تغذیه قلب و گردش خون در بیماری های قلبی
بیماری رگ های قلب(عروق کرونر ) ناشی از رسوب چربی بر دیواره ی عروق قلب است که با مسدود شدن کامل رگ ، درد و سکته قلبی بروز می کند .
روش های مناسب پیش گیری از بروز بیماری های قلبی :
1 ) پایین نگاه داشتن سطح فشار خون
2 ) دریافت رژیم غذایی کم چربی
3 ) کاهش وزن اضافی
4 ) ترک سیگار
طی تحقیقات اخیر، مهمترین عامل بروز بیماری های قلبی،تغذیه نادرست اعلام شده است .
کسانی که یک بار دچار سکته های قلبی شده اند یا سابقه خانوادگی سکته دارند باید از مواد زیر که برای بروز بیماری های قلبی خطرزاست پرهیز کنند .
1 ) روغن های اشباع و کلسترول
روغنهای اشباعشده ،خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی و افراد در معرض خطر است.
این روغنها : روغن جامد حیوانی - کره-روغن جامد نباتی و چربی های چسبیده به گوشت هستند که تا حد امکان باید کمتر مصرف شوند .
*پس خوردن گوشت قرمز فقط 3 بار در هفتهبرای افرادی که دارای چربیخون هستند به میزان کم،مجاز است .
*لبنیات خیلی کم چربی مصرف شود . ماست و شیر 5/1 % چربی
*از خوردن سوسیس و کالباس ، شیرینی های پر چربی و پر خامه ، سس ها و کباب های کوبیده که پر از چربی است ، آبگوشت پر چربی ، کله پاچه و سیرابی پرهیز کنید .
2 ) نمک
مصرف آن به 4-3 گرم در روز محدود شود . یعنی شما مجاز هستید 2 تا 3 قاشق مربا خوری نمک راروزانه به همراه غذا مصرف کنید .
*نمک را سر سفره نیاورید
*از خوردن تنقلات شور مثل چیپس ، پفک ، خیار شور و شور سبزیجات خود داری کنید .
3 ) کلسترول
در مواد غذایی حیوانی موجود است و بیشترین میزان آن به ترتیب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، کلیه گوسفند،قلب ،امعاء و احشاء و میگو وجود دارد که مصرف این مواد غذایی باید محدود باشد .
4 ) قندهای ساده
مثل شکر ، قند و شیرینی کمتر مصرف شود .
5 ) تخم مرغ
به 3 عدد در هفته محدود شود .
چه غذاهایی برای بیمار قلبی خوب است:
سبزیجات و میوه ها :که هم دارای ویتامین زیاد و هم فیبر بالا هستند،چربی خون را کاهش می دهند و احتمال ابتلا به سرطان را پائین می آورند.ضمنا به عبور غذا از دستگاه گوارش نیزکمک می کنند . (( جوانه گندم - کلم برگ- کلم قرمز-گل کلم- کلم بروکسل- بروکلی - شلغم- چغندر- اسفناج- مارچوبه- لوبیا سبز و نخود سبز )). هر روز می توانید سالاد مفصل و لذیذی از این مواد غذایی تهیه و میل کنید .
لبنیات کم چربی:تامین کننده کلسیم و پروتئین مورد نیاز فرد بیمار هستند .
نان های سبوس دار:هم حاوی ویتامینB زیاد و هم کاهش دهنده چربی خون هستند مثل نان بربری – نان سنگک و نان جوی سبوس دار.
حبوبات:تامین کننده پروتئین کافی و کم چربی هستند و املاح زیادی دارند .
روغن های مایع:بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق،روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن کانولاوروغن زیتون روی سالاداست .
ماهی: بهترین غذا برای بیماران قلبی است و این افراد بایدحداقل هفته ای سه مرتبه غذای دریایی مصرفکنند. طی تحقیقات بسیار ، روغن ماهی ها موجب کاهش چربی های خون می شود و از رسو ب چربی در دیواره عروق جلوگیری می کنند.
قرص های مکمل ویتامینC و کلسیم برای فرد دچار عوارض قلبی مفید است ، همچنینقرص های مکمل ویتامینE و چربی های امگا 3 نیز باید طبق دستور مصرف شود .
رژیم غذایی یک روز برای فرد مبتلا به بیماری قلبی
صبحانه : چای و 2 قاشق مربا خوری شکر + پنیر ( پنیر گوسفندی که چربی بیشتری دارد نباشد) + نان ( 3 تا 4 تکه ) + 1 لیوان شیر کم چربی
ساعت 10 : 1 لیوان آب میوه تازه
ناهار : پلو و مرغ
مرغ پخته با روغن کم ( 1 ران یا 1 سینه کامل)+ 20 قاشق برنج پخته شده با روغن مایع به میزان کم و در کنار مرغ هویج و سیب زمینی پخته + سالاد زیاد به همراه روغن زیتون + 1 کاسه ماست
عصرانه : چای و 1 حبه قند،2 تا 3 عدد میوه
شام : ماهی به صورت کباب شده در فر ( یا با روغن خیلی کم سرخ شده ) به همراه سوپ مرغ دارای سبزیجات زیاد با1 تا 2 تکه نان سبوس دار
قبل از خواب : 1 لیوان شیر ولرم