آشنایی با چاپ سیلک و روش های کاربرد آن
برای تعیین قدمت چاپ سیلک باید به تاریخ چاپ در طلیعه های باستانی آن و نگاره های غارها و کتیبه ها نگاه جدی داشت.قدمت قدیمی ترین نگاره های مصور روی استخوان ،سنگ ،دیوار ها و غارها به ۱۵۰۰۰ - ۱۰۰۰۰ سال قبل می رسد. اولین اثرها با قرار دادن دست روی دیوار غار و فوت کردن رنگ قرمز گل اخری روی آن ایجاد شده است. یکی از قدیمی ترین مدارک به دست آمده مهر داریوش پادشاه هخامنشی است که در موزه لندن نگهداری می شود.
در ۹۰۰ - ۶۰۰ سال پیش از میلاد روش استنسیل در چین ،ژاپن و مصر شروع شد. در این روش برای جلوگیری از پاره شدن توری استنسیل از تارهای موی انسان یا حیوان برای ساخت آن استفاده می کردند. این روش در اواخر قرن ۱۸ در ژاپن با نام Yuzen Printing متداول گردید که در آن به جای موی انسان از نخ های ابریشم استفاده می کردند. در سال ۱۸۵۰ در شهر لیون فرانسه تحول از چاپ استنسیل به چاپ سیلک صورت گرفت. در آن زمان به دلیل استفاده از توری های ابریشم کلمه سیلک Silk به معنای ابریشم بر روی این چاپ باقی ماند. در سال ۱۹۰۷ امتیاز چاپ با شابلون های توری به نام ساموئل سیمون Samuel Simon در منچستر انگلیس ثبت گردید.
با کشف مواد حساس به نور در سال ۱۹۵۰ و روش شابلون سازی و بکار بردن ماشین های سیلک و روتاری این صنعت پیشرفت چشمگیری داشته است.
▪ برای چاپ سیلک به چند فاکتور نیاز داریم
کلاف یا همان فریم که باید با اندازه سفارشی که قصد انجام آن را داریم سفارش داده شود که اغلب از جنس چوب میباشد
توری مناسب کار که دارای شماره های مختلفی است که به تناسب نوع کار در نظر گرفته می شود
هر شماره توری بیشتر باشد توری دارای بافت ریزتری است ودر مورد توری توری ساخت کشور سوئیس از همه مناسبتر است
مواد حساس که شامل دو قسمت میباشد ۱.کلویید یا همان نگهدارنده ماده حساس که نقش حلال وامولسیون ماده حساس را دارد
ماده حساس که به آن بی کرومات نیز گفته می شود که همان بیکرومات آمونیوم میباشد
هر کدام از این مواد به تنهایی به نور حساسیت ندارند ودر صورت مخلوط شدن خاصیت حساسیت به نور را میگیرند نسبت مخلوط شدن ۱/۱۰ میباشد که یک بیکرومات و۱۰ قسمت کلویید میباشد البته بسته به عواملی چون ماندگی مواد دمای محیط و.... هر چقدر این نسبت رعایت نشود در حساسیت تاثیر مستقیم میگذارد
منبع نور دهی که باید از میز نور مناسب استفاده نمود که میتوان از منبع نور فلورسنت یا همان مهتابی نیز استفاده نمود
روش کار نیز به گونه ایست که باید بصورت عملی کار نمود یا مشاهده نمود و از حوصله توضیح خارج است.
داروی ظهور در این روش همان آب معمولی است که قسمتهای نور نخورده با آب پاک می شود
در کار سیلک از فیلم پوزتیو استفاده می شود که بصورت خوانا در زیر توری وبین توری ومنبع نور قرار می گیرد.
به جای فیلم برای ارزانتر شدن می توان برای کارهای خطی از کاغذ کالک نیز استفاده ودر عوض زمان نور دهی را بالا برد که نتیجه مطلوبی دارد وارزانتر میباشد
برای شستن توری در پایان نیز از ماده سفید کننده که همان وایتکس خودمان است می توان استفاده نمود
در مورد نوع رنگ به خاطر گستردگی مواد چاپ شونده نمی توان از نوع خاصی نام برد که باید به نسبت نوع کار انتخاب شود ولی اغلب رنگها در چاپ سیلک برمبنای روغن هستند که حلال آنها تینر به عنوان ماده نچندان استاندارد مورد استفاده قرار می گیرد.
راکل یا اسکوییچی که به آن کاردک نیز گفته می شود برای کشیدن رنگ در روی توری نیز مورد استفاده است که باید عامل انتقال رنگ بعنوان عامل فشار روی ماده چاپ شونده است که در انتخاب نوع مناسب باید دقت کرد تا نتیجه خوبی عایدمان شود.
موارد ریزدیگری مثل چسب آب چسب و..... نیز لازم است.در مورد کشیدن توری وحساس کردن توری ونوردهی می توانید به یکی از کارگاه های سیلک مراجعه کرده تا متحمل خسارت نشوید.مورد مهم دیگر میز کار مناسب نوع کار است که نباید در انتخاب درست آن از هیچ هزینه ای چشم پوشی نکنید.
بیشترین استفاده از چاپ سیلک هنوز به روش دستی است .چاپ سیلک در واقع نوع پیشرفته ای از چاپ استنسیل است.در این روش هرچه سوراخ های توری ریزتر و ظریف تر باشد ترامها دقیقتر و کیفیت چاپ بهتر خواهد بود.
در این روش ابتدا توری را روی چهارچوبی شبیه به بوم نقاشی وصل می کنند سپس سطح توری را با ماده ژلاتینی که با بی کرومات آمونیوم به نور حساس شده می پوشانند.به دنبال آن طرح مورد نظر را بر روی آن قرار می دهند. در تاریکی به این مجموعه نور داده می شود و سپس شابلون را با آب سرد یا کمی ولرم و پر فشار می شویند.
در این روش ترام ها باید درشت و حدود ۱۲۰ Lpi باشد .در کارهای چند رنگ برای هر رنگ، شابلون جداگانه تهیه می شود.