تعریف ورزش:
وَرزش به فعالیتها یا مهارتهای عادی جسمانیای گفته میشود که بر پایه یک رشته قوانین مورد توافق همگانی و با اهداف تفریحی، یا برای مسابقه، نشاط شخصی، دستیابی به ورزیدگی، مهارت جویی یا آمیزهای از این اهداف انجام میگیرد. تعریف ورزش به هدف و منظور از انجام آن بستگی دارد. برای نمونه پیکارهای شنا که در برابر هزاران نفر در یک استخر سرپوشیده مسابقاتی انجام میگیرد یک گونه از ورزش بشمار میرود در حالیکه شنا در یک استخر معمولی یا در دریا یک تفریح شمرده میشود. رشتههای فراوانی در ورزش وجود دارند و مردم زمان و هزینه زیادی را چه به عنوان شرکت کننده و چه به عنوان تماشاگر صرف ورزش میکنند. ورزش و ورزش کردن طی سالیان طولانی از قالب یک تفریح و سرگرمی به قالب یک حرفه و فعالیت درآمده است و تعداد بیشماری از ورزشکاران حرفهای در سراسر جهان از طریق ورزش به ثروت و زندگی رسیده اند. این یکی دیگر از خصوصیات ورزش به شمار میآید.
( اَلصِحه اَفضَل اَلنَعم ) سلامتی بالاترین نعمتها است . < حضرت علی ( ع) >
اهمیت فعالیت بدنی به عنوان بخش مکمل یک زندگی سالم گسترش یافته و شواهد علمی از فواید سلامت بخش تمرین و ورزش در حال افزایش است. بررسی ها نشان می دهند که فعالیت بدنی با تکرار ، شدت ، مدت مناسب و بر اساس برنامه های منظم ، مزایای قابل توجه دارد. حفظ سطح مناسبی از عناصر آمادگی جسمانی مانند استقامت قلب و عروق ، قدرت و استقامت عضلانی ، ترکیب بدنی و انعطاف پذیری ، در کاهش خطر بیماری های قلبی ، فشار خون ، دیابت ، پوکی استخوان ، چاقی ، و ناراحتی های روانی (افسردگی) مؤثر است. کاهش میزان موارد حمله ی قلبی و حفظ عملکرد مستقل در پیری از مزایای تمرینات منظم است. به علاوه افراد دارای فعالیت جسمانی نسبت به افراد غیر فعال از طول عمر بیشتری برخوردارند.
میزان مصرف مایعات در ورزشکاران
بنا به همه دلایل فوق، ورزشکاران لازم است که آب یا سایر نوشابه ها را قبل، در طی و بعد از ورزش مصرف کنند .
قبل از ورزش: یک یا دو لیوان مایعات را دو ساعت قبل از مسابقه یا تمرین بیاشامید تا اطمینان حاصل کنید که بخوبی هیدراته شده اید. پانزده دقیقه قبل از شروع ورزش یک لیوان دیگر نیز بنوشید .
در طی ورزش: در طی ورزش برای جایگزینی مایعات از دست رفته و اجتناب از گرمای بیش از حد هر 20- 15 دقیقه، 180- 120 سی سی مایعات بنوشید، مایعات سرد بهتر است چرا که به سرعت جذب می شوند و حرارت مرکزی بدن را سریعتر پایین می آورند .
پس از ورزش: این نکته که پس از انجام ورزش به مصرف مایعات ادامه دهید حائز اهمیت است که جبران کم آبی بدن زمان می گیرد. برای اطمینان از اینکه به اندازه کافی آشامیده اید، خودتان را قبل و بعد ورزش توزین کنید، به ازای هر 5/0 کیلوگرم کاهش وزن حداقل 500
سی سی آب مصرف نمایید. این اشتباه را نکنید که وزن کاهش یافته در ورزش مربوط به چربی است، چرا که چربی به تدریج از دست می رود و در مقیاس چند روز، مشخص نخواهد شد. تقریباً تمام کاهش وزن طی ورزش از منشاء آب می باشد .
فوائد ورزش
فعالیت بدنی میتواند کیفیت زندگی را در تمام سنین برای همگان بهبود بخشد.شیوه زندگی فعال باعث میشود افراد مسن دوستان جدیدی پیدا کنند،در فعالیتهای اجتماعی باقی بمانند و با سایرین در تمام سنین مراوده داشته باشد.بهبود انعطاف پذیری،تعادل و قوام عضلانی به پیشگیری از افتادن که دلیل عمده ناتوانی در افراد مسن است کمک میکند.مشخص شده است که شیوع بیماریهای مغزی در افرادی که از نظر بدنی فعال هستند کمتر است.فعالیت بدنی میتواند کمک شایانی به درمان برخی اختلالات فکری مثل افسردگی بنماید.جلسات ورزشی برنامه ریزی شده مطابق با سطح تناسب بدنی هر فرد یا پیاده روی ساده میتواند فرصت یافتن دوستان جدید و اتصال با جامعه و کاهش احساس تنهایی و محرومیت اجتماعی را به فرد بدهد.فعالیت بدنی میتواند خود اتکایی و اطمینان به خود را که معیارهایی مبنایی در سلامت روح است افزایش دهد.از فواید فعالیت بدنی میتوان حتی در سنین بالا نیز استفاده برد.با آنکه فعال بودن از سنین پایین از بسیاری بیماریها جلوگیری میکند،تحرک و فعالیت منظم در سنین بالا نیز به کاهش درد و ناتوانی مرتبط با بیماریهای نظیر آرتربت،استئوپروز و فشار خون بالا کمک کند.
از طپش قلب، برق تولید میشود
دانشمندان آمریکایی سرگرم ابداع یک نانوژنراتور هستند. این دستگاه بسیار کوچک، از جریان خون، رگهای خونی ضربان دار و یا یک قلب تپنده، برق تولید میکند.
به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس از آتلانتا، "ژونگ لین وانگ" و همکارانش در "موسسه فناوری جورجیا" گفتند، چنین ابزاری میتواند برق وسایل زیست پزشکی قابل کاشت و سایر دستگاههای برقی کوچک را تامین کند.
محققان گفتند تاکنون نانوابزاری درست کردهاند که با استفاده از امواج فراصوت بعنوان منبع انرژی، به حال شناور در مایعات زیستی یا سایر مایعات، برق تولید کند.
یک نانومتر برابر یک میلیاردم متر است. وانگ و همکارانش گفتند، این ژنراتور نانویی، پایه محکمی برای ساخت ابزار و سیستمهای بیسیم قابلکاشتی را فراهم میکند که بتوانند در مایعات زیستی یا دیگر انواع مایعات، راسا انرژی مورد نیازشان را تامین کنند. این تحقیق در شماره ۸اوت مجله "گزارشهای نانو" منتشر شده است.
فشارهای روانی و طپش قلب
به گزارش ایران-ایران به نقل از ایرنا؛ دکتر منصور موذن زاده روز شنبه در میزگرد علمی "قلب، استرس، تغذیه و ورزش" در کرمان افزود: درمان این بیماران نیز مشکل است لذا عوارض بیماری و مرگ میر در بین آنان بیشتر از سایرین میباشد.
وی اظهار داشت: فشارهای شغلی یکی از عوامل مهم ایجادکننده بیماریهای قلبی به شمار میروند.
او گفت: اگر از فردی انتظارات زیادی داشته باشیم و او اختیارات چندانی در شغل خود نداشته باشد این شرایط به صورت فشار مزمن عمل میکند و خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد.
این متخصص قلب و عروق افزود: فشارهای شغلی به ویژه برای افرادی که شغل و سطح درآمد پایینی دارند یک عامل خطر است.
وی فشارهای پس از ازدواج در زنان را هم زمینهساز بیماریهای قلبی عنوان کرد.
او فشار حوادث غیرمترقبه را از دیگر عوامل بروز بیماری قلبی ذکر کرد و گفت: معمولا در مدت یک ماه از وقوع حوادث، میزان مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی افزایش مییابد.
وی انزوای اجتماعی را هم زمینهساز بیماریهای قلبی خواند و افزود:
ارتباطات اجتماعی در پیشگیری از ابتلا به اینگونه بیماریها بسیار موثر است.او گفت: افرادی که عضو انجمنها هستند و رفت و آمد خانوادگی دارند از فشار روانی آنها کاسته میشود.
این متخصص قلب و عروق حمایتهای خانوادگی و اجتماعی از بیماران قلبی، افسرده و مضطرب را ضروری برشمرد و افزود: در غیر این صورت افراد بیمار به سمت سیگار و مواد مخدر گرایش پیدا میکنند.
وی در خصوص نشانههای بیماریهای قلبی به علت اضطراب و فشارهای عصبی "درد و طپش قلب" را نام برد و گفت: این دو نشانه که شایع هم هستند تنها علامت اضطراب میباشند.دکتر موذن زاده افزود: طپش قلب در یک سوم اینگونه بیماران ناشی از بیماری عصبی و فشار روانی است و در ۱۶درصد افراد مبتلا به طپش قلب، علت خاصی دیده نشده است.وی اظهار داشت: گاهی اختلال ضربان قلب، ارتباطی با بیماری قلبی ندارد.
او درد سینه را هم غیراختصاصی و غیرقابل اعتماد دانست و گفت: بسیاری از حملات قلبی بدون درد هستند.
او همچنین گفت: ۱۵تا ۲۵درصد بیماران قلبی دچار افسردگی میشوند و در مرحله بازتوانی با مشکلات بیشتری نسبت به سایر بیماران روبرو هستند.این متخصص قلب و عروق اضطراب را از دیگر پیامدهای بیماری قلبی در این نوع بیماران برشمرد.یک روانپزشک هم در این نشست علمی گفت: فشار روانی نه تنها بر قلب بلکه بر همه بخشهای بدن انسان اثر میگذارد.دکتر بهشید گروسی فشار روانی را "هر واقعه خوشایند و یا ناخوشایند" تعریف کرد و افزود: بدن انسان در مقابل هر واقعه واکنش نشان میدهد.
وی گفت: فشار روانی حاد اثر حاد قلبی مانند انفارکتوس و فشار روانی مزمن تاثیر سیستماتیک مانند تنگی عروق و افزایش فشار خون دارد.او با اشاره به این که میزان بیماری قلبی و مرگ و میر در گروه خونی A بیشتر است افزود: افراد این گروه شتابزده و ایدهآلگرا هستند و در رقابت برای بهتر بودن حتی بیش از توانشان تلاش میکنند.این متخصص اعصاب و روان گفت: سیستم عصبی بدن این افراد فعال است، سطح برانگیختگی بیشتری دارند و به شدت مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی هستند.وی از افسردگی و اضطراب به عنوان شایعترین عوامل بروز بیماری قلبی، تشدید آن و یا ایجاد اختلال در روند درمان این بیماری نام برد.
او نداشتن حوصله، خوردن نامنظم داروها، افزایش وزن، پرخوری بدون احساس گرسنگی و خوددرمانی از طریق مصرف سیگار و مواد مخدر را از نشانههای افسردگی و عوامل موثر بر بیماریهای قلبی عنوان کرد.