تحقیق مقاله نخود

تعداد صفحات: 79 فرمت فایل: word کد فایل: 7950
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مهندسی کشاورزی زراعت
قیمت قدیم:۳۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله نخود

     

    نخود به خانواده بقولات تعلق دارد . بذور رسیده و خشک نخود دارای ارزش غذایی زیاد می باشد و یکی از مهمترین منابع غذایی سرشار از پروتئین
    ( 18 تا 23 درصد ) می باشد و نیز از قابلیت نگهداری و انبار داری خوبی برخوردار است .

    علاوه بر اهمیت نخود به عنوان یک منبع غذایی مهم برای تغذیه انسان و دام، این گیاه می تواند در حاصلخیزی خاک ، بویژه در مناطق خشک موثر باشد . با توجه به اینکه این گیاه نسبت به سایر حبوبات سازگاری بیشتری با شرایط اقلیمی کشور دارد و می تواند بخشی از نیازهای پروتئینی کشور را تأمین کند، باید بیشتر مورد توجه کشاورزان و مسئولان کشور قرار گیرد .

    ازدیاد جمعیت و نیاز روز افزون بشر به مواد غذایی از یک طرف و محدودیت منابع تولید از طرف دیگر اندیشه محققان و دولتمردان را در این راستا سوق داده که تنها راه دستیابی به خود کفایی کشاورزی ،به دلیل محدود بودن منابع آب و خاک هر کشور افزایش عملکرد در واحد سطح می باشد و این میسر نمی گردد مگر با تولید ارقام پر محصول که با بهره گیری از علم ژنتیک می توان به این مهم دست یافت .

    آگاهی و اطلاع از نحوه عمل ژن در کنترل صفات، کمی و کیفی بودن صفات ‌تعداد ژن کنترل کننده ، نقشه کروموزومی و سایر اطلاعات ژنتیکی می تواند ما را در اهداف دورگ گیری یاری نماید . لازم به ذکر است که در چند سال اخیر دورگ گیری بر روی گیاه نخود تیپ کاملی با موفقیت در بخش تحقیقات حبوبات کرج و چند شهرستان از جمله گرگان آغاز گردیده است .

    از دیدگاه اصلاح نبات برخی از دلایل کاهش عملکرد و پتانسیل عملکرد پایین در ارقام کنونی نخود عبارتند از : حساسیت ارقام به بیماریها ، خسارات آفات ‌و عدم واکنش ارقام کنونی به مدیریت فشرده مثلاً استفاده از کود ، آبیاری: از این رو عمده تلاش متخصصین اصلاح نباتات معطوف به کشف راههای چگونگی افزایش پتانسیل ژنتیکی در عملکرد نخود می باشد .

    مطالعات نشان داده است که یکی از راههای افزایش عملکرد نخود ،‌ افزایش بیوماس و بهبود شاخص سطح برداشت می باشد . با انجام عملیاتی مانند تلاقی های بین گونه ای ، تلاقی بین دسی – کابلی، ایجاد تیپهای پا بلند و ارقام حساس به کود و آبیاری می توان بیوماس گیاه و در نتیجه شاخص برداشت آن را افزایش داد .

     

    فصل اول ( کلیات )

    سیستماتیک نخود :‌

     

    نخود زراعی با نام علمی Cicer aritinum می باشد که به خانواده بقولات
    ( Fabaceae ) تعلق دارد و رده بندی گیاهی آن به صورت زیر است :

    شاخه                                                                    Megnolio Phyta

    رده                                                                       Megnolio Psida

    زیر رده                                                                                Rosidae    

    رسته                                                                                   Fabales    

    تیره                                                                              Fabaceae

    زیر تیره                                                                        Faboideae

    جنس                                                                                 Cicer

    گونه                                                                           C.arietinum

    معرفی جنس Cicer ( توصیف کلی همراه با تأکید ویژه بر روی گونه C.arietinum ) .

    جنس Cicer شامل گونه های یکساله مانند C.arietinum و گونه های دائمی است . گیاهان این جنس گاهی به صورت درختچه ای بوده ولی هرگز به اندازه یک درختچه یا بوته حقیقی رشد نمی کنند . این گیاهان دارای کرک بوده و کرکهای آنها ممکن است غده دار یا بدون غده باشند ،‌ساقه ها منشعب ،‌ راست یا خمیده ، بر روی زمین خوابیده یا ایستاده ، کم و بیش شیار دار می باشند . برگها جفت پری1 و تک شانه ای2 دارای پیچک و یا بدون پیچکند .

    کاسه گل در قاعده منظم و در قسمت پشتی محدب است . جام گل سفید همراه با رگه های بنفش ،‌ آبی یا صورتی می باشند .

     

    خامه نازک و نخ مانند ،‌ صاف و بی کرک است ،‌ ستون پرچمی و یا دلفوس
    ( 1+9 ) و شکل قرار گرفتن آنها در کاسه گل کمی اریب است

    گل آذین جانبی دارای 1-5 گل ( گونه C.arietinum شامل یک یا ندرتاً دو گل ) هستند.

    گلها منفرد یا خوشه ای روی دم گلهای محوری قرار دارند . نیام محتوی  1-10 بذر (C.arietinum دارای یک تا سه بذر ) است .

    منشأ تاریخچه نخود :‌ ( ال . جی . جی . واندر میزن )

    نخود زراعی (C.arietinum ) یکی از اولین لگومهای دانه ای است که در دنیای قدیم اهلی شده است .

    به احتمال زیاد نخود از نواحی جنوب شرقی ترکیه و مناطق مجاور آن در سوریه منشأ گرفته است در این منطقه سه گونه وحشی یکساله از جنس ( Cicer ) که ارتباط زیادی با نخود زراعی دارند پیدا شده است . این سه گونه عبارتند از :

    C.echinos permum

    C.reticulatum

     C.bijugum

     

    دی کندول ( 1883 ) منشأ نخود را به منطقه جنوب قفقاز و شمال ایران نسبت داد و واویلوف ( 1950 ، 1949 ، 1926 ) دو مرکز اولیه ( مرکز تنوع فعلی ) جنوب غربی آسیا و مدیترانه و یک مرکز ثانویه ابتدایی را به عنوان مرکز منشا نخود معرفی نمود . وی گزارش کرد ککه مشابه دیگر لگومهای دانه ای ،‌ ارقام دانه درشت در حوزه دریای مدیترانه گسترش یافته است , در حالی که ارقام دانه ریز به سمت مشرق  گسترش پیدا کرده اند . شواهد نشان می دهد که نخود های دانه درشت و کرم رنگ از دو قرن پیش از طریق افغانستان به هندوستان وارد شده است کما اینکه نام هندی آن ( نخود کابلی )  را نسبت به پایتخت افغانستان
    می برد . ارقام دانه ریز و سیاه رنگ نخود به نام دسی معروف هستند و هم اکنون این طبقه بندی به صورت گسترده ای به منظور تشخیص دو گروه اصلی از ارقام نخود استفاده می شود . نخود از طریق دست نوشته های قدیمی شناخته شده است . واژه هالورو1 بدین نکته دلالت می کند که نخود از زمانهای بسیار گذشته ( بیش از سه هزار سال قبل از میلاد ) به عنوان یک ماده غذایی ثابت ،ولی کم اهمیت در بین النهرین مصرف می شده است .

    نام Cicer دارای منشا لاتین 2و احتمالاً از واژه Kickere در زبان هند و اروپایی اقوام اولیه یونان که در شمال یونان می زیسته اند مشتق شده است .

    دان ( 1883) معتقد است که Cicer از واژه عبری Kikus به معنای کروی مشتق شده است .

    گامز ( 1924) واژه Cicer را با واژه عبری Kelsech مقایسه کرده است . قدیمی ترین منبع لاتین در مورد اصلاح arietinum در کارهای کولومیلا مشاهده شده است , که احتمالاً به عنوان ترجمه واژه یونانی Krios میباشد . اسامی Ram و Chickpea نیز مربوط به حالت و شکل بذر است .

    در ترکیه , رومانی , بلغارستان , ایران و نواحی مرزی شوروی سابق در این کشورها نخود تحت عنوان nakhut_nohutنامیده می شوند , که مشتق از واژه هایی مانند nut یا nohot است . 1

    طبقه بندی غیر اختصاصی جنس Cicer :

    در جنس Cicer چهار بخش مشاهده می شود :

    بخش اول : (Mono Cicer M.G.POPOV) جالب ترین بخش برای مختصصین اصلاح نباتات بوده و دارای گونه های یک ساله ,گلریز ,ساقه ایستاده تا خوابیده و برگهای تک شانه ای و یا دارای پیچک در انتهای محور اصلی برگ می باشد .

    بخش دوم : (Chamae Cicer M.G.POPOV ) دارای گونه های بوته ای یکساله و یا چند ساله با شاخه های خزنده نازک که در هر برگ دارای سه تا هفت برگچه است .

    بخش سوم : (Poly Cicer M.G.POPOV) دارای گونه های چند ساله است  و بیشتر گونه ها گل درشت و با برگهای تک شاخه ای بوده و در انتهای محور اصلی برگ دارای پیچک می باشد .

    بخش چهارم : (Acantho Cicer M.G.POPOV) گونه های چند ساله با گلهای بزرگ و بادوام است و محور برگ کرک دار و دارای کاسبرگ دندانه ای و کرک دار        می باشد .

     

    طبقه بندی بر حسب عادات رشدی :

    به طور کلی گونه های نخودرا بر حسب عادات رشد (محل رشد ی) می توان به چهار نوع تقسیم کرد :تیپ های زراعی ؛ تیپ های علفی ,تیپ های موجود در شیب های سنگ لاخی خشک و نسبتاً ملایم و تیپ های موجود در مناطق جنگلی با خاکهای بسیار مرطوب غنی از هوموس .

    با این وجود ممکن است برخی گونه ها منحصراً در یک رویش گاه دیده نشوند نخود به خاکهای نرم تا حدی کلوخی و سنگلاخی بیشتر از خاکهای با بافت ریز (نرم ) سازگاری نشان می دهد .

    نخود گیاهی است مقاوم به خشکی و در عین حال تنوع ژنتیکی در آن وجود دارد ریشه اصلی نخود بیش از یک متر در خاک نفوذ می کند و مشابه بسیاری از دیگر گونه های مناطق کوهستانی نیازمند زه کشی و تهویه مناسب می باشد .گونه های یک ساله     C.bijugum, C.echinospermumاغلب در محیط های نامناسب مانند حاشیه مزارع ,مزارع آیش و چمنزار ها رشد می کند  .

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله نخود

    فهرست:

    مقدمه                                                                                                            1

    فصل اول ( کلیات )

    سیستماتیک نخود                                                                                           3

    معرفی جنس Cicer                                                                                          3

    منشاء و تاریخچه نخود                                                                                  4

    طبقه بندی غیر اختصاصی جنس Cicer                                                             7

    طبقه بندی بر حسب عادت رشدی                                                               8

    طبقه بندی بر حسب اندازه بذر                                                                    9

    وضعیت نخود و اهمیت جهانی آن                                                                 10

    فصل دوم ( زراعت نخود )

    شرایط محیطی کشت نخود                                                                           14

    کاشت نخود                                                                                                   15

    عملیات کاشت در زراعت نخود                                                                    17

    برداشت نخود                                                                                               17

    فصل سوم ( سیتولوژی نخود )

    تعداد کروموزومها                                                                                        19

    مرفولوژی هسته                                                                                           20

    پلی پلوئیدی                                                                                                   21

    کشت بافت گیاهی                                                                                          22

    فصل چهارم ( اصلاح نخود )

    اهداف اصلاحی نخود                                                                                      25

    تاریخچه اصلاح نخود                                                                                      26

    برنامه های منطقه ای و بین المللی                                                                27

    آزاد سازی ارقام در دنیا                                                                                29

    تکنیک های اصلاحی                                                                                         30

    وارد کردن مواد گیاهی خارجی                                                                      31

    گزینش بدون دو رگ گیری                                                                         33

    گزینش بعد از دو رگ گیری                                                                                     34

    معرفی و گزینش گیاه                                                                                    35

    هیبریداسیون                                                                                                             38

    اصلاح با استفاده از موتاسیون                                                                        42

    مخلوط ارقام                                                                                                  43

    مقایسه روشهای مختلف اصلاحی                                                                    44

    سازگاری و ثبات ارقام                                                                                   46

    اصلاح برای کیفیت و بازار پسندی                                                                 48

    تیپ پا بلند                                                                                                     53

    خصوصیات دو غلافی و غلاف چند بذری                                                        55

    کاهش حساسیت به فتو پریود                                                                       56

    نر عقیمی                                                                                                        57

    تلاقی های بین گونه ای                                                                                  58

    اینتروگرسیون دسی – کابلی                                                                         59

    ارقام حساس به کود                                                                                      61

    ارقام حساس به آبیاری                                                                                  62

    ارزیابی لاینها و آزاد سازی ارقام                                                                    63

    نقش مرکز تحقیقات بین المللی گیاهان زراعی                                              69

    نتیجه گیری                                                                                                    74

    منابع و مآخذ                                                                                       

    منبع:

    1-باقری ، عبد الرضا ؛ ا ، زند و م ، پارسا . a 1376 . حبوبات ، تنگناها و راهبردها . جهاد دانشگاهی مشهد .

    2-باقری ، عبد الرضا ؛ ا ، نظامی ؛ a ، گنجی و م ، پارسا . b 1376 . زراعت و اصلاح نخود . جهاد دانشگاهی مشهد .

    3-کوچکی ، عوض و م ، بنایان اول . 1372 . زراعت حبوبات . جهاد دانشگاهی مشهد .

    4-مجنون حسینی ، ناصر . 1372 . حبوبات در ایران . جهاد دانشگاهی مشهد .

    5-فارسی ، محمد – باقری ، عبدالرضا . 1377 . اصول اصلاح نباتات ، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد .

    6-sing h . K . B  - باقری ، عبدالرضا ، 1377 . زراعت و اصلاح نخود . جهاد دانشگاهی مشهد .

تحقیق در مورد تحقیق مقاله نخود , مقاله در مورد تحقیق مقاله نخود , تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله نخود , مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله نخود , تحقیق درباره تحقیق مقاله نخود , مقاله درباره تحقیق مقاله نخود , تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله نخود , مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله نخود , موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله نخود
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت