کمباین های امروزی ،ماشینهای هستند که در شرایط مختلف محصول ومزرعه به منظور برداشت کوبیدن ،جداکردن وتمیز کردن تمام دانه ها به کار برده میشوند .
کمباین ها را میتوان به دو دسته مهم تقسیم بندی نمود : (1) کمباین خودرو و (2)کمباین های کششی . کمباین ها همچنین ممکن است به طریق زیر هم تقسیم بندی شوند : (1) کمباین های متداول با سیستم استوانه کوبنده ( کوبنده)وکاه برها جدا کننده و(2) کمباینهای دوار (کمباین های محوری ) که در آنها برای کوبیدن وجدا کردن دانه وکاه، یک یا دو گردنده (روتور) به جای استوانه کوبنده وکاه بر ها وجود دارد . مدلهای مخصوص از کمباین برای برداشت محصولاتی چون برنج ،لوبیاهای خوراکی،ذرت،سویاوبذرعلفها وجود دارد،این مدلها ،براساس وسایل مخصوصی که در کمباین به کار میرود،مشخص می گر دند هدف اصلی استفاده از کمباین ،به دست آوردن دانه از حصول ،باحداقل دانه های صدمه دیده وحداقل تلفات است . به علاوه، دانه باید به اندازه کافی تمیز بوده ،اری از خرده کاه و بقایای گیاهی باشد. به منظور برداشت محصول وبه دست آوردن دانه تمام کمباینها پنج عمل اصلی زیر را انجام می دهند :
1) برش و تغذیه (چیدن محصول سر پا ،کندن وجدا کردن بلال ذرت از ساقه ،یا بر داشتن نوار محصول از سطح مزرعه)
2) کوبیدن (جدا کردن تک تک دانه ها از قسمتهای از گیاه که دانه ها را در برگرفته اند ).
3) جدا کردن (جدا کردن دانهوخردده کاه از کاه کلش ).
4) تمیز کردن (تمیز کردن دانه از خرده کاه وسایر بقایای گیاهی ).
5) جابه جا کردن (انتقال دانه ها تمیز وپس ما نده ها ).
برش وتغذیه دست گاهی که محصول را برش میدهد یا جمع آوری می کند وآن را به دستگاه یا واحد کوبنده کمباین ارسال می دارد ،معمولاً به سر خو شه چین معروف است .قسمتی که محصول را بریده یا جمع آوری می کند ،ممکن است یک سکوی برش ، یک سکوی بردارنده یا دماغه ذرت باشند قسمتی که محصول بریده شده یا جمع آوری شده را به قسمت کوبنده ارسال میدارد ،معمولاً شامل یک نقاله تغذیه است یک کمباین ممکن است براساس نوع محصولی که باید برداشت شود ، به سکوی برش معمولی ، برای برداشت اکثر محصولات به غیر از ذرت وبرنج و یا به سکوی نقاله دار برای برداشت برنج مجهز باشد سکوی نقاله دار شبیه سکوی برش معمولی است ،اما تنها تفاوت آن دراین است که یک تسمه نقاله، کمک به بلند کردن یا انتقال محصول بیشتر به داخل کمباین است .عرض سکوی برش بین 8/1تا 1/9متر است .در حالی که کمباین در مزرعه به طرف جلوحرکت می کند ، تقسیم کنندهها و ورقه های انتهائی .ردیفی از محصول را جدا میکنند چرخ فلک به نوبه خودقسمتی از این ردیف محصول را جدا کرده،آن را به طرف جلو شانه برش می فشارد .درحالی که محصول به وسیله چاقوی شانه برش بریده می شود ، چرخ فلک به فشردن محصول (یا بلند کردن ان به طرف هلیس سکو و قرار دادن محصول در مسیر آن ادامه میدهد(در سکوی نقاله دار ،چرخ فلک محصول را بلند کرده ،روی یک تسمه نقاله می ریزد ،که در این صورت تسمه نقاته مواد را به جلو حلیس هدایت میکند. هلیس ،مواد بریده شده را معمولاًبه طرف قسمت مرکزی سکو یعنی جایی که نقاله تغذیه قرار دارد هدایت میکند .نقاله تغذیه.موادرا تحویل دستگاه کوبنده میدهد.درهر طرف قسمت جلوی سکوی برش ،یک تقسیم کننده قراردارد .کار تقسیم کننده ها،جداکردن قسمتی از محصول سرپا است که باید درو شود چرخ وفلک ،چرخ وفلک دربالای برش سکو قرار دارد قطر چرخ وفلک بین 6/101 تا 4/152سانتیمتر است برای برداشت محصولات مختلف با کمباینوکار در شرایط متفا وت محصول ،دو نوع چرخ وفلک وجود دارد (1)چرخ وفلک پره ای (2)
چرخ وفلک بردانده .چرخ فلکهای پره ای دارای چهار تا هشت عدد پره تخته ای یا فولادی هستندند که به طور ثابت به بازو های شعاعی متصل شده اند پره ها در مقابل محصول سر پا میچرخند وتا زمانی که محصول شانه شود ،ان را نگه می دارند پس ازدرو پره های محصول درو شده را در مسیر هلیس سکو قرارمیدهند چرخ فلک هایبردارنده تعداد زیادی اانگشت یا دندانه فولادی فنری هستند که به پره هایا میله های چرخ فلک متصل شده اند یک محرک خارج از مرکز ،انگشتهای درحال چرخش را در وضعیت عمودی قرارمیدهدچرخ فلک های بردارنده بخصوص برای بلند کردن محصولات غلات خواییده ودرهم پیچیده درجلوی شانه برش بسیار مؤثرند .چرخ فلکهای بردارنده معمولاً برای برداشت برنج بکار میرود زیرا محصول برنج غالباً در وضعیت نا منا سبی می خو ابد وساقه آن معمولاً مرطوب وسنگین است .هر دو نوع چرخ فلک را می توان نسبت به شانه به طرف جلو وعقب وهمچنین بالا وپایین تنظیم نمود .این دو تنظیم برای انتقال صحیح محصول به جلو شانه برش وهلیس مهم است .ارتفاع چرخ فلک پره ای معمولاً باید طوری باشد که لبه بالایی پره ها،درپایین ترین نقطه حرکت خود، کمی به زیر پایین ترین خوشه های درو نشده برخورد کند در محصولات سر پا چرخ فلک باید طوری تنظیم شود که محور آن حدود 15تا30سانتیمتر جلو تر از شانه برش قرار گیرد .سرعت چرخ فلک های پره ای باید طوری تنظیم شود که در بیشتر شرایط محصولات سرپا ،نسبت محیطی چرخ فلک به سرعت پیشروی کمباین 25/1تا50/1باشد (سرعت محیطی چرخ فلک 25%تا50%بیشتر از سرعت پیشروی کمباین باشد .درموقع استفاده از چرخ فلک بردارنده ،برای برداشت محصولاتی که خیلی خوا بیده اند ،محور چرخ فلک باید کاملاً درجلوی شانه برش قرار گیرند .(غالباً 23تا30سانتیمتر)وچرخ وفلک انقدر پایین بیاید که انگشتهای ان از فاصله 5تا5/7سانتیمتری برش عبور کند انگشتهاباید به طرف شانه برش تمایل پیداکنند تا بتوانند محصول را برای برش تمیز تر بلند کنند .برای برداشت محصولات خوابیده کمباین باید همیشه درجهت خواب محصو ل حرکت کند در صورتی که کمباین مخالف جهت خواب محصول حرکت کند ،ساقه ها قبلاز بریده شدن توسط هلیس کشیده میشوند وریزش دانه افزایش می یا بند. شانه برش.چاقوی شانه برش اهسته تر از چاقوی دروگر ها یعلوفه حرکت میکند ،زیرا محصولات با ساقه خشک ،اسانتر از علوفه سر پا قطع می شوند .چاقو شانه برش کمباینهای مختلف بین 800تا 1100ضربه در دقیقه میزنند تیغه های چاقو ممکن است از نوع با لبه های دندانه دار یا با لبه های صاف برنده باشند تیغه های لبه دندانه دار منا سب درو محصولات غلات هستند ومعمولاُُُُُ به تیز شدن نیاز ندارند .وقتی که مقدار زیادی از محصول غله ،سبز باشد .از چاقوی با تیغه های لبه صاف می توان استفاده کرد .چاقوی رفتوبر گشتی به وسیله انگشتیهایی حمایت می شوند که به شاسی شانه برش (دسته شانه )متصل شده اند صفحات انگشتی شانه برش ،دومین لبه برنده دستگاه برش قیچی مانند را تشکیل میدهند .گیره های چاقو ،لبه های چاقو را در نز دیکی لبه های برنده انگشتیها (لبه های برنده صفهات انگشتی )نگه میدارد تا برش تمیز حاصل شود یک سر چاقو به دستگاه محرک رفت برگشتی متصل می شود .ارتفاع برش معمولاً 5تا100سانتیمتر بالاتر از سطح زمین می باشد .ارتفاع برش به شرایط محصول بستگی دارد .در محصولات غله ای سر پا ،معمولاًشانه برش باید انقدر پایین اورده شود که حد اکثر دانه به دست ،بدون این که خو شه های زیادی از دست برود .این عمل باعث میشود تا کاه کمتری وارد کمباین می شود . کاه بیش از حد موجب افزایش بار و به وجود امدن اشکال در واحد های جدا کننده وتمیز کننده میشود .پایین اوردن شانه برش در موقع برداشت محصولات خوا بیده ،باغث افزایش برداشت محصول میشود .هلیس سکوی برش .پس از درو محصول به وسیله شانه برش .چرخ فلک محصول را به طرف عقب فشرده ،درکف سکو قرار می دهد .در این قسمت ،پره های مار پیچی راست دست وچپ دست هلیس سکو، محصول را از دو طرف سکو . به طرف وسط ،جایی که نقاله تغذیه قرار گرفته است ،انتقال می دهد.بسته به نوع محصول ،فاصله پره های هلیس از کف سکو بین 3/6تا6/21میلیمتر است.اگر هلیس خیلی پایین قرار گیرد.پره ها بخصوص در محصولات سنگین وپر پشت ،دانه ها را از خوشه یا غلاف جدا می کنند و می شکنند .چنانچه هلیس خیلی بالا قرار گیرد ،تغذیه محصول به طور یکنواخت انجام نمی شود .اتگشتیهای عقب رونده باید طوری تنظیم شوند که با بیرون امدن خود ِِمحصول را جمع اوری کرده ،به نقاله تغذیه برساند برای محصولات پر پشت وسنگین ،انگشتیها باید کمتر بیرون بیاید در غیر این صورت محصول بهدور هلیس خواهد پیچید وعمل تغذیه به خوبی انجام نخاهد شد .اگر سرعت هلیس قابل تنظیم است ،حد اقل سرعت باید انتخاب شود تا عمل تغذیه به طور مناسب انجام گیرد .انتقال محصول از سکو یا معمولاًبه وسیله نقاله تغذیه در دستگاه تغذیه کننده انجام میشود .نقاله تغذیه ،محصول را از سکو ویا دماغه ذرت میگیرد وان را به دستگاه خرمن کوب تحویل می دهد در بعضی کمباینها یک استوانه تغذیه پس از هلیس سکو قرار دارد این استوانه تغذیه ،یا در انتقال محصول از هلیس سکو به نقاله تغذیه کمک می کند و یا در تنهایی عمل اتنقال مواد از هلیس سکو به دستگاه کوبنده را انجام می دهد استوانه تغذیه ،از استوانه ای تشکیل شده اند که معمو لاُ دارای یک سری انگشتها ی عقب رونده (مانند انگشتیها ی عقب رونده هلیس سکو) میباشد . معمولترین نوع نقاله تغذیه ، شامل زنجیر نقاله ویا تلفیقی از استوانه تغذیه وزنجیره نقاله میباشد زنجیره نقاله در پایین ترین قسمت خود حالت شناوری دارد تا بتواند مقادیر مختلفی از مواد را به آرامی به دا خل دستگاه کوبنده تغذیه نماید دستگاه کوبنده قلب هر کمباین محسوب میشود دردستگاه کوبنده کمباین ،تمام محصول کوبنده می شود وبین 60تا 90درصد دانه ها از خوشه ،چوب بلال یا غلاف جدا میگردد.قسمتهایی که دستگاه کوبنده را تشکیل می دهند عبارتند از :کوبنده وضد کوبنده سه نوع مهم سیستمهای کوبنده عبارتند از: (1) کوبنده وضد کوبنده سوهانی (2) کوبنده وضد کوبنده دندانه میخی ،(3) کوبنده وضد کوبنده ساینده کوبنده وضد کوبنده سوهانی معمولترین سیستم کوبنده محسوب می شود ،زیرا تقریباً تمام محصولات ،بخصوص غلات دانه ریز وذرت را میتوان با این سیستم دکوبید کوبنده سوهانی شامل تعدادی تسمه یا نبشی فولادی شیار دار مانند است که به محیط خارجی چند بشقاب (دیسک) متصل شده انداین بشقابها بر روی یک محور عرضی دوار شسوار شدهاند . کوبنده با سرعتی بین 150تا1500دور در دقیقه می چرخد تنوع سرعت ،برای کوبیدن محصلات مختلف وشرایط متفاوت محصول مورد نیاز است اکثر محصولات را میتوان با سرعتی بین 400تا 1200دور در دقیقه کوبید قطر کوبنده ها معمولاً بین 480تا 600 میلیمتر وعرض آنها معمولاً بین 685تا 1525میلیمتر است.