HTML سرواژه HyperText Markup Language و به معنای « زبان نشانهگذاری اَبَرمتن » است (که البته برخی آنرا « زبان علامتگذاری فرا متن » ترجمه کردهاند).
اچ تی ام ال، سنگِبنای وب است؛ یک زبان رایانهای که برای تدوین قالب و طراحی صفحات وب به کار برده میشود. دستورالعملهای این زبان، برچسب (Tag) نام دارند که محتوای یک صفحه وب، به وسیله آنها، نشانهگذاری شده و بدینترتیب، نحوه نمایش آن صفحه برای مرورگرهای وِب، توصیف میشود. هر یک از برچسبهای اچتیامال، معنا و مفهوم خاصی دارند و تأثیر مشخصی بر محتوا میگذارند؛ مثلاً برچسبهایی برای تغییر شکل ظاهری متن، نظیر درشت و ضخیم کردن یک کلمه یا برقراری پیوند (Link) به صفحات دیگر در اچتیامال تعریف شدهاند. یک سند اچتیامال، یک پرونده مبتنی بر متن (Text–based) است که معمولاً با پسوند .htm یا .html نامگذاری شده و محتویات آن از برچسبهای اچتیامال تشکیل میشود.
مرورگرهای وب، که قادر به درک و تفسیر برچسبهای اچتیامال هستند، تکتک آنها را از داخل سند اچتیامال خوانده و سپس محتوای آن صفحه را نمایانسازی (Render) میکنند. اچتیامال یک زبان برنامهنویسی نیست، بلکه زبانی برای نشانهگذاری ابرمتن است و اساساً برای ساختمندکردن اطلاعات و تفکیک اجزای منطقی یک نوشتار — نظیر عناوین، تصاویر، فهرستها، بندها و جداول — به کار میرود. از سوی دیگر، اچتیامال را نباید به عنوان زبانی برای صفحهآرایی یا نقاشی صفحات وب به کار بُرد؛ این وظیفه اکنون بر دوش فناوریهای دیگری چون شیوهنامههای آبشاری است. گفتنی است اچتیامال شکلی از زبان دیگری بنام اس.جی.ام.ال است و « کنسرسیوم وب جهان گستر » آنرا به عنوان استانداردی برای نشانهگذاری مستندات ابرمتنی برای عرضه در وب، تدوین کرده است.
آیا می دانید که تاریخچه HTML چیست؟
داستان از آزمایشگاه فوق انرژی فیزیک در دانشگاه Geneva Switzerland به نام CERN اغاز شد .مشکل ساده ای گربانگیر دانشمندان شده بود و ان تاخیر زمانی در انتشار مقالات و سایر اسناد بود . در این زمان تاخیر زمانی محدود به محوطه ساختمانی هسته ای CERN نبود امار زاد ولد و مرگ و میر در تمام جهان مشترک بود برای حل این معضلات ، Tim Berners_lee کسی بود که سیستمی را طراحی کرد تا برای دانشمندان امکان انتشار و تبادل مطالب پیچیده و مفید را از طریق یک مجموعه یاده از پروتکل ها ،بر روی اینتر نت فراهم کند .(واژه استفاده شده برای تمام پیوستگی جهان پهناور ،شبکه TCP/IPبود. ،Time Berners راه حلش را در دوقسمت تقسیم کرد :
HTTP )hyper text Transfer lunguage) به معنی زبان انتقال ابر متن ، که مسیر ساده ای را برای کاربران به منظور تقاضا کردن و دریافت فایلها بر روی اینتر نت فراهم کرده بود .
Hyper text Mark up language(HTML) . معنی نشانه گذاری که ابر متن است HTML بر خلاف HTTP که تعریف کننده چگونگی ارسال یا دریافت اطلاعات است ، نحوه نمایش اطلاعات بر روی پایانه دریافتی را بیان می کند HTML اولیه ساخته شد ، به هیچوجه برای استفاده از ظرفیتهای نمایشی سیستم عامل های شی گرای امروزی نظیر یونیکس و ویندوز مایکروسافت امروزی مناسب نبوده . همچنین اصلاً برای ساخت پایگاههای تشکیل شده از شکلها و انیمیشن طراحی نشده بود . اینترنت تازه به دنیا آمده و تازه به عنوان کتابخانه ای از تفرجگاهها با حقیقت مجازی به نظر می رسید.به طوریکه ،تعریف اولیه HTML شامل تعداد زیادی کنترول نمایش خروجی بود که نوعاً مورد نیاز مقالات مجلات علمی واقع می شد.
HTML برگرفته از حروف اول Hyper Text Markup Language
* میباشد. یک فایل HTML فایلی از نوع text میباشد که متشکل از markup tag ها میباشد.
* مرورگر یا Browser از روی markup tag ها می فهمد که چگونه باید صفحه را نمایش بدهد.
* یک فایل HTML باید دارای انشعاب htm و یا html باشد.
* یک فایل HTML فایلی از نوع text میباشد که با هر ادیتور ساده ای قابل ایجاد است.
* وظیفه اصلی تگ های اچتمل ( markup tags ) بیان چگونگی نمایش اطلاعات میباشد.
میخواهید که یک فایل اچتمل بسازید؟
اگر از ویندوز مایکروسافت استفاده میکنید، Notepad را باز کرده (Mac کارها از SimplaeText استفاده کنند. ) و متن زیر را در آن تایپ کنید:
کد:
Title of page
This is my first html page. This text is bold
سپس فایل را با نام مثلا test.html در درایو c:\ ذخیره کنید.
برای دیدن فایل اچتمل بالا در مرورگر یا Brower تان ( معمولا اینترنت اکسپلورر و یا نتسکیپ نویگیتور ) کافی است که از روی منوی File/Open file فایل بالا را از روی محل ذخیره شده بخوانید. ( به آدرس فایل در قسمت Address توجه کنید، مثلا c:\test.html)
یکی از مهمترین وظایف مرورگرها نمایش صفحات اچتمل میباشد، چه این صفحات روی کامپیوتر شما ذخیره شده باشند و یا اینکه از اینترنت خوانده شوند. با کلیک روی یک لینک فایلی شبیه فایل ذخیره شده توسط شما از روی وب سرور توسط مرورگرتان خوانده شده و سپس نمایش داده خواهد شد!!! ( به آدرس فایل در قسمت Address توجه کنید. )
توضیح مثال بالا
اولین تگ مثال بالا تگ میباشد. از روی این تگ، مرورگر نوع متن یعنی اچتمل بودنش را یافته و از روی
انتهای متن اچتمل را میبابد.
متن بین تگ
و تگ
اطلاعات شناسنامه ای یا "Header information" متن اچتمل بوده و نمایش داده نخواهند شد. در این مثال با کمک تگهای