بهداشت در واقع زیر بنای فعالیت های اقتصادی و پیشرفت های اجتماعی یک ملت است و سلامت جامعه در گرو رعایت اصول بهداشتی می باشد و جامعه سالم و تندرست می تواند از منافع خود دفاع، و حقوق خود را کسب کند.
بهداشت عبارت است ازعلم وهنرپیشگیری از بیماری ها، طولانی کردن عمر و بالا بردن سطح سلامت و توانایی بشر که اگر تک تک افراد جامعه سالم باشند، می توان در مجموع، یک جامعه سالم و توانا به وجود آورد.
در قانون اساسی بر مسأله بهداشت تاکید زیادی شده است. دراصول سوم، بیست و نهم و چهل و سوم قانون اساسی بر ضرورت تأمین بهداشت و فراهم نمودن امکانات بهداشتی و درمان بیماریها، و گسترش خدمات درمانی تأکید شده است.
بهداشت در اسلام
ازجمله ویژگی های فطری تمامی موجودات جهان غریزه پاکیزگی و میل به نظافت می باشد و انسان نیز به عنوان اشرف مخلوقات به طور ذاتی به سلامتی و تامین تندرستی خود علاقه مند است.
دین مبین اسلام، اهمیت زیادی برای انسانها قائل است و با وضع قوانین بهداشتی ، نسبت به حفظ سلامت افراد، برنامه ریزی کرده است.
ناگفته نماند که تندرستی فقط سلامت جسم نیست و سلامت روح و روان افراد و سلامت جامعه نیز اهمیت زیادی دارد وهرکدام ازاینها بریکدیگرتاثیرمتقابل دارند.اسلام نیز تاکید فراوان برخود سازی افراد جهت سلامت جامعه کرده و خط مشی زندگی را برای انسانها ترسیم نموده است.
متأسفانه جوامع پیشرفته به ویژه در زمینه بهداشت، به خاطر عدم رعایت اصول اخلاقی و روابط اجتماعی ، مبتلا به بیمارهایی چون ایدز"Aids" شده اند که در حال حاضرعلاجی برای آنها وجود ندارد.
دراسلام کلیه مسائل بهداشتی مانند بهداشت فردی، بهداشت محیط، بهداشت روانی، بهداشت اجتماعی و ... مطرح شده وبسیاری ازمباحث که هنوزعلوم تجربی امروز به آنها نرسیده است به طوروسیعی مورد توجه قرار گرفته است. مثل تاثیرمعنوی حلال و حرام، نجاست و پاکی و...
دراسلام راجع به آب آلوده که می تواند سرمنشا وعامل انتقال بیماریها باشد، اشاره شده و قبل از اینکه دانشمندان به کشف و شناسایی میکروبها بپردازند سفارش شده که مصرف آب جوشیده ازهرجهت سودمند است زیرا حرارت باعث نابودی میکروبها و رفع آلودگی آب می شود و انسان را از خطر ابتلا به بیماری نجات می دهد و این نشان دهنده اهمیت رعایت مسائل بهداشتی و جلوگیری ازشیوع بیماریها دراسلام است.
ضرورت بزرگداشت هفته سلامت
- گرچه اطلاع رسانی و حمایت روابط عمومی از رویدادها و دستاوردهای وزارتخانه در طول سال امری بدیهی و قطعی است. لیکن، به منظور برجسته سازی دستاوردها، تکریم فعالیتهای دست اندرکاران بهداشت و درمان، اطلاع رسانی و جلب مشارکتهای مردمی نسبت به تعیین یک مقطع زمانی خاص برای این منظور اقدام شده است.
اهداف بزرگداشت هفته سلامت
بزرگداشت فعالیت های حوزه سلامت و تقدیر از فعالان این حوزه
تبیین اهمیت موضوع سلامت به عنوان زیرساخت توسعه پایدار
جلب مشارکت و همکاری عمومی در راستای تحقق جامعه سالم
تبیین شعار محوری «انسان سالم؛ محور توسعه پایدار»
جلب همکاری های بین بخشی
جلب مشارکت مردم از طریق تشکل های غیردولتی، خیرین و واقفین
جلب توجه دولت و مجلس به سلامت به عنوان زیرساخت توسعه پایدار
توجه به فعالیت های فرهنگی به منظور ارتقاء سلامت جامعه