تأسیسات برق فشار ضعیف برای قطع و وصل مدار های مختلف الکتریکی و همچنین برای حفاظت سیم ها ، تأسیسات و مصرف کننده های بزرگ از کلیدهای فشار ضعیف مختلفی استفاده می شود که می توان آنها را به چهار دسته مهم زیر تقسیم کرد :
1-کلید دستی که عبارتند از :
الف – کلید تیغه ای (چاقویی)
ب – کلید پاکو ( کلید گردان)
ج – کلید فیوز
2- کلید خودکار
3-کلید محافظ موتور Motor schutz schalter
4-کلید مغناطیسی (کنتاکتور) schutze
الف ) کلید تیغه ای
کلید تیغه ای در تأسیسات رو باز برای جریان های از 100 تا 4000 آمپر و تا یک کیلو ولت به کار می رود و دارای یک مزیت است که اولاً قطع کنتاکتهای کلید حتی از فاصله نسبتاً زیاد نیز به آسانی آشکار می شود . در ضمن رساندن برق از یک شین به شین دیگر را میسر و ممکن می سازد .
این کلید ها بخصوص برای برق رسانی به موتورهای یکفاز و وسائل برقی جریان دایم بسیار مناسب است .
ب ) کلید پاگو (گردان)
این کلید که برای آمپرهای کم (تا 100 آمپر ) ساخته می شود ، یک کلید قابل قطع زیر بار است و بهمین جهت هر یک از کنتاکتهای جریان رسان مربوط به یک قطب در یک محفظه عایقی مخصوص به خود ، به طور انفرادی نصب شده است :
نصب کلید پاکو در تابلو بسیار ساده است و به علت اینکه کنتاکت ها پشت سرهم قرار گرفته اند جایگیری آن در تابلو نسبت به کلید تیغه ای مشابه خود بسیار کمتر است .
ج ) کلید فیوز
بیشتر حوادث در شبکه فشار ضعیف که منجر به برق گرفتگی می شود مربوط به قوس الکتریکی است که در موقع تعویض فیوز بوجود می آید . لذا برای جلوگیری از خطراتی که در موقع تعویض فیوزها در شبکه فشار ضعیف پیش می آید بهتر و مناسب تر است بجای کلید و فیوز از کلید فیوز استفاده شود .
در ضمن در موقعی که جریان اتصال کوتاه شبکه یا مصرف کننده پشت فیوز خیلی زیاد باشد تا ( ka100) اجباراً باید به جای کلید و فیوز از کلید فیوز استفاده شود زیرا قدرت قطع فیوز ها از 6 تا 600 آمپر همگی خیلی زیاد و در حدود ka 100 مؤثر می باشد .
2-کلید خودکار
کلید خودکار نسبت به کلید و فیوز دارای مزایای زیر است
1)کلید خودکار پس از قطع مدار در اثر جریان زیاد و یا بار زیاد و یا هر عامل دیگری بلافاصله مجدداً آماده برای بهره برداری می باشد .
2)به کمک کنتاکت های فرعی که در آن تعبیه شده می توان وضعیت کلید را در هر حالت (قطع و یا وصل ) توسط سیگنال تعیین کرد و در اطاق فرمان منعکس نمود.
3)ساختمان این کلید طوری است که اگر کلید را به روی یک مدار اتصال کوتاه شده ای به بندیم ، در ضمن بسته شدن نیز رله جریان زیاد کلید ، به سرعت و بدون درنگ مدار را قطع می کند .
3-کلید محافظ موتور
کلید محافظ موتور یک نوع بخصوص از کلید خودکار با قطع کننده جریان زیاد است و می تواند جریان راه اندازی موتور را طبق VDE0665 در زمان راه اندازی تحمل کند بدون اینکه باعث قطع کلید ود .
کلید محافظ موتور برای دو جریان راه اندازی مختلف ساخته می شود .
1)کلید محافظ موتور برای راه اندازی سبک
این کلید جریان راه اندازی موتور را در صورتیکه از 5 برابر جریان نامی تجاوز نکند تا 20 ثانیه نگه می دارد .
) کلید محافظ موتور برای راه اندازی سنگین
این کلید جریان راه اندازی موتور را در صورتیکه از 10 برابر جریان نامی تجاوز نکند . به مدت 4 ثانیه نگه می دارد .
4-کلید مغناطیسی یا کنتاکتور
کلید مغناطیسی عبارت است از کلید با فرمان از دور و بدون نگهدارنده مکانیکی این کلید فقط تا موقعی که از الکترومغناطیس نگهدارنده آن جریان عبور می کند بسته است و به محض قطع جریان یا ولتاژ کلید خود به خود مدار را قطع می کند و باز می شود . کلید مغناطیسی دو نوع هستند ، هوایی و روغنی و در هر دو حالت می توان کلید را با قطع کننده بی متال حرارتی مجهز کرد و به عنوان کلید محافظ موتور از آن استفاده نمود .
کلید های فشار قوی
کلید های فشار قوی را می توان بر حسب وظایفی که به عهده دارند به انواع مختلف زیر تقسیم نمود .
1-کلید بدون بار و یا سکسیونر Trennschalter – Isolotiny – switch
2-کلید قدرت یا دیژنکتور Leistunysschalter