بیشتر برگهای گیاه مسن حدوداً در موقع گل دادن مورد حمله این قارچ قرار میگیرند. لکههایی گاهی روی غلاف برگ و گلومها نیز مشاهده میشوند. این بیماری از تمام دنیا، جز کشورهایی اروپایی گزارش شده است، ابتدا از ژاپن در 1910 گزارش گردید.
نشانه بیماری از لکههای کروی تا بیضوی متفاوت بوده که به رنگ روشن تا قهوهای میباشند و تعداد زیادی لکه ریز کشیده و استوانهای ایجاد مینماید که موازی رگبرگ است. کنیدیهای قارچ شفاف استوانهای تاگرزی باریک 3 تا 10 حجرهای هستند.
فرم جنسی آن در 1918 به نام sphaerulina oryzae k. Hara نامیده شده در جهت مبارزه با آن استفاده از ارقام مقاوم و خودداری از مصرف پتاس، مفرط توصیه میشود.
پوسیدگی ساقه (Stem rot) برنج :
عامل این بیماری قارچی است به نام
Catt. Magnaporthe salvinii (catlaneo) R. Krause & R.K.Webster
Syn. Leptosphaeria salvinii پریتسهای آن در غلاف برگ تشکیل میشود که گرد تیره و به قطر 650-250 میکرومتر است و گردن کوتاهی دارد.
این بیماری در کلیه مزارع برنج کاری جنوب آسیا و بیشتر نقاط برنج خیز، وجود دارد.
علائم اولیه قابل تمیز، بصورت زردی و مرگ برگها چند هفته قبل از خوشه دادن است.
لکههای تیره و پوسیده، روی غلافهای نزدیک آب ایجاد میشود و بیماری توسعه یافته، کلیه سطح برگها را فرا میگیرد و حتی امکان دارد کلیه پنجهها را خشک کند. در حالت حاد، قارچ بصورت پوشش زرد خاکستری رنگ روی لکهها را میپوشاند و اغلب اندام سیاه به نام Sclerote تولید مینماید این اسکلرتها باعث انتشار بیماری بوسیله آب آبیاری میشود. در این حالت به نام Sclerotium oryzae catt. نامیده میشود. مرحله کنیدی دار آن Nakataea sigmoidea cav. k. Hara یا Helminthosporium sigmoideum cav. است.
مبارزه:
-زهکشی مناسب
-استفاده از پتاس فراوان و در حد متناسب با ازت
-کاشت ارقام مقاوم و واریتههای ایستاده و سوزاندن کاه و بقایا پس از برداشت.