مقدمه
Longan از گیاهان مومی چینی است ک اکنون در جنوب و جنوب غربی ویتنام بویژه در ناحیه Binh phooc و Tien Giang رشد می کند.
لونگان به بهترین نحوه درخاک رس و شنی غنی یا شنی با ترکیبات آلی رشد می کند. آنها نیاز بهآب کافی داشته در سیلاب نیز دوام می آورد. نمی تواند خشکی های طولانی را تحمل کند. درخت آن باید تا ارتفاع ft 20 رشد کند تا بتواند حتی در حیاط ؟ به رشد ایده آل خود برسد. در حالیکه درختان مرکب تنها نیاز به 5 تا 6 فوت ارتفاع دارند. آنها کاملا از دو نوع آلودگی و بیماری عاری هستند ولی میتوانند علائم کمبود مواد معدنی را از خود بروز دهند. کوددهی به آنها از ترکیب نیتروژن و املاح معدنی بعد از فصل محصول و در طول فصل شکوفه دهی انجام می گیرد.
مترادف ها
Lonn Ngan ( کانتونیس) و ponceau (Litchi) فرانسوی، Lengklng مالزی شباهت شکلی زیادی به Lychee دارد ولی اندکی کوتاهتر است و با پوست قهره ای تیره که از آن صاف تر است مزه میوه های آنها شبیه هم بوده و قیمت عرضه Loon در بازار بستگی به فصل خود را همانند lychee سپری کند و در زمانیکه این نوع از میوه ها در دست رس هستند به بازار عرضه شود. لوون دارای منابع غنی گلوکز می باشد همچنین ساکاروز نیز دارد، فیبرهای ضخیم ،VA, VBa1, VBa2, VC ، نیاسین، تارتاریک اسید، پروتئین روغن و انواع زیاد دیگری از مواد معدنی را نیز دارد. برای زیباسازی پوست و چشمها از آن استفاده می شود. در چین، گفته می شود که این میوه را خانمهای زیبا فقط میل می کنند. بر این بارو اندکی نیروی جنسی زیادی برای خانم ها ایجاد می کند بویژه زمانیکه با گیاهان دیگری ازجمله Ginseng و Codonopsis ترکیب شوند. کاربردهای دارئوی لوون نیز شامل تنفس راحت، بی خوابی و بعنوان پادزهر در برابر سموم می باشد. برگها وگلهای خشک شده آن نیز در بازار گیاهان طبی و علفی چین بفروش می رسند.
لوون دارای ماهیت طبیعی متعادلی است، و از طریق طحال و قلب جذب می شود می تواندن به قلب و طحال اعلام خطر بدهد و تغذیه کننده خون و آرامش بخش باشد. برای درمان اشتهای ضعیف، بی خوابی،فراموشی خفیف ورم اندام و غیره نیز کاربرد دارد.
جوشاندن 4 تا 7 لوون با همین مقدار ازدانه های lolgy و دانه های Gagon و محلول حاصل را قبل از رفتن به تختخواب بنوشید واین جوشانده برای درمان کم خونی ضعف عمومی و عرق ریزی در خواب نیز موثر است. جوشاندن 14 عدد از جوانه های خشک شده لوون بهمراه 3 برش زنجبیل و مقداری اب محلولی را درست می کند که نوشیدن آن برای رفع کمبودهای ویتامینی و ضعف بدن موثر است، طحال و اسهال را نیز برطرف می سازد. تفاله ها را می توان با بخار دم کرد، آنرا جوید یا جوشانده ای به روغن اضافه کرده یا در شراب محلول کرد.
میانگین وزن آن 9 تا 15 گرم است واغلب هم جوشانده این گیاه را به روش نوشیدنی مصرف می کنند. آنهائیکه دارای پوسیدگی ظاهری و زرد رنگ هستند، بسیار خشک و سخت می باشند ومخاط غلیظی نیز دارند را باید از انواع لوون مصنوع بحاس آورد ( غیر خوراکی)
کاربردهای خوراکی
اغلب لوون به صورت تازه تازه مصرف می شوند ولی برخی معتقدند که این میوه در صورت پختن بهترمصرف می شود. در چین اکثر اینمیوه بصورت کنسرو شده یا خشک شده مصرف می شوند. درگذشته اغلب میوه های کنسروی از شانگهای با کشتی به ایالات متحده منتقل می شدند. امروزه از هنگ کنگ و تایوان صادر می شوند . برای خشک کردن ابتدا میوه را حرارت می دهند تا خوب جمع شود و پوست آن از گوشتش جدا شود، سپس انه های آنرا بیرون آورده و گوشت را روی حرارت کم قرار می دهند. محصول تولید شده سیاه بوده و مثل چرم بنظر می رسد طعم دو دردها ی نیز دارد و بطور عمده آنرا بشکل نوشیدنی دم می کنند و برای رفع خستگی مصرف می کنند.و
مصارف دیگر
محلولی نیز از این میوه شبیه ترکیبی با الکل برای لاغر شدن بدست می آورند.
دانه ها و تفاله
دانه های آن بخاطر محتویات صابون مانند خود همانند بندق مصرف می شوند برای شامپوی شستشوی موی سر، دانه ها و تفاله آن برای تولیدسوخت سوزانده شده و بعنوان بخشی از پرداخت زنان چینی که برای عملیات خشک کردن تمایل دارند بکار برده می شود.
مصارف دارویی
گوشت این میوه برای مصارف زیبایی ظاهری تب بر و کرم زدایی بکار می رود و بعنوان یک پادزهر در برابر سموم عمل می کند. جوشانده گوشت خشک شده آن بعنوان یک نیروی تقویتی و دارای درمان کننده ضعف عمومی وبیماریهای عصبی مصرف می شود. درهر دو نقطه شمال وجنوب ویتنام، هسته لوون به عنوان مرحم روی نیش مار مالیده می شود و مردم بر این باورند که این میوه می توانند زهر را به خود جذب کند..
برگها وگلهای آنرا در بازار گیاهان دارویی چین بفروش می رسانند اما بعنوان بخشی از درمان دارویی سنتی چین بحساب نمی آید. برگهای آن دارای quarcetin و quercitrin می باشد.
مصرف خوراگی آن نیز بصورت کنسرو شده و خشک شده در سالاد یا دسرها بکار برده می شود. قیمت آن نیز بستگی به ساز واندازه میوه دارد.