تب دانگ
DENGUE HAEMORRHAGIC FEVER
تب دانگ که اصطلاحاٌ به تب استخوان شکن نیز معروف است در کشورهای گرمسیر و نیمهگرمسیر دیده شده است و از سال 1969 در منطقه کارائیب شامل کشورها Perto Rico و آمریکا، و در جزایر Virgin اپیدمی هایی گزارش شده است و مواردی به عنوان موارد وارداتی از کشور هائیتی به آمریکا گزارش شده است.
آربوویروس مسبّب این بیماری، از جنس flavivirus با چهار سروگروپ مشخص می باشد که توسط پشه های آیدس به انسان منتقل می شود.
تب هموراژیک دانگ
این بیماری معمولاٌ در کودکان زیر 10 سال که در منطقه آندمیک تب دانگ زندگی می کنند دیده می شود. بیشترین مناطق آندمیک آن عبارتند از آسیای جنوب شرقی، چین و کوبا که معمولاٌ علائم حاد در طی چند روز با علائم شکمدرد، خونریزی و نارسایی گردش، بروز می نماید. این بیماری همچنین تب فیلیپینی، Thai، و تب هموراژیک آسیای جنوب شرقی خوانده می شود
تب دانگ و تب هموراژیک دانگ و سندروم شوک دانگ توسط چهار سروتایپ از ویروس دانگ ایجاد می شود و این ویروس ها جزو مهمترین آربوویروس ها محسوب می شوند که در انسان ایجاد عفونت می نمایند و می توانند از نظر مرگ و میر و حداقل از نظر ایجاد عفونت، حائز اهمیت فوقالعاده باشند. شایان ذکر است که این بیماری ها به عنوان بیماری های بازپدید در آمریکای لاتین در طی 20 سال گذشته مطرح شده اند و این امر تنها به منطقه آمریکای لاتین خلاصه نمی گردد بلکه مناطقی از کارائیب را نیز در برمی گیرد.
تب دانگ بیمارى ویروسى است که به دو فرم ساده و خونریزى دهنده تظاهر مى کند که ناقل آن پشه خاکى است که در جنوب شرق آسیا به شدت رایج است. در گذشته این بیمارى در مناطق روستایى دیده مى شد گفت: به دلیل مهاجرت هاى بى رویه مردم به شهرها تب دانگ به بیمارى شهرى مبدل شده و در شهرهاى بزرگ با شرایط بهداشتى نامناسب تظاهر مى کند. هم اکنون در مناطق وسیعى همچون اندونزى، سریلانکا و هندوستان بروز کرده است به نحوى که سال گذشته مواردى از آن در پاکستان گزارش شده است
موارد تب دانگ در ۵ سال اخیر در منطقه جنوب شرق آسیا گسترش چشمگیرى یافته است ولی تا کنون موردى از این بیمارى در کشورایران گزارش نشده ولى با افزایش موارد بیمارى و تغییر منطقه جغرافیایى احتمال سرایت آن به ایران وجود دارد.
تب، سردرد، درد عضلانى و بعضا بثورات جلدى از علایم تب دانگ است.
در فرم خونریزى دهنده آن بیمار از ناحیه دهان، بینى و دستگاه گوارش دچار خونریزى مى شود که اگر فرد در جریان بیمارى دچار مرگ نشود ظرف ۲ هفته بیمارى بهبود مى یابد.
دارویى براى بیمارى تب دانگ استفاده نمى شود و کلیه درمانها تجربى است به عنوان مثال، در صورت بروز خونریزى، خون تجویز مى شود.
در فصل شیوع این بیمارى (گرما) ، رعایت نکاتى از قبیل عدم مسافرت به این مناطق، الزامى است.
لذا به افرادى که قصد مسافرت به این مناطق را دارند توصیه می شود که بهداشت فردى را رعایت و از آب آشامیدنى سالم استفاده کنند و قبل از سفر به پزشک مراجعه نمایند و تحت معاینه قرار گیرند.
بر اساس برآورد سازمان جهانی بهداشت سالانه 50 میلیون نفر مبتلا به این بیماری میشوند. تنها راه مؤثر مبارزه با این بیماری مقابله با پشه ناقل آن است. لذا بهسازی محیط زیست از طریق جمعآوری زبالهها و مکانهایی که ممکنست آب باران و آبهای سطحی در آنها ذخیره شود از اقدامات ضروریست. به طور مثال لاستیکهای فرسوده اتومبیل که آب باران در آنها جمع میشود محل مناسبی برای رشد و تکثیر پشه است. بنا به این گزارش جدیدترین اخبار حاکی از بروز 32 مورد این بیماری در عربستان سعودی است. همچنین موارد این بیماری بعد از زمین لرزه تسونامی در شرق آسیا رو به افزایش است. لذا با توجه امکان ابتلای هموطنان در اثر مسافرت به کشورهای آلوده به این بیماری استفاده از اسپریها و ترکیبات دورکننده حشرات در مدت اقامت در کشورهای فوق میتواند در حفظ سلامت آنان مؤثر باشد.