عوامل زنده :
عفونی ( مسری ) – ویروس باکتری
غیر عفونی (غیرمسری) – تنش های محیطی
شیره خام آوند چوبی
شیره پرورده آوند آبکش
آسیب دیدن ریشه : باعث اختلال در جذب آب و مواد معدنی
وسایل و مواد مورد نیاز برای جداسازی :
وسایل : ضدعفونی ظروف – ضد عفونی محیط کشت – ضد عفونی محیط کار
ظروف شامل لوله آزمایش – پتری دیش – بشر
محیط کشت : potato Dextrose Agar
Corn Meat Agar
برای ضدعفونی کردن ظروف از اتوکلاو و آون استفاده می شود.
در اتو کلاوه در دمای C120 به اندازه atm1
در اتو آون در دمای C180 به مدت 1 ساعت
برای ضدعفونی کردن محیط کشت هود میکروبیولوژیک یا لامینارهود استفاده می شود.
هود لامینار: شامل فیلتر fan- لامپ av- لامپ فلورسنت
الکل سفید : "70%" cc30 آب مقطر + cc70 الکل : ضدعفونی کردن دست و سطح هود
الکل صنعتی : برای ضدعفونی – بافت های گیاهی
پنبه - کاغذ حوله ای استریل – پنس – آسن یالوپ – اسکااپل (تیغه جراحی )
انکوباتورها :
که فقط در دمای بالاتر از محیط مدل معمولی
انکوباتور یخچالی دار : تمام دماهای مورد نیاز را فراهم می سازد.
اکثر قارچ ها در دمای C30-25 رشد می کنند لذا دمای محیط آزمایشگاهها برای رشد آنها مطلوب است .
هیف ها بر دو نوع هستند:
بدون دیواره
دیواره دار
ایجاد هیف
جوانه زنی
اسپور
قارچ
تولید اندامهای زایشی
مراحل پیشرفت بیماری :
محل نفوذ برای قارچها :
< >بافت سالم محل زخم ها روزنه های هوایی روزنه های آبی – عدسک تهیه محیط کشت PDA:
این محلول که از potato Daxtor Agar می باشد که به مقدار g39 در لیتر آب مخلوط نموده و برای ضدعفونی از آن استفاده می نمائیم.
روشهای کشت :
اطاقک مرطوب یا کاغذ بلاتر : نیاز به محیط کشت ندارد و برای تحریک قارچهای موجود در بافتهای گیاهی به تولید اسپور استفاده می شود .
جداسازی پاتوژن به صورت خالص از بافتهای گیاهی با استفاده از محیط های کشت بافتهای بیمار و آلوده که بیماری در حال گسترش در بافت باشد پاتوژن به صورت خالص جدا می شود .
که وسایل و مراحل جداسازی شامل :
< >تهیه محیط کشت تهیه نمونه مناسب از مزرعه یا باغ ضدعفونی بافتهای بیمار انتقال بافت بیمار به محیط کشت
ضدعفونی بافتهای بیمار
اگر برگ و ساقه باشد در زیر هود با استفاده از الکل 70% و اگر طوقه و ریشه با استفاده از آب اکسیژنه و یا هیپواکریت سدیم 1%
دلیل 70% بودن الکل سفید :
به خاطر اینکه مولکولها به صورت غیرقطبی می باشند.
در باکتریها محیط کشت نیتروژن آگار NA برای جداسازی باکتریهای ایجاد می شود .
بیماری گموز :
پوسیدگی طوقه و ریشه ؟ phytophthora
به وسیله بیولوژیک مورد شناسایی برای کنترل قرار می گیرد .
اسپورهای قارچ معمولاً به صورت دوکی و هلابی و عامل قارچها fasariam می باشد.
اسپور کوچک میکرو (اسپور بزرگ را ماکروکنیدی گویند ) چند هجره ای .
اپیدمی :
زمانی که یک پاتوژن در منطقه ی وسیعی و در مدت کوتاه در میان جمعیت انتشار می یابد و بسیاری از آن جمعیت خسارت وارد می آیند پدیده اپیدمی باعث بیماری می شود.
Phytophthora infestans:
به نام قحطی بزرگ سیب زمینی معروف است .
دما ، رطوبت ، نور هواشناسی
پاتوژن تله اسپور
میزبان حساس همگی حساسند
زمان به مرور
روشهای کنترل بیماری
< >غیر شیمیایی شیمیایی زراعی 2-1 مکانیکی
3-1 فیزیکی
4-1 بیولوژیکی
1-4-1- ایجاد مقاومت در گیاهان
2-4-1- استفاده از آنتاگونسیت
هدف از کنترل :
از بین بردن یا کوچک کردن 1 اضلاع مثلث که موجب کاهش بیماری
بازدید:
یکی از عامل بیماری هاسن می باشد که باعث بیماری (Nematos pora) می شود.
اگر مغز سالم است بیماری وجود ندارد .
در حال حاضر اگر سن وارد ؟ شود بعد از مدتی لکه سفید قابل مشاهده می باشد.
گموز: یکی بیماری قارچی داخل خاک – کات کبود برای جلوگیری – رطوبت و حرارت شرایط لازم برای گموز
کرماتیا : (پوست خوار) : مغز را خراب می کند.
سوسک سرشاخه خوار: پوسته و شاخه خراب می شوند.
یکی از علائم گموز برگ درخت روی شاخه می ماند در اوایل بهار و تابستان علائم دیده می شود .
مبارزه از طریق گیاهان تله : از طریق رنگ بودن آنها و جذب ؟ مانند کروتالاریا
مبارزه از طریق گیاهان آنتاگونسیت : از طریق ایجاد سم – مانند گل جعفری
سم یا زهرابه: (toxin)
قارچ مولد افلدتوسیکن
عامل بیماری : آسپرژیلوس فلاووس
پاتوژن
محیط مناسب
میزبان حساس
مثلث بیماری
"Disease triangle"
موجودات زنده :
< >یوکاریوت : 1- جانواران 2- گیاهان 3- قارچ ها 4- آغازیان پروکاریوت : باکتری – جلبکهای سبز
تشخیص بیماری های گیاهی :
بررسی ظاهری گیاه بیمار مقایسه علائم بیماری با منابع علمی
بررسی آزمایشگاهی گیاه بیمار
< >بررسی میکروسکوپی نمونه با تهیه اسلاید جداسازی عامل بیماری بر روی محیط کشت