تاثیرات زیست محیطی تکنولوژی هسته ای
از میان همه انواع منابع انرژی ، انرژی هسته ای شاید کمترین تاثیر را بر محیط زیست شامل آب ، خاک ، زیستگاههای طبیعی ، گونه ها و منابع هوا داشته باشد ....
انرژی هسته ای کارآمد ترین منبع انرژی است زیرا با کمترین تاثیر بر محیط بیشترین میزان الکتریسیته را تولید می کند.
انرژی هسته ای بزرگترین منبع انرژی بدون تصاعد گازهای آلوده کننده در جهان است. کارخانجات نیروی هسته ای هیچ یک از آلوده کننده های هوا مانند گوگرد و ذرات معلق یا گازهای گلخانه ای که موجب تشکیل شکاف در لایه ازن جو زمین شده و در نتیجه تهدیدی برای اتمسفر ما هستند را تولید نمی کنند و نیازمند محدوده نسبتا کوچکی هستند و از دیگر تاثیرات منفی بر محیط زیست بطور موثر می کاهند.
استفاده ازاین انرژی به جای منابع دیگر به حفظ هوای پاک کمک می کند ، از شرایط اقلیمی زمین محافظت نموده ، مانع تشکیل شکاف در لایه ازن جو زمین می شود و از باران اسیدی نیز جلوگیری می کند.
همانطور که اشاره شد انرژی هسته ای یک منبع عاری از تصاعد گازهاست چراکه برای تولید برق چیزی را نمی سوزاند.
در سال 2004 کارخانجات نیروی هسته ای ایالات متحده از ورود 3.43 میلیون تن دی اکسید سولفور ، 1.1 میلیون تن اکسید نیتروژن و 696.6 میلیون متریک تن دی اکسید کربن به اتمسفر زمین جلوگیری کردند.
بیش از یک سوم مجموع کاهش تصاعد گازهای گلخانه ای در سال 2004 نسبت به سال قبل ، به کمک کارخانجات نیروی هسته ای ایالات متحده صورت گرفت.
آب تخلیه شده از یک کارخانه نیروی هسته ای حاوی هیچگونه ماده آلوده کننده مضری نیست و با استانداردهای تنظیمی تعدیل دما که برای حفظ حیات آبزیان وضع شده مطابقت دارد.
این آب برای خنک کردن بکار می رود و هرگز در تماس با مواد رادیو اکتیو قرار نمی گیرد. اگر آب یک کارخانه آنقدر گرم باشد که حیات آبزیان را به خطر بیندازد ، پیش از آنکه به رودخانه ، دریاچه یا ساحل منبعی که از آن تامین شده ، تخلیه گردد ، خنک می شود. برای خنک کردن این آب ، آنرا در یک حوضچه خنک کننده با آب مخلوط کرده و یا از طریق یک برج خنک کننده پمپ می شود.
بدلیل اینکه مناطق اطراف کارخانجات نیروی هسته ای و حوضچه های خنک کننده آنها بسیار تمیز و پاک هستند ، اغلب بصورت مناطق مرطوبی درمی آیند که زیستگاه هایی برای مرغان آبزی و دیگر پرندگان و ماهی ها ایجاد کرده و موجب حفظ حیات وحش و درختان ، گلها و چمن زار ها می شوند.
همچنین کارخانجات نیروی هسته ای در یک فضای نسبتا کوچک ، مقادیر زیادی الکتریسیته تولید می کنند ، از اینرو نسبت به سایر منابع انرژی زمین کمتری برای استقرار و فعالیت نیاز دارند.
از نظر حفظ گونه ها و تنوع بیولوژیکی ، باید گفت کارخانه های هسته ای بحدی از لحاظ محیطی خوش خیم هستند که به حفظ گونه هائی از حیات که در معرض خطر قرار دارند کمک می کنند بطوریکه این انواع می توانند در مناطق فوق زندگی کرده و زادو ولد نمایند. از این گونه ها می توان به عقاب دریائی ، شاهین ، برخی انواع پرندگان شکاری و غیره اشاره کرد. بر نامه ها طوری طراحی می شوند که حتی زندگی گونه هائی هم که در معرض خطر نیستند حفظ شود.
و بالاخره اینکه در سراسر چرخه سوخت هسته ای حجم اندک زوائدی که ایجاد می شود ، بدقت نگهداری ، بسته بندی و بطور کاملا بی خطر ذخیره می شوند.
درنتیجه صنعت انرژی هسته ای تنها صنعتی است که همه زائدات آن کنترل می شود و مانع تاثیرات منفی گسترده بر محیط زیست می گردد.
در مجموع انرژی هسته ای پاک ، محیط زیست ، شامل آب ، هوا ، خاک و حیات وحش را حفظ نموده به کشورها کمک می کند به توافقنامه های بین المللی هوای پاک عمل کنند.
مزایای انرژی هسته ای
انرژی هسته ای جایگزینی بی خطر، پاک و ارزان برای تولید برق ارایه می کند و نباید اجازه داد اطلاع رسانی غلط و تاکتیک های ایجاد رعب و وحشت در مردم بر بکارگیری صحیح از این انرژی تأثیر منفی بگذارد. پایگاه اینترنتی دانشگاه پیتزبورگ در مقاله ای به قلم برنارد کوهن، محقق و استاد دانشگاه با بیان این مطلب به بررسی مزیت های انرژی هسته ای پرداخته و می نویسد.
یکی از مزیت های مهم سوخت هسته ای این است که این سوخت مانع بروز انواع متعدد مشکلات زیست محیطی می شود که بر اثر سوخت های فسیلی (زغال سنگ) نفت و گاز ایجاد می شود.
از مهمترین مشکلات ناشی از سوخت های فسیلی که بیشترین توجه را به خود جلب کرده است گرم شدن زمین و تغییر آب و هوا و همچنین بارش باران های اسیدی است که آثار مخربی بر جنگل ها و ابزیان برجا گذاشته است.
این نویسنده می افزاید: آلودگی هایی که هر سال هزاران نفر را به گام مرگ فرو می برد پیامدهای منفی ناشی از حفاری های گسترده زغال سنگ و نشت نفت در آب های جهان است.
کوهن یادآور می شود که گرم شدن زمین موضوع کنفرانس های بین المللی مختلفی بوده است که همگی به لزوم کاهش انتشار دی اکسید کربن تأکید کرده اند.
سوزاندن سوخت های فسیلی موجب تولید حجم زیادی دی اکسید کربن می شود که همین امر موجب افزایش دمای زمین می شود.
برآوردها از میزان افزایش دمای زمین و پیامدهای آن متفاوت است اما نهایتاً اهمیت آثار آن را نمی توان از نظر دور داشت.
این مقاله می افزاید: از آنجائی که کشاورزی نیز به تغییرات آب و هوایی بسیار حساس است این امر موجب تغییر نوع محصولات قابل کشت در نواحی مختلف می شود.
تغییرات آب و هوایی مشکلاتی را هم در عادات دام نظیر عادات تولید مثلی پدید می آورد.
در نهایت آب شدن یخ های قطبی موجب بالا آمدن سطح آب دریا و افزایش جاری شدن سیل می شود و همچنین موجبات نفوذ آب شور به منابع آب شهری و آلودگی آب های زیر زمینی را فراهم می کند.
تغییر الگوهای طوفان، بارش باران و وزش باد از دیگر پیامدهای مهم تغییر آب و هوای زمین به شمار می رود.
سوزاندن سوخت های فسیلی موجب تولید حجم انبوهی دی اکسید سولفورو اکسید نیتروژن می شود. این گازها در ترکیب با رطوبت موجود در هوا، اسیدهایی را به وجود می آورند که همراه باران بر زمین فرو می ریزد.
آثار این باران های اسیدی، پیچیده و نتیجه گیری درباره آنها بحث انگیز است اما شواهد محکمی وجود دارد که در برخی مناطق باران های اسیدی دریاچه ها را برای ماهی ها غیر قابل زندگی ساخته و به جنگل ها به شدت آسیب زده است.
مشکلات ناشی از باران های اسیدی مسایلی را نیز در عرصه سیاسی به وجود آورده است.
مثلاً فعالیت نیروگاه های برق ایالات مرکزی آمریکا که مجهز به زغال سنگ هستند موجب بارش باران های اسیدی در شرق کانادا شده است. این موضوع اکنون یکی از عمده علل مشکلات اخیر در روابط کانادا و آمریکا به شمار می رود.
مشابه این وضع در اروپا نیز وجود دارد. آلاینده های ناشی از سوخت زغال سنگ انگلیس در حال از بین بردن دریاچه ها و جنگل های آلمان و کشورهای اسکاندیناوی است.
برناردکوهن می نویسد: وضع نامناسب سلامت بشر امروز بهایی است که در استفاده از سوخت های فسیلی می پردازیم.
مطالعات گسترده ای برای محدود کردن آثار زیانبار آلودگی هوا بر انسان صورت گرفته است اما توفیق برای دستیابی به این هدف بسیار اندک بوده است.
این مشکل با درک این واقعیت پیچیده می شود که این آثار زیانبار به تدریج طی سال ها یا دهه ها ایجاد می شود.
آلودگی هوا طی سال ها سیستم ایمنی بدن و توانایی را در مقابله با بیماری
های مختلف ضعیف می کند. تغییر دادن برنامه های فعلی و استفاده از انرژی هسته ای به جای سوخت های فسیلی می تواند از این عوارض نامطلوب جلوگیری کند.
زیان های ناشی از غیبت نیروی کار یا کاهش توانمندی آن بر اثر بیماری های مختلف حاصل از آلودگی هوا نیز مسائلی هستند که می تواند بطور غیرمستقیم بر اقتصاد یک کشور اثر بگذارد.
کوهن سپس تحت عنوان «انرژی هسته ای جایگزین ایمن و پاک» در این مقاله می نویسد:
جامعه هسته ای آمریکا در تحقیقاتی فواید انرژی هسته ای را اینگونه بررسی می کند که جمعیت زمین رو به افزایش است بنابراین نیاز به برق نیز افزایش خواهد یافت. رایانه (تلویزیون) مایکوویو و وسایل برقی بسیاری، امروزه به عنوان وسایل ضروری زندگی شناخته می شوند.
همه روش های تولید برق معایبی دارند. با گرم شدن زمین باید به دنبال راه هایی برای کاهش استفاده از سوخت های فسیلی باشیم چرا که راه های مختلفی برای تولید برق بدون انتشار آلاینده ها وجود دارد که معقول ترین روش در حال حاضر انرژی هسته ای است.
فقط در آمریکا هر سال 30 هزار نفر بر اثر آلاینده های حاصل از سوخت های فسیلی جان می بازند.
از مهمترین مزیت های سوخت هسته ای این است که سوخت هسته ای را می توان بازفراوری کرد و زباله های هسته ای را می شود با درنظرگرفتن تدابیر امنیتی دفن کرد.
کوهن می نویسد: برخی کارشناسان توسعه بهره گیری از انرژی خورشیدی را پیشنهاد می کنند. مشکل عمده در این روش اتکای آن به هواست. خورشید همیشه و در زمانی که نیاز به انرژی بسیار بالاست، نمی درخشد. مشکل دیگر این است که سلول های فوتو ولتانیک نمی توانند به جریان مستقیم برق تبدیل شوند. برخی دیگر احداث بیشتر نیروگاه های برق متکی به سوخت زغال سنگ را پیشنهاد کرده اند.
منابع زغال سنگ تا 400 سال دیگر کافی است اما سوخت زغال سنگ موجب انتشار گازهای سمی سولفور و اکسید نیتروژن می شود.
در این بین انرژی هسته ای تنها راه باقی مانده و روشی است که برآورد می شود در آینده در دسترس خواهد بود.
این امر کشورها را از اتکا به منابع انرژی خارجی بی نیاز می کند. به هر حال همه روش های تولید انرژی موافقان و مخالفانی دارد. در این بین باید تصمیمی صحیح برای تأمین نیاز آیندگان به انرژی اتخاد شود. کشورهای مختلف جهان اکنون به روش های گوناگونی نیاز انرژی خود را تأمین می کنند.
آمریکا برای تولید هفتاددرصد برق خود از سوخت های فسیلی و عمدتاً زغال سنگ و گاز طبیعی استفاده می کند.
انرژی هسته ای فقط 19 درصد و سدهای هیدروالکتریکی یازده درصد دیگر این نیاز را برآورده می کنند. برخلاف آمریکا کشورهای دیگر به خوبی مزایای انرژی هسته ای را درک کرده اند.
فرانسه از انرژی هسته ای برای تولید 77 درصد برق خود استفاده می کند. 35 نیروگاه برق هسته ای اکنون در سراسر دنیا در حال ساخت است که بیست و چهار مورد آن در آسیا است.
در همین حال از چهارصدو چهل و دو نیروگاه برق هسته ای که در 32 کشور جهان فعال است چرنوبیل تنها حادثه ای است که در سابقه استفاده از انرژی هسته ای ثبت شده است.
انرژی هسته ای هیچ گاز یا فلز سمی بر محیط زیست نمی افزاید و برخلاف سدهای هیدروالکتریکی اکوسیستم منطقه را تغییر نمی دهد.
یک واحد وزنی پوند از اورانیوم بیست هزار یا بیشتر از یک واحد وزنی از زغال سنگ انرژی تولید می کند.
در انگلیس هم اکنون 16 نیروگاه برق هسته ای فعال است که یک چهارم برق موردنیاز این کشور را تأمین می کند.
کوهن درباره استفاده های فعلی و موردنظر از نیروگاه های برق هسته ای در این مقاله می نویسد: در سال 2005 بالغ بر 441 تأسیسات هسته ای تجاری در سراسر جهان وجود داشت که ظرفیت کلی تولید برق آنها حدود 368 گیگاوات بود.
80 درصد راکتورها و تأسیسات تولید انرژی هسته ای در جهان بیش از پانزده سال عمر دارند.
آرژانتین، برزیل، کانادا، چین، فنلاند، هند، ایران، ژاپن، کره شمالی، پاکستان، رومانی، روسیه، کره جنوبی، تایوان، اوکراین و آمریکا کشورهایی هستند که اخیراً ساخت نیروگاهی جدید را برنامه ریزی کرده یا به پایان رسانده اند.
بلغارستان، جمهوری چک، مصر، فرانسه، اندونزی، اسرائیل، اسلواکی، آفریقای جنوبی، ترکیه، انگلیس و ویتنام نیز در حال بررسی ساخت نیروگاه جدید هستند.
اولین بار واژه توسعه پایدار در سال ۱۹۸۰ مطرح گردید . تعاریف متعددی برای توسعه پایدار ارائه گردیده که عمومی ترین آنها عبارت است از :شکلی از توسعه ، برای برآوردن نیازهای نسل حاضر بی آنکه به قابلیت نسل های آینده برای برآوردن نیازهایشان آسیب رسد