تولید مثل رویشی
تولید مثل رویشی یا تکثیر غیر جنسی ، روشی از تولید مثل است که واحد زاینده شامل تمامی بدن جاندار یا والد یا بخشی عمدهای از پیکر آن است. تولید مثل رویشی به روشهای مختلف هم در جانوران پست و هم در گیاهان صورت میگیرد.
اطلاعات اولیه
تولید مثل در جانداران تک سلولی ، گیاهان و جانوران بوسیله روشهای جنسی و غیر جنسی صورت میگیرد. تولید مثل رویشی یا غیر جنسی بیشتر در جانوران پست دیده میشود و جانوران عالی بیشتر از طریق جنسی زاد و ولد میکنند. تولید مثل رویشی در باکتریها ، خزهها ، جلبکها ، قارچها و گیاهان عالی دیده میشود. مزیت عمده این نوع تولید مثل از نظر سازگاری در این است که هر گاه شرایط مساعد و غذا فراوان باشد، این فرایند ممکن است، انجام گیرد. از این گذشته تولید واحدهای زاینده به فرایندهای سازنده ویژهای نیاز ندارند. اما بوجود آمدن زاینده تخصص یافته حتما باید با فرایندهای سازنده مخصوصی همراه باشد.
تولید مثل رویشی در جانوران
این نوع تکثیر در جانوران بیشتر به صورت جوانه زدن ، قطعه قطعه شدن و نوپدیدی انجام میگیرد. نمونه جوانه زدن در جانورانی مثل اسفنجها و هیدرها دیده میشود. در نمونههای دیگر ، تکثیر ممکن است با قطعه قطعه شدن یعنی تبدیل خودبخود پیکر جاندار به دو یا چند قسمت ، انجام گیرد. سپس هر یک از قطعههای جدا شده از پیکر والد به جانداری کامل ، تبدیل میشود. جانورانی مانند شقایق دریایی و انواع زیادی از کرمها به این روش تکثیر حاصل میکنند.
روش دیگر تولید مثل غیر جنسی که شباهت زیادی به قطعه قطعه شدن دارد نوپدیدی است که در آن بخشی از پیکر جاندار بوسیله عوامل خارجی نه خودبخود ، از آن جدا میشود. برای مثال ، چند قطعه از کرم خاکی ، یک بازوی جدا شده ستاره دریایی ، یا تودهای از بافت هیدر یا مرجان ، هر کدام یک واحد زاینده موثری است که میتواند به جاندار جدیدی کاملی تبدیل شود. جانداری که چنینی بخشی از پیکرش جدا شده باشد، غالبا بخش از دست رفته را از نو پدیدی میآورد.
تولید مثل رویشی در باکتریها
یکی از روشها تکثیر باکتریها ، تکثیر بوسیله تقسیم دوتایی است. در این حالت ابتدا هسته به دو قسمت تقسیم میشود و هر قسمت آن در یک طرف باکتری قرار گرفته و سپسسیتوپلاسم دو قسمت میشود. در این حال دیواره از اطراف در فرورفتگی غشای سیتوپلاسمی داخل شده و بر اثر پیشرفت بهم متصل میشوند. سپس در وسط آن دیواره پدید میآید و آن را به دو قسمت تقسیم میکند. اگر تعدادی باکتری را در سطح یک محیط کشت سترون و جامد در اتوکلاو 37 درجه کشت دهیم پس از چند ساعت بر اثر رشد و نمو و تکثیر باکتریها ، تودهای قابل رویت بوجود میآید که آن را کلنی میگویند.
تولید مثل رویشی در جلبکها
در برخی نمونههای تک سلولی جلبکها ، تقسیم دوتایی دیده میشود. گاهی نیز سلول مادر به تقسیمات متعدد کوچکتر که در حقیقت اسپورها هستند تبدیل میشود و به همین علت ، سلول مادر اسپور را اسپورانژ و این طرز تکثیر را تکثیر اسپورولاسیون گویند. در جلبکهای چند سلولی تکثیر بطرز عادی و ساده ، غیر جنسی و از تقسیم جلبک به قطعاتی از بندها که شامل چند سلول است صورت میگیرد. به قطعات مزبور هارموگونی گفته میشود.
تولید مثل رویشی در قارچها
تولید مثل غیر جنسی در قارچها دارای صور گوناگون است. قطعه قطعه شدن ریسههای رویشی سادهترین طرز تکثیر غیر جنسی است که هر قطعه آن شکل مستطیل داشته و اوئیدیوم نام دارد. تقسیم دوتایی سلولهای رویشی از دیگر روشهای تولید مثل رویشی در قارچها است. جوانه زدن مخصوص قارچهای تک سلولی است.
وقتی جوانه بزرگ شد و هسته و سیتوپلاسم آن معادل سلول مولد گردید، از پیکر مادر جدا میشود. تشکیل اسپور یکی دیگر از روشهاست. اگر اسپورها در شرایط مساعد برای رویش قرار بگیرند، به قارچ جدید تبدیل میشوند. بالاخره تشکیل کنیدی از دیگر روشهاست. کنیدیها ، تودههای سیتوپلاسمی با یک یا چند هسته هستند که در خارج تال نوعی هاگ را بوجود میآورند. کنیدیها همانند قلمه در گیاهان عالی است.
تولید مثل رویشی در هپاتیکها
این روش تکثیر در هپاتیکها ، دارای سه حالت شناخته شده است.
تکثیر با قطعه قطعه شدن تال یا ریسه مثلا در مارکانسیا ، ریسه دو شاخه میشود و هر شاخه میتواند زندگی مستقل داشته باشد.
گاه بر اثر فعالیت یکی از سلولهای سطحی تال ، اندامی کیسهای شکل که درون آن اجسام کوچکی به نام پروپاگول وجود دارد روی تال بوجود میآید. در شرایط مساعد در اثر رویش پروپاگول ، گیاه جدید حاصل میشود.
قطعاتی از تال و یا قسمتهایی از پایه یا چتر نیز میتوانند تال کاملی بوجود آورند.
تولید مثل رویشی در خزهها
اگر خزهای در شرایط مساعد قرار گیرد در اثر تکثیر رویشی ، انبوهی از پایههای خزه را بوجود میآورد. که به صورتهای زیر است.
تکثیر بوسیله پروتونما: از تندش اسپورها ، رشتههای پروتونما تولید میشود. روی رشتههای پروتونما ، جوانههایی که هر یک از آنها مولد خزه جدیدی است، بوجود میآید.
حالت آپوسپوری: گاهی در مرحله رشد اسپروفیتی خزه ، بخشی از آن جدا شده و بر اثر تندش ، پروتونمای تازهای را ایجاد میکند.
ازدیاد رویشی گیاهان گلدار
قلمه زدن
قلمه (Cutting) قسمتی از گیاه است که حاوی جوانه بوده و بعد از جدا کردن از پایه ، در محیط کشت ، ریشهدار میشود. زمان قلمه گیری در طول سال میتواند در میزان ریشهزایی قلمهها تاثیر بازی داشته باشد.
خوابانیدن شاخه (Layering)
در این روش شاخههای مورد نظر را قبل از جدا کردن از پایه مادر در محیط کشت ، ریشهدار نموده و سپس از پایه مادر جدا کرده و به عنوان گیاه جدید مورد استفاده قرار میدهند.
پیوند زدن
پیوند عبارت است از اتصال دو قطعه از بافت زنده گیاه بر روی دیگر که منجر به تشکیل یک گیاه مستقل گردد.