قطعات کامپیوتر
قبل از پرداختن به بحث های تخصصی پیشرفته تر ، مروری خواهیم داشت بر اجزا و قطعات کامپیوتر . بدون قطعات آورده شده در زیر ، نمیتوانید کامپیوتری را مونتاژ کنید .
Case ( بدنه اصلی)
محفظه ای است که قطعات کامپیوتر در آن مونتاژ میشود . این جعبه بیشتر از فلز ساخته میشود . البته انواعی از آن نیز با پلاستیک و یا ترکیبی از فلز و پلاستیک ساخته میشوند .
Power supply (منبع تغذیه)
نیروی الکتریسیته را به دیگر اجزای کامپیوتر میرساند . منبع تغذیه معمولا همراه با بدنه اصلی کامپیوتر میباشد .
CPU (پردازنده)
در واقع ، مغز کامپیوتر است . انتخاب یک پردازنده ، مهم ترین فاکتور قدرت کامپیوترمحسوب میشود .
پنکه خنک کننده پردازنده (fan)
پنکه کوچکی ایت که در روی پردازنده نصب میشود و گرمای آن را دفع میکند . این قطعه معمولا بر روی پردازنده های مدل 486DX2 به بالا نصب میگردد .
motherboard (برداصلی)
برد سخت افزاری نسبتا بزرگی است که دیگر قطعات کامپیوتر به آن متصل میشوند . پردازنده ، حافظه اصلی ، کارت گرافیکی ، دیسک سخت ، فلاپی و درایو CD و دیگر کارتهای ورودی – خروجی بر روی برداصلی نصب میشوند .
RAM (حافظه اصلی)
کارت های کوچک شامل RAM که در برداصلی نصب میشوند . RAM یکی از قطعات اساسی است که مورد استفاده کامپیوتر و نرم افزارهای مختلف قرار میگیرد . از حافظه اصلی اغلب با واژه SIMM ² که یک نام کوتاه شده است ، یاد میشود .
کارت گرافیکی
کارتی کوچک و قابل نصب در برداصلی و شامل چیپ های مخصوص برای تولید سیگنال هایی است . این سیگنال ها برای به نمایش درآوردن متن (Text) و گرافیک در صفحه نمایش تولید میشوند .
صفحه نمایش
یک صفحه نمایش ، مانند تلویزیون است که متن و گرافیک بر روی آن ظاهر میشود . صفحه نمایش از دستگاه های خروجی محسوب میشود .
کارت I/O
یکی دیگر از کارت های کوچک است که شامل قطعات الکترونیکی برای کنترل و شناساندن دیسک سخت ، درایو فلاپی ، پورت های سریال ، پورت های موازی و پورت بازی میباشد .
کارت های I/O شامل دونوع مختلف هستند :
کارت های IDE
کارت های SCSI
درایو فلاپی
این درایو عمل خواندن و نوشتن از دیسکت را بعهده دارد .
صفحه کلید
دستگکاهی است که انسان را قادر میکند اطلاعات موردنظر خود را وارد کامپیوتر کند.
حافظه Cach
یک کارت کوچک و یا چندین IC میابشد که باعث سرعت بخشیدن به حرکت و انتقال داده ها ، بین پردازنده و حافظه اصلی میشود .
دیسک سخت
دیسک سخت ، قطعه ای سخت افزاری برای نگهداری مگابایت ها و یا گیگابایت ها اطلاعات میابشد . دیسک سخت نه تدنها دارای گنجایشی به مراتب بیشتر از درایو فلاپی است ، بلکه میتواند اطلاعات را بسیار سریع تر از درایو فلاپی بخواند و یا بنویسید .
درایو CD-ROM
یکی از اجزای سخت افزاری کامپیوتر است که میتواند اطلاعات را از دیسک های CD که از جنس پلاستیک مدور هستند ، بخواند . این دیسک ها برای نگهداری برنامه ها و اطلاعات به کار بده میشوند . دیسک های CD برای استفاده از برنامه هایی با ظرفیت بسیار بالا ، کاملا مقرون به صرفه اند و این به دلیل گنجایش بالای آنهاست .
کارت صدا
یک کارت سخت افزاری قابل نصب بر روی برداصلی است که میتواند صداهای دیجیتالی را دیافت کرده و به صدای معمولی تبدیل کند . این صدا ممکن است موزیک ، صدای معمولی ، اکو ، استریو و یا مونو باشد .
بلندگو
درست مانند بلندگوهای پخش استریو ، این بلندگوها صدا را تقویت و پخش میکنند . همچنین میتواند صدای دیجیتالی را که توسط کارت صدا فرستاده شده است نیز پخش کنند .
مودم
یک کارت سخت افزاری قابل نصب بر روی برداصلی است . (کارت های مودم میتوانند خارج از کامپیوتر و داخل محفظه ای کوچک نیز قرار گیرند). کارت مودم قادر است اطلاعات دیجیتالی را به فرمی تبدیل کند که قابلیت انتقال در یک خط تلفن معمولی را داشته باشند . «مودم» برای برقراری ارتباط بین یک کامپیوتر ، با کامپیوترهای دیگر که در نقاط دیگر قرار دارند ، بکار برده میشود .
نوارگردان
یک قطعه سخت افزاری است که ازنواری که درون یک محفظه قرار دارد ، استفاده میکند . نوارگردان برای نگهداری اطلاعات (که اصل آنها بر روی دیسکت سخت ذخیره شده است) بکار برده میشود .
هنگامی که اطلاعات اصلی موجود در دیسک سخت به هردلیلی نابود شوند ، با کپی کردن نسخه پشتیبان موجود در نوار ، میتوان آنها را بازیابی کرد .
ماوس
وسیله دستی کوچکی است که بیشتر مورد استفاده کاربران برنامه های نقشه کشی و گرافیکی قرار میگیرد . از انواع برنامه های گرافیکی میتوان به «فتوشاپ» اشاره کرد .
قطعات دیگر
قطعات و ملزومات فراوان دیگری هم وجود دارند که میتوان به کامپیوتر متصل کرد . مانند چاپگرها و اسکنرها . از این قطعات میتوان به دلخواه استفاده کرد . این قطعات در ساختار اصلی کامپیوتر شما نقش اساسی ندارند .
انتخاب قطعات کامپیوتر ، مرحله ای دشوار و وقت گیر است ، شاید به این دلیل ساده که تنوع قطعات موجود کامپیوتر ، خریدار را دچار سردرگمی میکند .
دراینجا در مورد عواملی که به هنگام خرید کامپیوتر باید درنظر داشت توضیحاتی آورده شده است .
پردازنده
قبلا گفتیم که قدرت و سرعت کامپیوتر شما ، ارتباط مستقیم با پردازنده انتخاب شده توسط مشا دارد .
اساسا دو نوع پردازنده در بازار وجود دارد : که پردازنده هایی که توسط شرکت اینتل ساخته شده اند و آن هایی که توسط کارخانجات دیگر ساخته شده اند . از آنجا که کامپیوتر موردنظر ما از نوع پنتیوم آن هم با پردازنده اینتل است ، پردازنده های ساخت دیگر کارخانه ها فراموش میکنیم .
هنگامی که برای خرید قطعات به فروشگاه مراجعه میکنید ، میتوانید پردازنده مدل 486 را که ارزان قیمت نیز هست ، انتخاب کنید ، ولی چجرا ما این کار را توصیه نمیکنیم ؟ جواب ساده است ، چرا بر روی تکنولوژی دیروز سرمایه گذاری کنیم ؟ به کامپیوتر پنتیوم و قدرت و سرعت آن فکر کنید . سرعت پردازنده پنتیوم را به هنگام پردازش اطلاعات درنظر بگیرید ، سرعت آن را به هنگام کار با برنامه های طراحی و گرافیکی مدنظر داشته باشید .
هنگام خرید پردازنده به این نکته توجه داشته باشید که بین قیمت و سرعت آن ، تناسب وجود داشته باشد . البته میزان توانایی یک پردازنده بستگی به سرعت آن دارد . هرچه سرعت پردازش اطلاعات بیشتر باشد ، مسلما به همان نسبت ، توانایی و کارایی کامپیوتر افزایش مییابد . سرعت پردازنده با استفاده از مگاهرتز محاسبه میشود که میلیونها سیکل درثانیه است .
امروزه پردازنده های با سرعت های 133 مگاهرتز ، 166 مگاهرتز ، 200 مگاهرتز ، 233 مگاهرتز و حتی 300 مگاهرتز تولید شده اند . توصیه ما انتخاب پردازنده ای متناس با کار شما است . البته همانگونه که قبلا نیز گفته شد ، هرچه سرعت پردازنده بیشتر باشد ، متقابلا کارایی کامپیوتر کارایی کامپیوتر شما نیز افزایش مییابد .
در بازارهای جهانی پردازنده ها cyrix ارزان قیمت تر هستند . سرعت مدل c6x86p120+ این پردازنده ها حدودا 100 مگاهرتز است و مدل c6x86p200+ سرعتی معادل 150 مگاهرتز دارد . ازنظر جای سازی در برداصلی نیز پردازنده های cyrix ، کاملا شبیه به دیگر پردازنده های پنتیوم هستند . بردهای اصلی زیادی وجود دارند که با پردازنده های cyrix سازگاری دارند . البته درصورت استفاده از آنها باید ژامپرهای موجود در برداصلی را مطابق با سرعت پردازنده و همچنین ولتاژ مصرفی آن ، تغییر داد . در انتخاب پنکه خنک کننده پردازنده های cyrix ، باید خنک کننده مخصوص این پردازنده را انتخاب کنید ، زیرا گرمایی که توسط آن تولید میشود ، به مراتب بیشتر از گرمای تولید شده توسط پردازنده های Intel است .
همانگونه که قبلا اشاره شد ، برای اینکه کامپیوتر شما بیشترین کارایی را داشته باشد ، باید یک پردازنده پرسرعت را انتخاب کنید . البته میتوانید در این راه و برای اینکه فعلا در پول شما صرفه جویی شود ، یک کار اقتصادی انجام دهید . به این ترتیب که اگر پرسرعت ترین پردازنده موجود در بازار ، قیمت بسیار بالایی دارد ، میتوانید یک برداصلی تهیه کنید که با این پردازنده پرسرعت هماهنگی داشته باشد ، ولی فعلا یک پردازنده ارزان قیمت تر را در آن نصب کنید . درصورتی که قصد انجام چنین کاری را دارید ، یک باردیگر متذکر میشویم که حتما بردی را تهیه کنید که بتوانید پرسرعت ترین پردازنده پنتیوم را در آن بکار برید ، به این ترتیب ، در آینده برای تعویض پردازنده ، با مشکلی مواجه نخواهید شد .
به این نکته توجه داشته باشید بکه بهای پردازنده های سریع امروزی ، با تولید پردازنده های سریع تر ، شکسته میشود ، ولی درصورتی که مشکلات مالی ندارید ، بهتر است که از بهترین و جدیدترین قطعات استفاده کنید .
یک برداصلی پنتیوم قابل قبول باید دارای 4 شکاف توسعه ISA ، 4 شکاف توسعه PCI ، سوکتی برای افزودن حافظه cache ، سوکت هایی برای نصب حافظه اصلی 72 پین و یا 168 پین باشد .
توجه
به نوع chip های موجود در روی برداصلی توجه کنید . این chip ها نشانه های خوبی برای درک بهتر قدرت و توانایی برداصلی هستند . در بردهای قدیمی تر مانند برداصلی کامپیوتر 386 ، تعداد chip ها بسیار زیاد بود ، ولی در بردهای جدید ، به دلیل به کار بردن تکنولوژی پیشرفته ترین ، تعداد آن ها از دو یا چهار عدد تجاوز نمیکند ، همین عامل سبب پایین آمدن هزینه ساخت برداصلی میشود .
بردی را انتخاب کنید که با نوع وسرعت پردازنده موردنظر شما ، هماهنگی داشته باشد .
ما قصد مونتاژ یک کامپیوتر پنتیوم را داریم ، بنابراین باید یک برداصلی را که با پردازنده پنتیوم هماهنگ باشد ، انتخاب کنیم . دربعضی از بردهای اصلی میتوان پردازنده هایی با سرعت 133 مگاهرتز و یا حتی بیش از 233 مگاهرتز را به کار برد . تصمیم عاقلانه این است که بردی را انتخاب کنید که بتوان با بیشترین سرعت ، هماهنگی داشته باشد .
دربعضی از بردهای اصلی میتوان پردازنده های AMD و یا CYRIX را بکار برد . البته در این موارد نیاز است که تعداد از ژامپرهای موجود در برداصلی را تغییر دهید .
ازنظر نوع سیستم ، جدیدترین برد را انتخاب کنید .
بردهای اصلی پنتیوم به دو صورت PIC و یا Vl-Bus (درمدل های قدیمی تر) ساخته میشوند . از این دو مدل ، باید یکی را انتخاب کنید . این موضوع برای افزودن کارت ها ، خصوصا کارت گرافیکی ، از اهمیت ویژه ای برخوردار است . گرچه مدل Vl-Bus برای پردازنده های 486 طراحی شده است ، ولی دربعضی از انواع قدیمی تر بردهای پنتیوم نیز بکار رفته است .
بردهای PIC توانایی نقل و انتقال اطلاعات را بصورت 64 بیت و با سرعتی بیش از 66 کگاهرتز ، دارا میباشند . بنابراین ، پیشنهاد ما استفاده از یک برداصلی PIC است . البته در بردهای PIC ، چند شکاف توسعه 16 بیت نیز وجود دارد که در مواردی که کاربر بخواهد از آنها استفاده کند ، میتواند مفید واقع شود .
بطورکلی بردهای پنتیوم امروزی ، دارای 3 ویا 4 شکاف توسعه PIC و همجنین 3 ویا 4 شکاف توسعه ISA هستند .
بردی را انتخاب کنید که دارای کارت I/O باشد .
بردی که دارای کارت I/O است ، میتواند تعدادی درایو معین ، درگاه سریال درگاه موازی و درگاه بازی را کنترل کند . بهتر است برداصلی موردنظر شما ، کارت I/O را نیز در خود داشته باشد ، به این ترتیب ، نیازی به خرید این کارت بصورت جداگانه نیست . همچنین از آنجایی که ممکن است بخواهید در کامپیوتر کارت های زیادی را بکار برید ، یک شکاف توسعه ، بی دلیل اشغال نمیشود . دقت کنید که در برداصلی شما ، I/O از نوع پیشرفته EIDE باشد . نوع EIDE میتواند تا دیسک سخت یا درایو IDE را کنترل کند .