روز جهانی کودک
شانزده مهرماه (8 اکتبر) در برخی نقاط دنیا از جمله ایران روز جهانی کودک است.1 انجمن حمایت از حقوق کودکان «یونیسف»، شعار روز جهانی کودک امسال 2007 ؛ "جهانی شایسته کودکان، جهانی بدون خشونت" انتخاب نموده است. تاکید بر آگاهی دادن و آموزش به خانوادهها در جهت برخورد صحیح با کودکان و در نظر گرفتن حقوق کودکان از جمله مواردی است که این صندوق امسال به آن پرداخته است.
در دین مبین اسلام لزوم توجه به کودک و دوران کودکی سفارش فراوان شده است. آیاتی که نسبت به حقوق کودک در اسلام وجود دارد و روایات موجود همه حکایات بر اهمیت اسلام به کودکان و حقوق ایشان دارد . اسلام، پدران را از کشتن فرزندان به خاطر ترس از کمبود هزینه منع کرد. چنانکه خداوند در قرآن کریم می فرماید:
"فرزندان خود را از ترس کمی روزی نکشید، ما به شما و آنها روزی می دهیم زیرا قتل آنها اشتباه و گناه بزرگی است."
رسول گرامی اسلام (ص) می فرماید: "به کودکان خود محبت کنید و نسبت به آنها ترحم نمایید. وقتی به آنها وعده دادید، وفا کنید زیرا آنها جز اینکه شما را روزی دهنده خود می بینند تصور دیگری ندارند."
والدین مسئول تأمین تمام نیازهای کودک اعم از مادی و معنوی می باشند:
نیازمندیهای جسمانی کودک: نمو جسمانی کودک با فراهم ساختن وسایل مادی امکان پذیر است تا از این طریق نیازهای بدنی او اشباع شود. این رشد و نمو با تغذیه، بهداشت کافی، آب و هوا، مسکن، خواب، بازی و امثال آن، به دست می آید.
تعلیم ورزش به کودک: حرکت و جنبش، اساس هر عمل غریزی و پایه وظایف حیاتی است که زندگی شاداب و سلامت در گرو آن است.
نیازمندیهای روحی: انتخاب نام زیبا، نخستین احسان و نیکی پدر به کودک انتخاب نام زیبا و خوشایند برای اوست و این از حقوق لازم کودکان می باشد.
احترام: پیامبر گرامی اسلام (ص) می فرماید: "به شخصیت فرزندان خود ارج نهید و آداب و آیینهای رفتار خویش را نیکو و درست گردانید تا مشمول آمرزش خدا شوید."
گاهی شعارها به نظر فوق العاده ایده آلی می آید ! ولی اگر همه آرزویش را کنند حتما محقق خواهد شد . وقتی منظره ای مثل عکس بالا را میبینم همه تنم به لرزه می افتد . فکر می کنم اگر کاری کنیم که کودکان از رفاه نسبی عاطفی و مادی برخوردار شوند و بتوانند از حداقل های رفاهی و آسایشی بهره مند گردند ، آن وقت است که می توان به جهانی بهتر و عاری از جنگ و خشونت دست یافت. مخصوصا اینکه جنگ و آسیب هایش اول از همه به کودکان آسیب میزند و همه روان آنها را طوری به هم میریزد که عوارض آن گاهی غیر قابل جبران است !
من خودم از کودکی ام چندان خاطره ای ندارم ولی هر وقت که صدای آژیری را می شنوم و یا ریزش ساختمانی ، حتی از تلویزیون ، آنقدر به هم میریزم که حتی گاهی گریه ام می گیرد .
تازه اینها عوارض نامرئی جنگ است ! بقیه اش بماند برای بعد!
بر اساس ماده یک پیمان نامه حقوق کودک، همه کودکان و نوجوانان کمتر از 18 سال زیر پوشش این پیمان نامه هستند. بر مبنای برآوردهای جمعیتی در سرشماری 1375، در ایران حدود 30 میلیون کودک و نوجوان در این گروه سنی قرار دارند.
مفاد متعدد این پیمان نامه بر حقوق کودکان در استفاده از شرایط مناسب زندگی، تغذیه کافی، حق آموزش، دسترسی به مراقبت های بهداشتی و پزشکی، تحقیر نشدن، حق بازی کردن، ممنوعیت کار روزمره، ممنوعیت شرکت در جنگ، حق اظهار عقیده و... تأکید داشته است.
هر بچه ای که در هر کجای جهان بدنیا می آید نخست برای مسئولین کشورش و سپس برای خانواده اش وظیفه ای را بوجود می آورد که برای دوران کودکی، نوجوانی و وارد جامعه شدنش برنامه ریزی های درازمدتی را پایه ریزی کنند. به عبارت ساده تر در درازمدت، می بایست سرمایه گذاریهای بسیار دقیقی از سوی دولت برای امروز و آینده این کودکان و نوجوانان در سطح کشور انجام گیرد.
حال این سئوال اساسی وجود دارد که در جمهوری اسلامی برای امروز و فردای این 30 میلیون نفر چه پیش بینی هائی انجام شده است؟
1 «از رشد جمعیت جلوگیری نکنید، اسلام به سرباز نیاز دارد» آیت الله خمینی (اردیبهشت 1358).
2 در برنامه سوم توسعه کشور هیچ بودجه ای به این 30 میلیون نفر اختصاص داده نشده است.
3 بر اساس آمارهای دوران طلائی حکومت آقای خاتمی تنها بین سالهای 80-76، تعداد نمازخانه ها 29.3 درصد افزایش پیدا کرده است.
4 بر اساس آمارهای دوران طلائی حکومت آقای خاتمی تنها بین سالهای 80-76، تعداد امام های جمعه مدارس 31.4 درصد افزایش پیدا کرده است.