دامنه وسیع میزبانی به دشمن طبیعی این امکان را می دهد که روی میزبان ها
جانشین (متناوب)رشد نماید ومشکلات ناشی از عدم هم زمانی با یک میزبان خاص را بر طرف نموده.وبین دوره های زمانی کمیاب بودن میزبان که می تواند کشنده باشد پل ارتباطی بر قرارنماید.بسیاری ازشکست ها در استقرار کلنی دشمنان طبیعی وارداتی عدم وجود گونه میزبان جانشین درمناطق جدید است.زیرا این گونه میزبان هاباعث حفظ دشمنان طبیعی در زمان کمیابی یا فقدان میزبان اصلی می شوندعلاوه بر این میزبان های جانشین از نوسانات شدید در تراکم جمعیت دشمنان طبیعی ومیزبان انها می کاهند وضمن تنظیم جمعیت کارایی جمعیت دشمنان طبیعی را هنگامی که سطح جمعیت میزبان های تر جیحی پایین است.حفظ می کنند ونیز تامین کننده میزبان های مناسب زمستان گذارنی هستند وحداکثر پراکنش دشمنان طبیعی را موجب می شوند وجود انها باعث کاهش هم خواری(کانی بالیسم)در میان دشمنان طبیعی می شود.به هر حال میزبان های جانشین فقط به عنوان منبع انرژی عمل می کنند.یعنی اجازه رشد کامل به شکار گررا نمی دهند بلکه باعث طولانی شدن دوره نشوونمای انها شده وگاهی حتی ممکن است سمی هم باشد رشد کامل لاروها وتکامل تخمدان ها وتخم گذاری فقط روی میزبان های اصلی وضروری امکان پذیراست .همچنین اگر در شرایط ازمایشگا هی یک شکار گر از خوردن یک گونه شکار خودداری کند می توان به راحتی نتیجه گرفت که در کنترل بیولوژیک ان افت در مزرعه نمی تواند نقش داشته باشد وبالعکس اگر شکار را به راحتی وازادانه پذیرفت با لقوه مهم است.استفاده از جیرهای مصنوعی برای نگهداری حشرات مفید در ازمایشگاه خیلی منا سب است.همچنین هنگام حمل شکارگرها در مسافت های طولانی استفاده از جیره مصنوعی مشکل انتقال هم زمان میزبان با شکار را بر طرف می نماید.جیره های غذایی در بررسی تغذیه ای وتاثیر فیزیولوژیکی مواد،حفظ کلنی ها وتولید انبوه حشرات بکار می روند.اسمیت عقیده دارد کارایی شکار گرهایی نظیر کفشدوزک ها به عنوان عوامل مرگ ومیر شته ها به علت ناتوانی در زنده ماندن هنگام کمیابی شکار محدود است.بنابراین ان ها قادر به جلوگیری از افزایش سریع تعداد شکار که در مراحل اولیه آلودگی اتفاق می افتد نیستند.استفاده از غذاهای مصنوعی به منظور ابقای حشرات کامل کفشدوزک سبب تجمع ماده های تخم گذار در نقاطی شوند که انتظار میرود تعداد زیادی شته در آنجا یافت شوند این نوع غذاها کفشدوزک ها را تا زمان دسترسی به غذایی با کیفیت بالا زنده نگه می دارند .پاشیدن جیره های مصنوعی مانند
مکمل های پروتینی وقند(عسلک مصنوعی) در مزارع یونجه،سیب زمینی،ذرت ،فلفل،پنبه باعث افزایش جمعیت بالتوری ها کشفدوزک ها ومگس های Syrphidac و درنتیجه کاهش تراکم شته ها می شود.لاور های مگس های خانواده
Chamaemy iidea شکار گر گونه های مختلف جور بالان هستند وبه همین علت در پروژه های کنترل بیولوژیک دارای اهمیت می باشند .طبق نظریه تاناسیچوک مگس شکارگر Leucopis glyphinivora Tanas چند خوار1 ومتعداول ترین گونه خانواده Chamaemyiidae در منطقه پاله ارکنیک است ،بطوری که وجود لارو های ان از کلنی های 70 گونه شته روی100 میزبان گیاهی گزارش شده است.بررسی منابع نشان داد.که در رابطه بامیزان مطلوبیت جیره های غذایی وتاثیر آن ها برلارو وحشره کامل این شکارگردر خارج مطالعات اندکی انجام شده است ودرایران نیز اطاعاتی در این مورد در دسترس نیست.
برای پرورش حشرات کامل از روش مشابه روش فریزر در پرورش مگس های خانواده Syrphidae استفاده می گردد.برای این منظور از قفس فلزی به ابعاد 75*45*60 سانتی متر(طول*عرض*ارتفاع) استفاده می شود.
شش طرف هر قفس با پارچه توری (200)مش پوشاند می شود.دریک طرف قفس سوراخی به شکل دایره به قطر 15 تا20 سانتی متر برای قرار دادن آب وگلدان با قلای داخل قفس ایجاد می گردد.ویک قسمت استین مانند از پارچه توری نیز در اطراف سوراخ دوخته شده که در مواقع عادی برای جلوگیری از فرار حشرات کامل با یک رشته طناب پارچه ای بسته شود.از انجایی که مگس ها تمایل کمتری برای نشستن در کف قفس دارند سه پایه هایی فلزی به ارتفاع 36 سانتی مترکه در قفس قرار داد میشود روی سطح فلزی فوقانی سه پایه ،یک قطعه مقوایی به ابعاد 20*20 سانتی متر قرار داده می شود.گلدان وظرف پتری حاوی پنبه مرطوب جهت تامین رطوبت بیشتر روی آن گذشته می شود.چرا که کمبود آب آزاد در زندگی شکار گرها باعث کاهش شدید تولید تخم روزانه وطول عمر حشرات می گردد.برای تامین وپرورش لاروهاازظرف پتری پلاستیکی به قطر هشت و ارتفاع یک سانتی متر استفاده می شود گلدان آلوده به شته روزانه مورد بررسی قرارمی گیرد ودر صورت تخم گذاری توسط حشرات ماده از قفس خارج وگلدان تازه دیگری جایگزین آن می شود پس از یافتن تخم ،برای جلوگیری از صدمات میکانیکی ، سطح گیاه اطراف آن نیز قطع وهر تخم همراه با بافت گیاه زیر آن بطور جداگانه به ظرف پتری منتقل و روی برگ با قلای آلوده به شته سیاه باقلا قرارداده می شود.تا به لارو تبدیل شود.رطوبت داخل ظرف پتری توسط پنبه مرطوب تامین می شود.( تمام آزمایش ها می تواند در گلخانه ای به مساحت 87 متر مربع انجام شود که دما از حدود 15تا28 درجه سانتی گراد ورطوبت نسبی 45تا80 درصد متغیر باشد.تهویه هوا ، تنظیم ویکنواخت کردن دما ورطوبت نسبی توسط دو عدد کولر ویک عدد بخاری گازی تا حد امکان صورت می گیرد.روشنای گلخانه به مدت چهارده ساعت در روز توسط مخلوطی از نور تابیده از پنجره ها ، هجده عدد لامپ فلورسنت 40 وات در دو ردیف نه تای در طرفین و چهار عدد لامپ دویست وات در قسمت میانی تامین میگردد.)
در بررسی تاثیر شته های مختلف روی زیست شناسی شکارگر(تاثیر بر مراحل رشد لاروی )از روش مشابه روش رزیکا استفاده شده از پنج گونه شته که در شرایط گلخانه به خوبی تکثیر می شوند در یک آزمایش در قالب طراح کاملا تصادفی ودر پنج تیمار و با چهار تکرار استفاده شد.در هر تکرار از یک لارو استفاده شد.با تفکیک روزانه تخم ها ،لارو های هم سن بدست می آمد.تکرارهای آزمایش در هر تیمار نیز پشت سر هم وهم زمان انجام شدند وبه هر لارو روزانه تا 15 عدد شته از هر گونه ارایه می شد.برای لاورهای سن اول بیشتر از پوره های جوان برای لاروهای سن دوم وسوم مخلوطی از سنین مختلف پورگی شته ها استفاده شد.هر لارو در طول سه سن 83 تا 142 شته را سنین مختلف شکار می کرد.این شته ها شامل شته سیاه باقلا Aphis fadae Scop روی باقلا(تیماریک)،شته جالیز A. gossypii Glov
روی کدو (تیمار دو)،شته نخود ( Harr ) Acythosiphon pisum روی نخود (تیمارسه) شته سبز هلو(Suiz) Myzus persicae روی توتون(تیمار چهارم ) وشته سیاه . Sipha maydis pass روی جوی دو سر (تیمارپنجم) بودند.میزان مناسب بودن پنج گونه شته برای تغذیه لاور ها براساس طول دوره و درصد تلفات سنین مختلف لاروی بر اساس طول دوره و در صد تلفات پویا ریوم ها و وزن پویاریوم ها یک روزه موارد بررسی قرار گرفت.شاخص نرخ رشد در تیمارهای مختلف مطابق روش پرینسیپی وکانارد با فرمول زیر محاسبه ومورد بررسی قرارگرفت :
وزن پویا ریوم(میلی گرم)
100* =شاخص نرخ رشد
طول دوران لاروی(روز)
در ادامه اثر شته های مختلف بر تولید تخم روزانه ،طول عمر حشرات کامل و بار وری تخم ها (در صدی ازتخم ها که به لاروسن اول تبدیل می شوند ) نیز بررسی شد.در تمام آزمایش ها ،میاگین ها توسط آزمون SNK مورد مقایسه قرار گرفتند.
برای بررسی تاثیر جیره های غذایی مختلف بر زیست شناسی شکارگر (تاثیر برطول عمر حشرات کامل،تعداد و باروری تخم ها )از روشی مشابه با روش رزیکا
استفاده شد.ابتدا حشرات کامل شکار گر پرورش داده می شود سپس مواد غذایی شامل آب مقطر،قند،مخمر،عسل وگرده گیاهان به نسبت های مختلف مخلوط شد وموارد استفاده قرار می گیرد.این آزمایش درقالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار وسه تکرار به این شرح انجام می شود:
تیمار یک:گرده یونجه+گرده ذرت + آب(نسبت2:1:1)
تیمار دو :قند + مخمر+ آب(نسبت2:1:1)
تیمار سه:قند + مخمر+ آب(نسبت2:1:2)
تیمارچهار:عسل+ مخمر+آب(نسبت2:1:1)
تیمارپنج:عسل+مخمر تیمار شش:آب مقطرر+آب(نسبت2:1:2)
تیمار هفت:عسلک طبیعی ناشی از تغذیه شته سیاه باقلا(شاهد) در تیمارهای دو تا پنج ابتدا عسل ویا قند به نسبت تعیین شده.محلول حاصله بتدریج ضمن هم زدن به مخمر اضافه گردید تا مخلوطی آبکی بدست آید.برای تهیه گرده مورد نیاز از روش جانسون وجانسون استفاده می شود.به این ترتیب که گل های حاوی گرده یونجه اکثرا از رقم مواپا در اواسط اردیبهشت وگل اذین های نر رسیده ذرت از رقم سینگل کراس604 حدود اواسط مرداد ،از مزرعه جمع آوری و در دمای اتاق (25 درجه سانتی گراد)روی مقوای سفید تمیز قرار داده شدند.برای تسریع در خشک شدن وجلوگیری از پوسیدگی ،گل ها مرتب جابه جا می شوند.گرده ها داخل شیشه های کوچک پنچ میلی لیتر ریخته ودهانه شیشه ها توسط گلوله پنبه مسدود می شوند.شیشه های گرده ،مطا بق روش ماتسوکا وهمکاران داخل دسیکاتور حاوی پودر سیلیکاژل که کاملا حرارت دیده وخشک شده بود قرارگرفتند.برای جلوگیری از نفوذ هوا و رطوبت ،قسمت های تماس در پوش دسیکاتور با ظرف اصلی آن به وازلین آغشته ودسیکاتور در دمای 15- درجه سانتی گراد در داخل فریزر نگهداری می شد.
گرده های یونجه وذرت به نسبت مساوی مخلوط وبا اضافه کردن تدریجی دو قسمت آب به انها ،شبیه سایر جیره ها،به صورت مخلوط آبکی در امد.جیره غذایی پس از تهیه ،توسط قلم موی ظریفی به صورت خط هایی با فاصله نیم سانتی متر روی یک قطعه مقوا ی روغنی مستطیل شکل به ابعاد 7-4 سانتی متر کشیده می شدند.عسلک شته سیاه باقلا یعنی غذای طبیعی حشره کامل شکار گر،به عنوان شاهد در نظر گرفته می شود.عسلک نیز توسط قلم موی ظریف از قسمت های انتهایی گیاه باقلا که تراکم شته ها بالا است برداشت شد و روی یک قطعه مقوا کشیده.در این آزمایش هر تکرار شامل یک گلدان که هم قطر وهم ارتفاع آن 11 سانتی متر وحاوی یک بوته باقلا ی تازه سبز شده است.در یک پوشش پلاستیکی استوانه ای شکل شفاف به ارتفاع 20 وقطر 5/14سانتی متر قرار داد می شود.دهانه استوانه پلاستیکی با پارچه توری مسدود می شود.توری دور تا دور به لبه دهانه استوانه چسبانده می شود ،ولی فقط در یک قسمت کوچک ودر یک طرف دهانه به منظور عبور قطع مقوای به داخل استوانه فاقد چسب است .حدود یک سانتی متر از انتهای قطعه مقوای تا شده وبا استفاده از این قسمت در داخل استوانه پلا ستیکی به صورت اویزان نگه داشته می شود .قسمت باز توری که از لبه استوانه اویزان بود برای جلوگیری از فرار حشرات کامل توسط یک عدد کش لاستیکی به بدنه استوانه پلاستیکی محکم می شود .در هر استوانه دو جفت حشره کامل نر و ماده شکار گر رها می شو ند.در تمام تیمار ها از جمله تیمار شش که فقط شامل آب مقطر است،آب لازم توسط پنبه خیس شده در کف یک ظرف پتری تامین
می شود.جیرها روزانه تعویض شدند.24 ساعت پس از رهاسازی حشرات کامل
شکارگر در استوانه،گلدان آلوده به شته برای اولین بار به مدت چهار ساعت برای تخم گذاری در اختیار حشرات کامل قرار داده می شود واین عمل هر دو روز یک بار تا زمان مرگ حشرات کامل ادامه یافت.معیارهای مورد استفاده در ارزیابی نتایج شامل اندازه گیری طول عمر حشرات کامل ،تعداد تخم گذاشته شده توسط هر ماده وباروری تخم ها است