تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی

تعداد صفحات: 74 فرمت فایل: مشخص نشده کد فایل: 22787
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مهندسی کشاورزی زراعت
قیمت قدیم:۳۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۲۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
کلمات کلیدی: N/A
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی

    چکیده:

    شوری یکی از مسائل بسیار مهم در رابطه با کشت گیاهان و گسترش کشاورزی است که عامل محدود کننده اساسی در تولیدات کشاورزی است. مهمترین تاثیر شوری در رابطه با جوانه زنی بذر و رشد رویشی گیاهان می‌باشد.

    با توجه به اثرات تحریک کنندگی هورمون های گیاهی به ویژه سیتوکینین‌ ها، اثر این هورمون در تحمل و مقابله در گیاه گندم (Triticum aestivum) و لوبیا (Phaseolus vulgaris) با شوری در شرایط جوانه زنی بذر و رشد دانه رست مورد بررسی قرار گرفت.

    در این پژوهش غلظتهای مختلفی از نمک کلرور کلسیم (0 و 20 و 40 و 80 میلی‌مول) توام با غلظتهای مختلفی از محلول سیتوکینین (0 و 5/0 و 1 و 5/1 میلی‌مول) در محیط کشت MS به کاربرده شدند.و به این ترتیب 16 تیمار مختلف با 4 تکرار را تشکیل دادند.

    نتایج بدست آمده نشان داد که شوری‌های کم،(20 میلی مول ) اثر چندانی بردرصد جوانه‌زنی بذر گندم نداشت ولی شوری نسبتا زیاد(80 میلی مول )تا حدودی درصد جوانه‌زنی بذر گندم را کاهش می‌داد. با توجه به این که گندم (رقم تجن)  نسبت به شوری تا حدودی مقاوم می‌باشد،پژوهش حاضر نیز نشان داد که شوری‌های کم، اثر چندانی بروی کاهش جوانه‌زنی بذر گندم نداشت.

    جوانه‌زنی بذرهای لوبیا (رقم جماران) نیز در شوری نسبتا زیاد(40 و80 میلی مول) کاهش پیدا کردکه البته با توجه به حساسیت لوبیا نسبت به شوری این امر دور از انتظار نبود..

    دانه رستهای گندم در شوری‌های اعمال شده بخوبی رشد کردند ولی با افزایش مقدار نمک محیط کشت میزان رشد اندکی کاهش یافت.در حالی که دانه رستهای لوبیا در شوری‌های پایین(20 میلی مول)  نیز رشد چندانی نداشته و در شوری‌های زیاد (40 و80 میلی مول) نیز اصلا رشد نکردند.

    کینتین در غلظتهای کم اثر کمی در افزایش جوانه‌زنی بذرهای گندم و لوبیا داشت ولی غلظت نسبتا زیاد این هورمون در تمام تیمارهای شاهد و شوری اعمال شده در گیاهان گندم و لوبیا باعث افزایش جوانه‌زنی گردید.

    غلظت کم کنیتین در تیمارهای شاهد و شوری باعث افزایش رشد گندم شد، ولی در شوری‌های زیاد اثر چندانی بر رشد گندم نداشت که نشان می‌دهد در شوری‌های زیاد گیاه گندم تا حدودی و گیاه لوبیا شدیدا تحت تاثیر تنش شوری قرار  گرفته‌اند و هورمون در شوری زیاد نتوانسته است رشد گیاهان مذبور را افزایش دهد.

     

    مقدمه:

    در اکثر کشورهایی که با کمبود مواد غذایی روبرو هستند، کمیت و کیفیت پروتئین مسئله اساسی تغذیه می‌باشد. مطالعات زیاد حاکی از آن است که ترکیب مناسبی از پروتئین گیاهی می‌تواند قسمتی از کمبود پروتئین را جبران نماید. کاربرد مواد شیمیایی از قبیل تنظیم‌کننده‌های رشد گیاهی، ممکن است تظاهر یا بیان ژنوم گیاهان را تغییر دهد به قسمی که آنها بتوانند برای برخی از استرس‌ها از خود مقاومت نشان بدهند. این نوع تغییرات، قابل انتقال وراثتی نیستند، تنها استفاده از تکنولوژی مهندسی ژنتیک است که می‌تواند با تغییر خود ژنوم، یک صفت قابل انتقال وراثتی را بوجود آورد.

    بنابراین اگر بتوان گیاهانی را که به شوری حساس و به نحوی در تغذیه انسان مؤثرند را با استفاده از هورمونهای گیاهی یا سایر موارد، بطریقی نسبت به شوری تا حدی مقاوم کرد، خدمت ارزنده‌ای به بشر شده است.

    هدف این پژوهش ابتدا بررسی تأثیر شوری بر جوانه‌زنی و رویش بذرهای گیاه گندم

    Triticum aestivum) ) و لوبیای سبز (Phaseolus vulgaris) و مقایسه این گیاهان  نسبت به هم و سپس این مسئله است که آیا بکار بردن هورمون گیاهی سیتوکنین می‌تواند تأثیری در بهبود و رویش آنها و بطور کلی مقاوم کردن این گونه‌ها به شوری داشته باشد یا خیر؟

     

    ویژگیهای گیاه گندم :(( Triticum aestivum       

     غلات عموماً فاقد ریشه‌های ضخیم می‌باشند و ریشه‌های فرعی آنها بطور جانبی و عمیقی گسترش می‌یابد. این ریشه‌ها دو نوع هستند: یکی ریشه‌های اولیه و دیگری ریشه‌های نابجا که پس از ظهور اولین برگ از میانگره‌های زیر خاک منشعب می‌شوند.

    ریشه‌ گندم در مقایسه با جو، از گستردگی کمتری برخوردار است و بدین دلیل مقاومت به خشکی آن کمتر و از نظر جذب مواد غذایی از خاک کارایی کمتری دارد.

    - قسمت یقه گیاه که ناحیه بین ریشه‌ها و برگهاست، دارای بافتهای مریستمی می‌باشد و این بافت‌ها ریشه و برگ تولید می‌کنند و بدین ترتیب مهمترین قسمت برای غلات زمستانه است زیرا از بین رفتن این قسمت منجر به تلف شدن گیاه می‌شود.

    - ساقه غلات دارای تعدادی میانگره توخالی می‌باشد که بوسیله گره‌هایی به هم وصل می‌شوند. البته بعضی از گونه‌های Triticum، دارای واریته‌هایی هستند که میانگره آنها توپر است. فرم استوانه‌ای و توخالی بودن ساقه تا حدودی باعث استحکام آنها می‌شود.

    - اندوسپرم گندم عمدتاٌ از نشاسته تشکیل شده و این نشاسته در ماتریکسی از پروتئین واقع شده است. گلیادین1 و گلوتنین2 به مقدار یکسانی پروتئین‌های عمده آندوسپرم را تشکیل می‌دهند. این پروتئین‌ها با آب، کلوئیدی بنام گلوتن را تشکیل می‌دهند. مقدار گلوتن تحت تأثیر عواملی محیطی قرار دارد ولی کیفیت یا خصوصیت آن تابع عوامل ژنتیکی است(84).

                درصد پروتئین دانه گندم عمدتاً تحت تأثیر شرایط محیطی از قبیل رژیم رطوبتی خاک، تأمین مواد غذایی، درجه حرارت، طول روز و طول دوره رسیدن دانه قرار دارد.

    پروتئین گندم فاقد اسید آمینه لیزین است و معمولاً بین درصد پروتئین دانه و محتوای لیزین پروتئین یک رابطه معکوس وجود دارد (24).

     

    1. glyadin

    2. glotenin

     

    1-2  اهمیت اقتصادی و غذایی گندم و اختصاصات اکولوژیکی آن:

    گندم ((Triticum aestivum:

    غلات به دو گروه عمده تعلق دارند: یکی آنهایی که در مناطق معتدله رشد می‌کنند و به آنها معمولاً در غلات «دانه ریز» می‌گویند و شامل: گندم- جو- چاودار و یولاف می‌باشند و دیگری غلات مناطق حاره که شامل ذرت- سورگم- ارزن و برنج می‌باشند.

    از چهار غله مناطق معتدله فقط دو نوع آن؛ یعنی گندم و جو به طور گسترده‌ای در جهان کشت می‌شوند. گرچه برنج غذای اصلی بسیاری از مردم جهان را تشکیل می‌دهند ولی گندم در بین همه غلات از نظر سطح زیر کشت و تولید سالانه در درجه اول اهمیت قرار دارد.

    گونه زراعی Triticum aestivum دارای چندین زیر گونه است که از نظر ژنتیکی بسیار به هم نزدیک هستند و با این وجود از نظر کشاورزی دارای ارزشهای متفاوتی می‌باشند و از بین آنها تنها گونه T. vulgare در سطح جهانی کشت می‌شود و چنان سازگاری گسترده‌ای دارد که اکثر واریته‌های گندم زراعی در مناطق خشک و مرطوب متعلق به این زیر گونه می‌باشند (24).

    1-3 تیپهای مختلف گندم:

    در مواردی که رطوبت و مواد غذایی محدود نباشد، رشد و نمو گندم بستگی به درجه حرارت و طول روز خواهد داشت. براساس واکنش‌های فتوپریودی و ترموپریودی که این گیاه دارد، سه تیپ گندم را می‌توان متمایز ساخت:

    1-3-1 تیپهای زمستانه:

    این تیپ گندم برای اینکه بتواند به هنگام طولانی شدن ساعات روز از مرحله رویش به مرحله زایش منتقل شود برای چندین هفته احتیاج به درجه حرارت کم (صفر تا 8 درجه ‌ سانتیگراد) دارد.

     

    1-3-2 تیپهای بهاره:

    این تیپ گندم برای اینکه به مرحله ‌ زایش برود احتیاج به درجه ‌ حرارت کم ندارد و معمولاً در روزهای کوتاه رشد می‌کند و هنگامی که روزها به اندازه کافی طولانی شند، به گل می‌رود.

    1-3-3 تیپهای حد واسط:

    این تیپ، حد واسط تیپ زمستانه و بهاره است. اختلاف آنها با تیپهای زمستانه عدم وابستگی آنها به درجه حرارت کم برای وارد شدن به مرحله گلدهی و اختلافشان با تیپهای بهاره، عدم رشد و نمو آنها در طول روزهای کوتاه زمستان است.

    حداقل درجه حرارت لازم برای رشد گندم 4-3 درجه ‌ سانتیگراد حد مطلوب آن 25 درجه و حداکثر آن 32-30 درجه است. با افزایش دما بیشتر از این محدوده، درصد جوانه‌زنی نیز بشدت کاهش می‌یابد (22).

    دانه گندم و جو پس از اینکه به اندازه کافی آب جذب کردند و محتوای آب بافتهای آنها به 50-40 درصد رسید و شرایط از نظر درجه حرارت و تهویه مناسب بود، شروع به جوانه زدن می‌کنند.

    هر چه درجه حرارت کمتر باشد، سرعت جوانه‌زدن آهسته‌تر خواهد بود و در درجه حرارت کمتر از 4 درجه، جوانه زدن کاملاٌ متوقف می‌شود. در درجه حرارت بالاتر از 23 درجه، جوانه‌زدن نامنظم می‌شود و بذوری که جوانه زده‌اند، مورد حمله بیماریها قرار می‌گیرند (24).

    تأثیر عواملی نظیر حرارت، pH، غلظت عناصر، نور و سرما در فرآیند جوانه‌زنی به اثبات رسیده است(46-68-85-97).

    - حساسیت ارقام مختلف به شوری نیز متفاوت است. در زمینهای شور از یک طرف گیاه از نظر آب مورد نیاز با مشکل مواجه است و از طرف دیگر آنتاگونیسم‌یونهای Cl- و Na+ و  عدم جذب آنیونها و کاتیونهای ضروری نظیر Ca2+ و No3 باعث مهار و کاهش جوانه‌زنی در زمینهای شور می‌شود(33-39).

    جوانه زنی مانند یک فعالیت آنزیماتیک متأثر از pH می‌باشد، ممکن است pH های مختلف با تأثیر بر جذب یونی جوانه‌زنی را کنترل نمایند(96).

    1-4 ویژگیهای گیاه لوبیا: ( Phaseolus vulgaris)

    حبوبات «گوشت فقرا» لقب گرفته‌اند و از این رو قسمت عمده‌ای از غذای مردم کشورهای عقب نگهداشته شده مناطق خشک را تشکیل می‌دهند. برای مثال مصرف سرانه حبوبات در هندوستان 76 گرم و در مکزیک 51 گرم در روز می‌باشد و این در مقایسه با مصرف 3 تا 7 گرم برای کشورهای پیشرفته مناطق معتدله رقم قابل ملاحظه‌ای است (24).

    اندام‌های رویشی و دانه حبوبات سرشار از پروتئین می‌باشند. غلظت کل پروتئین‌های دانه در حبوبات محدوده‌ای بین 25% تا 50% کل وزن خشک دانه‌ها را شامل می‌شود.

    دانه دولپه‌ایها دارای لیزین نسبتاً زیاد همراه با مقدار قابل ملاحظه‌ای تریپتوفان است (24).

    بذر گیاهان بقولات، اساساً در مرحله رسیدگی فاقد اندوسپرم است و از یک پوسته بذر تشکیل شده که جنین را احاطه می‌کند. بذر شامل دو لپه بزرگ و گوشتی است که کارشان ذخیره‌سازی مواد غذایی است و دو برگ ساده کاملاً رشد یافته ولی باز نشده و محور ریشه‌ چه (هیپوکوتیل) که در حفره‌ای بین دو لپه جای گرفته، می‌باشد.

     

    حبوبات مناطق خشک را می‌توان براساس نیاز حرارتی آنها طبقه‌بندی کرد؛ دسته اول آنهایی که به هوای نسبتاً سرد نیاز دارند مانند نخود فرنگی Pisum sativum))
     باقلا (faba (Vicia ، عدس (Lens culinoris) و غیره.

    دوم آنهایی که هوای نسبتاً گرم احتیاج دارند مانند لوبیا سبز (Phaselus vulgaris) لوبیا چشم بلبلی (Vigna sinensis) و غیره...

    1-4-1 مشخصات گیاه لوبیا سبز : (Phaseolus vulgaris):

    لوبیا سبز گیاهی علفی و یک ساله است. ساقه آن راست و پرپشت به ارتفاع 30-20 سانتی‌متر و همراه با ریشه 3-2 متر طول دارد. دارای یک ریشه عمودی اصلی حاوی گرهک‌های تثبیت‌کننده نیتروژن است. برگهای متناوب آن به رنگ سبز یا ارغوانی است و برگهای آن مرکب و از 3 برگچه پهن بزرگ و خشن تشکیل شده است. دارای دمگل یک بالشتک ساقه گیاه، کاسبرگ تخم‌مرغی نوک‌دار به طول 15-6 سانتی‌متر و پهنای 11-3 سانتی‌متر است.

    این گیاه دارای گلهایی‌ست و گل‌های جانبی رنگارنگ سفید، صورتی، ارغوانی است و دارای غلاف باریکی به رنگ سبز، زرد، قهوه‌ای، ارغوانی، خاکستری یا سیاه است و دانه‌های آن اغلب رنگارنگ، کلیدی، دوکی یا کروی شکل، با طول بیش از 5/1 سانتی‌متر، بدون آندوسپرم هستند، وزن 100 عدد دانه به وزن 67-10 گرم می‌رسد(10).

    گیاه لوبیای سبز Phaseolus دارای دو گونه ponanus .P و P.vulgaris است که از نظر عملکرد هیچ اختلافی با یکدیگر ندارند. P.vulgaris توسط دانشمندی بنام Demeares شناخته شد.(a46)

    رده‌بندی گیاه لوبیا سبز به صورت زیر است:(a68)

    (جداول در فایل اصلی موجود است)

     

    1-4-2- طرق مصرف:

    لوبیا بطور گسترده‌ای در نواحی معتدل و نیمه‌گرمسیری کشت می‌شود. در نواحی معتدل، غلاف سبز نارس پخته شده به صورت سبزیجات خورده می‌شود. غلاف نارس بصورت تازه، منجمد، کنسرو شده، کامل، بریده یا خلال به فروش می‌رسد. لوبیای رسیده به نام‌های گوناگون لوبیای نارس، لوبیای سفید یا نخودفرنگی نامیده می‌شوند و بطور گسترده‌ای مصرف می‌شود. لوبیاهای خشک سهم بزرگی را در تأمین نیاز پروتئین خانواده‌های متوسط و پایین دارد. در بعضی از نواحی استوا، برگها به صورت دم کرده و در نواحی دیگر لوبیاهای سبز، پوست‌دار خورده می‌شود (25).

    1-4-3- اکولوژی لوبیا سبز:

    گیاه لوبیا سبز در شرایط محیطی گرمسیری و نواحی معتدل رشد نموده و نواحی گرم و مرطوب را که باران سبب بیماری و افتادن گلها می‌شود را تحمل می‌کنند. باران در هنگام برداشت محصول نامطلوب است و سرمازدگی گیاه را از بین می‌برد. گیاه لوبیاسبز دارای هر دو نوع گیاه روز کوتاه و بی‌تفاوت به روز می‌باشد. (گیاه روز بلند هنگامی که طول شب کوتاه باشد و گیاه روز کوتاه هنگامی که طول شب بلند باشد، گل می‌دهند).

    آب فراوان در مدت کمی به گیاه آسیب می‌رساند، اما بعضی از لوبیاهای دانه سیاه در آب دائمی خوب رشد می‌کنند. لوبیاها در زهکشی خاک رس و شن، گل خاک رس و شن یا خاک‌رس و مقدار فراوان مواد آلی بهتر رشد می‌کنند، اما به خاک غنی از آلومینیوم، روی، منگنز و سدیم حساس هستند. سمیت منگنز در pH کمتر از 2/5 مشکل ایجاد می‌کند.

    کمبود روی در خاک‌های آهکی، خطرناک است. گیاه لوبیا سبز در خاک اسیدی فاقد منیزیم و مولیبدن رشد می‌کند. به نظر می‌آید لوبیای سبز به سدیم بیشتر حساس است (25).

    دمای 5- تا 6- درجه سانتیگراد برای جوانه زدن و دمای 2- تا 3- درجه سانتیگراد برای گلدهی و 3- تا 4- درجه سانتیگراد برای میوه دادن مضر است. بعضی از گونه‌های گیاه لوبیا سبز به سرمای کم مثلاً 3- درجه مقاوم هستند.

    اپتیمم اصلی برای رشد 1/21-6/15 درجه سانتیگراد ماکزیمم تا 27 درجه سانتیگراد و مینیمم تا 10 درجه سانتیگراد است. دمای بالای 20 درجه برای شکوفه دادن خطرناک است و دمای بالای 35 درجه از رسیدن دانه جلوگیری می‌کند.

    لوبیا ذاتاً در مناطق غیرگرمسیری و معتدل محصول می‌دهند. در نواحی گرمسیری آنها به صورت طبیعی در دره‌ها یافت می‌شود (2000-800 متر) تعداد کمی از لوبیاها در نواحی گرمسیر و مرطوب رشد می‌کنند (25).

    1-5 اشاره‌ای به فیزیولوژی رویش دانه:

    تکثیر توسط بذر یک روش عمده تولید مثل در طبیعت است و این روش به صورت گسترده‌ای در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا راندمان آن بالاست.

    بذر یک تخمک رسیده است و هنگامی که از گیاه مادر جدا می‌شود شامل یک جنین و مقداری اندوخته غذایی می‌باشد که این دو در پوسته یا پوشش بذر محصور شده‌اند (19).

    جوانه زنی در ساده‌ترین شکل عبارت است از:

    «جذب آب، فعالیت آنزیم‌ها، هیدورلیز و مصرف مواد ذخیره‌ای، آغاز رشد جنین، سنتز و تشکیل ساختمانهای جدید سلولی، پاره شدن پوسته دانه و خروج گیاهچه (9).

    در حقیقت این فرآیند مستمر و پیچیده که به شدت تحت تأثیر متقابل عوامل محیطی است یکی از بزرگترین اسرار حیات است که بسیاری از مراحل آن ناشناخته مانده است.

    برای وقوع جوانه‌زنی شرایطی باید مهیا باشد از قبیل:

    بذر ابتدا باید زنده باشد (جنین باید زنده بوده و قادر به جوانه زنی باشد)

    شرایط مناسب محیطی از قبیل دسترسی به آب، درجه حرارت مناسب، اکسیژن و در بعضی موارد نور نیز باید فراهم باشد.

    خواب اولیه بذر باید برطرف شود.

    در بیشتر موارد اولین علامت قابل مشاهده جوانه‌زنی، خروج ریشه‌چه از پوسته ‌ بذر است و همچنین حالات ویژه‌ای نیز وجود دارد که ساقه اولین علامت قابل رؤیت می‌باشد، یک مثال در این مورد بذر Salsola می‌باشد (78).

    - برخی از دانه‌ها برای رویش نیاز به نور دارند. نور قرمز (nm 700-560 نانومتر) رویش را تحریک می‌کند. مطالعات نشان داده که فیتوکروم (رنگدانه‌ای متصل به پروتئین)، عامل دریافت کننده تحریکات نوری، افزاینده یا بازدارنده رویش در دانه است. مکانیسم‌های تأثیر فیتوکروم بر رویش شناخته شده نیست. لیکن نشان داده شده که فیتوکروم در شکل فعالش باعث تغییر غشاء، تغییرات نفوذ‌پذیری، فعال شدن آنزیم‌ها و سنتزآنزیم‌های جدید می‌شود که هر یک ممکن است محرک رویش باشد. فیتوکروم معمولاً در پوست دانه یا فرابر وجود دارد و برای فعال شدن باید 17 تا 19% رطوبت داشته باشد. آبگیری بذر تا سطوح رطوبتی بالای 18% موجب افزایش سریع فعالیت میتوکندری‌ها و فعال‌شدن فیتوکروم می‌گردد(34-52-67-31).

    - مدت زمان کوتاهی بعد از جذب آب توسط بذر، فعالیت‌های آنزیمی شروع به ظهور می‌کند و در طی فرآیند جوانه‌زنی آنزیم‌های بی‌شماری از قبیل لیپازها، پروتئینازها، فسفاتازها، هیدرولازها، کالمودلین، کربوکسی پپتیدازها و... فعال هستند. هر کدام از این آنزیم‌ها در فرآیند جوانه‌زنی به کار گرفته می‌شوند و امروزه شواهد بیان می‌دارند که سنتز یا فعال شدن تعدادی از این آنزیم‌ها توسط مواد رشد گیاهی تنظیم می‌شوند (78).

     

    1-6 نقش‌های متفاوت تنظیم کننده‌های رشد گیاهی بر جوانه‌زنی بذر:

    1-6-1 جیبرلین‌ها:

    جیبرلین‌ها رده‌ای از هورمونهای گیاهی می‌باشند که بیشترین کاربرد مستقیم در کنترل و تسریع جوانه‌زنی دارند (carcen1992؛ گروت و کارنس 1987؛ گروت و همکاران 1988؛ مایروپالجاکوف میبر 1989)

    جیبرلین‌ها همچنین می‌توانند بر رشد و نمو گیاهان با افزایش فعالیت‌های هیدرولایتیکی تأثیر بگذارند و باعث حالت انعطاف‌پذیری دیواره سلولی می‌شوند (79).

                اما ثابت شده است که اسید آبسیزیک (ABA)، بازدارنده جوانه‌زنی است (آدیکون 1983؛ کریلیمن 1989؛ مایرو پالجاکوف میبر 1989) و مانند یک ضد جیرلین عمل می‌کند.

                مطالعات نشان داده است که (ABA) باعث خواب بذر می‌شود بطوریکه گیاهان جهش یافته دارای کمبود (ABA) بذور بدون خواب را تولید می‌کنند که سریعاً جوانه می‌زنند. در صورتیکه بذور دارای کمبود جیبرلیک اسید بدون کاربر (GA) خارجی قادر به جوانه‌زنی نخواهند بود و درصد جوانه‌زنی همراه با غلظت (GA) افزایش می‌یابد (31).

    همچنین در جوانه‌زنی بذرهای گیاه Taxus baccata؛ کاربرد جیرلین بصورت اگزوژن می‌تواند خاصیت بازدارندگی (ABA) را از بین ببرد.

    1-6-2 اتیلن:

    اتیلن نیز جوانه‌زنی بذر را تسریع می‌کند. مطالعات حاکی از آن است که اتیلن و عوامل آزاد کننده ‌اتیلن از قبیل اتفون این فرآیند را در تعدادی از گونه‌های گیاهی تحریک می‌کنند (تیلورسن 1979، ساتوو آزاش 1982). هر چند که شواهد زیادی در مورد بکارگیری اتیلن در جوانه‌زنی بذر وجود دارند، هنوز گسترش آن در سراسر سلسله گیاهی و مکانیسم‌ عمل آن شناخته شده نیست (لالوندوسلین 1992 و... ).

    SAMMARY

     

    Salinity is one of the important limitting factor in connection with plantation of plants and Developing agriculture and reducing factor in agri cultural products. The most important effect salinity is in connection with seed germination and plant growth. With Regard to stimulating effect of plant hormones especially cytokinins, the effect of this hormone is studied for seed germination under the salinity condition in tolerance of wheat and Bean plants.

    In the present study different concentration of Nacl (0,20,40,80 mM) Jointly area with different concentration of kinetin (0,./5,1,1/5 mM) is used in the cultured medium.

    The results showed that lesser salinity(20Mm ) do not reduce seed germination in wheat plant, but more salinity(80Mm ) reduce the seed germination, with regard to the tolerance of wheat cultivar Tajan to salinity, in the present study also salinity had Lesser effect on seed germination of it.

    Seed germination in bean cultivar jammaran also got affected with more salitity(40,80Mm ) . The result was expected due to being sensivity of bean to salintiy.

    Seeds of wheat grow on lasser salintiy concentration and with increase in the salinity concentration of culture medium the growth amount is also reduced, whide in regard with been, seed growth was less in lesser salinity(20Mm ) conceutration and in greater concentration, no growth has been observed.

              The lesser concentration of kineitin had lesser effect and seed germination of both wheat and been, but relatively increase in the concentration amount of kinetin showed good affect on seed germination of booth wheat and been.

              Lesser concentration of kinetin caused good growth of wheat both in sample and the withness in lesser salinity medium.

              While in more salinity the kinetin has lesser affect to the seed germination of wheat plant. Bean plant is greately affected with the salinity. Over all the hormone had no effect on seed germination of both wheat and Bean in more salinity.

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

     

    1- اداره کل پنبه و دانه‌های روغنی ایران (1379) گزارش وضعیت عمومی پنبه کشور در سال زراعی 1379. معاونت زراعت. وزارت جهاد کشاورزی.

    2- اسدی،م. حیدری،ن.وعباس،ف.(1375). تعیین ضرایب راندمان آبشویی خاکهای شور وسدیمی منطقه گرگان مجموعه مقالات کنگره ملی مسائل آب و خاک کشور، 250-238.

    3- بسرا، آ.اس وبسرا،ار.ک.(1379). مکانیسم‌های مقاومت گیاهان به تنشهای محیطی. ترجمه: کافی، م و مهدوی دامغان،ع. صفحه467.

    4- جعفری،م وعصری،ی. (1374) مطالعه شورروی ها و تهیه نقشه پوشش گیاهی. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها ومراتع صفحه31.

    5- جعفری،م.،(1373). بررسی مقاومت شوری در تعدادی از کراسهای مرتعی ایران. انتشارات موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، صفحه69.

    6- جعفری،م، (1369). شوری و اثرات آن در خاک گیاه. انتشارات بخش فرهنگی دفتر مرکزی جهاد، دانشگاهی، صفحه33.

    7- جلیل‌فر،ع.، (1368). تهیه منحنی شوری زدایی خاکهای شور و قلیایی گرگان. گزارش موسسه تحقیقیات جنگلها مراتع، صفحه34.

    8-  دیانت‌نژاد، ح و بهفر،ع.- گیاهان در محیط‌های شور ( 1366). مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران.

    9- رحیمیان، خسروی. (1375) فیزیولوژی بذر (ترجمه) انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.

    a9-رضایی،م.(1382) جنبه های تاثیر شوری بر تندش بذر و رشد گیاهک های پنبه تا آغازغنچه دهی.(پایان نامه دکتری)

    10- زرگری،ع. گیاهان دارویی ج1ص 610. (1368) انتشارات دانشگاه تهران.

    11- سرمدینا،غ.، (1374. ‌) اهمیت تنشهای محیطی در زراعت. مقالات کلیدی اولین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران،کرج.

    12- سلطانی،1، (1377). کاربرد نرم‌افزار SDS در تجربه آماری. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد.

    13- صانعی،ج و ضیایی موسوی،ر.(1373). مقاومت به شوری در گیاهان. نشریه ادواری واحد گرگان. شماره1: 28-20

    14- طبایی عقدایی،ر. (1378). بررسی پتانسیل مقاومت به تنشهای محیطی در برخی ازگند میان مرتعی. مجله پژهش و سازندگی، شماره 40: 41-45

    15- علوی پناه، س.، (1368). کویر علیه ایران. انتشارات وزارت، جهادکشاورزی.

    16- فاجریا، ان. کا.، (1375). اهیمت تنشهای محیطی در زراعت. ترجمه هاشمی دزفولی، 1.، کوچکی،ع. وبنایان اول ،م. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، صفحه 175.

    17- فهیمی، ج و حاجی بلند، ر.، (1375). پاسخ‌های گیاه جو به اثرات متقابل سدیم- کلسیم در شرایط شور. مجله علوم دانشگاه تهران، تهران، جلد 22 شماره 1: صفحه 56-43.

    18- قبادیان، ع .، (1363). پدولوژی مناطق خشک و نیمه خشک. انتشارات عمیدی تبریزی، صفحه 499.

    19- قدرت‌الله فتحی، مهندس بهروز اسماعیلی پور، مواد تنظیم شده رشد گیاهی (ترجمه)

    20- کافی،م. و استیوارت، س.، (1377). اثرات شوری و تجمع کاتیونها در اندام‌های حیوانی و ریشه ارقام گندم مقاوم و حساس به شوری. مجله علوم زراعی ایران جلد 1، شماره 2، 21-9.

    21- کشاورزی شکری،ع.، شیدایی، م، و محمدرضا عمران، ش.، (1377) آلودگی آب، انتشارات علوم کشاورزی تهران صفحه 52.

    22- کریمی،ه. (1371) گندم.ص 599. مرکز نشر دانشگاهی.

    23- کنراد، م.، (1371) . کرکبی،ا. (1367). اصول تغذیه گیاه. ترجمه علی‌اکبر سالار دینی و مسعود مجتهدی. جلد دوم صفحه 144-133.

    24- کوچکی، ع.، (1371). زراعت در مناطق خشک (غلات، حبوبات)، گیاهان صنعتی و گیاهان علوفه‌ای، انتشارات جهاد دانشگاهی، دانشگاه مشهد.

    25- کوچکی،ع وبنایان ،م- زراعت حبوبات .( 1368)

    26- کوچکی، ع و راشد، م. (ترجمه) مبانی فیزیولوژیکی رشدونمو گیاهان زراعی- 1367- انتشارات آستان قدس رضوی

    27- مجیدی هروان،ا و شهبازی، م.، (1373). روش برسی تعیین تحمل ارقام گندم به شوری مجله علوم کشاورزی ایران، جلد 25 شماره 1: 8-1

    28- معرفت، م.، (1371). برسی مقاومت به شوری سور علوفه‌ای. پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه تهران.

    a28-منطقی،ن.،(1365).تشریح روشها و برسیهای آزمایشگاهی روی نمونه های خاک و آب.مؤسسه تحقیقات خاک و آب.نشریه شماره 168.

    29- والتر، ل.، (1376). اکوفیزیولوژی گیاهی . ترجمه: کوچکی، ع.، سلطانی، ا.، و عزیزی، م.، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، صفحه 271.

    30- هاشمی‌نیا، م.، کوچکی، ع.، و قهرمان، ن.، (1376). بهره‌برداری از آبهای شور در کشاورزی پایدار، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، صفحه 236.

     

     

    31-Akhan (1977). The physiolojy and biochemistry of seed dormancy and germination.plant physiology.24:244-278.

    32- Alvin, L. Engelke, Hamzi, Q. Hamzi, Folke skoog. American Journal of Botany, 60, 6, July, 1973

    33-Anil.S.V.A.C. Harmon. 2000. Spatio-temporal accumulation and activity of calcium dependent protein kinases during Embryogenesis. Seed development and germination in sandal wood. Plant physiol. 122: 1035-1043.

    34- Annu(1975). Seed formation. Plant physiol. 26, 259-278.

    35-Anonymous, (1999)salty soil, (chapter 7). Article of internet

    explorer.

    36-Barber, J.1968. Light induced uptoke of potassium and chloride by chollorella pyrenpidosa Nature.217. 876-978.

    37-Botella, M.A.cerda, A.C.and lips, S.H. (1993).Dry matter production yield and allotion of carbon 14-assimilate by wheat as affectea by nitrogen and salinity Agron.J.85:1044-1049.

    38-Bove, J.M, Bove, C. Whatley, F.R and Arnon, D.I.(1963). Choloride reguivement for oxygen evolution in photosynthesis. Z. Natur forsh. 18:683-688.

    39-Cachorro, pand A.Ortiz, 1993. Growth, water relations and solute composition of phaseolus Vulgaris L. under salin conditions plant sci. 95:23-29.

    40- cairo J.Union ARAB Biol, , Vol.7(B), 327-343. 1999.

    41- cairo, J.Union Arab Biol, Vol. 4(B), 69-84.1997.

    42- cairo, J.Union Arab Biol, Vol 6(B), 105-114, 1998.

    43- cairo, J.Union Arab Biol, Vol. 7(B), physiology 8 Algae, 233-248. 1999.

    44- Cardon,6. E and Mortvedt, J.J. (2001). Salt affected soils. www.EXT.colostate

    45-Cherry, G. (1989). Environmental stress in plants.Ecological sci. Vol:19.

    46- Chumikina, L.V. and L.I. Arabova. 1993. Effect of high temperatures on germination of pea embryos (pisum sativum). Russian plant phydsiol. Vol: 40, No. 1:92-94

    46a-CIAT.1974-1978.Bean production program.Annual Reports,1974-1977.

    47-Clarkson, D.T. and Hanson, J.B.(1980) The mineral nutrition of higher plants.Annual Review of plant physiology.31:239-298.

    48-Cooper, A.J. 1973. root temperatures and plant growth. IN: Res. REV.4

    49- Colmer, T(2000). Salt tolerance in plant. Plant Sciences, The university of western Australia, Vol:2.P,S

    50-cram, W.J.(1973). Choorid fluxes in cells of the isolated voot cortek of zea mays Aust.L.Biol. sci. 26:757-779.

    51-Cremer, G.R and Jones, R.L.(1996). Osmotic stress and abscisic acid reduce cytosoli calcium activities in roots of Arabidopsis thaliana. Plant, cell and Envivonment 19,1291-1298.

    52-E.Roberts (1972). Seed viability.plant physiol.74:461-488.

    53-Elton, F.M. (1966). Chlorine, In : H.D. Chapman: Diagnostic criteria for plants and soils. Univ of California, Div, Of Agric. Sci. P:98-135.

    54-Epstein, E., Rains, D.W., Elzam, O.E.(1963). Resolution of duol mechanisms of potassium absorption by barley roots.proc. Natl Acad.sci.USA.49:684-695

    55-Francisco, G., Jhon, L., Jifon.,. Micaele, C., Tames, P.S., (2002). Gasexchange, chlorophyll and nuntrient content in relation to Na+ and Cl- accumulation in ''sunburst'' mandarine grafted on different root stocks. Plant sci. 35:314-320.

    56-Franzen, D. and Fonning, c.(1994). Managing saline soils in Norton Dacota. Article of internet explorer.

    57-Frick, w,peters. W.S. (2002). Thebio physics ofleaf, rowth in salt-stressed barley. A study at the cell level plantphysiol. 129:374-388.

    58- Gareia- lidon, J.M., Ortis, J.M., Garcia- legaz, M.F., Cerda A., (1998). Role of reot stock, and scion on root and leaf in accumulation in lemon trees. Grown under saline condition, Fruites, 53:89-97.

    59-Gorham, J, 1992. Grass responses to salinity. In: G: P.  Chapman, ed. PP: 359-361.

     

    60-Grattan.S.R.& C.M.Grieve.1994.Mineral utrient acquisition

    and response by plants grown in saline enviroments.The plant journal 10:820-869.

    61-Guinta.F.R.Motzo.& M.Deidda.1995. Effect of drought on leaf area development.biomass production and nitrogen uptake of durum wheat grown in a mediteranean enviroment. Australian Journal of Agriculcural Research . 46:94-111. 

    62-Halfyer, U.,Ishitani, M and Zhu, J.-K. (2000). The Arabidopsis SOS2 protein kinase physically interacts with and is activated by the calsium- binding protein SOS3. Proceedings of the National Academy of Sciences USA, 97:3735-3740.

    63-Harthman, H.T. and D.E. kestev, 1986. plant propagation: principles and practices. PP: 395. Prentice Hall, Inc.

    64-Hartman, H.T, W.J. Flocker and A.M. Kofranck. 1981. plant science Growth, Development and Utilization of cultivated plants. Prentice-Hall, Inc.PP. 676

    65-Henggeler, J. and Moore, J. (1995).the effect of salinity on cotton. Proceedings belt wide cotton eonferences, san Antonio, TX, USA. Vol:Z.P.1134-1136

    66-Hernandez, J.A, Aguilar, A.B. protillo,B ., Gomez, E.L., Beneyto, J.M., Garcia – Legas, M (2003)The affects of calcium on the anti oxidant enzyme from salt-treated loguat and anger plants. Functional plant Biology.30:1127-1137.

    67-Heydecker (1972). Seed ecolojy. Agric scie.19th.

    68-Hurkman. W.J. and C.K. Tanaka. 1987. The effects of salt on the pattern of protein synthesis in barely roots. Plant physiol. 83.517-524

    68a-James,A.Duke.1983.Hand book Energy Crops.unpuplished Phaseolus vulgaris L.Wednesday,january 7,1998 by aw.

    69-Janick. J. 1979. Horticulture Science. W.H. Freeman and company, san Francisco. PP 608.

    70-Khan, A.A.cytokinins: permissive Role in seed Germination. Sciene, 171: 853-859. (1971).

    71-Kingsbury; R.W. and E.Epstein; 1986. salt sensitivity in wheat plant physiol. 80:651-654.

    72-Lepage- Degivry, T. Influence de L'acide Abscissigue sur de Developpement des Embryous de Taxus baccata L. cultives in vitro, Z. Pflanzephysiolojy, 70,406-413, (1973).

    73-Liu, J., Ishitani, M Halfter, U., Kim, C-S and Zhu, J-K. (2000). The Arabidopsis thaliana SOS2 gene encodes a protein Kinase that is required for salt tolerance. Proceedings of the National Academy of Sciences USA, 97:3730-3734.

    74-M.A. shaddad etal. (1990). Plantand soil 122, 177-181

    75-MacDonald, I.R, Maklon, A.E.S.and M acleod, R.W.G.(1975) Energy supply and light enhanced chloride uptoke in wheat lamine. Plant physiol. 56:699-702.

     

    76-Marscshhev, H .(1998). In :Mineval nutrition of Higher plants Function of Mineral Nutrients: Magnesium. PP.Z77-285.

    77-Mass, EV, and R.H. Nieman. 1978 physiology of plant to levance to salinity. Vol:32, PP. 272-299.

    78-Mayer, A.M. and poljakoff-Mayber, A.(1989). Germination of seeds. Fourth edition, pergamon press, London.

    79-Mazer,T.J, control of protein synthesis in Bar Layers by the plant Hormones Gibberellic Acid. Plant cell, 20,479-485.(1980).

    80-Meiri, A, and, A. Poljackoff – Mayber. Soil sci. 109: 26-34. 1970.

    81-Mohammad-Aslam; R.C.Huffaker;& D.William rains. 1984. Early effects of salinity on nitrat assimilation in barley seedling; plant physiology. 76:321-325.

    82-Mortin, P.K. and koebner, R.M.D.(1995).

    83-Pandey, G.K., Reddy, V.S., Reddy, M.K., Deswal, R., Bhattacharya, A., Sopory, S,K., (2002). Transgenic tobacco expressing Entamoeba histolytica calcium bonding protein exhibits enhanced growth and tolerance to salt stress. Plant Sci.,162:41-47.

    84-Papakosta. D.K. and A.A. Gagianas. 1991. Nitrogen and dry matter accumulation remobilization and losses for mediteraneas wheat during grain filling. Agron. J. 83-864-870.

    85-Patel, A.J. and A.B. Vora. 1987. Effect of heat and cold stress on rice seedling Indian.J. plant physiol, Vol. XXX No:1. pp 130-133

    86-Pessarakli,M.(1994) Hand book of plant and crop physiology. Adaptive components of salt Toleronce. P:577-585.

    87-Pessarakli,M.(1994) Hand book of plant and crop physiological. Responses of cotton (Gossy Pium hir sutum L) to

    salt stress. P. 679-692.

    88-Polard, A.and WynGones, R.G. (1979). Ensyme activities in concentrated solution of glyeineloetaine and other solutes.plant. 144:297-298

    89-Poonia, S.R, Virmani, S.M, Bhumla, D.R.(1972). Effect of ESP (exehangalole sodium percentage) of soil on the xeild, chemical composition and uptake of applied calcium by wheat.soil sci.20:183-185

    90-Ravikovich, s. and yoles, D.(1971). The influence of phosphor and nitrogen on millet, clover growing in soils affected by salinity II. Plant development. Plant and soil. 35:555-567.

    91-Rengel, Z.(1992) The role of ca2+ in salt toxicity. Plant, cell and Enrronmen, 15:625-632.

    92-Roberts, S.K. and Tester, M.(1995). Inward and outward K+ selective currents in the plasma membrane of protoplast from maize root cortex and stell. The plant journal, 8:811-825.

    93-R.Bensen et al. (1990) M Gibberlin contet and hypocotyl elongation in soyabeans. Plant physiol. 94,77-84.

    94-R.Devisser etal.(1990). Control of seed respiration by oxygen.

    Plant physiol. 93,668-672.

    95-Sairam., R.K. Srivastava G.C.(2002).Changes in antioxidant activity in sub – cellular fraction of tolerant and susceptible wheat genotypes to long term salt stress plant Sci 162:897-904.

    96-Salisbury, F.B. and C.W. Ross. 1985. plant physiology PP 590 Wids wirth publishin, company.www.ext.colostate.

    97-Sharma, R. and M.K. Grewal. 1987. Effect of ethereal on some movpholo gical and diochemical parameters in soybean           germination under moisture stress. Indian.j. plantphysiol, Vol.XXX.No. 1:91-95

    98-Stassart, J.M., Neirncks, L. and Dejaegere, R.(1981).,The interactions between monovalent cations and Ca+2 during their absorption on isolated cell walls and absorption by intact barley roots. Annals of Botany, 47:647-652.

    99-Stoner, C.D. Hodges, T.K, and Hanson, J.B, (1975). Chhloram phrnicol as an inhibitor of energy-linkrd processes inmaize mitochondria Nature 203:258-269.

    100-Thomas, T.H, Palevitch, D. biddington, N.L. (1977). Growth Regulators and the phytochorom.Plant Physiol, 35, 101-106

    101-Trebst, A.(1974). Energy conservation in photo synthetic electron transport of chloroplast Ann.Rcv. plant physiol. 25:423-428.

    102-Volkmav, K.M.Hu, Y.and seppuhn, H(1997).Physiological responses of plant to solinity: Areview. Can.J. plant sci. 70:18-28.

    103-Watson, J.D,(1965). Molecalar Biology of the Gene. Benjamin, Newyork, P.494

    104-Werker, E. , and A. Poljakoff-Mayber. 1983. Structural changes occurring in nuclei of barley root cells in response ti a combined effect of salinity and a geing. American journd of Botany 70:222-225.

    105-Zalba. P. and peinemann, N.(1998) salinity-Fertility interactions on Early, rowth of zeamays and Nutrient uptake. Edafology. Vol. 1, P.29-39.

    106-Zhu,J.K.(2000) Genetic analysis of plant salt tolerance using Arabidopsis, plant physiol. 124:941-948.

    107-Zidan, I,J aco by, B.Ravina, I. And Neumann, P,M.(1991).    SITES REGULATING Nat influx into salinized maize roots. Plant physiol- 96:331-333.

تحقیق در مورد تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, مقاله در مورد تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, تحقیق درباره تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, مقاله درباره تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی, موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله اثرات شوری در کشاورزی
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت