ایران اسلامى با تاریخ درخشان مهد پرورش علماء، و دانشمندان بزرگ مسلمانى بوده است که به داشتن این ستارگان علم و فضیلت مباهات دارد.
یکى از این بزرگان علامه مولى احمد بن محمد مهدى نراقى، معروف به فاضل نراقى (م 1245 ق) است. وى در چهاردهم جمادى الثانى، در عهد سلطنت کریم خان زند در سال 1185 ق در خاندان علم و فضیلت در نراق دیده به جهان گشود.
وى دوران نوجوانى و جوانى را در شهر کاشان و در محضر پدر بزرگوارش محقق نراقى (م 1209 ق) حدود سالهاى 1190 تا 1205 در پانزده سال اواخر عمر پدر بزرگوارش به تحصیل دورههاى مقدمات، سطح و خارج گذراند و عمده تحصیل وى در این ایام مىباشد.
وى در حالی که در سال 1205 به درجه اجتهاد نائل شده بود همراه پدر بزرگوارش به عتبات عالیات مشرف و مراتب عالى تحصیلات حوزوى را در آنجا مىگذراند.
ملااحمد از همان دوران جوانى مسئولیت مرجعیت و ریاست و زعامت دین و دنیاى مردم کاشان و قسمتهاى وسیعى از ایران را برعهده داشت و سخنان معاصرین و علماى پس از وى شاهد بر این مطلب مىباشد.
در آنجا از محضر بزرگانى همچون سید محمد مهدى بحرالعلوم (م 1212 ق)، سید على طباطبائى، صاحب الریاض (م 1231 ق)، سیدمهدى شهرستانى (م 1216 ق)، شیخ محمدجعفر نجفى (م 1228 ق)، استفادههاى وافرى برده و به تدریس، تحقیق و تألیف مىپردازد (1) هنوز بیش از چهار سال از اقامت وى در نجف اشرف نمىگذشت که به خاطر وفات پدر بزرگوارش در سال 1209 ق به ناچار به کاشان باز مىگردد و به جاى پدرش مسؤلیت اداره حوزه علمیه، تدریس و خدمت به مردم آن سامان را به عهده مىگیرد.
حوادث سیاسى و اجتماعى زمان وى
یکی از حوادث سیاسی عصر وی قتل محمد خان قاجار در سال 1212 ق است. فتحعلى شاه که پس از او به حکومت رسید با توجه به ایمان دینى مردم و از باب مصلحت و براى مشروعیت دادن به حکومتش به دنبال جلب نظر علما بود وى در هنگام جلوس بر تخت سلطنت از شیخ جعفر نجفى معروف به کاشف الغطاء که از بزرگان فقها در زمان او بود اجازه گرفت و سپس از ملا احمد که بزرگترین شخصیت علمى و مرجع شیعیان ایران بود درخواست نمود که رساله عملیهاى را تألیف نماید تا به دستورات آن عمل شود ملا احمد به دلیل تمایل شاه رساله وسیله النجاه را در دو مجلد نوشته به او هدیه نمود.
فرزندان
در مقدمه معراج السعاده چاپ امیر کبیر، فرزندان ملااحمد را دو پسر ذکر نمودهاند به نامهاى حاج ملامحمد معروف به حجت الاسلام و ملقب به خاتم المجتهدین که داماد میرزاى قمى صاحب قوانین بوده است.
طرح مبحث ولایت فقیه، نمونهایى بارز از ابتکارات احمد نراقی مىباشد وى بر خلاف اکثر فقهاى قبل از خود به این بحث به صورت یک مسئله فرعى جزئى نگاه مىکردند و آن را در امور حسبیه و صرف موارد زکات و خمس منحصر مىدیدند، بین حکومت اسلامى و مبحث ولایت فقیه جمع نموده و آن را به صورت مفصل و منسجم مطرح نموده است.
و پسر دیگر وى نصیرالدین نام داشته که فردى فاضل و دانشمند و ادیب بوده و داراى تألیفات زیادى است. اما آنچه در کتب تراجم دانشمندان و فقهاى شیعه ذکر شده 4 پسر فاضل و دانشمند وى بدین شرح است: ملامحمد (1215 1297 ق) معروف به عبدالصاحب، محمد نصیر (1219 1273 ق) ابوتراب (1221 1262 )، محمد جواد (1222 1278 ق) که تفصیل آثار و تألیفات آنان خواهد آمد.
شاگردان ایشان
اگر چه شاگردان ملااحمد زیاد بودهاند و آن چنان که در مقدمه کتاب خزائن وى، استاد علىاکبر غفارى نقل نموده که بیش از 20 اجازه از وى موجود است که در نزد فاضل معاصر حسن نراقى موجود است (2) اما نام بعضى از آنان که در دسترس مىباشند عبارتند از:
1 شیخ مرتضى انصارى (م 1281 ق) وى بین سالهاى 1241 تا 1244 در اواخر عمر شریف ملا احمد از محضر وى استفاده نموده است.
2 برادر فاضل و دانشمندش محمدمهدى بن محمد مهدى نراقى (م 1286 ق) معروف به آقا بزرگ.
3 سید شفیع چابلقى (م 1280 ق) .
4 محمد حسن جاسبى.
5 فرزندش محمد بن احمد (م 1297 ق) ملقب به عبد الصاحب و معروف به حجه الاسلام، داماد محقق قمى .
6 برادرش میرزا ابوالقاسم کاشانى (م 1256 ق).
وى در سلسله مشایخ بسیارى از متأخرین از طریق شاگردانش به خصوص شیخ مرتضى انصارى مىباشد که مىتوان از محدث نورى صاحب مستدرک الوسائل امام خمینى(ره) و مرحوم آیه الله عظمى نجفى مرعشى نام برد.
مرحوم ملااحمد نراقى (ره) در دیدگاه دیگران
- مقام معظم رهبرى:
ما از بچگى با مرحوم ملااحمد نراقى، به مناسبت خزائن نراقى، آشنا بودیم ... مرحوم(نراقى)، وحید [بهبهانى] و درس وحید را در آن اواخر، چند سالى درک کرده، بعد هم شاگرد تلامذه وحید، از جمله پدر بزرگوار خودش بوده است... شیخ [انصارى] در کاشان، چهار سال توقف کرده است... شیخ آدمى نبود که چهار سال در شهر کاشان، براى آب و هواى کاشان بماند؛ جز آن جاذبه قوى و آن ملایى مرحوم فاضل نراقى، کسى نمىتوانست شیخ را در کاشان نگه دارد. مستند و کتاب عوائد هم جلوى چشم ماست؛ انصافا عوائد چه قدر کتاب خوبى است چه قدر جامع است، همه چیز در آن کتاب هست.(2)
ملااحمد نراقی در حالی که در سال 1205 به درجه اجتهاد نائل شده بود همراه پدر بزرگوارش به عتبات عالیات مشرف و مراتب عالى تحصیلات حوزوى را در آنجا مىگذراند.
- علامه طباطبایى صاحب تفسیر المیزان :
نراقیان (ملامحمد مهدى و ملااحمد نراقى) هر دو از علماى بزرگ اسلام و ناشناختهاند.(3)
- آیه الله العظمى فاضل لنکرانى:
این پسر و پدر یعنى علامه ملامحمد مهدى و ملااحمد نراقى علاوه بر این که شخصیتهاى علمى برجستهاى بودند داراى امتیاز خاصى از نظر اخلاق هم بودند؛ به طورى که دو کتاب اخلاقى یکى به نام «جامع السعادت» تالیف علامه محمد مهدى نراقى (پدر) و دیگرى هم به نام «معراج السعاده » تالیف مرحوم ملااحمد نراقى (پسر) در علم اخلاق، بسیار ارزنده و جالب است... کتاب «مستند الشیعه » تالیف مرحوم ملااحمد نراقى در فقه نوشته شده و مورد توجه بزرگان فقه و فقاهت بوده و هست. از مرحوم آیه الله سید محمد کاظم یزدى، «صاحب عروه الوثقى» نقل است که فرمودهاند: کسى که کتاب «مستند الشیعه» را داشته باشد از همه کتابهاى دیگر فقهى بىنیاز است.(4)
- شهید محراب آیه الله قاضى طباطبایى:
از این علامه (ملامحمد مهدى نراقى) که در علوم، دریاى بیکران بوده، فرزندى به وجود آمده که در مقام شامخ فقاهت و اجتهاد و شعر و ادب، شهرت و عظمت علمى در میان فقهاى شیعه به درجه اعلى بالا رفته است که عبارت از فقیه و مجتهد اکبر حاج ملااحمد نراقى صاحب کتاب «مستند الشیعه» است که در فقه و احکام شریعت تألیف کرده و شهرت بسزایى نموده است.(5)
- مرحوم ملا حبیب الله کاشانى در «لباب الالقاب فى القاب الاطیاب» فرماید:
ما با علامه ملااحمد نراقى معاصر بودیم و به خدمت ایشان مشرف شدیم. او عالمى فاضل و زیرک بود و جامع معقول و منقول بود. او که به «حجه الاسلام» معروف بود و تولیت مدرسه سلطانیه کاشان را به عهده داشت سرآمد علماى کاشان بود و از پدر بزرگوارش اجازه داشت.(6)
ملا احمد نراقی در عتبات عالیلت از محضر بزرگانى همچون سید محمد مهدى بحرالعلوم، سید على طباطبائى، صاحب الریاض، سیدمهدى شهرستانى، شیخ محمدجعفر نجفى، استفادههاى وافرى برده و به تدریس، تحقیق و تألیف مىپردازد. هنوز بیش از چهار سال از اقامت وى در نجف اشرف نمىگذشت که به خاطر وفات پدر بزرگوارش به ناچار به کاشان باز مىگردد و به جاى پدرش مسؤلیت اداره حوزه علمیه، تدریس و خدمت به مردم آن سامان را به عهده مىگیرد.
- سید محمد شفیع حسینى چاپلقى بروجردى شاگرد ملا احمد نراقى در وصف استاد خود عالم مىفرماید:
فاضل، محقق مدقق، ماهر، دریاى ژرف، سرآمد علماى پیشین و پسین و جامع بین معقول و منقول، که در علوم فراوانى ید طولایى دارد.(7)