مقدمه
افزایش رشد زیاد جمعیت در سالهای گذشته و مشکلات تامین مواد غذایی و مسائل زیست محیطی از یک سو و عدم موفقیت فن آوری انتقالی و ترویجی از سوی دیگر اهمیت نقش کشاورزی را بعنوان یک بخش از اقتصاد با استفاده از دانش های بومی بیشتر از گذشته نمایان می کند . کشور چهار فصل و اقلیمی ایران نیز از یک سو با کاستن هایی مثل کم بارشی گسترش کویر نابودی منابع طبیعی روبروست .و از سوی دیگر از نعمت های خدادای طبیعی مثل خاک و آب و جنگل های و معادن گوناگون و چراگاههای زیادی برخوردار است .
استان خوزستان نیز در نقشه جغرافیایی کشور با برخورداری از نعمت هایی مثل رودخانه و دریا ،جنگل و مرتع ، و معادن زیاد نفت و کاز موقعیت بسیار مناسبی دارد و بسیاری از محصولات کشاورزی را تامین می کند .
کشاورزی در روزگار امروز بعنوان یکی از پایه های مهم اقتصاد به حساب می آید و از طریق کشاورزی و فروش محصولات کشاورزی سالانه نه سودی نصیب کشور شده بسیاری از محصولات کشاورزی ایران مثل چای ، خرما پنبه دانه و .... به کشورهای دیگر صادر می شود .
کشاورزی امروز در حال پیشرفت است و کشور ایران در رابطه با کشاورزی یکی از کشورهای مهم دنیا به حساب می آید . بسیاری از امامان و پیامبران ما نیز در گذشته با توجه به روایت کار کشاورزی را انجام می دادند و کار کشاورزی از زمان های گذشته نیز وجود داشت .
کشت و پرورش سبزی و صیفی جات در ایذه
میزان مصرف سبزی ، در ایذه پس از گندم و برنج در رتبه سوم قرار دارد . سبزی و صیفی جات منبع خوبی برای انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن انسان به حساب می آید . و در سلامتی انسان نقش زیادی دارند . معمولا" باید همراه با غذا سازی سبزی وجود داشته باشند . پرورش سبزی نسبتا" آسان بوده و زمان کمتری نسبتا" به بقیه محصولات احتیاج دارد . ویتامین D در تمام سبزی ها وجود دارد .این ویتامین باعث استحکام استخوان ها میشود . این ویتامین در درمان بیماریهای داندان نیز موثر است تمام سبزی ها بویژه ویتامین E دارند و ویتامین E نازایی در زنان را برطرف میکند . سبزیهایی مثل هویج ، پیاز ، کدو ، گوجه فرنگی و انجیر دارای مقدار زیادی آهن میباشد .
تولید سبزی در خانه:
در این روش سبزی های مورد نیاز را به مقدار کم در باغچه ها یا باغ های خانگی پرورش می دهند ، زمین سبزی کاری شده باید خاک خوب و مناسب داشته باشد بعلاوه زمینی که سبزی در آن کاشته میشود باید زیر نور خورشید باشد تا سبزی ها به اندازه کافی و خوب رشد کنند .
تاثیر آب در سبزی :
بیشتر مواد تشکیل دهنده سبزی آب است ، بیش از 90 درصد وزن سبزی برگی مثل کلم، کاهو ، جعفری آب است و بیش از 95 درصد سبزی هایی مثل هندوانه ، خربزه و طالبی آب است . سبزی ها در مقایسه با سایر گیاهان به آب احتیاج دارند .
تاثیر خاک در سبزی :
سبزی باید در خاک خوبی کاشته شود تا خوب رشد کند و سبزی های تازه ای بدست بیاوریم . انسان باید از سبزی استفاده کند . که تازه و سالم باشد تا انسان را مریض نکند .
آب و هوا :
بعضی از سبزی ها در آب و هوای گرم و بعضی در آب و هوای سرد رشد میکنند و بعضی از سبزی ها در آبو هوای معتدل رشد میکنند . بنابراین باید توجه به آب و هوای شهر سبزی پرورش داده شود .
کشاورزی در شهرستان ایذه به صورت بسیار خوبی انجام میشود و شهرستان ایذه دارای زمینهای کشاورزی مثل گندم ، جو، برنج میباشد . در اطرافشهرستان ایذه زمینهای خالی زیادی وجود دارد که بیشتر کشاورزان محصولات را در آن میکارند .
تهیه ی نان ، گوشت ، برنج ، گندم ، جو ، تخم مرغ و شیر بسیاری دیگر از محصولات توسط کشاورزی انجام می شود . بسیاری از کشورهای جهان نیز کار کشاورزی را انجام میدهند .یکی از شغلهایی که درآمد زیادی برای انسان دارد کار کشاورزی است و از طریق کشاورزی انسان می تواند کارهای مهم زیادی را انجام دهد .
کارهای کشاورزی بیشتر به وسیله ی تراکتور انجام میشود و کارهایی مثل شخم زدن زمین از طریق تراکتور انجام میشود . کشاورزی روز به روز در حال پیشرفت است و محصولات زیادی را تولید می کند .
میوه های زیادی نیز توسط کار کشاورزی بوجود می آید . میوه هایی مثل انار ، سیب ، هلو ، زردآلو و دیگر میوه ها نیز از طریق باغ های کشاورزی بوجود می آید . این میو ه ها به بازار می آیند و مردم آنها را از بازار می خرند و به مصرف میرسانند .
بررسی خاک های شهرستان ایذه :
طبق آخرین آمار که گرفته شده به میزان 3/1 از خاکهای موجود در شهر مورد استفاده کارهای کشاورزی میشود یعنی 3/1 از زمین های شهرستان ایذه مصرف کارهای کشاورزی میشود.
خاکها بطور کلی به دو دسته معدنی و آلی تقسیم میشوند .
خاکهای معدنی:
خاکهای معدنی شامل خاکهای رسی و خاکهای شنی هستند .
خاکهای رسی :
خاکهای رسی که به آنها خاکهای سنگین هم گفته میشود فاصله بین ذره های آن کم است و در نتیجه حرکت آب و هوا در آنها کند است . خاکهای رسی برای سبزیهایی که دیر تولید میشوند مناسب هستند.
خاکهای شنی :
خاکهای شنی چون فاصله ذرات آن زیاد است ، جابجایی هوا خوب در آنها صورت میگیرد . خاکهای شنی برای سبزیهایی که زود رشد میکنند و بزرگ میشوند مناسب است . چون این خاکها در بهار زودتر گرم میشوند و به ویژه عصرها زود تر سرد میشوند . خاک باید از نظر مولد غذایی قوی باشد .
استفاده از کودهای حیوانی و شیمیایی در کامل کردن مواد غذایی خاک لازم است.
قبل از کاشتن سبزی خاک را باید آزمایش کرد و بافت آن ، در صد املاح و عناصر آن ها را به دقت بررسی کرد.