تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها

تعداد صفحات: 17 فرمت فایل: word کد فایل: 7479
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: علوم تغذیه
قیمت قدیم:۱۲,۰۰۰ تومان
قیمت: ۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها

     فرایند تولید مثل شامل مجموعه ای از وقایع فیزیولوژیکی می باشد که هر واقعه در زمان مناسب خود اتفاق می افتد. دستگاه غدد درون ریز از طریق تولید هورمونها مسئول کنترل زمان بندی این وقایع می باشد. فرآیند تولید مثل در دام های مزرعه ای به عنوان یکی از مهمترین بخش های نظام دامداری ودامپروری ازجایگاهی ویژه برخوردار است. علت این اهمیت را می توان در حفظ و نگهداری نسل، آماده نمودن بستری مناسب برای برنامه های اصلاح نژاد، پرواربندی و دوره های منظم شیرواری جستجو نمود. اگر فرآیند فیزیولوژی تولید مثل تحت تاثیر شرایط نامساعد محیطی قرار داشته باشد احتمالا" در ادامه نسل ها مشکلات زیادی بوجود آمده و حیوانات در خطر انقراض قرار می گیرند. فشار های فیزیولوژیکی ناشی از استرس گرمایی، دوره آبستنی (بخصوص در اواخر ) و دوره شیرواری نقش بسزایی در کاهش ظرفیت های تولید مثلی دام های ماده دارند.

    مطالعات نشان می دهد که درجه حرارت بالای 27 درجه سانتی گراد بر روی مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی و عملکرد تولید مثلی تأ ثیر دارد. لذا تغییرات محیطی نظیر تهویه هوا، خنک کننده های تبخیری و موضعی، ایجاد سایبان، آب خنک و تازه و کاهش فیبر در غذای مصرفی در ساعات گرم روز از عوامل کاهش اثرات زیان آور استرس گرمایی هستند. صفات تولید مثلی در مقایسه با دیگر صفات مانند میزان رشد یا تولید شیر بیشتر تحت تأثیر عوامل محیطی هستند.

    سایرعوامل تاثیر گذار بر فرایند فیزیولوژی تولید مثل دام عبارتند از:

    تغذیه:

     علاوه بر آب و هوا تغذیه نقش بسیار مهم و تاثیر گذاری بر صفات تولید مثلی دارد. اغلب مشکلات بوجود آمده در تولید مثل ناشی از عدم توازن انرژی جیره می باشد. در هنگام توازن منفی انرژی، متابولیسم غده پستانی نسبت به فعالیت تخمدانی از اولویت بر خوردار بوده و در نتیجه تغییر در کارکرد تخمدان در بروز علائم فحلی بسیار موثر خواهد بود. توازن منفی انرژی سبب کاهش وزن دام گردیده و اثر ممانعت کننده بر رشد و تکامل فولیکولی دارد. حتی ممکن است باعث طولانی شدن روزهای باز و تلقیح دوباره گردد لذا تأمین میزان خوراک از نظر انرژی و پروتئین و سایر مواد مغذی، قابل هضم بودن خوراک و همچنین میزان احتمالی مواد زیان آور از عوامل مؤثر تغذیه می باشند که صفات تولید مثلی را تحت تأثیر قرار می دهند. بنابراین تأمین نیازهای دام باید با شرایط و وضعیت تولیدی دام مناسب باشد. علاوه بر این تغذیه می تواند  اثرات مهمی بر فرایند تولید مثل داشته باشد که مهمترین آنها عبارتند از:

    طولانی شدن بلوغ جنسی، ضعف و کاهش در تولید تخمک و اسپرم، به طوری که حیوان ماده یا باردار نشده یا نتاج کمتری نسبت به حالت طبیعی تولید می کند.

    تأخیر در ظهور علائم فحلی، کاهش فعالیت فولیکولی و  آزاد نشدن بموقع  تخمک از اثرات تغذیه نامناسب می باشد.

      افزایش میزان خوراک در گوسفند "فلاشینگ" تأثیر تحریک کننده بر روی فعالیت های تخمدانی نشان داده است. این تاثیر گذاری بر روی دیگر دام ها نسبی می باشد.

    در گاوهای سنگین تر بجز دام های بسیار چاق، نتایج باروری بهتر از دام هایی بوده است که در وضعیت کاهش وزن قرار داشتند.

    اگرچه تغذیه جنین توسط مادر در اولویت قرار دارد، اما کمبود مواد غذایی، به خصوص دراواخر( یک سوم ) دوره آبستنی عامل بدنیا آمدن نتاج بسیار ضعیف می باشد. 

     

    پرورش و نگهداری:

     در رابطه با اثرات روند پرورش و نگهداری بر فرایند فیزیولوژی تولید مثل می توان به نمونه های زیراشاره نمود:

      عوامل تنش آور از قبیل حرارت بالا (گرمای شدید)، نحوه انتقال دام و فشار های  اجتماعی در گله بر راندمان تولید مثلی اثر منفی دارد..

      فشار های روانی تأثیر بسیار زیادی بر روی سقط جنین دارند.

    نحوه نگهداری بصورت فردی یا گله ای، آزاد در مراتع یا مهار شده در سالن، از دیگر عوامل و روش های پرورشی می باشند که در بروز فحلی تأثیر دارند. بعنوان مثال نگهداری میش در کنار قوچ بر روی بروز فحلی مؤثر است. 

     

    بهداشت و درمان دام:

     بهداشت و درمان بموقع دام یکی از شروط بسیار مهم در کسب نتیجه عالی در میزان راندمان تولید مثل محسوب می شود. تزریق به موقع واکسن، کمک های مناسب زایمانی، درمان بیماری های تناسلی و عمومی، حتی سم چینی به موقع و مناسب از ضروریات امر بهداشت و درمان دام محسوب می شوند.

    بنابراین کنترل عوامل محیطی و میزان تواناییهای مدیر دامداری می تواند باعث موفقیت در نتیجه افزایش راندمان تولید مثل و اقتصادی بودن فعالیت دامداری شود.

     

    اصلاح نژاد:

     از دیگر عوامل تاثیر گذار بر صفات تولید مثل تغییر ساختار ژنتیکی دامها در طی 12000 سال گذشته توسط انسان است که اهلی کردن دام شروع و تا به امروز ادامه دارد. درفرآیند اهلی شدن ازتغییر ترکیبات ژنتیکی گونه های مختلف، فقط تعدادی اندکی اهلی و بوجود آورنده کلیه دام های اهلی امروزی می باشند.

    نسبت به شرایط زیست محیطی و در مراحل آغازین اهلی شدن، دام هایی که  قدرت  سازگاری بالا و نسبت به شرایط محیطی مقاوم تر بودند انتخاب و سپس تغییر رفتارهای کلی دام ها از قبیل رفتارهای جنسی و تغذیه ای آغاز شده است. در ادامه پرورش دام ها، روند اصلاح نژاد صفات مختلف ابعاد گسترده تری یافته و در ارتباط با شرایط زیست محیطی مورد توجه قرار گرفتند. لذا در چرخه اهلی شدن و انتخاب (اصلاح نژاد)،  فیزیولوژی تولید مثل نیز تحت تاثیر قرار گرفت. بعنوان مثال فیزیولوژی تولید مثل فصلی موجود در بعضی از نژادهای گاو و خوک وحشی به فعالیت جنسی غیر فصلی تغییر یافت. این نوسانات امروزه حتی در گونه های اهلی از قبییل گوسفند، بز و اسب دیده می شود، هر چند فصلی بودن  دام های با تولید مثل فصلی نسبت به همگونه های وحشی خود ضعیف تر می باشد.

    تأثیر فرآیند های اهلی شدن و اصلاح نژاد بر روی دامها به گونه ای بود که امروزه  فعالیت تخمدانی در خوک در طول سال مشاهده می گردد. همچنین تعداد جسم زرد آن ها به 15- 14 عدد افزایش یافته است. تعداد توله های پرورش یافته نیزحتی با توجه به میزان تلفات بالا 12-  10 توله میباشد. اعداد نامبرده در خوک های وحشی 9-8 جسم زرد و 6-5 توله می باشد. طول دوره آبستنی نیز در خوک های وحشی 119 روز ولی در خوک های اهلی 114 می باشد.

    در مقطعی از زمان که محوریت انتخاب در برگیرنده خالص سازی نژادها بود، تغییرات و اصلاح نمودن صفات تولید مثلی از نظر متخصصین اصلاح نژاد، زمان بر و مشکل بنظر می رسید. علت این استدلال بر این اصل بنا شده بود که صفات تولید مثلی در گروه صفاتی قرار دارند که در شکل گیری آنها عوامل متعددی نقش دارند همچنین اجزاء عناصر تشکیل دهنده این صفات ( از قبیل کنترل هورمونی، فعالیت تخمدانی، لوله رحمی، رحم و کیفیت اسپرم) نه تنها خود تحت  تأثیر فرآیند وراثت پذیری ناشی از چند عاملی می باشند، بلکه  با دیگر فعالیت های بدن در ارتباط بوده و تحت تأثیر عوامل محیطی نیز قرار دارند. بعلاوه جمع آوری دقیق داده های صفات تولید مثلی به لحاظ ساختاری و فنی مشکل است. در نتیجه وراثت پذیری این صفات بندرت به مرز بیش از 5% می رسد. 

     

    بیوتکنولوژی:

    استفاده از علم بیوتکنولوژی درافزایش میزان باروری دام، ابعاد گسترده ای به خود گرفته است.

     تلقیح مصنوعی به عنوان یکی از این تکنیک ها بصورت فراوان مورد استفاده قرار می گیرد. مثلاً می توان با رقیق نمودن یک وعده  اسپرم جمع آوری شده از گاو، در حدود 1000 پرس اسپرم تازه و یا 500 پرس اسپرم منجمد تهیه نمود. اسپرم گاو با توجه به نتایج موفقیت آمیزی که در برنامه های اصلاح نژاد و تلقیح مصنوعی در سطح جهان دارد براحتی قابل انتقال و برای مدت های طولانی قابل نگهداری می باشد. لذا، بدون استفاده از تلقیح مصنوعی در سه دهه گذشته، امکان پیشرفت های ژنتیکی در گاو شیری تا به این سطح میسر نبود.

      انتقال جنین نیز یکی دیگر از فرآیند های تولید مثلی بود که در جهت افزایش نتایج دام های ماده از 30 سال اخیر مورد توجه قرار گرفت. استفاده از تکنیک انتقال جنین در سال 1890 میلادی با انتقال تخمک بارور شده خرگوشی به خرگوش دیگر آغاز شد. امروزه محوریت استفاده از این تکنیک بیشتر در گاو دیده می شود. علت مورد توجه قرار گرفتن انتقال جنین در پستانداران، بخصوص دام های مزرعه ای، وجود تعداد تخمک های زیاد در دام ماده می باشد. از این میزان تخمک معمولاً تعداد ناچیزی استفاده شده و مابقی در روند فعالیت های تخمدانی از بین می روند. لذا با توجه با بکارگیری هورمون ها، عمل تخمک گذاری تشدید یافته (superovulation) و از هر گاو ماده بطور میانگین حداقل 10 تخمک جمع آوری می گردد. هر چند تعداد گوساله های بدنیا آمده از این روش کم می باشد. عدم موفقیت احتمالا به واکنش های تخمدانی متفاوت، روش های تکنیکی، نسبت لقاح و تکامل سلولی بستگی دارد. با این وجود انتقال جنین به عنوان یکی از روش های مورد نظر در برنامه های  اصلاح نژاد گاو اهمیت دارد. یکی از روش های مهم و مورد استفاده، برنامه موت MOET= Moltiple Ovulation and Embryo Transfer) ) می باشد. در این برنامه فاصله نسل کمتر و درنتیجه پیشرفت ژنتیکی بیشتر خواهد شد. 

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

     

    1-Adams, C.E. (1982): Mamalian egg transfer. CRC Press, Boca Raton, Florida.

    Betteridage, K.J. (1977): Embrotransfer in farm animals. Monograph. Canada

    Department of Agriculture, 16.

    2-Bicard, M., and David, P.J. (1985):Effectiveness of genetics selection for prolifericacy in pigs.J. Reprod. Fert., Suppl. 33, 127-138.

    3-Blichfgeld, T., and Almid, T. (1982):The relationship between ovulation rate and embryonic survival in gilts. Theriogenology 18, 615-620.

    4-Busch, w., Loehle, K., und Peter, W. (1991):Kuenstliche Besamung bei Nutztieren. 2. Aufl. Gustav Fischer, Jena-Suttgart.

    5-Beavden, H. &J. W. Fuquay . 1984: Applied Animal Reproduction.

    6-Brown, T.A. (2002): Gentcechnologie fuer Einsteiger. 3. Aufl., Spektrum Akad. Verlag Heidelberg Berlin.

    7-Cole, D.J.A., and Foxcroft, G.R. (1981):Control of pig reproduction. Butterworth, London.

    8-Fehilly, C.B., Willadsen, S.M., and Tucker, E.M., (1984):Experimental chimaerism in sheep, J. Reprrod. Fert. 70, 347-351.

    9-Foote, R.H. (2002): The history of articial insemination: Selected notes and nottabels. J. Anim.Sci. 80. Electronic suppl. 2.

    10-Geldermann, H. (2005): Tier-Biotechnologie. Verlag Eugen Ulmar Stuttgart.

    11-Fruehwald, W. (1993): Nur eine Frage der Moral? Mitteilungen der DFG 4, 3.

    12-Hagen, D.R., and Kerhart, K.B. (1980): Reproduction in domestic and feral swine I. Comparison of ovulatory rate and litter size. Biol.Reprod. 22, 550-552.

    13-Hamori, D. (1983): Constitutional disorders and hereditary diseases in domestic animal.Developments in Animal and veterinary Science 11, Elsevier, New York, pp. 590-594.

    14-Herre, W. und Roehrs, M. (1971): Domestkation und Stammesgeschichte.In: Heberer, G.:Evolution der Organismen II/2.Gustav Fischer, Stuttgart, 29-174.

    15-Holtz, W. (1993): Einfluss von Umwelt und Herdenmanagement auf die Fruchtbarkeit der Michkuh.Reprod.Dom.Anim.28, Suppl. 2, 90-91.

    16-Holtz, W. (1994): Embryotransfer. In: Tierzuechtungslehre (Kraeusslich, H.,(Hrsg.) Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart.

    17-Johannsson, K. (1981): Some note concerning the genetic possibilities of improving sow fertility. Livest.Prod.Sci.8, 431-447.

    18-Keshavarz, K. (1991):  Mananging in hot weather practical approach for reducing the adverse effect of temperature. Animal. Nutr. High light(1): 1-5 American soybean Association Madrid Spain.

    19-Land, RT.B., and Wilmut, I. (1987): Gene Transfer and animal breeding. Theriogenology 27, 167-1798.

    20-Marx, J.L. (1988): Clonning sheep and cattle embryo. Sciencxe 239, 463-464.

    21Massiop, A., Van der Zwalmen, P., and Ectors, F. (1987): Recent progress in kryopreservation of cattle embryo. Theriogenology 27, 69-79.

    22-Mepham, T.B. (1993): Approaches to the ethical evaluation of animal biotechnologies. Anim.Prod.57, 353-359.

    23-Michelmann, H.W. (1993): Entwicklung und gegenwaertiger Stand der in vitro Fertilisation bei landwirtschaftlichen Nutztieren.Reprod. Dom. Anim. 28, 342-360.

    24-Miller, J.R. (1991): Isolation of Y-Chromosome-specific sequences and their use in embryo sexing.Reprod. Dom.Anim. 26, 58-65.

    25-Nicholas, F.W., and Smith, C. (1993): Increased rates of genetic change in dairy cattle by embryotransfer and splitting.Anim.Prod. 36, 341-353.

    26-Niemann, H. and Rat, D. (2001): Progress in reproductive biotechnology in swine.Theriogenology 56, 1291-1304.

    27-Nowshari, M. and Holtz, W. (1993): Transfer of split goat embryo without zona pellucida either fresh or after freezing. J. Anim.Sci. 71, 3403-3408.

    28-Robert, S. J. (1999):  Veterinary abstracts and genital diseases Reprinted 3rd  ed. Published by the Anthon. 414-566 pp.

    29-Rochi, B., G. Stradiol, A. Verini, U. Bernabuci, N. Lacetera, P. A. Accorsi. (2005): Influence of heat stress or feed resrictin on plasma progesterone oestradiol – 17beta, LH, FSH, prolactin and cortisol in Holstein heifers. livestock. Prod. Sci. 68: 231-241.

    30-Schieper, B. und Holtz, W. (1986): Transfer of pig embryos collected by laparotomy or slaughter.Anim.Reprod. Sci. 12, 109-114.

    31-Schroten, E. (1992): Embryo production and manipulation: ethical aspects.Anim.Reprod. Sci. 28, 163-169.

    32-Seidel, G.E. (1992): Transgenic animals. Embryo Transfer, Veterinary Learning Systems, Inc.

    33-Seide,G.E. (1999): Sexing mammalian spermatozoa and embryo-state of the art. J. Reprod.. Fert.,Suppl. 54, 477.487.

    34-Setchell, B.P. (1992): Domestication and reproduction. Anim.Prod. Sci.28, 195-202.

    35-Van Melsen, A.G.M. (1987): Biotechnologie en ethiek.Tijdschr. Diergeneesk 122, 88-97.

    36-Weissmann, I.L. (2000): Stem cells:Unit of development, units of regeneration, and units in evolution.Cell 100, 157-168.

    37-Yangimanchi, R. (2002): Clonnin: Experience from the mouse and other animals. Mol.Cell Endocrinol. 187, 241-248.

    38-Zeuner, E. (1967): Geschichte der Haustiere. Bayerischer Landwirtschaftsverlag, Muenchen.

    .

تحقیق در مورد تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, مقاله در مورد تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, تحقیق درباره تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, مقاله درباره تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها, موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله فرآیند های فیزیولوژی تولید مثل در دام ها
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت
  • سبد خرید خالی است