مقدمه :
بخش عمده ای از فعالیتها توسعه و آبادانی هر کشور شامل پروژه هایی مانند استخراج معادن ، سدسازی ، حفر تونل و ترانشه برای ساختن راه و راه آهن ، حفر کانال و تونل برای انتقال اب ، ایجاد پناهگاه و فضاهای زیر زمینی ، توسعه شهرها و تخری بناهای قدیمی و ... می باشد که در تمامی این موارد عملیات سنگ برداری با روش انفجار نقش بسیار مهمی را ایفا می کند .
ماده منفجره مطمئن ترین ابزار برای شکستن سنگ است . زیرا از قدرت لازم برای شکستن سنگ برخوردار است و در همه شرایط از قبیل حفر تونل خرد کردن سنگ در زیر آب ، ایجاد معبر باریک یا عریض در سنگ و نظایر آن قابلیت کاربرد دارد . هنر ماده منفجره در این است که انرژی خود را در زمان بسیار کوتاه آزاد می کند و به همین دلیل قادر است که هر نوع سنگی را بشکند .
گر چه ماده منفجره ویرانی را به ذهن تداعی می کند اما امروزه به عنوان ابزاری مهندسی معرفی می شود که دارای قابلیت هایی شامل سرعت ، ارزانی ، ایمنی و قابلیت انعطاف برای کار در محلهای مختلف از زیر آب تا قله کوه می باشد .
قابل ذکر است که با توجه به اینکه اینجانب بیش از ده سال تجربه شرکت در عملیاتهای مختلف انفجاری داشته ام سعی خواهیم نمود تا با صرف نظر از محاسبات و فرمولهای پیچیده که غالبا در عملیاتهای انفجاری نیز هیچ کاربرد عملی ندارند اقدام به ارائه مفاهیم کاربردی و عملیاتی در این تحقیق نمایم .
تعریف انفجار :
تجزیه یا سوختن سریع مواد منفجره را که منجر به آزاد شدن بسیار سریع گاز و حرارت زیاد می گردد ، انفجار می نامند . این واکنش فشار بسیار زیاد به محیط اطراف خود وارد کرده و موجب شکستگی و تخریب می گردد . به طور کلی مواد سوختنی هر یک با سرعت معینی می سوزند و چنانچه شرایط به گونه ای باشد که ماده سوختنی با سرعتی به مراتب بیش از مقادیر معمولی مثلا 1500 تا 8500 متر ر ثانیه بسوزد در این صورت پدیده انفجار رخ می دهد .
ویژگی های مواد منفجره :
مواد منفجره با ویژگی های خود ارزیابی می شوند و این ویژگیها عبارتند از :
حساسیت (Sensitivity) : که شامل حساسیت در مقابل ضربه ، اصطکاک ، حرارت ، قدرت چاشنی ، موج انفجار و جرقه می باشد .
سرعت انفجار (Velocity of detonation) : یا همان سرعت تجزیه شدن یا سوختن ماده منفجره و یا به بارت دیگر حرکت موج انفجار در سرتاسر ماده منفجره می باشد که تابع وزن مخصوص ، ابعاد ذرات ماده ناریه ، نوع چاشنی ، قطر چال می باشد .
قدرت ماده منفجره(strength)عوامل موثر در قدرت شامل حجم گاز تولید شده و حرارت حاصله از سوختن می باشد .
قدرت خرد کنندگی یا Brisance: که قابلیت ماده منفجره برای شکستن سنگ را نشان می دهد و اصلی ترین عامل موثر بر آن سرعت انفجار و میزان انرژی تولید شده می باشد .
چگالی Denisity : چگالی ماده منفجره وزن واحد حجم ماده منفجره در ساختمان فشنگ آن می باشد و بر حسب ton/m3- kg/m3 , gr/cc بیان می شود .
اثر رطوبت بر ماده منفجره و مقاومت در مقابل آب
پایداری ماده منفجره (Stability) یا ثبات آن که نشان دهنده قدرت تحمل شرایط محیط انبار برای مدت معین می باشد که بستگی به ساختمان شیمیایی ، درجه حرارت انبار و سایر شرایط فیزیکی انبار دارد .
آتش گیری (flammability)
سمیت (toxicity)
فراریت (Volatility)
انواع مواد منفجره :
ماده منفجره از نظر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی انواع بسیار زیادی دارند که شرح همگی آنها در غالب این تحقیق مقدور نیست ، بنابراین سعی می گردد تا مواد ناریه ای که دارای بیشترین مصرف در پروژه های معدنی و عمرانی کشور عزیزمان ایران هستند معرفی گردد .
1- مواد ناریه دانه ای ( پودری ) : ساختمان این مواد به شکل دانه های جدا از هم به ابعاد حدود یک میلیمتر است که معروفترین انواع آن عبارتند از :
1-1- باروت (blak powder) : باروت سیاست قدیمی ترین ماده منفجره شناخته شده می باشد ، امروزه هیچ کدام از پروژه های عمرانی و معدنی مجاز به استفاده از باروت جهت عملیات انفجاری نمی باشد ولی چون در بعضی از معادن دور افتاده و به صورت غیر مجاز این پودر به صورت دستی ساخته و از آن برای عملیات انفجاری استفاده می شود به شرح ویژگی های آن می پردازیم .
باروت در فضای باز با سرعت 1cm/sec می سوزد و چنانچه شرایط سوختن سریع فراهم شود سرعت سوختن آن به m/sec 450 می رسد . باروت را می توان در چال ریخت و پس از فشردن با کمک فتیله اطمینان آنرا منفجر نمود . چنانچه فتیله اطمینان در دسترس نباشد می توان باروت لازم را در چال ریخت و با قراردادن مفتولی فولادی به قطر 5/0 سانتیمتر بقیه فضای خالی چال را با خاک و شن پر کرد . در این صورت پس از برداشتن مفتول فولادی یک سوراخ به قطر 5/0 سانتیمتر خالی می ماند ، سپس درون آن باروت می ریزند تا جایی که به سرح زمین برسد . حال چنانچه باروت روی سطح زمین را آتش بزنند باروت سوخته و آتش را به داخل چال منتقل می کند وقتی که آتش به فرج اصلی رسید موجب انفجار آن می گردد .
1-2- پودر آنفو (Ammpnium nitrate fueloil) : پودر آنفو مخلوط نیترات آمونیوم ( حدود 96 درصد ) و 6 درصد سوخت مایع ( معمولا گازوئیل ) می باشد . از پودر آنفو عموما در انفجارات روباز به عنوان خرج اصلی و در برخی از موارد استثنایی در انفجارات زیر زمینی استفاده می شود ، سرعت انفجاری آنفو در قطر 13 سانتیمتر به حداکثر m/sec 4300 می رسد . محصور بودن نیز سرعت انفجاری آنفو را بالا می برد .
2- مواد منفجره ژله ای :
معروفترین و پرکاربردترین ماده ناریه از این نوع 1 مولایت است که وزن مخصوص آن 2/1 gr/cc سرعت افنجاری حدود m/sec 5000 می باشد . 1 مولایت در صنایع مهمات سازی پارچین در قطرها و طولهای مختلف تولید می شود . مقاومت آن در مقابل آب بسیار زیاد بوده و به راحتی می توان از آن در چالهای آبدار استفاده نمود . از آن در انواع انفجارهای کنترل شده زیر زمینی و روباز استفاده می شود .
3- انواع دینامیت : دینامیت یک اسم عام است که به بسیاری از مواد منفجره خشک شامل مواد سوختنی کربناته و نیتروگلیسیرین اطلاق می شود . دینامیت برای اولین بار توسط آلفرد نوبل ساخته شد که مرکب از 75 درصد وزنی نیتروگلیسیرین و 25 درصد دیاتومیت بود . انواع آن عبارتند از :
1- دینامیت استرایت یا دینامیت اصیل
2- دینامیت آمونیاکی ( دینامیتی که همان نیترات آمونیوم که به وسیله نیتروگیلیسیرین حساس شده )