چرا جیوه مایع است ؟
جیوه که آن را سیماب ( quicksilver ) هم مینامند عنصر شیمیایی است که در جدول تناوبی دارای نشان Hg و عدد اتمی۸۰ میباشد. جیوه که فلزی سبک ، نقرهای ، سمی و جزء عناصر واسطه است، یکی از دو عنصری میباشد که در دماهای معمولی اتاق حالت مایع دارند ( فلز دیگر برم است ) و در دماسنجها ، فشارسنجها و سایر وسایل علمی کاربرد دارد. جیوه عمدتا" بوسیله کاهش از ماده معدنی cinnabar ( سولفور جیوه ) بدست میآید.
نام جیوه از واژه ی رومی mercury به معنی سیاره ی عطارد گرفته شده است. علامت اختصاری آن نیز از واژه ی لاتینیHydrargyrum به معنی نقره ی مایع گرفته شده است.
چرا جیوه مایع است؟
شکل ظاهری هر عنصر، توسط فاکترهای زیادی از جمله، ساختمان الکترونی و مهمتر از همه، الکترونهای لایه ظرفیت اتمهای آن، جاذبهی بین اتمی و بین مولکولی در آن، ذرات تشکیل دهنده عنصر (اتم، یون یا مولکول)، دوره و تناوبی از جدول که عنصربه آن تعلق دارد و … تعیین میشود. جیوه که در دورهی تناوبی ششم و گروه IIBجدول تناوبی واقع است، دارای آرایش الکترونی۲,۸,۱۸,۳۲,۱۸,۲ میباشد و اوربیتالهای d لایه ظرفیت آن تکمیل شده است. و چون آخرین الکترونی که به آن داده شده است وارداوربیتالهای dشده است، جزء فلزات طبقهبندی میشود، اما به دلیل پر بودن اوربیتال های d ، اتمها به یک حالت پایداری رسیده اند که تمایل زیادی به تشکیل پیوند فلزی و ریختن الکترونهای خود در دریای فلزی ندارند، از اینرو جاذبهی بین اتمها در جیوه به نسبت فلزات دیگر، کمتر است و پیوند فلزی به آن شکلی که در فلزات دیگر وجود دارد، در جیوه مشاهده نمیشود، مجموع این عوامل سبب شده است که جیوه حالت مایع به خود بگیرد .