همچنان که فناوری اطلاعات، توسعه بیشتری مییابد، شبکه ها نیز به عنوان یکی از پیامدهای این توسعه اهمیت بیشتری مییابند. اما شبکهها فقط منحصر به انواع متداول LAN ها یا WAN ها نمیگردند و شبکهسازی روشهای دیگری نیز دارد. در این زمینه تجهیزاتی مانند Thin Clientها، Net PCها و یا Network computer ها مطرح میگردند که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند.
اشاره :
همچنان که فناوری اطلاعات، توسعه بیشتری مییابد، شبکهها نیز به عنوان یکی از پیامدهای این توسعه اهمیت بیشتری مییابند. اما شبکهها فقط منحصر به انواع متداول LANها یا WANها نمیگردند و شبکهسازی روشهای دیگری نیز دارد. در این زمینه تجهیزاتی مانند Thin Clientها، Net PCها و یا Network computerها مطرح میگردند که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی فناوری مرتبط با Thin Clientها بپردازیم.
آشنایی
شبکه مبتنی بر Thin Client، شبکهای مبتنی بر سرور است که تقریباً کلیه پردازش ها در آن توسط این سرور صورت میپذیرد. کلیه برنامههای کاربردی روی سرور اجرا شده و توسط Clientها قابل استفاده هستند. واژه thin در این تکنولوژی، به دلیل حجم پایین پردازشی است که توسط Clientها صورت میپذیرد. در مقابلِ این تکنولوژیFat Clientها مطرح میباشند که کلیه پردازشها را روی Client انجام میدهند. به طور کلی ساختار شبکه های مبتنی بر Thin Client از یک سرور با قدرت بالا و تعدادی Client تشکیل شده است که کارآیی محدودی دارند.Thin Client چیزی جز یک کامپیوتر جمع و جور نیست اما این کامپیوتر برای استفاده به صورت یک پایانهی شبکهای طراحی و تنظیم شده است. شکل بالا نمونهای از یک Thin Client ساخت HP را نشان میدهد. برای دیدن عکس در ابعاد بزرگتر، روی آن کلیک کنید.
یک شبکه مبتنی بر Thin Client چگونه فعالیت میکند؟
یک شبکه مبتنی بر این تکنولوژی دارای یک یا چند سرور با ویژگیهای خاص میباشد. سیستمعامل این سرورها میتواند هریک از سیستم عاملهای موجود (با توجه به برنامههای کاربردی موردنظر) نظیر یونیکس، لینوکس، (Windows NT Terminal Server Edition (NT TSE ، یا ویندوز باشد. علاوه بر سیستمعامل، بر روی هر یک از این سرورها یک نرم افزار کنترلی وجود دارد که فعالیتهای Clientها را کنترل مینماید. بسیاری از این نرم افزارهای کنترلی به صورت رایگان عرضه میشوند و معمولاً توسط شرکتهای نرمافزاری، تولید میگردند.
کاربردها
این شبکهها در بسیاری از سازمانها مورد استفاده قرار می گیرند. اما بزرگترین مشتریان این شبکهها، بانکها، آژانسهای هوایی و سازمانهایی هستند که دارای شعبات متعدد میباشند. امروزه از این تجهیزات برای تجهیز مدارس نیز استفاده میشود. با توجه به این نکته که سیستمهای Thin Client دارای هارددیسک نمیباشند و امکان download کردن نرمافزار نیز روی آنها وجود ندارد، هیچ نوع ویروسی نمی تواند سیستم را مورد حمله قرار دهد. به این ترتیب امنیت این نوع سیستم ها تضمین شده میباشد. ارتقاء و نگهداری Thin Clientها بسیار ساده و مقرون به صرفه است. زیرا برای ارتقاء شبکه لازم است فقط سرور مربوطه را upgrade نمود.
مزایا و معایب
مدیریتپذیری، هزینه پایین، امکان کنترل ونظارت و مواردی از این دست از جمله مزایای اینگونه از شبکهها میباشند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
مدیریت پذیری
در این شبکه فقط کافی است سرور مدیریت گردد. جهت رفع نقایص احتمالی نیز سرور اصلی مد نظر می باشد.
امنیت
در سیستمهای Thin Client به علت عدم وجود نقطه ورود به شبکه، عدم امکان download کردن نرمافزار از اینترنت و نصب آن بر روی Clientها و همچنین عدم وجود هارددیسک، ویروسی شدن سیستمها غیرممکن است. همچنین با استفاده از امکانات سیستم مدیریتی و کنترلی موجود بر روی سرورها میتوان دسترسی کاربران را نیز به نحو مطلوب محدود نمود.
کنترل و نظارت
کاربران شبکههای Thin Client نمیتوانند applicationهای خود را بر روی Client نصب نمایند همچنین قادر به تغییر پیکربندی سیستم نیز نمیباشند.
هزینه سخت افزار
این تجهیزات از PCها به مراتب ارزانتر میباشند. به علاوه به دلیل عدم وجود قطعات جانبی، کمتر دچار خرابی می شوند. نکته قابل ذکر در این در نتیجه هزینه نگهداری این تجهیزات نیز کمتر است.
سهولت ارتقاء
برای اضافه کردن ترمینالهای جدید به شبکه، فقط کافی است از طریق نرم افزار مرکزی که روی سرور نصب شده نرم افزار کنترلی را روی Client جدید نصب نمود. در صورت خرابی نیز میتوان به راحتی ترمینال مورد نظر را از شبکه خارج نمود.
ذخیره انرژی
در مقایسه با کامپیوترهای شخصی، این سیستمها انرژی کمتری مصرف می نمایند. در این سیستمها به علت پردازش پایین، توان مصرفی آنها در حدود ده الی بیست وات در ساعت میباشد. در حالی که توان مصرفی یک کامپیوتر از نوع PC در حدود ۲۵۰ وات در ساعت می باشد.
اما معایب استفاده از این کلاینتها را میتوان اینگونه برشمرد:
عدم انعطاف پذیری
در صورتی که نرم افزاری بر روی سرور نصب نشده باشد، کاربران نمی توانند از آن استفاده نمایند.
وابستگی به سرور
با توجه به ساختار Thin Client، لازم است سرور از امنیت بالایی برخوردار باشد. زیرا در صورت از کار افتادن سرور، شبکه به طور کامل مختل خواهد شد. در نتیجه برای جلوگیری از این امر، روشهای مختلفی جهت ایجاد redundancy نرم افزاری و سختافزاری استفاده می شود. مکانیزمهای متفاوت Failover نیز برای پردازندهها و پایگاه داده مورد استفاده قرار میگیرد. امکان Load balancing سختافزاری و نرمافزاری نیز برای این سرورها از موارد ضروری می باشد که همه اینها قیمت سرور موردنظر را به شدت بالا میبرد.
پهنای باند
مانند سایر شبکه های کامپیوتری، پهنای باند این شبکه نیز وابسته به تعداد Clientها می باشد. با توجه به انجام کلیه فرآیندهای پردازشی توسط سرور، ترافیک این شبکه بسیار بالا است. زیرا کلیه دستورات پردازشی باید به سرور منتقل شده و نتایج به Clientها تحویل گردند.
کمبود فضای حافظه
با توجه به ساختار این سیستم ها امکان استفاده از هیچ نوع حافظه جانبی نظیر انواع دیسک ها وجود ندارد.
استفاده از تجهیزات جانبی
در این نوع شبکهها تجهیزات جانبی محدود میباشند. تجهیزاتی نظیر دوربینهای دیجیتال یا تجهیزات تصویری را نمیتوان به این ترمینالها متصل نمود. اما در حال حاضر انواعی از ترمینالها وجود دارند که پورت های مختلفی را پشتیبانی میکنند.
امکانات ضعیف پشتیبانی از مالتی مدیا
برنامههای کاربردی که نیاز به پردازشهای تصویری زیاد دارند، روی این شبکهها به خوبی کار نمیکنند. زیرا کلیه فرآیندهای پردازشی توسط سرور مرکزی صورت می گیرد که در صورت تخصیص پردازنده به applicationهای مالتی مدیا، کارآیی شبکه به شدت کاهش می یابد. پیشرفت هایی که در زمینه تکنولوژی های پردازنده ها و سرورها صورت پذیرفته است، تا حدودی این قبیل مشکلات را کاهش داده است. اما هنوز هم عدم پشتیبانی از این چنین کاربردهایی از نقاط ضعف Thin Clientها محسوب می گردد