سیاست های آموزشی
میزان ثبت نام در مراکز پیش دبستانی طی سال تحصیلی99 1998 در سراسر کشور9/6 درصد برای مجموع دختر و پسر است. میزان ثبت نام برای دختران 5/6 درصد و پسران 7 درصد است. اما میزان ثبت نام براساس جنس شامل بچههایی که در برنامههای آموزش مادر کودک شرکت میکنند نمیشود چون آمار جداگانه ای در مورد جنسیت کودکان در این برنامهها به عمل نیامده است.
علاوه بر تعداد کودکان مراکز دولتی آموزش پیش دبستانی، تعداد کودکان مراکز مهد کودک تحت نظارت مراکز خدمات اجتماعی که بر طبق اصل191 به نگهداری از کودکان با هدف فراهم نمودن آموزش پیش دبستانی برای کودکان نیازمند و تامین سلامتی جسمانی و روحی آنان و آموزش عادات و نگرشها و ارزشهای پایه در گروه های سنی 0 تا 6 سال ، افزوده شده است.
خدمات اجتماعی فردی درمراکز نگهداری کودک روزانه فراهم است.مراکز مهد کودک و امکانات مراکز اجتماعی در مؤسساتی که به آن نیاز داشتند به منظور فراهم نمودن آموزش پیش دبستانی برای کودکانی که اولیائشان در مؤسسات و سازمآنهای دولتی مشغول به کارند ساخته شده است. اصل191 قانون خدمتگزاران دولتی بر احداث مهدهای کودک و امکانات رفاهی ویزه خدمتگزاران دولتی تاکید دارد.
ساختار آموزشی
آموزش پیش دبستانی جریان قانونمند و هدفداری از آموزش است که کودکان گروه های سنی 0 تا 72 ماهگی را براساس خصوصیات و سطح پیشرفتشان با فراهم نمودن محیطی سرشار از انگیزه پوشش میدهد. در این جریان پیشرفت فیزیکی، عقلانی، روحی و اجتماعی کودکان به بهترین وجه در مسیر ارزشهای فرهنگی جامعه هدایت میشود.مقطع پیش دبستانی، مرحله ای است که پیشرفت کودک بسیار سریع است. آموزش فراهم شده در این دوران بر روند پیشرفت کودک در سالهای آتی تأثیر بسیار دارد.
تحقیقات درازمدت نشان میدهد که قسمت اعظم نگرشهای مکسوبه دوران کودکی، شخصیت،دیدگاهها، عادات، اعتقادات و سیستم ارزشی شخصی را در سالهای بزرگسالی وی شکل میدهد.
کودک که در ارتباط شدید روحی در مرحله بعد از تولد با اعضاء خانواده است، حدود سه سالگی برای بودن با دیگر همسالان و بازی با آنها احساس نیاز میکند.گروههای همسال محیطی را برای کودک فراهم میکنند که در آن خود را بشناسد. کودک از طریق این محلهای بازی میآموزد که پذیرفته شود، با دیگران شریک شود، از حقوق خود دفاع کند و به دیگران احترام بگذارد. بنابراین کودک از دنیای خود محور به مرحله احساس اجتماعی قدم میگذارد. در کشور ترکیه نیز این نوع از آموزش بعنوان یکی از شاخه های الحاقی نظام آموزشی عمومی مطرح می باشد.اکثر اینگونه مدارس بطور خصوصی اداره می شوند .هرچند که برخی به دولت وابسته هستند. عمده این مدارس در شهرهای بزرگ فعالیت داشته و نیازهای مادران شاغل را بر طرف می کنند.
(نمودار در فایل اصلی موجود است )
اهداف دراز مدت آموزشی
از جمله اهداف دراز مدت آموزش پیش دبستانی در راستای اصول اساسی آموزش ملی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1 حصول اطمینان از پیشرفت فیزیکی،عقلانی و روحی کودکان و اطمینان از اینکه آنها عادتهای مورد نیاز را کسب کردهاند
2 ایجاد آمادگی در کودکان برای ورود به مقطع آموزش ابتدایی
3 ایجاد محیطی امن برای کودکانی که از خانوادههایی با شرایط نا مساعد آمدهاند
4 حصول اطمینان از اینکه کودکان زبان ترکی را خوب صحبت میکنند
اهداف کوتاه مدت آموزشی
از جمله اهداف کوتاه مدت آموزش پیش دبستانی در راستای اصول اساسی آموزش ملی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1 فراهم نمودن محیطی مناسب در جهت پیشرفت کودکان و تقویت توانائیها و قابلیتهای فیزیکی عقلانی، زبانی، روحی و اجتماعی آنان
2 در نظر گرفتن گروه های مختلف سنی کودکان، علائق و نیازهایشان در راستای امکانات موجود در مدرسه و محیط اطراف آن
3 در نظر گرفتن امکانات موجود در محیط اطراف
4 پیشبردآموزش پیش دبستانی بهگونه ای که ازکیفیتهای لازم برای ایجاد احساس عشق، احترام، مسئولیت و اتحاد در کودکان برخوردار باشد.
5- تأکید بر تکلم مناسب کودکان به زبان ترکی
6- ایجاد احساس وابستگی عاطفی به سرزمین مادری،ملت ترکیه، پرچم ترکیه، آتاتورک، عشق به خانواده و انسانها و حصول اطمینان از وفاداری آنان به ارزشهای اخلاقی
7- تأکید داشتن براینکه کودکان از طریق تجربه ارزشها را کسب کنند.
8- برخورداری کودکان از حقوق مساوی، با درنظرگرفتن تفاوتهای شخصی، نشان دادن علایق، عشق و احساس، بدون تبعیض و عدم تنبیه آنان.
9- ایجاد و گسترش ارزشهای اجتماعی– فرهنگی در کودکان.
10- عدم اعمال فشار و محدودیت برکودکان درانجام فعالیتهای آموزشی که باعث خدشه دار شدن شخصیت آنها شود و داشتن رفتاری همراه با عشق و احساس.
11- اطمینان از اینکه کودکان درمورد موضوعات محیطی مانند تمیز و مرتب بودن محیط و ساختن محیطی سالم، آگاه و حساس باشند.
13- فراهم نمودن آموزش از طریق همکاری کادر مدارس و اولیاء.
14- افزایش نرخ ثبت نامی مراکز آموزش پیش دبستانی
به طورکلی می توان گفت که هدف مقطع کمک به رشد صحیح جسمی، روحی، روانی، عاطفی و اجتماعی کودکان است. گفتنی است که گذراندن مقطع آموزش پیش دبستانی در ترکیه اجباری نمی باشد.
هدف از برنامه آموزشی مهدهای کودک مراقبت و تغذیه صحیح کودکان و رشد جسمی و روحی آنان است. هدف از برنامه آموزشی کودکستانها آموزش موضوعی نیست، ولی کودکان زبان ترکی تمرین می کنند، برای خواندن و نوشتن آماده می شوند ، آموزشهای بهداشتی و محیط زیستی می بینند و برای دوره بعد آموزشی مهیا می شوند. به عبارت دیگر می توان گفت که هدف از کلاسهای پیش دبستانی تشویق و آماده سازی کودکان رده های سنی 5 تا 6 سال برای ورود به دوره اجباری دبستان است.
پروژههای آموزشی
از جمله مهمترین پروزه های آموزشی مراکز پیش دبستانی کشور ترکیه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- پروژه آموزش و پیشرفت کودکان طی سالهای اولیه کودکی
این پروژه از طریق برنامه انتقالی1991 – 1995–1996در همکاری بین دولت ترکیه و سازمان یونیسف به منظور بهبود استاندارد زندگی کودکان و در جواب به اصل اولویت دهی به کودکان به اجرا در آمده است. عمده تاکید پروزه فوق بر پاسخگویی به احتیاجات مربوط به رشد کودکان پیش دبستانی و شرکت مؤثر خانواده و جامعه و گسترش و تداوم آموزش پیش دبستانی است.
بنا برطرح مذکور، برنامه آموزش نوزادان رده های سنی0تا 36ماهه، برنامه آموزش کودکان37تا60 ماهه در مهدهای کودک و برنامه آموزش پیش دبستانی(آمادگی) برای کودکان61 تا 72 ماهه طرح و ارائه شده است. علاوه بر این نوارهای آموزشی ویدئویی(تصویری) برای اولیایی که فرزندشان در گروه سنی0تا 3 سالگی و 3 تا5 و 5 تا 7سالگی قرار دارند، تهیه و با هدف ترویج فعالیتهایی برای آموزش و پرورش کودکان سراسر جامعه از طریق کانالهای عمومی تلویزیون در اختیار عموم است. نوارهای فوق مطالب زیر را پوشش میدهند: