برای نگهداری ماهی دیسکاس از هر دو نوع آکواریوم شیشه ای و پلاستیکی می توان استفاده کرد.
معمولا نوع شیشه ای در داخل ایران رایج تر و مقرون به صرفه تر است.
بهتر است تعداد ماهی های خود را از قبل مشخص کنیم. معمولا نسبت ۳۰ لیتر برای هر ماهی حداقل نسبت برای نگهداری این نوع ماهی می باشد.
البته نسبتی که در بالا ذکر شده است به ابعاد ماهی و عوامل مختلفی بستگی دارد .و این نسبت معمولا یک نسبت حداقل است.
به عنوان مثال بنده برای نگهداری ماهی های خود از یک آکواریوم با نسبت ۳۵*۴۰*۱.۴۰ استفاده می کنم. خوب حتما حدس زدید که من چند تا ماهی دارم. !! حدستون درسته.
در هر حال اولین چیزی که شما احتیاج دارید همون آکواریوم با نسبت معین برای تعداد ماهی های معین هستش.
مهمترین نکته ای که برای نگهداری دیسکاس باید رعایت شود شرایط خاص آب داخل آکواریوم می باشد.
۱-آبی که برای نگهداری دیسکاس استفاده می شود باید کاملا شفاف و تمیز باشد( Crystal & clear)
۲- دمای آب باید ثابت و بین اعداد ۲۷ تا ۳۲ باشد.
۳- سختی آب باید ۳ و یا کمتر از آن باشد.
۴- PH آب باید بین اعداد ۶ تا ۷ باشد .
۵- آب فاقد نیترات و نیتریت باشد .
۶- آب فاقد هرگونه کلر باشد.
۷- آب کاملا استریل شده باشد.
و ..
خوب در ادامه به توضیح مطالب بالا خواهیم پرداخت.
شفافیت و تمیزی آب
قبل از آب گیری :
مسلما همه ما هی ها در آبی شفاف و تمیز سالم تر زندگی خواهند کرد. با توجه به اینکه اکثرا برای آب گیری آکواریوم از آب شهری استفاده می شود آب شفافیت و تمیزی لازم را دارد. اما عدم رعایت مواردی مانند عدم شستشوی دقیق شن های کف آکواریوم معمولا شفافیت آب را در هنگام اب گیری آکواریوم از بین می برد. بنابراین شستشوی دقیق شن های تزیینی کف آکواریوم قبل از استفاده و ریختن در کف آکواریوم این مشکل را ۱۰۰ درصد حل می کند.
برای شستشوی دقیق ای شن ها و سنگ ها بهتر است آنها را در بسته های بسیار کوچک در صافی های پلاستیکی ریخته و چندین بار با آب سرد و گرم بشوییم تا کاملا گرد و خاک آنها شسته شده و از بین برود. سپس اقدام به ریختن آنها در کف آکواریوم نماییم.
بعد از آب گیری :
مسلما آب داخل آکواریوم باید همیشه تمیز و شفاف بماند . برای این کار می توانیم از انواع و اقسام فیلتر ها ی مخصوص این کار استفاده نماییم .
معمولا در تمامی آکواریوم ها از ۲ عدد فیلتر زیر شنی و یک یا ۲ عدد فیلتر برقی برای اینکار می توان استفاده کرد. برای آکواریوم های نگهداری دیسکاس بهتر است که از فیلترهایی دیگر مانند فیلترهای خارج آکواریوم نیز استفاده شود.
دمای آب
برای ثابت نگهداشتن دمای آب از بخاری های داخل آب استفاده می شود که نوع اتوماتیک آن با توانایی ۲۵۰ و یا ۳۰۰ وات بسیار مناسب است. بهتر است بعد از آب گیری آکواریوم بخاری را نصب کرده و دمای آن را بر روی ۳۰ درجه بگذاریم تا آب به دمای لازم برسد.معمولا مارک Rena بهترین گزینه می باشد. اما از مارک های خوب دیگر ایرانی مانند ماهیران نیز می توان استفاده نمود.
سختی آب
آب مورد استفاده برای نگهداری دیسکاس ها باید سختی کمی داشته باشند. برای اندازه گیری سختی آب از یک کیت تست سختی آب استفاده می کنیم که معمولا کیت Tetra مرغوب تر و رایج تر است .
سختی آب همانگونه که در بالا ذکر شد برای دیسکاس ها باید ۳ و یا کمتر از آن باشد. برای پایین آوردن سختی آب می توان از موادی مانند صمغ شیمیایی یا همان رزین با تکنیک های خاص استفاده نمود که در ادامه بحث ها به آن خواهیم پرداخت .
PH آب
مطالعات نشان داده است که گونه های طبیعی دیسکاس ها در آب هایی با PH بین ۶ تا ۷ زندگی می کنند. برای تست PH آب می توان از یک نوار مخصوص تعیین PH و یا نوع قطره ای آن و یا نوع الکتریکی آن استفاده نمود. توضیحات در مورد روش های پایین آوردن و بالابردن PH آب در ادامه توضیح داده خواهد شد.
نیترات و نیتریت
این دو ماده بی شک سمی ترین و خطرناک ترین ماده برای دیسکاس ها هستند . بنابراین کنترل میزان نیترات و نیتریت آب در فواصل زمانی معیین بسیار ضروریست. از آنجا که این ۲ نوع ماده اکثرا در اثر فضولات ماهی ها به وجود می آیند بنابراین امکان وجود داشتن آنها در آب تازه بسیار کم است و کنترل آن در مراحل نگهداری آکواریوم بسیار لازم است. برای تعیین نیترات و نیتریت آب از کیت تست نیترات و نیتریت Tetra که بسیار متداول است استفاده می کنیم.
کلر
به دلیل استفاده از آب شهری مساما گاز کلر در داخل آن وجود دارد که صدمات جدی را به ماهی وارد میکند. برای از بین بردن این گاز در مرحله آب گیری آکواریوم یا از محلول های ضد کلر موجود در بازار استفاده می کنیم و یا آکواریوم را آب گیری کرده و ۲۴ ساعت اجازه می دهیم تا هوای زیادی از طریق سنگ های هوا در آن جریان داشته باشد و سپس اقدام به انداختن ماهی درون آن می کنیم .در هر حال ترکیب ۲ روش بالا بسیار عالیست .
استریل آب
برای استریل کردن آب در مرحله نگهداری آکواریوم به خصوص در مورد ماهی های دیسکاس بهتر است از یک لامپ UV استفاده شود . مارک های مختلفی در بازار وجود دارد که مارک Resun آن پیشنهاد می شود.
قدم بعدی آماده نمودن آب برای آکواریوم دیسکاس .
بعد از اینکه شن های تزیینی را کاملا شستید و آنها را به همراه وسایلی مانند سنگ های هوا و.. در کف آکواریوم قرار دادیدنوبت به آب گیری آکواریوم می رسد.
برای این کار از آب شهری استفاده خواهیم کرد. سعی کنید در هنگامی آب گیری آب را بر روی شیشه های کناری آکواریوم بریزید تا شن های کف پراکنده نشوند. در مورد شلنگهای اتصال هوا به سنگ های کف نیز بهتر است از گیره های مخصوص این کار استفاده شود و تمامی شلنگ ها از گوشه های آکواریوم به خارج انتقال یابند.
بعد از اینکه آکواریوم را آب گیری کردید بخاری را نصب کنید و دمای آن را بر روی ۲۸-۳۰ درجه بگذارید.
پمپ هوا را نیز روشن نمایید. حجم آب موجود در آکواریوم را اندازه گیری کنید و بر اساس آن محلول ضد کلر را در تمامی نقاط آکواریوم پراکنده کنید.
۱٪ حجم آب را حساب کرده و بر اساس آن نمک طعام به آب آکواریوم اضافه نمایید.بهتر است قبل از این کار نمک را در داخل ظرفی جداگانه با مقداری آب مخلوط نمایید و سپس این مخلوط را به آب آکواریوم اضافه کنید.
برای ایمن ساختن آب از هرگونه مواد از محلولی به نام Tetra Aqua Safe استفاده خواهیم کرد. بر اساس در صد ترکیب نوشته شده بر روی بسته آن و بر اساس حجم آب آکواریوم به میزان مورد نیاز از این محلول به آب اضافه کنید.
فیلترهای درون آب را نیز روشن نمایید. بعد از ۲۴ ساعت آب آکواریوم آماده است .اما نکته مهم تکمیل چرخه آکواریوم و چرخه مربوط به سیکل ازت می باشد. معمولا بین ۱۵ تا ۲۰ روز این چرخه تکمیل خواهد شد. بهتر است در طول این مدت از ماهی های ارزان قیمتی مانند زبرا در درون آکواریوم تا تکمیل چرخه مورد نظر استفاده شود. بعد از تکمیل چرخه آکواریوم می تواند پذیرای دیسکاس باشد.
انتخاب و خرید دیسکاس
دیسکاس ها دارای رنگ های گوناگون می باشند که هرکدام زیبایی مخصوص به خود را دارند.
متاسفانه تشخیص نر و ماده این نوع در دوران قبل از بلوغ هنوز هم به سختی انجام می شود.اما مواردی چند وجود دارد که شاید به وسیله آنها بتوان تا حدی و نه به طور ۱۰۰ درصد نر و ماده دیسکاس را در دوران قبل از بلوغ تشخیص داد.
اولین مورد شکل ظاهری کله دیسکاس ها می باشد. معمولا دیسکاس های نر دارای یک شکستگی کوچک بر روی پیشانی خود هستند. در حالی که در دیسکاس های ماده اکثرا پیشانی بدون شکستگی و دارای سطحی صاف است.
از طرفی شکل ماده ها معمولا دایره ای تر و شکل نرها کشیده تر و بلندتر است.
روش دیگر که احتمال آن بسیار ضعیف است تشخیص بر اساس شکل باله بالا می باشد. بر اساس این روش معمولا انتهای باله ماهی های نر دیسکاس تیز گوشه و در ماهی ماده گرد گوشه است .
به هر حال مطمئن ترین روش تشخیص شناخت از روی شکل دستگاه تناسلی ست که فقط در دوران بعد از بلوغ میسر است.
و اما نکات دیگر:
۱- دقت کنید که ماهی به حرکات دست شما عکس العمل نشان دهد.
۲- بدن ماهی دارای زخم و هیچ نوع لکه غیر عادی رنگی نباشد .
۳- رنگ ماهی تیره نباشد.
۴- چشمهای ماهی کدر و یا برجسته نباشند .
۵- ماهی با سر رو به پایین شنا نکند .
۶- باله ها و دم ماهی پوسیده و یا دارای لکه های سفید نباشد.
۷- تنفس ماهی بسیار بالا و یا بسیار پایین نباشد.در صورتی که حتی یک ماهی درون مخزن دارای تنفس بالایی بو د و یا با یک آبشش تنفس میکرد از خرید دیسکاس در آن مخزن منصرف شوید.
۸- ماهی باله ها ی بالایی و پایینی خود را باز کرده باشد .
۹- ماهی از جانب ماهی های دیگر مورد حمله قرار نگیرد.
۱۰- شکم ماهی فرورفته نباشد ( مثل اینکه با انگشت داخل خمیر فشار داده شود و نقش فرورفتگی آن بماند