اعتماد به نفس نوعی باور است به خواستنی بودن و تعلق داشتن و پذیرفته شدن .
انسانها بر اساس اعتماد به نفس می فهمند که خواستنی بوده و تعلق دارند ، می توانند مشارکت کنند و این امر به آنها کمک می کند که موفقیت بیافرینند و بر مشکلات فایق آیند و بگویند : « من قادرم » و « من می توانم » .
همین که والدین برای فرزندنشان احترام قائل باشند ، به آنها کمک کرده اند تا خود آنها نیز به خودشان و سایرین احترام بگذراند . برای این منظور راههای گوناگون وجود دارد . یکی از بهترین آنها ، اطمینان خاطر بخشیدن است . اطمینان خاطر دادن با نشان دادن احترام شروع شد . همانگونه که می دانیم مردم همه مستحق احترام هستند . احترام به خود و احترام به دیگران پا به پای یکدیگر پیش می روند . این نکته هم در مورد همه از کوچک و بزرگ صحت دارد . گاهی بسیاری از والدین تصور می کنند که به فرزند خود اطمینان خاطر می دهند ، حال آنکه فقط آنها را تحسین می کنند . اما چه بسا که تحسین ، دلسرد کننده باشد یعنی تاثیری متضاد با اطمینان دادن داشته باشد . تحسین و تشویق متفاوت با اطمینان خاطر دادن است . و این دو هدفهای متفاوتی دارند . هنگام بررسی در زمینه تحسین کردن و اطمینان خاطر دادن هدفهای فرزند پروری را باید در نظر آورد :
پرورش دادن فرزندی که شاد ، سالم ، به خود مطمئن ، اهل همیاری ، مسئول ، دوستدار دیگران و قابل دوست داشتن باشد .
بنا نهادن رابطه نیرومند با فرزند برای تمام عمر
کمک به کودک برای اینکه سر انجام بزرگسال مسئولیت پذیری بار بیاید .
اطمینان خاطر دادن والدین به کودکان باعث می شود آنها به خاطره هر آنچه هستند و هر که هستند ، احساس ارزشمند بودن نمایند . این کار به آنها دل و جرات می دهد که خودشان را بپذیرد و احساس لیاقت پیدا کنند . این امر عزت و اعتماد نفس آنها را پرورش می دهد .
عزت نفس و اعتماد به نفس موضوع بی نهایت مهمی است . در عین حال « مردم پذیری » نیز موضوع پر اهمیتی است . مردم پذیری یعنی احترام داشتن و احترام گذاشتن به دیگران . در واقع اگر برای دیگران احترام قائل نباشم و به آنها احترام نگذاریم . احترام گذاشتن به خودمان برایمان دشوار می شود .
وقتی به فرزندتان اجازه می دهید خودش به تنهایی دست به کاری بزند ، به او اعتماد و اطمینان نشان داده اید . باید قبول داشته باشید که فرزندتان رفته رفت می تواند از عهده کار و مشکلش برآید . در این گونه موارد اگر فرزند احتیاج به کمک پیدا کند نباید به خاطر اثبات « گفتم که نمی توانی » از کمک دریغ کرد .
وقتی که خودمان اطمینان خاطر داشته باشیم ، ترس از شکست از بین می رود و توانایی هایمان را روشنتر می بینیم . یکی از راههایی که می توانیم به خودمان اطمینان و دلگرمی بدهیم ، این است که به باورهای زیر فکر کنیم ، و آنها را بنویسیم و باورشان کنیم :
آدم مثبتی هستم .
آدم لایقی هستم .
شایسته تغییر هستم .
خودم را دوست دارم .
و همیشه این باورها را تکرار کنیم و با خود همراه داشته باشیم .
و همچنین در صورت رعایت نکات زیر می توانیم به فرزندمان اعتماد به نفس بیشتری بدهیم .
- او را دوست داشته باشیم و او را بپذیریم .
- به تلاش های او توجه داشته باشیم .
- از او تقدیر کنیم .
- باورش داشته باشیم .
و در آخر تمامی این عوامل ذکر شده در روح و روان فرزندمان تاثیر می گذارد و او را فردی سالم و با اعتماد به نفس بار می آورد . به همان اندازه که گیاه برای زنده ماندن به آب نیاز دارد ، فرزندمان به اطمینان خاطر یافتن نیاز دارند .