تا کنون بیش از 300 هزار نوع، گیاه شناخته شده است. گیاهان از آغازیان و قارچها پیچیده ترند. بیشترشان پر سلولی و کلروفیل دارند و غذای خود را میسازند. گیاهان نمیتوانند مانند جانوران حرکت کنند و دارای بافتها و اندامهای مشخص هستند.
سلول های گیاهی بر خلاف سلولهای جانوری دارای دیواره اسکلتی میباشند. این دیواره به سلول شکل هندسی معینی میدهد. بیشتر گیاهان آب و نمکها را از راه ریشه جذب میکنند و توسط لولههای باریکی به ساقه و برگها انتقال میدهند. به این مجموعه لولهها آوندی میگویند. گیاهانی را که دارای دستگاه آوندی هستند، گیاهان آوندی میگویند.
گیاهان هم مانند جانوران، بسیار گوناگونند. بعضی به شکل درخت و بعضی به شکل بوته های کوچک. قسمت های اصلی یک گیاه عبارتند از:
ریشه، ساقه، برگ و گل.
ریشه :
بعضی گیاهان ریشه های دراز و عمیق دارند و در مناطقی که آب کم است رشد مناسبی دارند و بعضی گیاهان دیگر ریشه های افشان دارند و برای مناطقی مناسب هستند که آب فراوان دارند.
ساقه :
ساقه ها نیز در گیاهان شکل های متفاوتی دارند. کار ساقه ها رساندن مواد غذایی از ریشه به برگ ها و میوه ها است. بعضی از ساقه ها بسیار کلفت و بعضی بسیار نازکند.
برگ: برگ ها را می توان از نظر شکل، رنگ و اندازه طبقه بندی کرد. بعضی برگ ها سوزنی و بعضی پهن هستند.
گل :
گل ها از نظر رنگ، اندازه و تعداد گلبرگ ها و جدا یا پیوسته بودن گلبرگ ها با هم تفاوت دارند. مثلاً گل لاله از 3 گلبرگ، گل اطلسی 5 گلبرگ و گل گلایل از 6 گلبرگ تشکیل شده. گل های 3 برگی یا 6 گلبرگی خصوصیات یکسان دارند و گل های چهار یا پنج گلبرگی خصوصیات یکسان دارند.
دانه :
دانه ها به دو دسته دانه های یک قسمتی مانند جو، برنج،گندم و دو قسمتی مانند نخود، عدس، بادام و لوبیا تقسیم می شوند. درخت کاج به جای گل دانه دارد و دانه های آن در اندام هایی به نام مخروط تشکیل می شود. مخروط کاج به میوه گیاهان دیگر شبیه است.
گیاهان دانه دار به این شکل تقسیم و طبقه بندی می شوند:
گیاهان دانه دار : spermatophyta