اثر انگشت چه کاربری در زندگی اجتماعی دارد.
اثر انگشت در انسان٬ اثری از سایش شیارهای پایانهٔ انگشت است. با توجه به اینکه هیچ دو انسانی اثر انگشت مشابه ندارند، میتوان از این اثر برای شناسایی افراد بهرهبرد.
اثر انگشت برجستگیهای بسیار ریز (قابل رؤیت با چشم غیره مسلح) است که در لایه اپیدرم پوست کف دستها و پاها وجود دارد. به علت ترشحات چربی زیر پوست این آثار انگشت بر اجسام صاف قرار میگیرد که همچنین برای و ضوح آن میتوان از پودری استفاده کرد که جذب این چربیها شده و آنها را به صورت واضح نمایان سازد.
این روش در تعیین هویت از دقت ۱۰۰٪ برخوردار بوده و حتی در دوقلو های یکسان (تکتخمکی) نیز اثر انگشت متفاوت است. بهگونهای که امکان شباهت اثر انگشت دو نفر انسان٬ یک شصت و چهار میلیاردم میباشد.
ایجاد اثر انگشت یک صفت ارثی- محیطی است که هر عامل قبل از تولد میتواند بر آن اثر گذارد مانند فشارهای روحی و روانی بر مادر و حتی فشاری که نوزاد وقت تولد متحمل میشود و حتی کمی تفاوت در درازای بند ناف باعث تغییر خطوط سرانگشت میشود. اثر انگشت کمی پس از تولد کاملاً تثبیت شده و غیر قابل تغییر است.
اثر انگشتان یک دست یا دو دست هیچ شباهت یا رابطهای با هم ندارند به همین دلیل در تشخیص هویت و انگشت نگاری از همه انگشتان دو دست نمونه برداری میشود.
تحقیقات علمی
زمانی که برای اولین بار انگشتنگاری برای تشخیص هویت به کار رفت، بعضی از وکلای دادگستری ایراد گرفتند که ممکن است آثار انگشتانی پیدا کرد که یکسان باشند ولی فرانسیس گالتون، انسانشناس معروف انگلیسی در جست و جوهای خود راجع به اثرانگشت و موضوع وراثتی بودن آن به این نتیجه رسید که نقوش سرانگشت توارثی نیست و در کتاب آثار انگشتان از طریق علوم ریاضی ثابت کرد که ممکن نیست بتوانید اثرات انگشت مشابه بیابید. پس از گالتون نیز دانشمند دیگری به نام فورژ و در سال ۱۷۹۲ مطالعهای را روی خانوادههایی که ازدواج فامیلی در آنها رسم بود، آغاز کرد و تا سه نسل پیش رفت اما در نهایت به این نتیجه رسید که اثرات انگشت مشابه وجود ندارد.
کاربرد
طی سالهای اخیر وبا توجه به ارزانی و دردسترس بودن وسایل و تجهیزات مربوط به خوانش و ثبت اثر انگشت٬ تقریبا در همه گروههای کاری ازآن استفاده میشود. از اثر انگشت برای تشخیص هویت افراد در موارد مختلف استفاده میشود و به عنوان مثال تشکیل پروندههای قضایی افراد یا دستگاههای حضور غیاب پرسنل یا ورود به سیستم بعضی از رایانهها یا تلفن همراه از اثر انگشت برای تشخیص هویت یا صاحب دستگاه استفاده میشود.
از کاربردهای مهم انگشت نگاری٬ میتوان به کنترل روند اقامت های طولانیمدت در کشورهای دیگر٬ توسط اداره مهاجرت کشور میزبان اشاره نمود. برطبق قوانین مهاجرتی٬ هرگاه تبعه خارجی قصد اقامت بلندمدت را در کشوری میزبان داشتهباشد٬ موظف به انگشتنگاری و ثبت اطلاعات فردی در سیستم رایانهای است. هرچند جمهوری اسلامی ایران٬ این مورد را توهین به شهروندان خود میانگارد اما برطبق قوانین تازه بینالمللی٬ برای سفر به برخی کشورها٬ انگشتنگاری یک امر بدیهی و طبیعی است. امروزه بسیاری کشورهای عضو پیمان کنترل مهاجرت غیر قانونی و نیز ضد تروریسم٬ برای متقاضیان گذرنامه در همان کشور مطبوع٬ اطلاعات فردی و اثر انگشت درون چیپهای درون جلد گذرنامه٬ ثبت و ذخیره شده تا مسافران در هنگام ورود به کشورهای مقصد٬ درگیر بروکراسی کنترل اثر انگشت نباشند.