تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی

تعداد صفحات: 10 فرمت فایل: مشخص نشده کد فایل: 20736
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: مهندسی صنایع
قیمت قدیم:۷,۰۰۰ تومان
قیمت: ۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
کلمات کلیدی: N/A
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی

    چکیده:

    نویسنده مقاله، در ابتدا به تاریخچه اختراع ماشین بخار اشاره می‌کند و به بررسی شرایط حاکم بر جوامع قبل از اختراع ماشین بخار می‌پردازد و بعد فرضیه را ارائه می‌کند که هر تکنولوژی، الزامات انفکاک‌ناپذیر خود را دارد و در نهایت برای اثبات صحت ادعای خود، شرایط ایجاد شده در جوامع پس از اختراع ماشین بخار را به بوته نقد می‌کشاند و در این راه از آمار و مشاهدات عینی سود می‌برد. نویسنده، در نهایت نتایجی ناشی از انقلاب صنعتی را در تعارض با روحیات انسان‌ها دانسته و تکنولوژی را به سبب تحمیل روح و منطق خود بر جوامع انسانی، تخطئه می‌کند.

    ماشین بخار، علی الخصوص مدلی که در کارگاه «وات» و «بولتون» پس از سال‌ها آزمایش و تجربه در سال 1776 م تکمیل شده بود، تبدیل به قلب آهنی انقلاب صنعتی شد. در حقیقت نمی‌توان این واقعیت را انکار کرد که این ماشین بخار، به وسیله هزاران ماشین اختراع شده توانمند دیگر احاطه شده بود و تعداد زیادی از ماشین‌های تازه اختراع شده، بی‌درنگ مورد استفاده قرار گرفته بودند. [تنها 294 گواهی ثبت اختراع در انگلیس در سال 1770م، 477 گواهی در سال 1780 م، 647 گواهی در سال 1790م، صادر شده بود و این میزان، تقریباً دو برابر بیشتر از تاریخ صد ساله صدور گواهی اختراعات بود].

    به هر حال، اولین ماشین ساخته شده در تاریخ بشر بود که به تعبیری، جدا و مستقل از طبیعت و محیط، موقعیت جغرافیایی، فصول و شرایط آب و هوایی، نیروی خورشید و باد و آب و همچنین توان و نیروی حیوان و انسان عمل می‌نمود.

    ماشین بخار، برای اولین بار به بشر (با منابع محدود زغال سنگ و فلز) این اجازه را می‌داد که منبعی همیشگی و دائمی و تمام نشدنی از توان و نیرو را تحت اختیار خود درآورد. منبعی که توان و صلاحیت تولید اجناس و اشیایی متنوع و نامحدود را در کمترین میزان از تلاش و کوشش فردی و همچنین حداقل میزان زمانی داراست. بنابراین ماشین بخار، اجازه تغییری عجیب و استثنایی را از اقتصادی مبتنی بر زمین، نیروی کار و موقعیت مکانی، به اقتصادی ماشینی مبتنی بر سوخت، کارخانه (صنعت) و تجارت خارجی صادر نمود. این اجازه و قدرت‌یابی ماشین در جامعه انسانی، هیچ گاه قبل از این تاریخ اتفاق نیفتاده بود. تمامی تکنولوژی‌ ها نتایجی مسلم، غیرقابل اجتناب و حتمی را به همراه خواهند داشت که اساساً این نتایج با روحیات و معنویات انسانی بیگانه خواهند بود.

    «نوربرت وینر» ریاضی‌دانی که مدل‌های مدرن «سیبرنتیک» را کشف کرد، این گونه می‌نویسد: «اراده و توان تکنیک و تکنولوژی به وسیله ذات و ماهیت ماشین‌ ها دیکته می‌شود». در ارتباط با ماشین بخار نیز اعتقاد داشت که ماشین بخار به صورت اتوماتیک‌وار میزان و مقیاس تولید را بیشتر و بیشتر می‌نماید، چرا که این ماشین می‌تواند توان و نیروی ماشین‌های مختلف را در آن واحد به وجود آورد، در نهایت، این مسأله موجبات افزایش تولید را نیز فراهم می‌آورد.

    این افزایش تولید از آن جهت حائز اهمیت است که این ماشین بایستی سرمایه عظیمی را که صرف هزینه‌های عملیاتی آن شده است، بازگرداند. همچنین از جهت اعطای محوریت و انحصاری شدن امر تولید نیز مورد توجه است؛ چرا که این دو مسأله از عوامل تأثیرگذار و بسیار مهم در امر اقتصاد و صنعت است.

    در مورد افزایش تولید از طریق استفاده از ماشین بخار و نتایج حاصله از آن، این نکته را می‌توان اضافه نمود که این افزایش تولید، همچنین می‌تواند زمینه‌ساز کاهش و تقلیل ارتباطات و ملاقات‌های رودرو و شفاهی، مباحثات و گفت‌وگوهای اجتماعی، خودمختاری و استقلال سیاسی جوامع، انتخاب‌های ویژه و منحصر به فرد و همچنین کاهش مهارت‌های فردی را فراهم آورد.

    بنابراین، همراه با گسترش و توسعه استفاده از ماشین‌ آلات در جریان انقلاب صنعتی، نوعی روح و منطق تکنولوژی با این غول آهنی متولد و بر آن حاکم شد. این روح تکنولوژی چیزی است که «کلارک کر» و تیم همراه او در سال 1960م، آن را درون‌مایه و اساس نظام صنعتی نامیدند. روح و درون‌مایه‌ای که به گفته ایشان، سبب یکسانی و شباهت زیادی میان جوامع صنعتی شده است. چیزی کمتر از یک دهه طول نکشید، تا معاصران آن زمان شاهد تأثیرات این تکنولوژی باشند:

    واحدهای عظیمی از تولید که متأثر از کنترل و سخت‌گیری‌های خاصی (در امر تولید) و افزایش ظرافت و پیچیدگی در ماشین‌ ها بودند.

    تقسیم کار بر مبنای آموزش، مقام و شأن اجتماعی، فروشگاه‌های عریض و طویل، منابع عظیم و گسترده (ثروت) و اسراف و تضییع گسترده سرمایه‌ها.

    محققین گروه کر، تمامی این نتایج خارق‌العاده و غیرعادی را در جوامعی که از مدل‌های نظام صنعتی در یک قرن و نیم اخیر پیروی کرده بودند، یافتند. بررسی دقیق تحقیقات کر، ما را بدین سمت و سو هدایت می‌کند که کر و گروه تحقیقاتی‌اش، توجه کمتری به نتایج اجتماعی و سیاسی ناشی از نظام صنعتی داشته‌اند. دسته‌ای از این نتایج اجتماعی و سیاسی ناشی از نظام صنعتی عبارت است از:

    کاهش میزان زمین‌های کشاورزی و جمعیت مزارع و در نتیجه افزایش رشد غیرقابل کنترل شهرها و خارج شدن جوامع و اجتماعات از حالت خوداتکایی.

    بسط و گسترش هسته مرکزی دولت‌ها و قرار گرفتن علوم در جایگاه ایدئولوژی مکاتب.

    افزایش شکاف طبقاتی میان طبقات فقیر و ثروتمند، ارزش و اعتبار یافتن مفاهیمی همچون سود و منفعت اقتصادی، توسعه، دارایی، مالیکت و مصرف.

    این نتایج در اوایل قرن 19 در بریتانیا، در اواخر قرن 19 در آمریکا و در قرن 20 در ژاپن به وجود آمد و به نظر می‌رسد که یقیناً این نتایج در تمامی جوامعی که از پروسه و جریان نظام صنعتی پیروی می‌کنند، اتفاق خواهد افتاد.

    شاید این گونه به نظر آید که بیان نتایجی این چنین، بار استدلالی سنگینی را بر ماشین ساده وات وارد می‌آورد، اما انسان‌هایی که با صدای غرش این ماشین ساده زندگی کرده‌اند، هیچ شک و شبهه‌ای در وجود این نتایج ندارند.

    «پیتر گس کل»، در سنجش و برآورد خود از میزان تولیدات صنعتی انگلیس در سال 1833م می‌گوید: یکی از تغییرات بی‌شمار، خیره کننده و تکان‌دهنده‌ای که به هر صورت در جوامع اخلاقی و همچنین شرایط اجتماعی ملل بزرگ به وجود آمد، نتایج استفاده و بهره‌گیری از ماشین بخار است. بنابراین استدلال، نیروی بخار کاری را که بنابر محاسبه «گس کل» توسط 5/2 میلیون نفر نیروی انسانی صورت می‌گرفت، به سادگی انجام می‌داد.

    همچنین باید خاطر نشان ساخت، که در سرشماری سال 1831 م در انگلیس، چیزی کمتر از 3 میلیون نفر در مجموعه‌های صنعتی به کار گمارده شده بودند؛ این بدان معناست که تنها پس از 4 دهه، ماشین بخار با تمامی توان و نیروی کار انسان شاغل در آن زمان در مجموعه‌های صنعتی، رقابت کرده است

    یقیناً «گس کل» به این نکته اشاره دارد که پیشرفت‌های عظیم و پیاپی در ابداع و استفاده از ماشین‌ها، ناشی از توجه همه جانبه به اصل رقابت و همچنین از دور خارج کردن نیروی کار انسانی بود؛ این مسأله موجبات بیکاری و سرگردانی بسیاری از کارگران انگلیسی، به جز آنهایی که با این ماشین‌ها کار می‌کردند، شد.

    نیروی بخار، اولین تأثیر خود را در صنعت نساجی و پارچه‌بافی گذاشت. بسیاری از کارخانه‌های نساجی، به لحاظ سنتی در مثلث تکنولوژی ستیزی قرار گرفته بودند؛ در شرایطی که جریانات آبی از تپه‌های پنی راه می‌افتاد و به پایین سرازیر می‌شد و این امر میزان فراوانی از آب را برای شست‌وشو و آماده نمودن نخ‌های بافندگی فراهم می‌کرد. همچنین جریانات آب و هوایی که از دریای ایرلند نشأت می‌گرفت، به وجود آورنده شرایط آب و هوایی و اقلیمی مربوطی بود که برای جریان فرآوری البسه و پارچه مورد نیاز بود. 

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

     فصلی از کتاب: “

    Rebels Against the Future: the Iuddites and their war on the Industrial Revolution

تحقیق در مورد تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, مقاله در مورد تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, تحقیق درباره تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, مقاله درباره تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی, موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله الزامات تکنولوژی
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت