کمپانی مایکروسافت، بزرگترین کمپانی نرم افزار جهان با بیش از 50 هزار کارمند در کشورهای مختلف است.
در سال 1975توسط Bill Gates و Paul Allen در واشنگتن آمریکا (ردموند) تاسیس شد. مایکروسافت از تمام وجوه اعم از نرم افزارها، مدارک و ساپورتها و کالاها برای تمام فعالیتهای کامپیوتری پیشرفت کرد. از معروفترین نرمافزارهای آنان میتوان Windows و Office را نام برد که در همه جای جهان استفاده میشوند.
تاریخچه مایکروسافت
"Micro-soft" کوتاه شده کلمات(Microcomputer software) در ابتدا توسط Bill gates و Paul allen در Albuquerque در نیو مکزیکو سال 1975 ایجاد شد، که فعالیت آنان برای گسترش و فروش basic Interpreters برای Altair 8800 بود. سرانجام این کمپانی توانست حکمفرما تمام Operating سیستمها شود.
ایجاد کننده کمپانی، Paul allen در راه برای ملاقات بیل گیتس بود آن وقت به مجله ای برخورد که حاوی اطلاعاتی در مورد Altair 8800 بود. Altair 8800 اولین( microcomputer )کوچکرایانه بود که وارد عرصه رقابت کامپیوتری شد. چند روزی بعد، بیل گیتس با MITS که سازنده آن میکروکامپیوتر بود تماس گرفت و آنان را از ساخت نرم افزاری که توسط گروهش با Basic نوشته شده بود، مطلع ساخت.
این نرم افزار برای Altair 8800 نوشته شده بود. جالب اینجا بود که نه بیل گیتس و نه پائول آلن تا آن موقع دست هم به Atair 8800 نزده بودند. ولی با این حال، MITS بسیار تمایل به داشتن این برنامه داشت. بعد از هشت هفته، هنگامی که Gates و Allen به این باور رسیدند که برنامه به پایان رسیده و آماده انتشار هست، Allen به MITS رفت تا سیستم جدید بیسیک را پرده برداری کند.
Allen تا حالا Altair به دست نگرفته بود، با این حال توانست با موفقیت نرم افزار را ارایه دهد. و همین باعث شد تا MITS برنامه آنان را برای Altair platform خریداری کند. بعد از این موفقیت Gates دانشگاه (هاروارد) را رها کرد و به دنبال بازار رفت و در نهایت کمپانی Microsoft را تاسیس کرد.
MS-DOS
در آگست سال 1981، بعد از مذاکره با Digital Research، IBM قراردادی با مایکروسافت برای ورژنی از CP/M که برای راه اندازی (اوپراتور) کامپیوترهای شخصی آتی IBM (PC) بود بست. هرچند مایکروسافت تا آن زمان هیچ سیستم عاملی (OS) نداشت، آنان یک کامپیوتر CP/M را که به QDOS معروف است (Quick and Dirty Operating System) از Tim Paterson از کمپانی SCP به قیمت 50 هزار دلار خریداری کردند.
مایکروسافت اسم آن را به PC-DOS تغییر داد. که همین قضیه برای آنان از جهت کپی رایت مشکلات زیادی ایجاد کرد و قیمت آنان پایین آمد. در اوایل سال 1980 بعد بیرون آمدن BIOS های IBM کار مایکروسافت هم دوباره گرفت. و مایکروسافت از فرصت استفاده کرد تا بتواند خود را به حاکم نرم افزارهای سیستم عامل بازار تبدیل کند.
مایکروسافت شروع به هموار کردن و برنامه ریزی کردن سیستم عامل خود برای استفاده در کامپیوترهای غیر IBM کرد و آن را MS-DOS (Microsoft Disk Operating system) نامید. با شروع بازاریابی برای MS-DOS محصولات کامپیوتر IBM در خطری جدی افتادند. با این تحول مایکروسافت از یک دست فروش معمولی به یک غول صنعت کامپیوتر تبدیل شد.
OS/2 تا Windows
در سال 1985 مایکروسافت و IBM با هم برای درست کردن و گسترش دادن OS/2 شریک شدند. OS/2 وارد بازار شد با یک سخت افزار که طراحی آن متعلق به IBM بود و PS/2 نام داشت. کمی بعد در فوریه سال 1986 مایکروسافت دوباره به واشنگتن(ردموند) تغییر مکان داد. یک ماه بعد کمپانی عمومی شد و 61 میلیون دلار در 21 دلار در هر سهم بهدست آورد. (وارد بحث سهام نمی شوم)
درسال 1989، مایکروسافت در Comdex فراخوان انتشار Windows 3.0 را در سال 1991 داد. در 16 می سال 1991 بیل گیتس به کارمندان مایکروسافت از جدایی از OS/2 خبر داد و از آن به بعد مایکروسافت روی محصول خود Windows و Windows NT kernel زوم کرد. بعضی از کسانی که با ویندوز مخالف بودند سورپرایز شدند و شروع به گفتن آن کردند که مایکروسافت در حال انجام یک فعالیت غلط است.
ولی بعد از انتشار ویندوز ورق برگشت و کاربران OS/2 به سرعت کاهش یافت و کاربران ویندوز با سرعت هر چه تمام تر افزایش یافت و تبدیل به بهترین برنامه برای PC شد. بعضی از عقاید بر این اساس بود که علم درونی ویندوز کرنل رقیبهایش را نابود می سازد و چنین هم شد. سپس در این حین کمپانی، نرم افزار Office را منتشر کرد که حاکم تمام در بیزینس شد و تمام رقبا را عقب زد.
مشکلات با تشکیل اتحادیه بین المللی (Antitrust Problems)
در آخر مایکروسافت به یک کمپانی بزرگ بین الملل با دفاتر مختلف در کشور تبدیل شد. در هجدهم ماه می سال 1998 در دپارتمان دادگاهی ایالات متحده آمریکا ، 19 ایالت شروع به مخالف علیه مایکروسافت کردند. آنان بیان کردند که مایکروسافت به صورت غیر قانونی با استفاده از قدرت انحصاری خود (Monopoly) در حراج و فروش ویندوز سوءاستفاده کرده است.
در سوم آپریل سال 2000 دادگاه محدوده آمریکا، Tomas Penfield Jackson قانونی برای مایکروسافت تعیین کرد که مایکروسافت می بایست فعالیتهای خود را با استفاده از قدرت انحصاری خود به دور از اهداف مبارزه طلبی ادامه دهد. Jackson به مایکروسافت دستور داد تا به دو کمپانی تقسیم شوند، یکی برای تولید سیستم عامل و دیگری برای تولید باقی محصولات. با این حال مخالفان از مخالفت دست نکشیدند و در آخر مایکروسافت با آنان در خارج از دادگاه نشستی انجام داد.
در ماه جون سال 2001، اتحادیه از دادگاه خواهان بازگشت مایکروسافت به یک کمپانی شد. کمی بعد، در ماه سپتامبر سال 2001 به دستور رییس جمهور جورج بوش مایکروسافت یکتا شد و نشستی با مایکروسافت در دپارتمان قضاییه آمریکا انجام شد.
اتحادیه اروپا در سال 2004 شروع به مخالفت با متحد بودن مایکروسافت (Antitrust) کرد. در آخر مایکروسافت بسیار ضرر کرد و فرمان به فاش کردن پروتوکلهای اصلیش به رقبا را داد و دستور به تولید ورژنی از ویندوز داد که مدیا پلیر نداشت.
خانه و گروههای سرگرمی
مایکروسافت شروع به فروش بازیهای کامپیوتری که در ویندوز قابل اجرا بود کرد. به عنوان مثال میتوان سریهای Age of empires و Microsoft Flight را نام برد. همچنین آنان چند نرم افزار خانگی مانند دایره المعارف و اطلس با نام Encarta ساختند.
مایکرسافت با انتشار Xbox داخل پیشانه بازار بازیهای چندیدن میلیارد دلاری که توسط Sony و Nintendo فرمانروایی می شد، شد. مایکروسافت بازیهای ویدیویی خود را در این کنسولگری منتشر می کند. همچنین مایکروسافت شروع به فروش Digital Video Recorder به نام UltimateTV کرد. که برای کاربران این امکاناتی همچون ضبط 35 ساعت برنامه تلویزیون و ماهواره را فراهم کرد.
خلاصه ای از حوادث و چیزهای غیر مهم (جالب)