مقدّمه
امر بهداشت د تمام نقاط جهان امری مهم واساسی به شمار می رود . ولی باز هم می بینیم که در جهان کشورهایی وجود دارد که به این امر بهای زیادی نمی دهند و در نتیجه این موضوع , بیماری های مزمن و خطرناک پدید می آید که بسیاری از آنها به مرگ منجر می شوند و بسیاری هم راه های درمانی دارند ولی فرد بیمار باید زجر زیادی را تحمّل کند و... .
سِل هم یکی از همین بیماری هاست که بر اثر رعایت نکردن بهداشت و نکات بهداشتی به وجود می آید . سل بیماری عفونی است که بیشتر بر ریه اثر می گذارد . عفونت سلی حالتی است که با سیل های سل , بدون ایجاد علائم بالینی و آزمایشگاهی قابل کشفی در بدن شخص آلوده حضور داشته و تنها باعث مثبت شدن تست توبرکولین او می شود .
در اهمّیّت بهداشتی , این بیماری همین بس که طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت , سالانه بیش از 2 میلیون نفر را به هلاکت می رساند , 8 میلیون مورد جدید به بار می آورد و مسئول حدود 15% موارد مرگ ناشی از ایدز نیز می باشد . به طوری که هر 4 ثانیه 1 نفر جان خود را از دست می دهد و در قرن 19 نیز عامل بیش از 30% موارد مرگ در اروپا بوده است .
موضوع تحقیق : سِل
عفونت سِلی , معمولأ به خودی خود خطری ندارد ؛ ولی از آنجا که در حدود 15 – 5% موارد , در عرض 5 سال می تواند به بیماری سِل تبدیل شده و علائم و عوارض خطیری ایجاد کند ؛ لذا بایستی این موارد , مورد توجّه قرار گیرد .
تخمین زده می شود که سالانه حدود 5-4 میلیون مورد جدید سِل شدید با خلط مثبت و 5-4 میلیون مورد سِل با شدّت کمتر و یا کشف منفی , در کشورهای عقب نگه داشته شده بروز می نماید و عدّه کثیری از کودکان مبتلا به سِل ریوی نیز جزء این گروه می باشند . لذا سالیانه حدود 10 میلیون نفر به توده عظیم مبتلایان به سل افزوده می شود و همه ساله حدود 3 میلیون نفر در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند .
ما در این تحقیق می خواهیم بفهمیم که میزان مبتلایان و مرگ و میر افراد به بیماری سل چقدر است .
- هدف این است که ما با بیماری سِل آشنا شویم و بفهمیم که تعداد مرگ و میرو تعداد مبتلایان به این بیماری چقدر است.
- هدف دیگر این تحقیق چگونگی روند بیماری , درصد این بیماری دربرخی ازکشورهای جهان,بررسی این بیماری دربرخی ازاین کشورها , راه های پیشگیری و مقابله با بیماری سِل , آشنایی با راه های انتقال این بیماری و چگونگی پیشرفت این بیماری در برخی از کشورهای جهان می باشد .
سؤالات مربوط به بیماری سِل
1. آیا بیماری سِل واگیردار است ؟
2. راه های مقابله با این بیماری چگونه است ؟
3. آیا بیماری سِل راه درمانی دارد ؟
4. ماباید با بیماران مبتلا به این بیماری چگونه رفتاری داشته باشیم ؟
5. بیماری سِل بر کدام قسمت از بدن تأثیر فراوانی می گذارد ؟
6. میزان سل در افراد زندانی تا چه اندازه است ؟
7. آیا بیماری سِل قِشر و گروه خاصی را متحمّل می شود ؟
تأثیر سن , جنس و شغل و موقعیّت اجتماعی
در کشورهائی که همه گیری سل مراحل جوانی خود را می گذراند و شیوع بیماری به اوج خود رسیده است میزان بروز آن در بالغین جوان و مخصوصاً در زنان جوان بیشتر است ولی در کشورهای پیشرفته صنعتی که همه گیری ها مراحل جوانی را پشت سر گذاشته و تکامل یافته تر می باشد میزان بروز سل در سالخوردگان , بیشتر است .
سل در سال اوّل عمر مرگبارترین اثر را بر روی انسان دارد.
در سال های بعد , خطر سل کمتر ولی هنوز در مقایسه با دوره های بعد , خطرناک است .
بین پنج سالگی تا بلوغ , با این که شیوع آن افزایش می یابد خطر آن کمتر می شود .
در دوره بلوغ , خطر این بیماری و مرگ ناشی از آن به طور ناگهانی افزایش می یابد .
سیر فزاینده خطر و مرگ و میر ناشی از سل , همچنان در سنین بعد از بلوغ ادامه می یابد و در اواسط دهه سوم عمر , به اوج خود می رسد و در هنگام پیری مجدّداً به اوج می رسد .
یاد آورمی شودکه بیماری سل , دربسیاری ازکشورها ترجیحاً بیماری سنین پیری است و منشإ آن سل دوران کودکی می باشد که در زمینه سازشکاری سیستم ایمنی ناشی از کهولت سن , مجدّداً فعّال شده است . البتّه گاهی در افراد توبرکولین منفی حساس به سل , عفونت جدید سلی در سنین سالمندی نیز عارض می شود و باعث ایجاد پنومونیت لوب تحتانی,میانی یا سگمان قدامی لوب فوقانی,شده گاهی همراه با نشت جنبی می باشد و از علائم عفونت اوّلیه کودکان , تقلید می نماید ولی با اینحال , آدنوپاتی چندانی در ناف ریه ها یافت نمی گردد .
بر اساس مطالعاتی که در ایران انجام شده است (نمودار1) میزان
بروز سل در سنین بالاتر از 50 سالگی , بیشتر بوده درتمامی گروه های
سنی , در خانم ها از میزان بروز بیشتری برخورداربوده است,به طوری که در سنین قبل از بلوغ , به نسبت 5/2 به 1 است ولی در سنین بالاتر تدریجاً از فاصله آنها کاسته می شود .
(نمودار در فابل اصلی موجود است )