الف- توصیه بر اساس آزمون خاک
در مورد حبوبات نکته ای که حائز اهمیت است امکان همزیستی آنها با باکتری ریزوبیوم است که این باکتریها قادر به تثبیت بیولوژیکی ازت می باشد بنابرین می توان با تلقیح بذر این گیاهان با باکتری ریزوبیوم در کوددهی آنها صرفه جویی کرد با این حال برای این محصولات مقداری کود از ته بصورت شروع کننده ( starter ) داده می شود که این مقدار حدود 50 تا 100 کیلو اوره در هکتار می باشد در صورت موجود باکتری مورد نظر در خاک ویا تلقیح بذر با باکتری دیگر احتیاجیبه کوددهی نمی باشد این نکته را باید در نظر گرفت در صورت کوددهی از ته ریز وبیوم ها در خاک و ریشه گیاه ناتوان شده وقادر به همزیستی با گیاه نمی باشد بنابرین در مورد توصیه کودی آنها بیشتر به فسفر ، پتاسیم ، گوگرد و عناصر ریز مغذی توجه شود در تحقیقات انجام شده حد بحرانی فسفر وپتاسیم به صورت زیر بر آورد شده است .
جدول 14 حد بحرانی فسفر و پتاسیم در حبوبات
براساس حدود بحرانی بدست آمده برای حبوبات می توان توصیه کودی نمود .
جدول 15 توصیه کودی برای کشت حبوبات براساس آزمون خاک
ب توصیه عمومی
جدول 16 توصیه های عمومی کودی برای عناصر پر مصرف و کم مصرف در زراعت حبوبات ( بر حسب کیلو گرم در هکتار )
در صورت استفاده از کود کامل ماکروتوصیه های کودی بصورت ذیل خواهد بود :
کود کامل ماکرو به میزان 200 کیلو گرم در هکتار قبل از کشت
سولفات روی 40 کیلو گرم در هکتار
سولفات منگنز 40 کیلو گرم در هکتار
کود میکروی کامل با غلظت 3 در هزار بصورت محلول پاشی در هکتار
ج روش و زمان مصرف کودها :
تمامی کودهای اوره ،سوپر فسفات ترپیل و سولفات پتاسیم در زمان کاشت و قبل از زدن شخم به مصرف خواهند رسید .
در زمان کاشت تمامی کودهای کم مصرف توصیه شده را به نسبت یک به پنج با خاک خشک ونرم مخلوط و قبل از زدن شخم به صورت یکنواخت در سطح مزرعه پخش خواهند شد . مصرف این کودها هر دو سال یکبار خواهد بود .
محلول پاشی با کود میکروی کامل با غلظت 3 در هزار در دو مرحله ( ده روز قبل و بیست روز بعد از گل دهی ) با رعایت کلیه نکات فنی انجام خواهد رسید .
تذکر مهم : مقدار مصرف کود در حبوبات دیم معادل 30 تا 50 درصد حبوبات آبی توصیه می گردد .
6 سبزی وصیفی
61 گوجه فرنگی
الف توصیه بر مبنای آزمون خاک
جدول 17 توصیه بر اساس آزمون خاک برای گوجه فرنگی
مصرف ازت بایستی به صورت سرک در چند نوبت ( بعد از استقرارنشاء، قبل از گلدهی و پس از چین اول میوه ) انجام شود .
کلرور پتاسیم و ریزمغذیها را پس از گلدهی نیز می توان به صورت سرک همراه با آبیاری و یا محلول پاشی چند بار مصرف نمود . محلول پاشی کلرورکلسیم با غلظت 5 در هزار در اوایل دوره رشد، قبل و بعد از گلدهی جهت جلوگیری از پوسیدگی گلگاه گوجه فرنگی توصیه می شود .
ب توصیه عمومی
مصرف ازت بر اساس کود اوره به میزان 350 کیلوگرم در هکتار
مصرف فسفر براساس آزمون خاک صورت می گیرد .
مصرف پتاسیم بر اساس کلرور پتاسیم به میزان 400 کیلوگرم در هکتار
تمامی ریز مغذیها ( سولفات روی 50 کیلوگرم ، سولفات آهن 100 کیلوگرم ، سولفات منگنز 40 کیلوگرم، وسولفات مس 25 کیلوگرم و اسید بوریک 25 کیلوگرم در هکتار )قبل از کاشت بهتر است همراه با کودهای فسفاته یا سولفات پتاسیم مصرف شود .
62 خیار
الف توصیه بر اساس آزمون خاک
جدول 18 توصیه کودی بر اساس آزمون خاک برای خیار
نصف کود ازت بایستی به صورت سرک در طی برداشت میوه خیار به بوته های خیار داده شود.
ب توصیه عمومی
اوره به میزان 200 کیلوگرم در هکتار
مصرف فسفربراساس آزمون خاک از منبع سوپر فسفات تریپل
مصرف پتاس بر اساس کود سولفات پتاسیم به میزان 100 کیلوگرم درهکتار
ریز مغذیها شامل سولفات روی 50 کیلوگرم ، سولفات منگنز 20 کیلوگرم واسید بوریک 25 کیلوگرم در هکتار
برگپاشی با کود میکروی کامل با غلظت 3 در هزار
ج روش و زمان مصرف کود :
نصف کود اوره در زمان کشت و نصف دیگر بصورت سرک در طی مرحله برداشت میوه خیار به میزان 15 کیلوگرم در هکتار همزمان با دور آبیاری مصرف شود .
کودهای فسفره و پتاسیمی قبل از کشت بصورت نواری در فواصل 105 سانتی متر در دو طرف بوته به مصرف خواهند رسید . در صورتی که امکان مصرف نواری نباشد بطور یکنواخت در سطح مزرعه پخش نموده و با شخم زیر خاک نمود.
کودهای سولفات روی ، سولفات منگنز و اسید بوریک در صورت امکان همراه با کودهای فسفره و پتاسیمی بصورت نواری مصرف گردد. در صورتی که امکان مصرف نواری آن مقدور نباشد به نسبت یک به پنج با خاک خشک و نرم مخلوط و بطور یکنواخت در سطح مزرعه پخش و با شخم زیرخاک نمود.
برگپاشی با کود میکروی کامل پس از مرحله 3 برگی بوته خیار در صورت مشاهده علائم کمبود عناصر با غلظت 3در هزار بفواصل زمانی هر دو هفته یکبار انجام و این کار تا برطرف شدن علائم کمبود با رعایت کلیه نکات فنی تداوم می یابد.
7 گیاهان جالیزی
الف توصیه کود بر اساس آزمون خاک
جدول 19 توصیه کودی برای کشت جالیزبر اساس آزمون خاک
ب توصیه عمومی کودی برای گیاهان جالیزی
جدول 20 توصیه عمومی کودی برای گیاهان جالیزی
مصرف اسید بوریک در ارا ضی شور توصیه نمی شود
توجه : هندوانه به کمبود Zn , Fe , B , Mg و Ca بسیار حساس می باشد . محلولپاشی کودهای محتوی این عناصر در بعضی از حالات در بهبود کیفیت هندوانه سودمند می باشد .
ج زمان وروش مصرف کود :
کود اوره در چهار مرحله مصرف خواهد شد ( مرحله اول : هنگام کشت، مرحله دوم : هنگام منشعب شدن ساقه، مرحله سوم : دقیقا قبل از میوه دهی، مرحله چهارم : بعد از تشکیل اولین میوه ها ).
تمام کودهای سوپر فسفات تریپل،یک دوم کود کلرورپتاسیم، سولفات روی، سولفات منگنز، سولفات آهن و اسید بوریک قبل از کشت به مصرف خواهند رسید.
یک چهارم کود کلرورپتاسیم به هنگام منشعب شدن ساقه و یک چهارم باقیمانده دقیقا قبل از میوه دهی همراه همراه با تقسیط های دوم و سوم اوره به مصرف خواهند رسید .
کودهای سولفات روی، سولفات منگنز و سولفات آهن قبل از کشت بصورت نواری در فاصله چند سانتیمتری زیر بذر جایگذاری شوند .
محلول پاشی با کلرورکلسیم بعد از تشکیل میوه دردو تا چهار مرحله با فواصل زمانی 20 روزه و با رعایت کلیه نکات فنی توصیه می شود.
8 دانه های روغنی
الف توصیه بر اساس آزمون خاک
8 1 سویا
ازت : چون این گیاه از خانواده لگوم بوده وقادر به همزیستی با Bradyrhizobium می باشد لذا نیاز به مصرف کود ازته ندارد و تنها به مقدار کمی کود ازته به عنوان استارتر در خاکهای با ماده آلی پائینتوصیه می شود . بدین منظور در خاکهای مختلف از لحاظ بافت و ماده آلی بین ، 50 25 کیلوگرم ازت بایستی در ابتدای کشت مصرف گردد ( معمولا در خاکهای سنگین 25 ودر خاکهای سبک 50 کیلوگرم درهکتار ازت توصیه می گردد).لازم به ذکر است که بایستی حتما قبل از کشت بذور سویا را به مایه تلقیح آغشته وبعد کاشته شود .در صورت موجود بودن امکانات محلول پاشی، توصیه می گردد در مرحله پر شدن غلافها از محلول پاشی 2 1 درصد نترات آمونیوم ( جهت بهبود کیفیت محصول ) استفاده گردد.