گروه بندی حشرات
بند لیسه داران و آرواره داران تقسیم می شوند.
کلیسه داراشامل :
§ عقرب ها
§ رتیل ها
§ عنکبوتیان
§ کنه ها
§ مایت ها
می باشند.
آرواره داران شامل:
§ شپش ها
§ ساس ها
§ کک ها
§ پشه های آنوفل
§ پشه خاکی
§ مگس
شگرد مورچه های جوان در مواجه شدن با دشمنان
زیستشناسان آمریکایی در تحقیقی تازه دریافتهاند که مورچههای قرمز جوان برای دفاع از خود در برابر حمله دشمن خود را به مردن میزنند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تحقیقات این محققان نشان داده است که مورچههای مسنتر از این ترفند مورچههای قرمز کارگر و جوان برای دفاع از خود در برابر حملات کلونیهای همسایه از استراتژی موثری استفاده نمیکنند، بلکه بیشتر یا فرار میکنند و یا مقابله به مثل میکنند.
این پژوهشگران دریافتند تاکتیک مورچههای جوان باعث میشود که چهار برابر بیشتر از مورچههای مسن شانس نجات یافتن پیدا کنند. به این ترتیب مورچههای جوان قادر خواهند بود زنده بمانند و تناسب کلونی ملکه را حفظ کنند.
این پژوهشگران دریافتند مورچههایی که چند روز سن دارند در برابر حمله دشمن خود را به مردن میزنند، مورچههایی که چند هفته سن دارند معمولا در صورت حمله میگریزند و بالاخره مورچههایی که چند ماهه هستند و از همه مسنتر محسوب میشوند، میایستند و مبارزه میکنند.
مورچههای جوان می دانند چون رشد فیزیکی کاملی نداشتهاند، اگر وارد مبارزه شوند؛ مطمئنا از پای در خواهند آمد؛ در نتیجه، با این تاکتیک زنده میمانند و به این ترتیب به افزایش رشد کلونی خود کمک می کنند.
رشد کلونی برای نجات و حفظ تناسب کلونی ملکه حائز اهمیت است.
نتایج این پژوهش در مجله Naturwissenschaften منتشر میشود. زیستشناسان آمریکایی در تحقیقی تازه دریافتهاند که مورچههای قرمز جوان برای دفاع از خود در برابر حمله دشمن خود را به مردن میزنند.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تحقیقات این محققان نشان داده است که مورچههای مسنتر از این ترفند مورچههای قرمز کارگر و جوان برای دفاع از خود در برابر حملات کلونیهای همسایه از استراتژی موثری استفاده نمیکنند، بلکه بیشتر یا فرار میکنند و یا مقابله به مثل میکنند.
این پژوهشگران دریافتند تاکتیک مورچههای جوان باعث میشود که چهار برابر بیشتر از مورچههای مسن شانس نجات یافتن پیدا کنند. به این ترتیب مورچههای جوان قادر خواهند بود زنده بمانند و تناسب کلونی ملکه را حفظ کنند.
این پژوهشگران دریافتند مورچههایی که چند روز سن دارند در برابر حمله دشمن خود را به مردن میزنند، مورچههایی که چند هفته سن دارند معمولا در صورت حمله میگریزند و بالاخره مورچههایی که چند ماهه هستند و از همه مسنتر محسوب میشوند، میایستند و مبارزه میکنند.
مورچههای جوان می دانند چون رشد فیزیکی کاملی نداشتهاند، اگر وارد مبارزه شوند؛ مطمئنا از پای در خواهند آمد؛ در نتیجه، با این تاکتیک زنده میمانند و به این ترتیب به افزایش رشد کلونی خود کمک می کنند.
رشد کلونی برای نجات و حفظ تناسب کلونی ملکه حائز اهمیت است.
نتایج این پژوهش در مجله Naturwissenschaften منتشر میشود.
حشراتی که در نفت زندگی می کنند
به طور معمول، نفت و حیات وحش آمیزهی خوبی نیستند. کافی است نگاهی به آشفتگیهای بومشناسی بسیاری بیندازیم که پس از نشت نفت در سراسر جهان رخ نموده است. برای مثال، زمانی که نفت کش پرستیج در سال 2002 میلادی در شمال غربی اسپانیا آسیب دید و نشت کرد، نزدیک 400 کیلومتر از آبهای ساحلی را آلوده کرد و به ماهیگیری آسیب زیادی رساند. سه سال پیش از آن، دهها هزار از پرندگان دریایی در پی نشت نفت در ساحل فرانسه کشته شده بودند.
در پرتو چنین رویدادهایی، سخن گفتن از بومشناسی نفت و زندگی در نفت ممکن است چندان بهجا به نظر برسد. با این همه، زندگی در نفت جریان دارد و به نظر میرسد برخی از گونههای حشرهها از این ماده کامیاب میشوند. شناختهشدهترین آنها، حشرهای است که مگس نفت نام گرفته و در جاهایی مانند گودالهای قیر رانکو لبرا ( Rancho La Brea )در لوس آنجلس دیده می شود. این مگس( Halaeomiyia petrolei ) که از نزدیک یک سده پیش نگاهها را به سوی خود کشیده است از حشرههایی روزگار میگذراند که به سطح برکههای قیر یا نفت چسبیدهاند. لاروهای این مگس، که با نام ماگوتهای برکهی نفت شناخته میشوند، بیشتر زمان خود را غوطهور در نفت میگذرانند و از باکتریهای نفتخوار و پسماندههای آلی بهرهمند میشوند.
مگس نفت زمان درازی است که نگاه پژوهشگران را به سوی خود کشیده است، زیرا در جایی زهرآگین زندگی میکند که گونههای دیگر را میکشد. این جاندار چگونه چنین توانایی را به دست آورده است؟ پاسخ را باید در باکتریهایی جست و جو کرد که در دستگاه گوارش لاروهای این جانور زندگی میکنند. با این همه، در نظر بگیرید لولهی گوارش جانور از آسفالت پر میشود، زنده ماندن میکروبها در چنین محیطی بسیار شگفتانگیز است. این باکتریها میتوانند هیدروکربنها را دگرگون کنند و نیاز خود را برآورده سازند. پژوهشگران امیدوارند این میکروبها راه رویارویی با هیدروکربنهای سرطانزا را که در دود کارخانهها و خودروها یافت میشوند، به ما نشان دهند.
شگفتآور این که محیطهای سرشار از نفت ممکن است میزبان آمیزهی پرباری از گیاهان باشند که حیات وحش را به سوی خود فرامیخوانند. در برخی از جاهای خشک مرکز کالیفرنیا، قیر بیرون میزند و در آنجا میتوانید گوناگونی زیستی بیشتری نسبت به زمینهای پیرامون ببینید. زیرا همانگونه که نفت به سطح زمین میآید، مواد فرار خود را از دست میدهد و به صورت قیر چسبان یا آسفالتی بیرون میزند که آب را همراه خود میآورد. آب فراودهی جانبی تولید نفت طبیعی است که به طور معمول زیر لایههایی از سنگهای نفوذناپذیر به دام میافتد، اما در این شرایط نادر، بومشناسی موضعی به آب اجازه میدهد همراه نفت بالا بیاید.
با این همه، جانورانی که از این واحههای نفتی غذا بر میگیرند، باید مواظب باشند. در برخی از این نهشتههای قیری فسیلهای پستانداران و پرندگان زیادی به دست آمده است که در این بستر چسبناک به دام افتادهاند. به نظر میرسد آن جانوران از گرسنگی یا خستگی جانباخته بودند یا جانوران شکارچی زمانی که به قیر چسبیده بودند، آنها را خورده بودند. هنوز هم در این منطقه روزانه بیش از 50 لیتر آسفالت به سطح زمین میرسد که پرندگان و پستانداران کوچک در آن به دام میافتند.
مگس، حشره همسفره با ما
مگس ها معمولا” در زمستان می میرند. با این همه برخی از آنها زمستان را پشت سر میگذارند، اما این کار فقط در وضعیتی کاملا” مطلوب امکان پذیر است. مگس ها اگر بتوانند درون انبارها یا داخل اماکن مسکونی؛ یعنی جاهایی که مواد آلی و گرمای کافی برای خوردن و تولید مثل وجود دارد، پناه بگیرند، میتوانند زمستان هم زنده بمانند و در فصل بهار ما شاهد حضور آنها در همه جا باشیم
طول عمر طبیعی مگس، حتی در بهترین وضعیت، در شمال خط استوا 7 تا 21 روز است. مهمترین عامل تغییر طول عمر این حشره، گرمای محیط اطراف آن است. مگسها وقتی دما به زیر صفر میرسد یا بیش از حد گرم می شود، گروه گروه میمیرند.
هر چند مگس ها بعلت عدم فعالیت ، بیشترین طول عمر را در هوای سرد دارند، اما تولید مثل فراوان آنها هنگامی صورت میگیرد که هوا گرم، غذا فراوان و رطوبت در حد متعادل باشد. زمستان آنها را چنان از تمام این شرایط مطلوب محروم میکند که نه تنها قادر به زندگی نیستند، بلکه مجال تولید مثل را هم نمی یابند. وزارت کشاورزی امریکا مدعی است که هیچ دلیلی مبنی بر حیات مگس در فاصله پائیز تا بهار وجود ندارد. (این ادعا جواب نکته دیگری است؛ چرا در بهار مگس اینقدر کم دیده می شود؟ )
اکنون این پرسش پیش می آید که مگسها چگونه دوباره شروع به تولید مثل میکنند؟ گروهی معتقدند که مگس ها نیز همانند برخی از حشرات دیگر، زمستان خوابی میکنند. اما نادرستی این نظریه به اثبات رسیده است. معدود مگسهایی را که در اول بهار مییابیم عمدتا” نتیجه تولید مثل همان مگسهایی هستند که با یافتن جایی مناسب، زمستان را پشت سر گذاشتهاند. برخی از مگسهایی که زمستان را پشت سرگذاشته اند، بالغ نیستند و کم و بیش در مراحل اولیه تکامل خود به سر میبرند. مگس تخم هایش را معمولا” درون زمین، شکافها، چوب و یا کودهای حیوانی میریزند. این تخم ها در عرض یک تا چهار ساعت به لارو تبدیل می شوند. لارو مگس در مرحله چهار روزه اش، همانند لارو تمام حشرات دیگر از گیاهان یا مواد حیوانی پوسیده تغذیه میکند. همچنان که لارو مگس بزرگ میشود، به حالت شفیرگی، حالتی که حدود پنج روز زمان میخواهد، درمیآید. در این فاصله، حشره همان طور که در حالت دگرگونی است، استراحت هم میکند.
بسیاری از حشرهشناسان این نکته را چنین توضیح میدهند که بیشتر مگسهایی که زمستان را پشت سر میگذارند، این فصل را در حالت لاروی یا شفیرهای میگذرانند؛ اما اکنون دانشمندان بر ای عقیده اند که مگس های بالغ برای زنده ماندن در زمستان، نسبت به مگس های جوانتر، از بخت و اقبال بیشتری برخوردارند.
جوانترها برای کنار آمدن با هوای سرد، با مشکلات بسیاری روبرو خواهند شد. با این همه برخی از لاروها و شفیره ها تا اواخر زمستان زنده می مانند و در بهار به مگس بالغ تبدیل میشوند.
میزان تولید مثل مگس ها واقعا” هراس آور است، دانشمندی تخمین زده است که فقط یک جفت مگس بالغ در عرض یک تابستان می توانند ۳۲۵۹۲۳۲۰۰۰۰۰۰۰۰ نوزاد مگس تولید کنند! در هند، در یک دو هزارم از هر متر مکعب خاک ، تعداد 4024 مگس زنده یافت میشود.
شاید برخی از خود بپرسند: پس چرا مگسها دنیا را نمیگیرند؟ هر نظری مبتنی بر کوچ زمستانی مگسها به جنوب نادرست است، زیرا حد متوسط پرواز هر مگس چهار صد متر است. دانشمندان پرواز مگس ها را رد گیری کرده اند. مگس ها در تمام طول عمر خود را به ندرت به آن سوی شعاع شانزده کیلومتری محل تولدشان پرواز میکنند.
مقاومت حشرات به سموم
قدمت حشرات به 350 میلیون سال بر میگردد. در طول این قرون متمادی حشرات با طبیعت بصورت Coevolution زندگی میکردند. از زمانی که انسان در صدد مقابله با حشرات برآمد از اسلحهای بنام سموم استفاده نمود. تا کنون بیش از هزاران ترکیب شیمیایی، تولید و بر علیه حشرات بکار برده شده است. بدیهی است حشرات نیز برای مقابله با این فشار طبیعی که بوسیله انسان هدایت شده است مکانیسم هایی را برای بقاء خود و نسلهای آینده خود بکار برده اند. انتخاب طبیعی بصورت بطئی در طول تاریخ بین حشرات و محیط اتفاق میافتد. با کشف سموم و استفاده از آن در کنترل حشرات در حقیقت روند انتخاب طبیعی (Natural selection) توسط انسان با شتاب فوق العادهای به پیش رفته است. تعریف مقاومت از نظر سازمان جهانی بهداشت بدین صورت است: «توانایی بقاء یک حشره به غلظتی از سم که قبلاً توسط آن غلظت کاملاً از بین میرفت». این توانایی بقا بصورت ارثی به نتایج بعدی انتقال مییابد. تاکنون گزارش های متعددی از مقاومت به سموم در انواع و اقسام حشرات ارائه شده است.
مشکلات مقاومت به سموم در حشرات
1 مقاومت به سموم در حشرات باعث بقای حشره در طبیعت و در نهایت ادامه خسارت اقتصادی و بهداشتی خواهد بود
2 مقاومت در حشرات باعث افزایش غلظت سم برای کنترل بهتر حشرات شده در نتیجه از نظر اقتصادی، بار مالی بیشتری برای انسان داشته و آلودگی محیط زیست را نیز افزایش میدهد
3 استفاده بیشتر از سموم باعث آلودگی محیط زیست شده و موجودات غیرهدف مثل حشرات مفید و موجوداتی که در سیر تکاملی جانوران و طبیعت نقش اساسی دارند را از بین میبرد
4 سموم استفاده شده، وارد چرخه تغذیه انسان و حیوانات شده و ناهنجاری های متفاوتی را باعث میگردد.
5 مقاومت به سموم، انسان را وادار به سرمایهگذاری در جهت کشف سموم جدید مینماید که این مسئله کاملاً مقرون به صرفه نمیباشد
6 مقاومت به سموم در حشرات باعث بازپدیدی بیماری های مختلفی که توسط حشرات به انسان منتقل میشوند گردیده است. بطور مثال بازپدیدی و تداوم مالاریا یکی از نمونههای بارز مقاومت پشه آنوفل به سموم است.
معرفی یک عامل بیولوژیک قارچی برای مبارزه با کرم ساقهخوار برنج
رییس موسسه تحقیقات برنج کشور با تاکید براینکه در این موسسه برای کاهش مصرف سموم در مزارع برنج اقدامات مطلوبی انجام گرفته است، گفت: بهزودی یک عامل بیولوژیک قارچی که تمام مراحل رشد و نمو کرم ساقه خوار برنج را متاثر میکند معرفی میشود که امیدواریم با انبوهسازی این عامل بتوانیم به میزان زیادی از مصرف سموم شیمیایی در سطح شالیزارها بکاهیم.