خطاهایی که در هر آزمایش وارد می شود :
خطای آزمایشگر
خطای وسایل آزمایش
خطای محیط
اندازه گیری در آزمایش :
خطای مطلق : تفاوت اندازه واقعی جسم ، اندازه ای که در آزمایش بدست آمده است .
خطای نسبی =
در صد خطای نسبی : 100* خطای نسبی
نکاتی که در تهیه یک گزارش برای آزمایش باید رعایت کرد :
موضوع آزمایش
تاریخ
اسامی افرادی که در یک گروه آزمایش انجام می دهند .
نام استاد
شرح آزمایش
نوشتن روابط و فرمولهای مربوطه
رسم جداول و نمودارهای لازم
نتیجه گیری
بدست آوردن خطاها
عوامل موثر در خطا
تعیین ظرفیت گرمایی کالری متر (گرماسنج ) ، ارزش آبی گرماسنج A
ظرفیت گرمایی جسم :
مقدار گرمایی که جسم می گیرد تا دمای آن یک درجه سانتی گراد افزایش (کلوین) افزایش یابد J/K
-ظرفیت گرمایی ویژه جسم :
مقدار گرمایی است که به یکای جرم داده می شود تا دمای آن یک درجه کلوین افزایش یابد J/kg k
m : جرم کالری متر
m1 :جرم آب سرد
m2 : جرم آب گرم
c : آب = C=4/2j/kg k
موضوع تعیین ظرفیت گرمایی کالری متر
شرح آزمایش :
ابتدا مقداری آب درون کالری متر ریخته و ان را وزن می کنیم سپس آن را بدون آب وزن می کنیم و وزن خالص آب را بدست می اوریم دمای آب سرد را اندازه گیری می کنیم .آب را درون بشری تا 60 درجه سانتیگراد حرارت می دهیم سپس مخلوط آب گرم و سرد که قبلاً در کالری متر بود دما را اندازه گیری می کنیم و وزن آن را هم می سنجیم با نوشیتن تمامی اعداد و ارقام در سه مرحله این آزمایش را تکرار می کنیم و در هر بار فرمولهای مربوط را می نویسیم .
مرحله اول :
M وزن کالری متربدون آب= 325gr
وزن کالری متر با آب = 459/5gr
m1 وزن خالص آب = 107/5gr
وزن آب سرد و گرم = 615 gr
دمای اولیه آب سرد = 15 c
دمای اولیه آب گرم = 60 c
تعادل آب گرم و سرد = 30 c
m2 وزن آب گرم خالص = 154/5 gr
154/5*4/2(30-60)=0+(30-15)(A+107/5*4/2)
A=
مرحله دوم
m وزن کالری متر بدون آب = 352 gr
A=(فرمول در فایل اصلی موجود است)
A=(فرمول در فایل اصلی موجود است)
A=2827/4
وزن کالری متر با آب = 860/5
m1 وزن خالص آب = 508/5 gr
وزن آب سرد و گرم = 608/5 gr
m2 وزن آب گرم خالص = 100gr
دمای آب سرد = 15 c
دمای آب گرم = 60 c
دمای تعادل آب گرم و سرد = 32 c
مرحله سوم
m وزن کالری متر بدون آب = 352 gr
A=(فرمول در فایل اصلی موجود است)
وزن کالری متر با آب = 885/5
A=(فرمول در فایل اصلی موجود است)
m1 وزن خالص آب = 533/5 gr A= 26/64
میانگین =(فرمول در فایل اصلی موجود است)
وزن آب سرد و گرم = 607/5 gr
m2 وزن آب گرم خالص = 73/5gr
دمای آب سرد = 15 c
دمای آب گرم = 60 c
دمای مخلوط آب گرم و سرد = 32 c
نتیجه گیری :
در این آزمایش متوجه شدیم که در اندازه گیری ظرفیت گرمایی خطا دمایی وجود دارد که با چند بار تکرار و آزمایش می توان خطاها را متوجه شد .
ظرفیت واقعی گرمایی کالری سنج =(فرمول در فایل اصلی موجود است)
خطای مطلق =(فرمول در فایل اصلی موجود است)
خطای نسبی =(فرمول در فایل اصلی موجود است)
در صد خطا =(فرمول در فایل اصلی موجود است)
عوامل موثر در خطا :
دمای محیط ، فواصل بین مراحل آزمایش ، کم و زیاد شدن مقدار آب
موضوع : گرمای نهان ذوب یخ LF :
گرمای نهان ذوب : مقدار گرمایی است که به واحد جرم جسم در نقطه ذوب داده می شود تا به مایع تبدیل شود بدون آنکه دمایش تغییر کند .
گرمای نهان ذوب یخ :
مقدار گرمایی است که به واحد جرم یخ داده می شود تا به آب تبدیل شود .
A = ارزش گرمایی گالری سنج
M1 = جرم آب سرد درون کالری سنج
= دمای آب
= جرم قطعه یخ در حال ذوب گرمای داده شده = گرمای گرفته شده
M2 = جرم قطعه یخ در حال ذوب
= دمای یخ
= دمای تعادل