دندان یکی از اجزای بسیار مهم بدن است که مراقبت ازآن می تواند نقش بسزایی در سلامت و تندرستی مومی بدن داشته باشد. دندان های سالم میتوانند درخوردن صحیح غذا و لذت بردن از آن و نیز جلوگیری ازبوی بد دهان بسیار مؤثر باشند.
بنابراین رعایت بهداشت دهان و دندان باید یکی از ولویت های بهداشتی برای هر فرد قلمداد گردد. در این خش به برخی از روشهای مراقبت از دندان ها اشاره ی کنیم.
مراحل آسیب به دندان
1-پلاک: به تجمع باکتریها و دیگر میکرو ارگانیزمها و مواد زائد حاصل از آنها که به سطح دندانها چسبیده اند اطلاق می گردد. پلاک دندان نرم بوده و براحتی توسط مسواک زدن پاک می شود. در غیر این صورت سبب پوسیدگی دندانها میشوند.
2- جرم دندان: زمانی که پلاک دندان از روی آن برداشته نمیشود، پلاک مینرالیزه شده (معدنی) و دیگر با مسواک زدن برطرف نمی گردد. باکتری های چسبیده به جرم دندان سبب التهاب لثه و پوسیدگی دندانها می شود. جرم لثه را تنها دندانپزشکان با وسایل خاص میتوانند از روی دندان بردارند.
3- پوسیدگی دندان: به تخریب مینا و عاج و پالپ دندان (مغز) اطلاق میگردد.
4- التهاب لثه: مشخصه ظاهری آن، لثه های متورم و قرمز و خونریزی در هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن می باشد. این مرحله با بهداشت مناسب مجدد قابل بازگشت میباشد.
5- تحلیل لثه و اسنخوان پیرامون دندانها: هنگامیکه التهاب لثه بموقع درمان نگردد سبب تحلیل لثه و حتی استخوانها و لیگامانهایی که دندان را محکم در جای خود نگاه میدارند می شود. در این زمان دیگر آسیب غیر قابل برگشت بوده و تنها با معالجات دندانپزشکی قابل رفع است
عوامل پوسیدگی دندانها
1- استحکام طبیعی دندانها.
2- میزان بزاق دهان: جریان خوب بزاق غذا و باکتریهای رسئب کرده روی دندان را با خود میشوید.-همچنین بزاق خاصیت قلیایی داشته و اثر مواد زائد باکتریها که اسیدی میباشد را خنثی میکند.
3- رژیم غذایی: مصرف مکرر غذاهای حاوی شکر زیاد و نشاسته دار و همچنین غذاهای چسبناک پوسیدگی دندانها را تسریع می کند.
4- میزان باکتریهای داخل دهان.
5- مدت زمان تاثیر باکتریها روی دندانها.
6- فلوراید: کمک میکند به ساخت مجدد مینای تحلیل رفته. قابلیت انحلال مینا را نیز کاهش میدهد.
نحوه صحیح مسواک زدن
موهای مسواک باید نرم،نایلونی و با سر گرد باشند:
1- سر مسواک را طوری در امتداد خط لثه قرار دهید که موهای آن
با لثه زاویه 45 درجه بسازد. موها هم باید با سطح دندانها و هم
با خط لثه در تماس باشد.
2- به ملایمت سطح دندان ها (2 تا 3 دندان) را با حرکت افقی
مسواک کنید. سپس روی گروه 3-2 دندانی دیگر این کار را تکرار
کنید.
3- اکنون همان کار را با سطوح داخلی دندانها تکرار کنید.
4- برای تمیز کردن دندانهای جلو مسواک را عمودی نگاه داشته و
با حرکت عمودی آنها را تمیز کنید.
5- مسواک را روی سطح جونده دندانها قرار داده و با حرکت افقی
آن را تمیز کنید. زبان را نیز از سمت عقب به جلو مسواک کنید تا
باکتریهای بد بو از سطح زبان کنده شوند.
نکات مهم در مورد مسواک، نحوه صحیح نخ کشیدن...
نکات مهم در مورد مسواک
1- هرگز از مسواک مشترک استفاده نکنید.
2- پس از مسواک کردن مسواک را کاملا شسته و بگذارید خشک شود. سپس آن را بصورت عمودی نگهداری کنید.
3- سر مسواک را داخل هیچ پوششی قرار ندهید چون محیط مرطوب داخل محفظه در بسته موجب رشد بیشتر باکتریها میگردد.
4- مسواک را هر 3 الی 4 ماه یکبار تعوض کنید. همچنین اگر
مشاهده کردید که موهای مسواک فرسوده و از هم باز شده اند
نیز اقدام به تعویض آن کنید.
5- مدت مسواک زدن حداقل باید 2 الی 3 دقیقه بطول بیانجامد.
6- تنها از خمیر دندان به اندازه یک نخود استفاده کنید نه بیشتر.
نحوه صحیح نخ کشیدن دندانها
به مسواک زدن تنها بسنده نکنید زیرا که تنها با استفاده از نخ دندان پلاک های میان دندانها و خط لثه شما کاملا برطرف میگردند:
1- نیم متر نخ دندان را دور انگشت اشاره بپیچید.
2- نخ دندان را محکم و کشیده بین انگشت اشاره و شست هر
دو دست بگیرید بطوری که میان انگشتان دو دست 2.5 الی 5
سانتیمتر فاصله باشد.
3- از انگشت اشاره برای هدایت نخ دندان میان نقاط تماس
دندانهای پایین و از انگشت شست برای هدایت نخ دندان برای
دندانهای بالا خود استفاده کنید.
4- به ملایمت نخ دندان را میان دندانها به حرک زیگ زاگ حرکت
دهید.
5- زمانی که به خط لثه رسیدید نخ را انحنا داده و مابین دندان
و لثه را تمیز کنید.
6- تنها از حرکت لغزشی و آرام و بالا به پایین استفاده کنید. اگر نخ دندان کشیدن با دستان برایتان دشوار است، می توانید از نگهدارنده های نخ دندان استفاده کنید.
7- ممکن است چند روز آغازین نخ کشیدن دندانها منجر به خونریزی لثه ها گردند اما مایوس نشوید زیرا معمولا پس از چند روز خونریزی قطع خواهد شد.
نکات مهم در باره بهداشت دهان و دندان، سفید کننده ها و تبخال...
نکات مهم درباره بهداشت دهان و دندان
1- مصرف غذاهای نرم، شیرین و چسبناک را کاهش
دهید.