انواع ذرت از نظر ویژگی ها و ساختمان آنوسپروم متفاوت هستند . مهمترین گونه های ذرت عبارتند از :
گونه ذرت غلافی : پر مصرف ترین گونه در کشورهای تولید کننده ذرت
گونه ذرت دندانی
گونه ذرت سخت
گونه ذرت آردی
ذرت شیرین : برای تولید کنسور ذرت استفاده می ود و قند آن دکسترین است.
گونه اپک2 : دارای اسید آمینه های ضروری لیزین و متانونین و تروپیتوفان است . این گونه از موتاسیون ها حاصل شده
گونه ذرت مومی
گونه ذرت آجیلی
ویژگی های کیفی ذرت :
گونه های مختلف ذرت دارای ویژگی های متفاوتی هستند و برای مصارف مختلف ذرت گونه های با ویژگی های خاصی مناسب تر است . بنابراین پیش از انتخاب ذرت ابتدا باید نمونه آن را مورد ارزیابی لازم قرار داد . در ارزیابی ذرت جهت استفاده برای موارد مختلف عوامل زیادی تاثیر دارند که مهمترین آنها عبارتند از : رنگ،وزن مخصوص،میزان دانه های شکسته شده،دانه ها آسیب دیده،دانه های حشره زده،دانه های کپک زده ،آشکار و پنها بو،مقدار نشاسته.
مراحل مقدماتی برای تعیین اسیدیته و پراکسیدنیک
دو بسته پفک را خرد کرده و داخل ظرف شیشه ای دردار می ریزیم .نسبتاً آنرا پر می کنیم سپس روی آن را هگزان می ریزیم تاسزحی که هگزان بالا بیاید و 24 ساعت می گذاریم بماند بعد از این مدت آنرا صاف کرده و هگزان چون حلال چربی است چربی پفک را در خود حل کرده و خارج می شود و از صافی رد شده و بعد از این محلول (هگزان و چربی) را می گذاریم بماند تا هگزانش خارج شود . می توانیم روی بن ماری قرار دهیم تا این کار سریعتر انجام شود.از روغن باقی مانده برای تعیین اسیدیدته و پراکسید استفاده می کنیم .
رطوبت
ابتدا پلیت را که داخل فور استریل کردیم از فور درآورده و داخل دسیکاتور گذاشته تا سرد شود. بعد پلیت را با ترازی دیجیتالی وزن کرده و وزن آنرا یادداشت می کنیم سپس kg2 نمونه را روی آن وزن کرده بعد نمونه را در سطح پلیت پخش کرده و در داخل فور می گذاریم و به مدت 5/2 ساعت در دمای c105 و سپس اختلاف وزن قبل و بعد از خشک کردن را اندازه می گیریم . برای تهیه نمونه یک بسته پفک برداشته و پفک داخل آنرا خرد می کنیم و بعد بسته را باز کرده و نمونه را برمی داریم . برای اندازه گیری بعد از خشک کردن پلیت را از فور برداشته و داخل دسیکاتور گذاشته تا سرد شود بعدش وزن می کنیم.
100*
=درصد رطوبت
وزن نمونه
رطوبت باید حداکثر 3% باشد .
نمک : g2 گرم نمونه پفک خرده شده را داخل ارلن cc500 ریخته وزن می کنیم. سپس cc9 اسید نیتریک غلیظ 65% به اضافه cc25 نیترات نقره اره نرمان به نمونه اضافه می کنیم و روی هیتر قرار می دهیم درابتدای جوش آنرا برمی داریم سپس CC5-3 پرمنگنات اشباع به آن اضافه می کنیم اگر تغییر رنگ داد و محیط قهوه ای شد یک مقدار از گلوکز تجاری آنرا از بین می بریم و بعد CC100 آب مقط به آن اضافه کرده و در مجاورت معرف زاج آهن اشباغ با تیوسیانات آمونیوم اره نرمال تا ایجاد رنگ آجری تیتر می کنیم.
=درصد نمک
100*
585/0*(v -25)
وزن نمونه
v حجم تیوسیانات مصرفی
نکته : اسید نیتریک بخاطر اسیدی کردن محیط استفاده می شود . میزانش اگر از cc9 کمتر یا بیشتر باشد اشکالی ندارد.
پرمنگنات اشباع پروتئین های مزاحم را از محیط خارج می کند .
طرز تهیه پرمنگنات اشباع و معرف زاج آهن و آهن اشباع : داخل یک بشر آب مقطر می ریزیم و سپس داخل آن آنقدر پرمنگنات یا معرف زاج آهن می ریزیم تا دیگر حل نشور و بعد از گذشت 12 ساعت آنرا صاف می کنیم .
خاکستر نامحلول در اسید
کروزه را داخل کوره c 550 گذاشته بعد می گذاریم داخل دسیکاتور تا رد شود. و به وزن ثابت برسد بعد با ترازوی حساس (4رقم اعشار) آن را وزن کرده و عددش را یادداشت می کنیم بعد gr 1 نمونه داخل آن وزن می کنیم و وری شعله می سوزانیم تا دودش تمام شود سپس مجدداً به کوره c550 انتقال می دهیم تا 24 ساعت بماند بعد از آنکه سفید شد بیرون می گذاریم تا سرد شود(لازم نیست حتماً داخل دسیکاتور باشد)
بعد از cc25 اسید کلریدریک (3آب و اسید غلیظ) به آن اضافه می کنیم و روی هیتر با حرارات ملایم به مدت 10 دقیقه می گذاریم تا بجوشد بعد با کاغذ صافی بدون خاکستر (شماره 42) صاف می کنیم و کروزه و کاغذ صافی را با آن مقطر می شوییم کاغذ صافی را به کروزه منتقل می کنیم و روی هیتر می گذاریم تا خشک شود و بسوزد بعد از آن به کوره c 550 منتقل می کنیم و بعد از اینکه سفید شد از کوره خارج می کنیم و داخل دسیکاتور می گذاریم و پس از سرد شدن وزن می کنیم .
=خاکستر نامحلول دراسید
وزن کروزه خالی – وزن کروزه با نمونه خاکستر
(h-100)
h درصد رطوبت
درصد پروتئین :
g2 از نمونه را داخل بالن ژوژه وزن کرده و g5 سولفات پتاسیم و gr سولفات مس به آن اضافه کرده و سپس cc25 اسید سولفوریک غلیط به آن اضافه می کنیم سپس بالن گازگیر (حاوی سود 5%) را روی بالن گذاشته ابتدا شعله را کم می کنیم تا ازجوش و کف بیافتد و پس از اینکه جوشش یکنواخت شد در مرحله هضم ازت موجود در ماده غذایی تحت تاثیر اسید سولفوریک تبدیل به سولفات آمونیوم می شود.
در مرحله تقطیر با اضافه کردن سود سولفات آمونیوم تبدیل به آمونیاک شده و متصاعد می شود که این آمونیاک در ارلن گیرنده محتوی اسید جذب می شود مابقی اسیدی که با آمونیاک خنثی نشده در مرحله تتیراسیون با سود اره نرمال خنثی می کنیم تا رنگ محلول شفاف شود.
Pro% =
7/5*14*v-50
2*(h-100)
14:وزن مولکولی ازت
7/5 : فاکتور pro برای بلغور ازت
2 : وزن نمونه
V: سود مصرفی
چربی استخراجی
پفک را خرد کرده و داخل کارتوش می ریزیم و آنرا پرمی کنیم باید ابتدا کارتونش را وزن کنیم و حدود gr 10-8 پفک به کارتوش اضافه می کنیم و دستگاه سوکسله را می بندیم و شیر ورودی آب را باز می کنیم و روی آن اتر می ریزیم تا نف بالن از اتر پر شود و می گذاریم 24 ساعت بماند تا کاملاً سیفون شود . چربی با اتر خارج می شود بعد از 24 ساعت می گذاریم بماند تا اتر خارج شود و چربی بماند بعد چربی همراه با بالن وزن کرده و وزن بالن خالی را کم کرده و چربی استخراجی بدست می آید.