مترادفها
Aphaniptera
کَکها حشرات بدون بال، خونخوار، بسیار ریز و از راسته لولهبالان هستند که کمتر از ۳ میلیمتر طول دارند. ککها حرکتهای جهشی دارند. ککها بیشتر از پستانداران و گاهی از پرندگان خونخواری میکنند. به طور کلی از ۳۰۰۰ گونه کک فقط ۱۲ گونه به انسان حمله میکنند. مهمترین گونههای کک، کک جوندگان، کک انسان و کک گربه (Ctenocephalides felis) و کک سگ (Ctenocephalides canis) هستند. گزش آنها باعث تحریک، ناراحتی شدید و خونریزی میشود. کک جوندگان ناقل مهم طاعون خیارکی و تیفوس منتقله توسط کک است. ککهای گربه کرمهای نواری (ستودها) را منتقل میکند. کک تونگا (کک شنی) پوست انسان را سوراخ کرده و باعث عفونت میشود. ککهایی که انسان را میگزند در بیشتر نقاط جهان یافت میشوند. ککها از جمله پارازیتهایی هستند که در تهران اغلب منازلی که حیوانات خانگی از جمله سگ و گربه نگه داری میشود را در گیر میکنند. عمومیترین انگل در سگها در حقیقت از طریق کک به او سرایت میکند. عموماً ککهای سگ در اروپا یافت میشوند بطوری که ککهای گربه عموماً در آمریکا یافت میشوند. ککهای گربه در موارد نادر با خود بیماریهایی را حمل میکنند. ککها میتوانند به لباسها یا حیوان شما بچسبند. آنها در حیاطها، پرورش گاههای سگ و گربه، جنگلها و پارکها یافت میشوند یا در مکانهای دیگری که حیوانات در آنجا زندگی میکنند. چون برای آنکه اینها مکانهایی هستند که آنها میتوانند میزبانهای خود را پیدا کرده و تولید مثل کنند.
یک کک ماده میتواند در روز ۵۰ تا تخم بگذارد. بر اساس تحقیقات آزمایشگاهی همانگونه که در تصویر هرم چرخه زندگی ککها در کادر مقابل مشاهده مینمایید، فقط ۵۰% از تخمهای هر کک به لارو تبدیل میشوند و در حدود ۳۵% از لاروها موفق به تنیدن پیله و تشکیل پوپ میگردند. جای خوشبختی است که از کل تخمهای اولیه کک فقط ۵% آنها به بالغ تبدیل میگردند. چرخه زندگی ککها شامل ۴ مرحله تخم، لارو، شفیره و بالغ است. ککهای بالغ ۱-۴ میلیمتر طول و بدنی بیضی شکل دارند و در طرفین فشرده و بدون بال هستند. همچنین پاهای آنها رشد مناسبی داشته و برای پریدن سازگاری دارند. تخم ککها حدود ۰٫۵ میلیمتر طول دارد، تخم مرغی شکل و سفید میباشد. کک روی میزبان خود تخم گذاری میکند، که این تخمها از بدن میزبان روی فرش، زمین، خاک یا هر جای دیگری میافتند و در شرایطی که دمای هوا اندکی بالا و هوا نسبتاً مرطوب باشد میتوانند دوام بیاورند و چرخه زندگی خود را کامل کنند.
در عرض ۱۰ روز پس از قرار گرفتن تخم در محیط مناسب، لارو کرم مانندی که فاقد ضمائم حرکتی است خارج میشود. این لاروها از زیر سطح خاک حرکت میکنند و یا اگر داخل اتاق باشد به داخل فرشها و یا شکافهای کف نفوذ میکنند، لاروها از مدفوع ککهای بالغ تغذیه میکنند و در عرض ۵-۱۲ روز پیلهای ابریشم مانند در اطراف خود تولید و در آن شفیره گذاری میکنند. خروج حشره بالغ از پیله بسته به شرایط ممکن است از ۵ تا ۱۴۰ روز طول بکشد، پس از خارج شدن حشره بالغ از پیله، خود را به میزبانش میرساند و ادامه عمرش را که حدود ۱۰۰ روز میباشد روی میزبان سپری میکند.
چرخه زندگی کک معمولاً در عرض ۳-۴ هفته کامل میشود. ککها ۴۸ ساعت پس از اولین خونخواری، جفت گیری کرده و به تولید تخم میپردازند. ککها نسبت به سرما حساسند و در زمستان قادر به تحمل سرمای هوای بیرون از منزل نیستند. ساختمانهایی که هوای گرم و مرطوب و غذای کافی وجود دارد بسر میبرند.