عاشورا در لغت به معنای دهمین است.
در نزد مسلمانان منظور از عاشورا روز دهم ماه محرم سال ۶۱ هجری قمری است. با گاهشماری هجری خورشیدی این روز مطابق است با ۲۱ مهر ۵۹. شهرت این روز به خاطر آن است که حسین ابن علی بن ابی طالب - امام سوم شیعیان - و یاران وی در واقعه کربلا در جنگ با لشکر یزید کشته شدند و مسلمانان در آن سوگواری میکنند. در مناطق شیعه نشین مراسم عزاداری برگزار میشود. در تقویم رسمی ایران این روز تعطیل میباشد.
تاریخچه
اولین مراسم سوگواری را زینب در مسجد کوفه بر امام حسین برگزار کرد.قبل از آن در کنار اجساد شهدا در کربلا برگزارشد
واقعیت اشتباه
در جامعه ی اسلامی گفته می شود که عاشورا در اواسط تابستان روی داده است، اما با محاسباتی نسبتا ساده می توان به این موضوع پی برد که تارخ دقیق عاشورا 10 دسامبر 680 میلادی به تاریخ گرگورین (که البته در آم تاریخ استفاده نمی شده) است. البته تاریخ دقیق تر را از لحاظ نجومی با تاریخ شمسی اعلام می کنند که 22 آذر 59 هجری شمسی (یا 28 آذر برای ماه های 30 که در آن زمان مورد استفاده بود) است. که در این تاریخ شهر کربلا دمایی در حدود 20 درجه سانتیگراد است.
نگرش اهل سنت
اغلب تاریخ نگاران اهل سنت از جمله محمد بن جریر طبری، بلاذری، ابن سعد، ابن قتیبه دینوری، احمد بن داوود دینوری و ابن اثیر واقعه کربلا را به تفصیل و بر اساس روایت ابومخنف بیان کردهاند، که تا حد زیادی با بیان تاریخ نگاران شیعه مشابهاست.