دین گریزی گروهی از جوانان – بویژه طیفی که زاد و پرورش یافته دوران انقلاب است – باید حکومت ، دست اند رکاران تعلیم و تربیت ، رسانه ها و خانواده ها و مخصوصا عالمان دین را به تفکر عمیق و چاره اندیشی دقیق وادار کند. دین گریزی علت نیست بلکه معلول است و فقط معلول تهاجم فرهنگی و یا هوا و هوس جوانان نیست ، بلکه علل ناقصه گونه گونی دارد تا علل این معلول واقع بینانه ، شجاعانه و یا درد مندانه یافت و مرتفع نگردد معلول همچنان باقی خواهد ماند و مانند بیماری تمام اعضای جامعه را خواهد گرفت و آن را افسرده و رنجور خواهد نمود .
اینک به برخی از این علل اشاره می کنیم :
نبودن الگوی عملی در امر دین داری
بیان غیر معقول برخی از مفاهیم دینی
نبودن عدالت اجتماعی در توزیع قدرت ، ثروت ها و خزاین ها
عدم توجه به نیاز های اساسی و اصیل جوان همانند همسر ، شغل، مسکن
افتادن تعارض و تضاد بین برخی از نیاز های آغازین نسل جوان و مسایل دینی ( تقابل حق و تکلیف)
بازیچه شدن دین در دست برخی از سیاستمداران برای منافع شخصی و یا گروهی
عدم برنامه ریز ی فرهنگی برای نسل جوان
تهاجم برنامه ریزی شده دشمن های داخلی و خارجی جهت انحراف نسل جوان
هیچ متفکر و سیاست مداری نباید در اهمیت و جایگاه و نقش جوانمان در پویایی و تداوم حیات اجتماعی یک ملت و خود تردید راه دهد . تلاش و تکاپو ی فکری و عملی نسل جوان می تواند معجزه آفرین باشد .
چنانچه در دوران انقلاب و 8 سال دفاع مقدس ملت ایران شاهد آن بودیم و برعکس رخوت و انحراف نسل جوان می تواند پایه های یک تمدن کهن و جامعه دیرپای فرهنگی ، اقتصادی ، سیاسی و دینی را فرو ریزد .بر متفکران دین و حکومت لازم است که بگونه ای شایسته و پایسته برای هدایت و رهبری نسل جوان برنامه ریزی کنند و علل تنحراف و دین گریزی و موانع رشد او را مرتفع سازند.
وظیفه و مسئولیت هدایت نسل جوان مسئولیتی عمومی است؛زیرا« کلکم راع و کلم مسئول عن رعیته »البته هر کس یا گروهی باید در حد توان و تخصص خود گام در این راه بگذارد ؛ولی پیش از همه این مسئولیت متوجه عالمان دینی و حکومت دینی است زیرا اینانند که سمت رهبری دین داران از جمله نسل جوان را برعهده گرفته اند، جامعه چشم به راه عالمان و رهبران دین دار ، دردمند ، آگاه شجاع و وابسته ای است که پیامبر وار به رهبری و هدایت نسل جوان بپردازند .
در این قسمت می خواهیم که از دیدگاه آیت ا.. مرتضی مطهری –به عنوان عالم دینی- درباره جوان آگاه شویم.
جوان مورد خطاب شهید مطهری
جوان را می توان به دو گونه تقسیم کرد :
نخست طبقهای که دارای تن خواص و حالات روحی و روانی،اخساسات و نیاز های مخصوص است.
دوم طبقه ای که به خاطر تحصیلات و آشنایی با اندیشه های جدید، و دارای سئولات تازه است. و حاضر نیست چون بسیاری از افارد نسل گذشته بدون دلیل عقلی و منطقی همه چیز را بپذیرد او م یخواهد در سرنوشت سیاسی ، فرهنگی و اقتصادی جامعه خود شریک باشد و از حقوق فردی و اجتماعی خود دفاع کند.
نسل جوان بنا به هر دو طریق در نیاز های آغازین روحی ، جسمی و اجتماعی مشترک است و در معرض انواع انحرافات فکری ، جنسی ، دینی و.. قرار دارد ، به همین جهت به رهبری دینی نیازمند است .
رهبری دینی نسل جوان به ویژه اندیشه جوان هم از اهمیت بسیاری برخوردار است وهم ازظرافت و دقت فوق العاده ای را می طلبد .
زیرا به فرموده امام خمینی (ره) : « سرنوشت یک کشور و یک ملت و یک نظام بعد از توده های مردم در دست ظبقه تحصیل کرده است به همین خاطر هدف بزرگ استعمار به دست گرفتن مراکز این قشر است »
مرحوم مطهری از جمله اندیشمندان مطهری بود که بیشترین تلتش خود را صرف رهبری نسل جوان نمود زیرا معتقد بود « فکر این نسل جوان از نظر مذهبی آنچنان که باید راهنمایی نشده است »
حیات علمی ایشان حاکی از تلاش خالصانه برای رهبری اندیشه نسل جوان – بنا به تعریف دوم – است.
« وقتی که می گوییم نسل جوان مقصود طبقه ای است که در اثر تحصیلات و آشنایی با تمدن جدید دارای طرز تفکر مخصوص است »
زیرا ایشان نیز معتقد بود که :اگر فکری برای ادراه این نسل نشود آینده به کلی از بین خواهد رفت ، حساسیت و درد مندی استاد مطهری در خصوص نسل جوان هنوز نیز قابل ستایش است و می تواند بقرزای دیگران سر مشق و راهگشا باشد ، زیرا هنوز اهمیت رهبری نسل جوان مشخص نشده است.