خویشتن داری پیشه کنید
در بریتانیا بارداری در میان دختران مجرد نوجوان یک معضل اجتماعی اساسی محسوب میشود.
برخی از روزهای مدرسه برای بسیاری از دانشآموزان تقریبا همه جای دنیا با خمیازه و تاخیر و اخم آغاز میشود. روز چهارشنبه 21 سپتامبر هم حتما به نوعی با همین شرایط برای بسیاری از دانشآموزان مدرسه سنت آگوستین، که مدرسهای وابسته به کلیسای انگلستان در شمال غرب لندن است، آغاز شد. اما آنروز دانشآموزان بزرگتر این دبیرستان مختلط، با استقبال متفاوتی از سوی مسئولان مدرسه روبرو شدند. به آنها گفته شد که یک گروه از جوانان آمریکایی آمده اند تا درباره یک معضل بزرگ اجتماعی و جهانی صحبت و برنامه نمایشی اجرا کنند.
دخترها و پسرهای دانش آموز در ابتدا با بیتفاوتی و بیحوصلگی (که واکنشی قابل انتظار از این گروه سنی در جامعه لندن محسوب می شود) حضور و معرفی این گروه را تحمل کردند. تا این که حرفها تمام شد و نمایش شروع شد و هیجان موسیقی جو خواب آلود سالن اجتماعات مدرسه را تغییر داد و چهرهها خندان شد. آنها با حرکات نمایشی، درباره ایدز میگفتند و توضیح میدادند که همه اعضای این گروه برای امتناع از ابتلا به این بیماری مهلک، راه پرهیز از رابطه جنسی تا زمان ازدواج را انتخاب کرده اند.
بر روی لباس اعضای جوان این گروه واژه WAIT (صبر) نوشته شده بود. بنیاد بینالمللی مبارزه با ایدز واشنگتن، که ناظر بر برنامه های این گروه است، با این واژه می خواهد به نوجوانان بگوید که در برقراری رابطه جنسی عجله نکنند.
پرهیز از رابطه جنسی (و یا به تعبیری حفظ بکارت تا ازدواج) از سالها پیش در سطح جامعه آمریکایی به عنوان یک ارزش مطرح بوده است. در یک دهه گذشته قریب به 2/5 میلیون جوان آمریکایی در مراسمی به امساک جنسی قسم خورده اند. اما ابعاد تبلیغی این نوع نگرش جنسی تنها به کنترل بیماری ایدز منتهی نمیشود. طرفداران پرهیز در رابطه جنسی میگویند که این روش برای پیشگیری از بارداری دختران نوجوان و انتقال بیماری های مقاربتی هم تنها راه نجات است. اخیرا میزان بارداری نوجوانان آمریکایی 10( تا 14 سال) بهطور بیسابقهای افت کرده است. مسیحیان متعصب آمریکایی ادعا میکنند که ترویج پرهیز از روابط جنسی مسبب این آمار چشمگیر (پایینترین حد از سال )1946 بوده است. اما مراکز تنظیم خانواده آمریکا این نظریه را رد میکنند. به گفته آنها 88 درصد از نوجوانانی که به پرهیز از روابط جنسی تا پیش از ازدواج قسم خورده اند، به قول خود پایبند نمی مانند و در واقع آموزش جنسی و استفاده از کاندوم دلیل کمتر شدن بارداری در این گروه سنی بوده است.
پیروی از الگوی آمریکایی
در بریتانیا بارداری در میان دختران مجرد نوجوان یک معضل اجتماعی اساسی محسوب میشود. دولت این کشور در سال 2000 متعهد شد با اجرای برنامه های آموزشی تا سال 2010 میلادی میزان بارداری در نوجوانی را پنجاه درصد کاهش دهد. اما موفقیت آمریکا در پایین آوردن میزان بارداری در نوجوانان که با قدرت گرفتن عقاید مذهبی مصادف شده، بسیاری را در بریتانیا به این فکر واداشته است که شاید پرهیز جنسی تا زمان تاهل، راه درستی برای رفع این معضل در این کشور هم باشد. این گروه عقیده دارند که آموزش جنسی نه تنها کافی نیست بلکه خود محرک نوجوانان برای داشتن روابط جنسی است. مخالفان پرهیز از رابطه جنسی در مقابل میگویند اگر میخواهیم نوجوان را از باردار شدن یا بیماریهای مقاربتی نجات بدهیم باید به او یاد بدهیم که به خاطر همرنگ شدن با همقطارانش تن به رابطه جنسی ندهد و به جای پرهیز و سرکوب امیال جنسی، برای جسم خود ارزش قائل باشد و از آن مراقبت کند. آنطور که از مقالات و بحثهای رسانهای در بریتانیا پیداست موضوع پیروی از الگوی آمریکایی -که در حال حاضر جامعهای مذهبی در غرب قلمداد میشود- برای رفع معضلات اجتماعی، مانند جرم و جنایت و عواقب ناشی از بی بندوباری جنسی بیش از هر زمان دیگر بر سر زبان هاست. این درحالی است که طبق شواهد جامعه شناسی، بریتانیا در عصر کنونی (لااقل در مقایسه با آمریکا) یک جامعه مذهبی تلقی نمیشود. میزان مراجعه کنندگان به کلیسا در این کشور کمتر از دیگر کشورهای غربی است و شهروندان سیاه پوست عمده افرادی هستند که کلیساهای این کشور را در روز دعاگزاری یکشنبه پر میکنند.
تردید مشترک خانوادههای سنتی و مدرن
نگرانی از باز شدن چشم و گوش نوجوانان در مسائل جنسی دغدغه بسیاری از پدر و مادرها، چه در غرب و چه در جوامع سنتی است. هریک از این جوامع هم برای محدود نگاه داشتن آسیبهای ناشی از آزادیهای جنسی به عوامل مختلفی متوسل شدهاند. این دغدغه را شاید خانواده های مهاجر مسلمان در کشورهای غربی بیش از سایر گروهها لمس میکنند. بسیاری از آنها همواره میترسند که فرزندان آنها - به ویژه دخترها- آزادی جنسی را پیشه کنند. اما گسترش جهانی بیماری ایدز، که یکی از عمدهترین راههای ابتلا به آن از راه آمیزش جنسی است، هم جوامع سنتی و هم جوامع غربی را گرفتار خود کرده است و باعث شده که نه تنها دولتها بلکه خانوادهها هم وادار شوند که واکنش خود به موضوع روابط جنسی نوجوانان و جوانان را مورد بازنگری قرار بدهند. خانوادههای سنتی و نیمه مدرن -که معمولا برای کنترل رفتار نوجوان خود تا حد زیادی به ارزشهای حاکم متکی هستند و از واکنش جامعه به عنوان پلیس برای محدود کردن آنچه بی بندوباری جنسی تعریف شده، استفاده میکنند- رفتهرفته میبینند که عقدههای جسمانی ناشی از سرکوب غرایز طبیعی جنسی چه خطرات روانی را برای فرزندانشان به دنبال دارد.
در غرب هم که به رغم آزادی های جنسی گفتگوی باز میان اولیا و فرزندان در مورد مسائل جنسی هنوز یک عرف نشده است، دولت ها و نهادهای مسئول، خانواده ها را به طور فزاینده ای ترغیب می کنند که خجالت را کنار بگذارند و به طور صریح نکات بهداشتی و مسئولیت یک رابطه جنسی را مطرح کنند. پیامد رفتارهای ناامن جنسی نوجوانان و جوانان یکی از دشوارترین معضلات امروزی است، اما یکی از پیچیده ترین مسائل هم هست. به هر حال در حالی که تحقیقات علمی در جوامع غربی صریحا اعلام نمیکند که کدام روش -پرهیز جنسی یا کاندوم - در کاهش بارداری و بیماری های مقاربتی موفق تر بوده است، آنچه ناظران اجتماعی در همه جای دنیا به تاثیر غیرقابل انکار آن اذعان دارند، نقش خانواده است. آنها می گویند اگر نوجوان و جوان بتواند به راحتی در مورد مسائل جنسی با اولیای خود صحبت کند، نه تنها در برقراری رابطه جنسی عجله نخواهد کرد بلکه مسئولانه با آن برخورد خواهد کرد. به این ترتیب میزان بارداری در سنین پایین و بیماری های مقاربتی کمتر شده و عقده های روانی ناشی از کنترل نیازهای طبیعی جنسی در نوجوانی راحتتر حل خواهد شد.