اسکار سیچلاید
نام علمی این گونه: Astronotus ocellatus
نام عمومی آن: اسکار سیچلاید مخملی سیچلاید مرمری.
دارای الگوهای رنگی متنوعی است (اسکار قرمز اسکارببری اسکارآلبینو یا سفید).
اندازه
طول استاندارد40-30سانتی متر
در حالت رشد کامل: وزن بیش از 1600 گرم و در هنگام جوانی می تواند بیش از cm2/5 در ماه رشد مفید طولی داشته باشد. هیچگاه گول اندازه کوچک آنرا در هنگام خرید نخورید و مخزن بزرگتری را نسبت به سایز اولیه آنها در نظر بگیرید زیرا که آنها به سرعت رشد کرده و فضای بیشتری را نیاز خواهند داشت.
خواستگاه
به طور بومی در شمال آمریکا سرشاخه های رودخانه آمازون و اورنیوکو آر?انتین برزیل کلمبیا پرو پاراگوئه ونزوئلا یافت می گردند.
شرایط آب
8-6 = PH سختی کل dH 19-5 دمایC26-22 (به نظر من درجه حرارت 28 سانتی گراد بهترین درجه حرارت است(. محدوده حرارتی ذکر شده به این معنی نیست که درجه حرارت می تواند در این محدوده تغییر یابد بلکه باید در یک عددی ثابت باشد و تغییرات وسیعی را نداشته باشد. اسکارها ماهیانی هستند که در کف و در تمامی حجم توده آب در حال شنا می باشند. آنها در حالت طبیعی در آبهای کم عمق همراه با جریان ملایم و کف ماسه ای و یا گلی یافت می شود.
مواد غذایی
حشرات و لاروهای حشرات سخت پوستان و بی مهره گان ماهیها و مواد گیاهی متفاوت و در واقع هر چیزی که اندازه دهان آنها بشود. این طبیعت ذاتی آنها این ماهیها را جانورانی همیشه گرسنه نشان می دهد ولی حتی در هنگام سیری کامل به غذا خوردن علاقه زیادی نشان می دهند. اکثر تازه کارها با تغذیه بیش از حد این ماهی در آینده به مشکلات زیادی برمی خورند. مثلا اگر از غذاهای پلت استفاده می نمایید این نکته را به خاطر داشته باشید که پلیت پس از خورده شدن توسط ماهی در معده به دلیل وجود آب متورم شده و در صورت تغذیه بیش از حد مشکلات جدی را بوجود خواهد آورد.
طول عمر
این ماهی می تواند به راحتی بیش از 10 سال زنده بماند.
موفقیت در مورد این ماهیان نیاز به توجه در طولانی مدت دارد یعنی در عرض چند ماه نمی توان به موفقیت لازم رسید بلکه با یک دیدگاه سالیانه باید به آنها نگاه کرد.
خلق و خو
اسکارها ماهیان نسبتا پرخاشگری هستند. حتما شنیده اید که می گویند این ماهیان ماهیان بد سرشتی هستند. این شایعات از آنجا می آیند که آنها سعی دارند هر چیزی که در مخزن است و در اندازه دهانی آنها است ببلعند. این ماهیان قلمرو طلب بوده و در هنگام جفت گیری این رفتار پرخاشگرانه آنها تا حد زیادی افزایش می یابد و باید حتما فضای بزرگی را برای زندگی آنها در نظر گرفته شود. حتی می تواند به درگیری شدید بین افراد یک مخزن و حتی مرگ آنها منجر شود.
فضای مناسب برای یک جفت اسکار مولد در حدود 250 لیتر است.
این ماهیها بسیار باهوش هستند و قادرند که حیله های زیادی را از خود نشان دهند و به زودی قادرند شخصی که به آنها غذا می دهد را شناسایی نمایند. به دلیل عمر زیاد (هم اندازه سگها) این ماهی نسبت به ماهیهای دیگر محبوب تر شده است. اسکارها ماهیان سخت جانی هستند و در شرایط بسیار سخت نیز حتی علایم ظاهری خاصی را نشان نمی دهند. با اینحال بسیاری ممکن است تصور نمایند که این جانداران زیبا نیازمند مراقبت وی?ه ای نمی باشند اما هر جانداری نیازمندیهای خاص خود را دارد. عدم مراقبت صحیح از این ماهی می تواند به صورت بیماری سوراخ در سر (hole in head) و یا فرسایش خط جانبی خود را نشان دهد. این بیماریها به ما یادآوری می کنند که در تغذیه آنها باید از غذاهای متنوع و مکملهای ویتامینه استفاده کرد. بسیاری از افراد از یک ر?یم غذایی نامناسب استفاده می نمایند که ارتباط مستقیمی با کمبودهای غذایی دارد.
برخی نیز فقط از غذاهای زنده استفاده می نمایند که این عمل منجر به ایجاد دو مشکل خواهد شد :اول از همه تغذیه با غذاهای زنده می تواند در طولانی مدت یکسری کمبودهای غذایی را به وجود آورد. اسکارها در طبیعت منحصرا از غذاهای زنده استفاده نمی نمایند (piscivores نمی باشند) و قادرند که غذاهای متنوعی را مصرف نمایند و حتما باید تنوع غذایی بالایی را جهت سلامت جسمی داشته باشند. در طبیعت آنها به طور طبیعی بیشتر از حشرات و سخت پوستان استفاده می نمایند اما از آنجا که اینها ماهیان فرصت طلبی بودند غذایی را که می تواند توسط آنها مصرف گردد (در حد اندازه دهانی آنها باشد) می بلعند.
دوم : غذاهای زنده موجود در مغازه های آکواریومی جانداران مناسبی برای انتقال انواع بیماریها می باشند که یقینا می توانند برای ماهیان زیبای شما خطری بزرگ محسوب گردند.
برخی دیگر منحصرا از دل گوساله استفاده می نمایند. استفاده صرف از دل گوساله (چون دل گوساله یک بافت عضلانی است و نمی تواند حاوی تمامی عناصر غذایی باشد) در طولانی مدت می تواند منجر به کمبودهای غذایی گردد.
یکی دیگر از مشکلات جدی که بوجودمی آید استفاده از غذاهایی است که دارای چربی بالا می باشند به خصوص از نوع چربیهای اشباع (سخت). این نوع چربی در اغلب بافتهای بدن حیوانات خونگرم وجود دارد. خوشبختانه در بافت دل (قلب) چربی در حد مناسب جهت تغذیه ماهی وجود دارد. البته قبل از استفاده باید به خوبی چربی های اطراف آنرا جدا کرده و رگه های قسمت داخلی حفره قلب را جدا نمایید. استفاده بیش از حد از چربیها می تواند بیماری کبد چرب را ایجاد نماید. در این بیماری به علت انباشته شدن بیش از حد چربی در کبد رنگ آنرا از حالت طبیعی خارج کرده و کبد روشنتر میگردد. متاسفانه علامت خارجی برای این مشکل وجود ندارد. تا زمانی که ماهی بمیرد و کالبد شکافی علت اصلی مرگ را مشخص نماید. مشکل اخیر از جمله عوامل اصلی مرگ اسکارها قبل از ده سالگی است (حتی اگر از ماهی به خوبی مراقبت کرده باشید).
در آخر مطلب مهمی را متذکر می شوم و آن اینکه به دلیل فعالیت و تغذیه بالای این ماهیها باید تعویض آب و سیفون مواد زاید کف جهت جلوگیری از افزایش میزان موادسمی (آمونیاک نیتریت نیترات و...) به طور مدام انجام پذیرد.