مقدمهاى درباره سیماى کلى این قاره
قاره آسیا با مساحت 000/44000 کیلو متر مربع بزرگترین قاره کره زمین است است که 25% کل خشکىهاى زمین را دربر مىگیرد. این قاره از ناحیه شمال به اقیانوس منجمد شمالى، از مشرق به اقیانوس آرام و از جنوب به اقیانوس هند محدود مىشود. بحر احمر در جنوب غربى آن، این خشکى بزرگ را از افریقا جدا مىکند تنها راه ارتباطى بین این دو قاره، صحراى سینا بود که با حفر کانال سوئز در ان، راه خشکى این دو قاره قطع شد. تنگه برینگ این قاره را از آمریکاى شمالى جدا نموده و کوههاى اورال مرز غربى آسیا با قاره اروپاست. در قاره آسیا مىتوان بلندترین قله (اورست) وسیعترین فلاتها، جلگهها، دشتها و طولانىترین و پر آبترین رودها را مشاهده نمود. دریاچه خزر به عنوان بزرگترین دریاچه دنیا ور دریاچه بایکال به عنوان عمیقترین دریاچه جهان، در این قاره واقعهد. بدلیل شریاط گوناگون، انواع آب و هوا را مىتوان در این سرزمین مشاهده نمود. انواع جنگلها، و نیز صحارى، کویرها و بیابانها، نقاط پوشیده از یخ، سیماى دیگرى از قاره آسیا را ترسیم مىنمایند. از 5 میلیارد سکنه دنیا، 64% در این قاره سکونت دارند که از این لحاظ پرجمعیتترین قاره به شمار مىرود. جمعیت این قاره غالبا در هواحى جنوب و جنوب شرقى آن زندگى مىکنند. مردم آسیا از دو نژاد زرد و سفید تشکیل شدهاند و در صد نژاد سیاه در آن کم است. آسیا مهد سه دین بزرگ یعنى اسلام، مسیح و یهود است و خورشید تمدن از این قاره به نقاط دیگر تابیدن گرفته است.
وجود ذخائر عظیم و منابع غنى چون نفت و ذغال سنگ موجب نفوذ استعمار در این قاره از قرن بیستم گردید که این پدیده موجبات غارت این قاره را توسط ابرقدرتها فراهم ساخت و با وجود آنکه ذخائر این قاره موجب گردش چرخ صنایع کشورهاى غربى شد، خود در این زمینه توسعه نیافت و بجز چند کشور چون ژاپن و کره اساس اقتصاد کشورهاى این قاره بر کشاورزى و دامدارى استوار است.
مسلمانان قاره آسیا
قاره آسیا مرکز تابش نور توحید و کانون نشر اسلام است. نسیم طراوت بخش وحى دز آغاز بر این سرزمین وزید و فرهنگ و تمدن اسلامى در آن بنیان نهاده شد. بسیارى از آثار درخشنده مسلمین که جلوههاى معنوى و مقدس دارند در این قاره واقعهد. قبله مسلمین، حرمین شریقین، اماکن مذهبى مراقد مطهر معصومین و اهلبیت و غالب جلوههاى هنر اسلامى در این قاره واقعند. بستر جغرافیائى صحنههاى ترایخى صدر اسلام و مرکز خلافت مسلمین در صدر اسلام در جنوب غربى این خشکى وسیع قرار گرفته است.
در سال 1966 میلادى ازن قاره، 450 میلیون نفر مسلمان داشته است که حدود 70% مسلمانان جهان را در تاریخ مذکور تشکیل مىداده است. این میزان در سال 1972 میلادى به 550 میلیون نفر بالغ گردید که 362 میلیون آن مربوط به کشورهاى مستقل اسلامى و 188 میلیون به اقلیتهاى مسلمان اختصاص داشته است. در حال حاضر قریب به 75% مسلمین جهان که به 800 میلیون نفر بالغ مىگردند در این قاره سکونت دارند که 65% در واحدهاى سیاسى مستقل و 35% در کشورهاى غیر مسلمان این قاره زندگى مىکنند.
در وضع فعلى 15 کشور مستقل در این قاره بین 50 تا 99% مسلمان دارند. وسیعترین این کشورها عربستان است که 2149690کیلومتر مربع وسعت دارد و در ناحیه استراتژیک خاور میانه قرار گرفته است مجموع مساحت این کشورها به یازده میلیون کیلومتر مربع بالغ مىگردد که 25% وسعت آسیا را تشکیل مىدهد.
کشورهاى واقع در آسیاى غربى و جنوبى در قرون اولیه به اسلام گرویدند اما سرزمینهاى آسیاى جنوب شرقى در قرون پنجم، ششم، هفتم، هشتم و نهم اسلام را پذیرا گشتند.
در این بخش، کشورها و نواحى قاره مزبور را به پنج قسمت تقسیم کرده و به مشخصات جغرافیائى نقاط مسلماننشین مىپردازیم:
الف - آسیاى جنوب غربى (خاور میانه(;
ب - آسیاى جنوبى;
ج - آسیاى جنوب شرقى;
د - آسیاى شرقى;
ه - آسیاى مرکزى;