم خوانده شود.
برای پیشگیری از چنین مشکلاتی سیستمهای رمزی مورد توجه قرار گرفت و به صورت وسیع بر روی آن تحقیق شد. از میان انواع مختلف سیستمهای رمزی، سیستمهای رمزی کلید عمومی RSA بیشتر استفاده شد.
این سیستمها بر اساس عامل مشترک یک عدد صحیح بزرگ عمل میکنند که به سختی انجام میشود و یا ممکن است حتی با ابرکامپیوترهای رایج هم سالها طول بکشد، تا حل شود. طرح رمزی کنونی به وسیله تمرکز بر یک نقطه کم توان کامپیوتر انجام میشود.
از آنجایی که ساختن این سیستمها ساده است به صورت معمول در ارتباط بین کامپیوترها به کار میروند.
هر چند در سال 1994، p-shor در آزمایشگاه «AT, T » کشف کرد که چنین عامل مشترکی ممکن است با یک نمونه کامپیوتر که ماشینی ترینگ کوانتومی خوانده میشود و اساس یک کامپیوتر کوانتومی است، بسیار سریع تر محاسبه میشود. این کشف به نوعی به کامپیوتر کوانتومی برجستگی داده است که ممکن است به رمز گشایندههای کامپیوتر فرصت دهد تا با موفقیت، حتی به نفوذ ناپذیرترین سیستمهای طرح رمزی عملاً در زمانی کوتاه یورش برند.
بر خلاف اطلاعات عددی 0 و 1 پردازش کامپیوترهای رایج، کامپیوترهای کوانتومی موقعیت بالای 0 و 1 را پردازش میکنند. (به عنوان مثال 0 در بعضی از درصدها و نیز 1 در بعضی درصدها) بنابراین مورد اخیر با مورد قبلی تفاوت دارد.
دلیل دیگری برای اینکه چرا پیدایش کامپیوترهای کوانتومی پیش بینی شده است وجود دارد و آن این است که حل عامل مشترک اعداد بزرگ با کامپیوترهای کلاسیک بسیار مشکل است.
پس آیا کامپیوترهای سریع میتوانستند چنین عامل مشترکی را به راحتی حل کنند؟
سرعت بالای کامپیوترها بستگی به سرعت بالای cpu ها دارند و ساختن cpu ها سریعتر هم احتیاج به ترکیب مقیاس بزرگتری از cpuها دارد که میتواند در تراکم بالاتر ترانزیستورهای cpuهای مشابه در نظر گرفته شود.
با این حال، آن ترانزیستورها، هنگام نزدیک نمودن به اندازه اتمها یعنی جایی که با علم مکانیک کوانتومی عمل کردند به محدودیتهای فیزیکی اساسی رسیدند.
Cpu ها برای کامپیوترهای کوانتومی شامل المانهای اصلی مثل الکترونها و فوتونها خواهد بود. بنابراین الکترونها و فوتونها میتوانستند بسیار کوچکتر از ترانزیستورهایی باشند که در کامپیوترهای کلاسیک به کار میروند.
اندازه کنترل کنندههایی که این المانهای کوچک را کنترل میکنند به میزان پیشرفت علم و تکنولوژی بستگی خواهد داشت.
با این حال اکثر دانشمندان و محققان در آزمایشگاههای دانشگاه و مؤسسهها تصدیق نمودند که کارهای عقب مانده بسیاری برای ساختن کامپیوترهای کوانتومی مفید عملی یا تجاری وجود دارد.
کامپیوتر کوانتوم:
کامپیوتر کوانتوم طرحی است که کاربرد «ماوراءموقعیتهای» کیفیتهای کوانتوم را بررسی میکند. کامپیوترهای کوانتوم کوچک اخیراً ساخته شده و در حال پیشرفت میباشند.
پیش بینی میشود که با ساخت کامپیوترهای کوانتوم در مقیاس بزرگتر بتوان مسائل معین و ویژهای را سریعتر از کامپیوترهای کلاسیک حل کرد. کامپیوترهای کوانتوم با کامپیوتر های کلاسیک نظیر برخی «کامپیوترهای کوانتوم نقطهای» , «کامپیوترهای DNA»
و «کامپیوترهای ترانزیستوری» تفاوت دارند با وجود آن همه آنها از عوامل مکانیکی کوانتوم متفاوت با کیفیت ماوراء موقعیتها استفاده میکنند.
ساختار کامپیوترهای کوانتوم:
در مکانیک کوانتوم، قرار گرفتن یک ذره در دو مکان یا موقعیت در یک زمان معین امکانپذیر میباشد. این کاملاً مشابه schrodinger;s cat میباشد که در یک زمان هم زنده و هم مرده است. توانایی قرار داشتن در چند موقعیت مختلف در یک زمان معین را «ماوراء موقعیت» مینامند.
یک کامپیوتر کلاسیک دارای حافظهای است که متشکل از «بیتها» میباشد. هر بیت در برگیرنده 1 و 0 است. طرح توسط کنترل این بیتها محاسبه میشود.
یک کامپیوتر کوانتوم شامل یک سری «کیوبیتها» میباشد. هر کیوبیت میتواند تنها در برگیرنده یک و یا صفر و یا یک و صفر باشد. به عبارت دیگر قادر به در برگرفتن یک و صفر بطور همزمان میباشد.
محاسبه در کامپیوترهای کوانتوم توسط کیوبیتها انجام میشود. یک کامپیوتر کوانتوم با بکارگیری ذره کوچکی که دارای دو موقعیت هستند عمل میکند.
کامپیوترهای کوانتوم ممکن است از اتمهایی ساخته شده باشند که در یک زمان هم تحریک شده و هم تحریک نشده باشند و یا امکان دارد از «فوتونهای»نوری ساخته شده باشند که همزمان در دو مکان مختلف قرار داشته باشند.
ممکن است از پروتونها و نوترونهایی تولید شده باشند که همزمان دارای اسپین «بالا» و «پایین» باشند.
یک مولکول میکروسکوپی قادر به در برگرفتن چندین هزار پروتون و نوترون میباشد. و ممکن است به عنوان کامپیوتر کوانتوم که دارای هزاران کیوبایت میباشد به کار رود.
کامپیوترهای کوانتوم کاربردی:
David Divincenzo از IBM به نیازهای زیر برای یک کامپیوتر کوانتوم کاربردی توجه کرده است:
قابلیت درجه بندی از لحاظ فیزیکی به منظور افزایش تعداد کیوبیتها
برای مقادیر اختیاری کیوبیتها را میتوان در ابتدا قرار داد
گیت های کوانتومی از decoherence سریعتر اند
کیوبیتها به سهولت قابل خواندن هستند.