مهمترین مزیت تراشه های ۶۴ بیتی برای تولید کننده های برنامه های دیجیتالی ، امکان آدرس دهی منطقه بیشتری از حافظه توسط پردازشگر است.
از سال گذشته ، وقتی شرکت AMD ، تراشه های ۶۴ بیتی اپترون خود را به بازار عرضه کرد ، در عرصه محاسبات ۶۴ بیتی برای خلق آثار دیجیتالی ،پیشرفت قابل ملاحظه ای صورت گرفت . علت آن را به راحتی می توان دریافت .
طراحان جلوه های ویژه ، استودیو های ساخت و توسعه بازی و شرکت های دیگری وابسته به مجموعه داده هایی هستند که با وجود پیچیده بودن باعث ایجاد تصاویر با گرافیکی واقعی تر می شوند . و این همان چیزی است که تماشاگران فیلم ها ، برنامه های تلویزیونی و بازی ها انتظار دارند .
در بیشتر بخشها ، سرورها و ایستگاه های کاری که بر اساس پردازشگرهای ۶۴ بیتی جدید فعالیت می کنند ، با سرعت بیشتری نسبت به سیستم های ۳۲ بیتی هم تراز خود ، بین این مجموعه داده ها حرکت می کنند . برای مثال ، در یک استودیو تهیه فیلم راندو کردن یک فایل انیمیشن خیلی سریع تر انجام می گیرد .
بنابراین زمان تولید فیلم کاهش یافته ، سرمایه استودیو کمتر مصرف شده و هنرمندان فرصت بیشتری برای خلق آثار هنری خود پیدا می کنند . هنوز دنیای تولیدات دیجیتالی با پردازشگر های ۶۴ بیتی ناآشنا هستند .
در حقیقت ، آن ها به میزان زیادی وابسته به پردازشگرهای ۳۲ بیتی هستند . ( در استودیو های معروف ساخت جلوه های ویژه ، سیستم های ۶۴ بیتی SGI که تحت Irix کار می کنند ، استفاده می شود . )
اما تراشه های اپترون جدید از دو جنبه با سیستم های قبلی تفاوت دارند : اولا ، آنها از ساختار ریز پردازنده های سری X۸۶ ( که سیستم های پنتیوم و یا سری قبلشان بر آن پایه ساخته شده اند ) ، حمایت می کنند و این خود باعث قابل استفاده بودن آن ها و یا مهمتر ، سازگاری آن ها با سیستم عامل های ۳۲ بیتی و یا نرم افزارهای کاربردی است . ثانیا ، ساختار تراشه های AMD به گونه ای است که نرم افزارهای کاربردی ۳۲ بیتی را قادر می سازد بدون کاهش کارایی به راحتی اجرا شوند .
این در حالی است که ایتانیوم شرکت اینتل . که خود یک پردازشگر ۶۴ بیتی است ، برنامه های ۳۲ بیتی را در مد شبیه سازی شده نرم افزار اجرا می کند ، و این باعث پایین آمدن کارایی سیستم می شود .( ایتانیوم ، پایه خوبی برای سرویس دهنده های اجرا کننده برنامه های ۶۴ بیتی محسوب می شود .)
● نکاتی در مورد تراشه ها .
مهمترین مزیت تراشه های ۶۴ بیتی برای تولید کننده های برنامه های دیجیتالی ، امکان آدرس دهی منطقه بیشتری از حافظه توسط پردازشگر است .
یک پردازشگر ۳۲ بیتی در هر لحظه ، بیشتر از ۴ گیگابایت داده را نمی تواند پردازش کند و وقتی به مقدار ۴ گیگابایت می رسد شروع به فرستادن داده ها به دیسک سخت می کند که باعث کند شدن سرعت پردازشگر می شود .
کاربران خصوصاً آن دسته از کاربرانی که مجموعه داده هایشان فراتر از ۴ گیگابایت است ، به این مقدار دیوار یا مرز ۴ گیگابایتی می گویند ، زیرا داده هایشان در این نقطه با سرعت کمتری پرازش می شود و کارایی سیستم پایین می آید . اما پردازشگر های ۶۴ بیتی ، در هر لحظه ، قدرت پردازش ۱۶ گیگابایت داده را دارند که برای مجموعه داده های بزرگ بسیار مفید تر است زیرا پردازش آن ها سریعتر انجام می شود .
مت واینبرگ مدیر بازاریابی شرکت IBM ، می گوید : « افزایش حافظه ، بیشترین تقاضایی است که ما از مشتریان خود دریافت می کنیم . ۱۶ گیگابایت حافظه در مقابل ۴ گیگابایت ، به میزان زیادی زمان راندو تصاویر انیمیشن را پایین می آورد . » جیسون برایان فورد جونز مدیر محصولات Soft Image/XSI می گوید : « ما ( بینندگان ) باید جزئیات بیشتری را در فیلم های خود ببینیم ، و اگر پردازشگرهای ۶۴ بیتی از عهده انجام آن بر می آیند ، شرکت ها روی آنها سرمایه گذاری خواهند کرد . »
چیزی که بیشتر از همه در مورد تراشه های اپترون ، جلب توجه می کند . قدرت آن در اجرای برنامه های کاربردی ۳۲ بیتی است .
به این معنی که تولید کنندگان برنامه های دیجیتالی ، نیازی به خرید نسخه ۶۴ بیتی برنامه مورد علاقه خود ندارند بلکه می توانند برنامه های ۳۲ بیتی خود را با همان سرعت و یا حتی سریع تر از قبل اجرا کنند . ( ناگفته نماند که نسخه ۶۴ بیتی بسیاری از نرم افزار ها هنوز به بازار نیامده است . )
مثلا یک طراح تصاویر انیمیشن که با یکی از نرم افزار های ۳۲ بیتی کار می کند را در نظر بگیرید . بعلت ۳۲ بیتی بودن پردازشگر ، هنگام راندو تصاوی سرعت پایین می آید زیرا حجم داده ها زیاد است .
حال این طراح به راحتی و بدون تغییر نسخه نرم افزار خود به ۶۴ بیتی ، در همان محیط قبلی تصاویر خود را طراحی کرده ولی هنگام راندوی آنها ، پرداشگر ۶۴ بیتی کمک بزرگی در کاهش زمان پردازش به او خواهد کرد .
بنابراین نرم افزار های ۳۲ بیتی در سیستم هایی که پردازشگر ۶۴ بیتی دارند به راحتی اجرا شده و نیازی به تبدیل نسخه نرم افزار نیست . علاوه بر آن ، تراشه اپترون ، از ساختار انتقال سریع AMD تبعیت می کند که باعث توانایی بیشتر برای انجام عملیات چند پردازشی می شود . برای راه اندازی یک سرور ، حداکثر ۸ تراشه اپترون و برای راه اندازی یک ایستگاه کاری ، حداکثر ۴ تراشه قابل استفاده است .
● سیستم های دیگر ( پردازشگر های دیگر )
اپترون ، تنها تراشه شرکت AMD نیست . او همچنین ، تراشه آتلون را تولید کرده که پاییز گذشته به سرورها و ایستگاه های کاری معرفی کرد . سیستم های دیگر نیز در دنیای DCC ، توسط دیگر تراشه های ۶۴ بیتی قدرت یافته اند .
البته ناگفته نماند که شرکت SGI ، مدت طولانی است که در این بازی می باشد و کامپیوتر هایی که تحت سیستم عامل لینوکس کار می کنند را ارائه می دهد . SGI اخیرا مدلهای جدیدی را از سرورهای Altix بر پایه لینوکس معرفی کرده است . G۵ شرکت Apple از پردازشگرهای ۶۴ بیتی استفاده می کند .
شرکت سان میکرو سیستم یک نمونه از شرکت هایی است که خود پردازشگر های ۶۴ بیتی و ایستگاه های کاری تولید می کند . برایان هیلی مدیر گروه بازاریابی و ایستگاه های کاری شرکت سان اظهار داشت که این شرکت در سال ۱۹۹۶ ، اولین ایستگاه کاری عملی منطبق بر پردازشگر های ۶۴ بیتی را به بازار عرضه کرد .
او همچنین اضافه کرد : « شرکت سان اخیرا ، ایستگاه های کاری منطبق بر پردازشگر های ۶۴ بیتی معرفی کرده است که کمتر از ۵۰۰۰ دلار فروش رفته اند ( ۵۰ درصد پایین تر از مدل قبل ) و آنچه در اینجا حائز اهمیت است تراشه های AMD است که برای تمام سیستم های ۶۴ بیتی مفید واقع می شود و در حال پیشرفت سریع است . »
● نگاهی بر نرم افزار : ( بررسی تاثیر پردازشگرهای ۶۴ بیتی بر دنیای نرم افزار )
تکنولوژی ۶۴ بیتی هم اکنون در حال تجربه فراز و نشیبی است که در دنیای نرم افزار و سخت افزار متداول می باشد . مطمئنا تراشه ها سرعت زیادی دارند و می توانند مقدار زیادی حافظه را اداره کنند .
اما نرم افزار های کاربردی که بتوانند در این خط تولید از آن ها بهره جویند ، کجا هستند ، این نرم افزار ها هنوز به بازار نیامده اند ، زیرا فروشندگان نرم افزار تمایلی به تغییر و یا ساخت نسخه های جدید محصولات که ممکن است نهایتاً بازار خوبی برای برگرداندن سرمایه آنها نداشته باشد ، ندارند و در این زمینه بسیار محتاطانه گام برداشته اند .
بر اساس ادعای شرکت AMD ، یکی از مزایای اپترون این است که نرم افزار ۶۴ بیتی معنی ندارد . زیرا برنامه های کاربردی ۳۲ بیتی به راحتی تحت آن اجرا می شوند ، در حقیقت ، شرکت مطمئن است که برنامه ها ، حتی سریع تر از سیستم های ۳۲ بیتی اجرا می شوند . البته زود است که در این مورد قضاوت کنیم زیرا هنوز تراشه اپترون از هر جهت تحت آزمایش قرار نگرفته است .
سیستم عامل ها جزء اولین گروهی می باشد که حائز اهمیت است . لینوکس سیستم عاملی است که با محیط ۳۲ ویا ۶۴ بیتی سازگاری دارد . عموماً وقتی صحبت از محاسبات ۶۴ بیتی می شود ، مردم به یاد سیستم عامل لینوکی می افتند . نسخه جدید ویندوز XP هم در محیط ۶۴ بیتی اجرا می شود ، بنابراین واضح است که شرکت مایکروسافت باید از این تکنولوژی پشتیبانی کند .
گروه دوم ، نرم افزارهای تخصصی تر مانند رندر سازی تصاویر است . نرم افزار رندرسازی منتال ری از شرکت Mental Image ، نرم افزار G۵ از شرکت Apple و یا دیگر برنامه های محاسباتی بیتی موجود ، همگی تحت سیستم اپترون اجرا می شود . پس با وجود اینکه فروشندگان نرم افزار در مورد نقشه های نرم افزاری خود محتاط هستند اما از آینده محاسبات ۶۴ بیتی کاملا آگاه می باشند .
شرکت Discreet ، نسخه ۶۴ بیتی نرم افزار ۳D Max خود را انتشار نداده است . دان پراچازکا مدیر محصولات ۳D Max می گوید : « ما به موفقیت هایی در اجرای مد ۳۲ بیتی نرم افزار ۳D Max در یک سیستم عامل مبتنی بر پردازشگر ۶۴ بیتی رسیده ایم که کارایی سیستم را کاهش نداده و به ما اجازه می دهد به مقدار بیشتری از حافظه RAM دسترسی داشته باشیم البته استفاده از نرم افزار ۶۴ بیتی حسن دیگری دارد . »
برایان فورد جونز اظهار داشت که هنوز تصمیم در مورد تبدیل سیستم XSI خود به ۶۴ بیتی نگرفته است ولی اعتقاد دارد این تکنولوژی سریعاً در حال پیشرفت است . سخنگوی شرکت Alias می گوید این شرکت از پیشرفت در محاسبات ۶۴ بیتی اطلاع دارد ، ولی هنوز هیچ تبدیلی در این زمینه انجام نداده است .