کد الکترونیکی محصول (EPC)
کد الکترونیکی محصول (EPC) ، استانداردها و شبکه جهانی آن
واژههای کلیدی: کد الکترونیکی محصول، شبکه جهانی کد الکترونیکی محصول، سرویس نامگذاری اشیاء، سرویس یابش، سرویس اطلاعات کد الکترونیکی محصول، میانافزار
چکیده : با گسترش روزافزون فناوری RFID و استفاده از آن در کاربردهای مختلف، نیاز به وجود یک استاندارد جهانی که تولیدکنندگان سختافزارها و نرمافزارهای RFID بتوانند از آن برای سازگار کردن محصولات خود استفاده نمایند، بیش از پیش احساس میشود. در همین راستا سازمان جهانی کد الکترونیکی محصول (Electronic Product Code) در حال توسعه مجموعهای از استانداردها است. علاوه بر این، کد الکترونیکی محصول میتواند به عنوان یک شناسه منحصر به فرد با ساختار مناسب برای شناسایی اشیاء و کالاها در زنجیره تولید به کار رود. شبکه جهانی کد الکترونیکی محصول در روشی مشابه با شبکه جهانی وب، میکوشد تا از راهی ایمن، به اشتراک دادههای مربوط به محصولات پرداخته و بستری مناسب برای دریافت اطلاعات فراهم نماید.
در این مقاله در ابتدا به تاریخچه مختصری از کد الکترونیکی محصول و سپس به معرفی ساختار آن پرداخته میشود. پس از آن اجزاء اصلی و فرعی شبکه جهانی EPC معرفی و نحوه عملکرد و ارتباط آنها با هم شرح داده میشود. در قسمتی از مقاله هم مقایسهای بین شبکه جهانی کد الکترونیکی محصول و شبکه جهانی وب ارائه میشود. فواید استفاده از این شبکه و کد الکترونیکی کالا هم در بخش دیگری مورد بررسی قرار میگیرد.
1. مقدمه
شناسایی خودکار از طریق فرکانس رادیویی[1][1] به دنبال ایجاد تغییرات کلی در زمینه مدیریت زنجیره تولید است و میکوشد تا به صرفهجویی اقتصادی در کلیه خطوط از بالا تا پایین بپردازد.
RFID در ابتدای استفاده از آن، در بهبود مدیریت زنجیره تولید صنایع مختلف و مکانهایی که مدیریت پیگیری کالاها از اهمیت ویژهای برخوردار بود، مورداستفاده قرار میگرفت. اما کم کم با ظهور شبکه جهانی کدهای الکترونیکی، ارزش RFID بیش از پیش برای صاحبان صنایع مشخص شد. با استفاده از این شبکه، چالشهای دنیای واقعی از طریق انتشار خودکار اطلاعات، ارزیابی لحظهای و با دقت اطلاعات برای همه بخشهای موجود در زنجیره تولید برطرف شد [1].
کد الکترونیکی محصول[1][2] به عنوان تکنولوژی استفاده از سیستمهای حسی پیشرفته [1][3] نظیر RFID، به منظور بالابردن کارایی و دقت در فرایندهای مختلف موجود در زنجیره تولید ظاهر شد. با به اشتراک گذاشتن دادهها، سازمانهای مختلف میتوانند تغییرات موجود در چرخه تولید را به صورت بلادرنگ مشاهده نمایند [2].
کدهای الکترونیکی محصول چیزی جز یک شناسه منحصر به فرد برای کنترل اشیاء و محصولات در زنجیره تولید نیستند. این کدها جزء عمدهای از شبکه جهانی کد الکترونیکی محصول هستند. این شبکه به همراه بخشهای دیگری که در زیر به توضیح آنها پرداخته میشود، در جهتی مشابه با شبکه جهانی وب برای دریافت اطلاعات مربوط به هر کالا مورد استفاده قرار میگیرد. هماکنون شبکه جهانی کد الکترونیکی محصول در تلاش است که برای هر کالا یا محصول در زنجیره تولید یک صفحه وب اختصاص دهد که مشخصات کالا و مکان فعلی آن در زنجیره را مشخص کند [6].
2. خلاصهای از تاریخچه استفاده از کد الکترونیکی محصول
اگر چه جنبههای مختلف تکنولوژی شناسایی از طریق فرکانس رادیویی مسأله تازهای نیست اما این فناوری تنها دو دهه است که با عنوان RFID مورد استفاده قرار میگیرد. در سالهای 1980 و 1990 یعنی مدت زمان طولانی پس از به کارگیری RFID در جنگ جهانی دوم، نوآوریهای صورت گرفته در زمینه تکنولوژیهای مبتنی بر فرکانسهای رادیویی سبب شد تا برچسبهای غیرفعال به عنوان جزئی از این فناوری و برای دستیابی به برد خوانایی کافی و عملی برای کاربردهای متنوع وارد بازار کار شوند [3]. امروزه برچسبهای RFID در هر جایی مورد استفاده قرار میگیرند، در حالی که تا چندی پیش پتانسیل واقعی این فناوری برای عموم مردم و حتی صاحبان صنایع مشخص نبود.
با ظهور کد الکترونیکی محصول همه چیز متحول شد. EPC به عنوان مجموعهای از استانداردها و تکنولوژیها برای تبدیل RFID به یک طرح استاندارد شده، برای پیگیری مواد در زنجیره تولید معرفی شد.
EPC، در ابتدا توسط جمعی از محققان پروژه سیستمهای توزیعشده هوشمند[1][4] در MIT خلق شد. پس از آن این تحقیقات در جهت رفع مسائل و سایر نیازمندیهای زنجیره تولید ادامه یافت و به تدریج مرکز شناسایی خودکار[1][5] شکل گرفت.
مرکز شناسایی خودکار در دانشگاه MIT، هماکنون در حال تحقیق و بررسی به منظور متحد کردن صاحبان صنایع و مؤسسات آکادمیک در سرتاسر دنیاست. هدف از این تحقیقات، طراحی یک سیستم مناسب برای استفاده از منافع و ویژگیهای فناوری شناسایی از طریق فرکانس رادیویی در زنجیره تولید عمومی(global) است. این گونه سیستمها با خصوصیات کدهای الکترونیکی محصول، تکنولوژی RFID و نرمافزارهای پشتیبان آن براساس استانداردهای EPCglobal مقایسه میشوند. این مجموعه، شبکه جهانی EPC نامیده میشود [4].
توسعه تکنولوژی EPC، سرآغاز حرکتی برای عرضه نسخه تجاری آن و ایجاد یک بدنه استاندارد برای آن شد. EAN International و UCC [1][6] به عنوان مسئولین پیادهسازی این طرح انتخاب شدند و این انتخاب با توجه به سابقه طولانی این دو سازمان در توسعه و مدیریت استانداردهای جهانی صورت گرفت. EAN International و UCC، تشکیلات EPCglobal را به عنوان یک کنسرسیوم آزاد و جهانی تشکیل دادند.
قبل از ایجاد تشکیلات EPCglobal یک چهارچوب محکم برای توسعه استانداردهای شناخته شده جهانی و یا روشهایی برای جمعآوری و اتصال به چنین اطلاعاتی وجود نداشت. علاوه بر این هیچ ابزاری برای به اشتراک گذاشتن دادهها و برقراری ارتباط بین دادهها موجود نبود. با ایجاد شبکه جهانی EPC ابزار واسطی به وجود آمده است که مشخص میکند کدام اطلاعات میتوانند جمعآوری و به کار برده شوند و یا در زنجیرههای تولیدی صنایع مختلف در سرتاسر دنیا انتقال یابند.
به طور کلی، شبکه جهانی EPC به عنوان یک واسط، منافع تجاری و امنیت زیادی را برای کاربران خود به ارمغان آورده است [4].
3. معرفی کد الکترونیکی محصول و ساختار آن
کد الکترونیکی محصول، نوعی شناسه است که میتواند هر شئای را به طور منحصر به فرد در زنجیره تولید محصولات شناسایی کند. این کد، شمایی ساده و فشرده برای شناسایی تعداد بینهایت زیادی شیء و کالا ارائه میدهد. این طرح، سازگاری زیادی با کدها و روشهای کدگذاری پیشین و حتی استانداردهای مرتبط با آنها از خود نشان میدهد.
از استانداردهای سازگار با EPC میتوان به موارد زیر اشاره کرد [5]:
Global Trade Identity Number (GTIN)
این استاندارد یک شماره منحصر به فرد با استانداردهای EAN-UCC برای شناسایی محصولات وسرویسها ارائه میدهد.
Global Returnable Asset Identifier (GRAI)
این استاندارد برای شمارهگذاری وسایل قابل بازگشت به زنجیره تولید نظیر غلتکها، سیلندرهای گاز و . . . استفاده میشود.
Unique Identification (UID)
این استاندارد ارائه دهنده طرحی ویژه برای شمارهگذاری اشیاء به منظور پیگیری آنها در سازمان دفاع آمریکا است.
Global Individual Asset Identifier (GIAI)
از این استاندارد برای شناسایی اشیاء ثابت استفاده میشود.
Serial Shipping Container Code (SSCC)
این استاندارد در شناسایی محمولههایی نظیر پالتها، کارتونها و غیره کاربرد دارد.
با توجه به خصوصیات RFID و استاندارد EPC و سازگاری آنها با سیستمهای قبلی، یک سازمان و یا شرکت که از سیستم بارکد استفاده میکرده است به راحتی میتواند سیستم خود را با استفاده از فناوری RFID و استاندارد EPC به روز نماید.
یک کد الکترونیکی محصول، برای تشخیص ویژگیها و خصوصیات مختلف یک شیء نظیر نسخه EPC مورد استفاده، کارخانه استفاده کننده، نوع کالا و شماره سریال منحصر به فرد کالا میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
در حال حاضر کدهای الکترونیکی با اندازه 64 و 96 بیت از انواع پرمصرف به شمار میآیند. کدهای الکترونیکی با اندازه 128 بیت و 256 بیت هم شروع به کار کردهاند اما ذکر این نکته لازم است که تعداد 96 بیت برای شناسایی تعداد بینهایت زیاد (حدود تریلیون) کالا در زنجیره تولید کاملا کافی است.
ساختار کد الکترونیکی محصول توسط سازمان جهانی EPC [1][7] در قالب 4 جزء زیر تهیه و طراحی شده است (شکل 1 این ساختار را نشان میدهد) :
سرآیند که نسخه EPC به کار رفته را مشخص میکند.
شمارهای که مشخص کننده نام شرکت است.
کلاس شیء که مشخص کننده کلاس شیء برچسب خورده است.
شماره سریال که شماره نمونهای از شیء برچسب خورده است و به نام شیء اشاره میکند.
شکل1. نمونهای از یک کد الکترونیکی 96 بیتی
4. اجزای عمده EPCglobal در نگاه کلی به شبکه جهانی کد الکترونیکی محصول
به منظور استفاده از RFID در کلیه بخشهای زنجیره تولید، باید نکات مختلفی را مدنظر قرار داد. یکی از این موارد ایجاد یک راه استاندارد برای شناسایی منحصر به فرد اشیاء و کالاها در طول زنجیره تولید است. راه حل رفع این مشکل استفاده از کدهای الکترونیکی برای کالاهاست. کدهای الکترونیکی محصول[1][8] نسل جدیدی از کدهای جهانی محصولات ( کدهایی که در بارکدها مورد استفاده قرار میگرفتند) هستند. به استثنای این که کدهای الکترونیکی محصول دارای قابلیت شناسایی در جزئیترین سطح [1][9]هستند.
شکل2. ارتباط اجزای مختلف در شبکه جهانی EPC
کدهای EPC کدهای شناسایی منحصر به فردی هستند که با استفاده از آنها میتوان به شناسایی کارخانه تولید کننده، کلاس کالا و شماره سریال کالا پرداخت. بسته به نوع برچسبهای مورد استفاده، کدهای EPC معمولا قادر به شناسایی بیش از 200 میلیون کارخانه تولیدی مختلف و 10 میلیون کالای متفاوت هستند. هر شناسه میتواند شامل بیش از 60 بیلیون کالای مشخص باشد که به معنای حجم آدرسدهی وسیع در این نوع کد است.
مورد بعدی، یافتن راهی استاندارد به منظور اشتراک دادهها و بازیابی سریع آنها برای شناسایی اشیاء است. شبکه جهانی EPC راهحل استانداردی برای انتشار اطلاعات در میان شرکاء تجاری محسوب میشود. شبکه جهانی EPC با استفاده از زیرساختارهای اینترنتی موجود، ارائه دهنده مجموعهای از خدمات ارزان و استاندارد برای بازیابی دادههای مرتبط با EPC است.
از دیدگاه کلی شبکه جهانی EPC دارای سه جزء زیر است که در شکل 2 نحوه ارتباط آنها با یکدیگر را میتوان دید [1]:
< >سرویس نامگذاری اشیاء[1][10] سرویس اطلاعات کد الکترونیکی محصول[1][11] سرویس یابش کد الکترونیکی محصول[1][12]