تحقیق مقاله قالی بافی

تعداد صفحات: 118 فرمت فایل: word کد فایل: 5942
سال: مشخص نشده مقطع: مشخص نشده دسته بندی: هنر
قیمت قدیم:۳۸,۰۰۰ تومان
قیمت: ۳۴,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • خلاصه
  • فهرست و منابع
  • خلاصه تحقیق مقاله قالی بافی

    مقدمه

     ذوق و خلاقیت هنری هر جامعه ای از سنن  زندگی و سوابق  تاریخی و محیط زیست آحاد آن قوم ریشه و الهام می گیرد و غالبا این ذوق و استعداد در  یک و یا چند رشته خاص بگونه ای متبلور می شود که رقابت جوامع دیگر با آن ملتها و اقوام در آن رشته ها بدلایل متعدد تا حدودی دشوار  و شاید عبث می گردد.

     از جمله هنرهائی که در این سرزمین درمرور زمان به ذروه کمال و استادی رسیده و ذوق هنرمند ایرانی در پهنه آن فرصت  تجلی وافر یافته  هنر قالی بافی است. و دلیل این شکوفائی و اولیه مناسب برای تولید فرش از قبیل پشمهای  مرغوب و انواع گیاهان رنگدار دانست .

    بافت  قالی و قالیچه در روستاها و یا درمیان ایالات بیشتر به عهده زنان و دختران است و در کارگاههای شهری حرفه ای است که بافندگان زن و مرد به آن می پردازند. کار پسران و انگشتان هنر مند خود در دل تارهای فرش جای داده و سرانجام در حالیکه دهها و صدها اثر زیبا و دل انگیز را با سرانگشت ماهر خویش آفریدند با مقراض اجل تارهای بستگی آنان از بهداشتی کارگاهها  به بیماری فلج ، کوری ، رماتیسم و جهاز تنفس مبتلا میشوند. شاید به لحاظ تداعی  محنت و محرومیت بافنده فرش و یا به خاطر تفکر در چگونگی آفرینش و طبیعت بی جان و زیبای آن باشد که رابطه ای که اساس آن بر زیبا پرستی و معنویت است با فرش و بافنده ناشناس و محروم آن برقرار شده و موانست با آنرا چنین تفکر آمیز و مشغول کننده می نماید .

    علاقه و پیوند عاطفی مردم ایران به این میراث هنری خود و نیازی  که بداشتن آن در مسکن و ماوای خود احساس می کنند زاید الوصف است و شاید به جرات بتوان گفت کمتر خانه شهری در ایران است که مفروش به تخته فرشی نباشد و در هیچ گوشه ای از جهان خرید  و فروش فرش به آن مقیاسی که در ایران معمول است رایج باشد .

     در سالهای اخیر فرصت های گرانبهایی برای کشورهای رقیب ایران فراهم آمد تا رکود کوتاه مدتی که در عرصه رقابت های جهانی برای فرش ایران بوجود آمده بود برای خود جای پای مستحکم تری باز کنند. در این سالها کشورهای پاکستان ، هندوستان ،چین و برخی از کشورهای اروپای شرقی چون رومانی و آلبانی با تقلید از نقشه ها و طرحهای ایران به منابع بزرگی از صادرات فرش دست یافتند و در مقیاسی وسیع برای آینده تجارت فرش ایران خطر ساز  شدند ولی این حقیقتی مسلم است که قالی ایران به لحاظ بافت استادانه ، طرحها و رنگ های دلپسند و جالب همچنان در صدر باقی مانده ، روشن تر آنکه گویا قالی نفیس ایران بر تارک زیباترین و گرانبهاتین فرش گیتی درخششی دائمی دارد و این قولی است که جملگی برآنند.

     

    فصل اول _ تاریخچه فرشبافی

     قالی بافی در ادوار پیشین

     با وجود آنکه در مورد اولین منسوجات دست  بافت بشر اطلاعاتی  نسبتا مکفی وجود دارد ولی درباره  نخستین فرش های گره دار جهان و تاریخ و محل بافت آنها دانسته های ما اندک بوده و بیشتر در حدود حدس و فرضیه باقی مانده است در ردیابی معکوس مسیر توسعه و پیشرفت فن  قالی بافی و رسیدن به نقطه مبدا و مهد این پیشه مفید که پیدایش آن صرفا بر اساس رفع احتیاج و توسط چادرنشینان قبایل صحراگرد صورت گرفته است پژوهشگران اروپائی در گذشته در اثر تحقیقات خود با این نتیجه رسیده بودند که تمدن های باستانی مصر و اشور گهواره فرشبافی جهان بوده اند و شواهد نسبتا معتبری نیز در حصت این مدعا در اختیار داشتند از جمله مندرجات تورات به هنگامیکه در فصل هجرت قوم بنی اسرائیل در باب آرایش خیمه ها و استفاده از قالی سخن میراند و همچنین ستون یادبودی از شلمانصر دوم آشوری که در آن نقش دو تخته فرش با ریشه های بلند حکاکی شده است. فرضیه این محققین که قدمت بیشتر و اصالت کمتری داشته و بیشتر بر مبنای گفتاری استوار بوده وی ا اشاره بر نمونه ای غیر از فرش حقیقی چون نقش  سنگی آن دارد باکشفیات باستان شناس  معروف روسی بنام (ردنکو) که در نیمه  اول قرن اخیر در میان توده های یخی موفق به کشف یک تخته فرش گرده دار می گردد بکلی دگرگون شده و در نتیجه مهد قالی بافی از سواحل نیل و رودخانه های دجله و فرات به آسیای مرکزی تغییر مکان می دهد . باشرح کامل تر این حفاری و تفاسیری که بر نتیجه این کشف با اهمیت نوشته شده مسئله را در زیر نور تابان تری می بریم .

    در سال 1949 میلادی پروفسور ردنکو قطعه فرش گره داری را که در اصل به عنوان پوشش اسب بکار می رفته است در قبرهای مستور از یخ چادرنشینان صحرا گرد در محلی بنام پازیریک  واقع در هشتاد کیلومتری مرز مغولستان در میان کوههای آلتائی کشف می نماید این فرش که قدمت  آن به 2500 سال قبل می رسد در اندازه های 83/1×2 متر و با 360 گره در دسیمتر مربع و در رنگ قهوه ای مسی و سبز روشن  بافته شده  است. تصاویر حاشیه آن با اشکال متداول در دوره هخامنشی و نقوش  تخت جمشید مشابهت فراوان و بلاتردیدی دارند و در زمینه مرکزی آن تصاویر ستاره های چهار پره ای عینا مشابه اشکال منعکس شده بر روی اشیا مکشوفه در لرستان مربوطه به  این دوره در درون مجموعه ای از قابها محصور شده اند .

    درباره سوابق تاریخی این فرش با اهمیت که در موزه (آرمیتاژ) لنینگراد نگهداری می شود پروفسور ردنکو معتقد است که در زمان مادها و یا پارتهای قدیمی بافته شده است بنابر نظریقه یکی از پژوهشگران معروف بنام (دیماند) در فرش پازیریک ترکیبی از طرحهای آشوری و هخامنشی و سکائی بکار رفته است او نیز مانند ردنکو عقیده دارد که مبدا این فرش از ایران است یکی دیگر از صاحب نظران فن بنام (اولریخ شورمان) پارا از این فراتر نهاده و عقیده دارد که این فرش در آذربایجان بافته شده است در حالیکه (یان بنت) معتقد است که  با وجود فاصله ای متجاور از 3500 کیلومتر از کوههای آلتائی تا مرزهای کنونی ایران ، احتمال آنکه این فرش کار بافندگان ایرانی باشد بسیار ضعیف است. نامبرده در تاریخچه فرش پازیریک در کتابی تحت عنوان (قالیچه ها و قالی های جهان) است نامبرده در تاریخچه فرش پازیریک در کتابی تحت عنوان (قالیچه ها و قالی های جهان) منجزا تاکید می کند که مهد هنر و فن قالی بافی در شرق آسیا و در میان اقوام مغول بوده و از آنجا به نقاط غربی اسیا و از جمله ایران رسیده است.

     قرائن تاریخی موید این نکته این است که قالی بافی در زمان  ساسانیان رونق داشته است و در ارتباط با این مطلب ، سالنامه چینی (سوئی) مربوط به سالهای 590 تا 617 میلادی یعنی اندکی پیش از انقراض سلسله سالانی در میان کالاهای ایران از قالی نام می برد.

    باقی مانده فرش معروف پازیریک در اندازه های 83/1×2 متر که در موزه آرمیتاژ لنینگراد (سن پتیرزبورک) نگهداری می شود.

    سفیر جمهوریو نیز (جوزپه باربارو) در دربار (اوزن حسن) از حکام آق قویونلو بارها  از قالیهای گرانبهایی که درکاخ او دیده سخن گفته است . متاسفانه امروزه از این قالیهای نفیس هیچگونه اثری باقی نمانده است .

     

    قالی بافی در عصر صفویه

     در دوره صفویه هنرهای معماری ،  کاشیکاری ، نقاشی ، خطاطی ، تذهیب و قلی بافی بحد کمال و درخشش خود رسیدند در این دوره هنرمندان ایرانی به خلق آثاری انچنان دل انگیز و زیبا می پرداختند که هرگز همتایی نمی یابند طرحهای قالی از خلاقیت و نبوغ هنرمندان این عصر چنان بارور می شود که پس از گذشت چند صد سال  هنوز  مورد تقلید بوده و با همه کوشش که برای گشودن راهی به فراسوی چهار چوبه هنری این  دوران معمول گردیده جز در تعدادی معدود توفیق چندانی نصیب طراحان نقش قالی نگردیده ، گویی تمام نگاره ها و نقوش ممکن قبلا بدست این هنرمندان چیزه دست طرحه و تکمیل شده است . قالی بافان این دوره با استفاده از این طرحهادر حدود یک هزار و پانصد تخته قالی و قالیچه  از خود باقیمی گذارند که برخی از آنها  بصورت شاهکارهای مسلم قالی بافی  دنیا ثبت می شوند در این دوره قالی بافی از حالت یک پیشه روستایی و چادر نشینی به مقام یک حرفه با اهمیت در کارگاههای شهری تغییر موضع داده و تجارت و صدور آن به کشورهای اروپائی شروع می شود .

     در سفرنامه های (تاورنیه) و (شاردن) و سایر کسانی که در آن موقع از ایران بازدید کرده اند به پیشرفت قالی بافی و مراکز متعدد بافت فرش در شهرهای اصفهان ، کاشان ، تبریز و کرمان اشارات فراوان شده است .

    فرش های بافته شده در این دوره را بر اساس طرحهای آن در گروههای زیر طبقه بندی می کنند، ترنج دار، گلدانی، شکارگاه، گلدار هراتی ، درخت و بوته ، باغی ،  لهستان .

     

    طرح ترنج دار

    طرح ترنج دار  از اولین طرحهائی است که بر روی فرش های این دوره منعکس گردیده است و ما برای آشنایی بیشتر چهار تخته فرش معروف را که در این زمان در این سبک بافته شده اند انتخاب کرده و آنها را مورد مطالعه قرار می دهیم .

     

    قالی اردبیل (قالی شیخ صفی)

     قالی  اردبیل یکی از زیباترین فرش هایی  است که در بیست سال اولیه دوره صفویه بافته شده است. تار و پود این فرش از ابریشم و پرز آن از پشم بوده  و کار بافت  آن در سال 946 هجری قمری پایان گرفته است. نام بافنده آن (مقصود کاشانی)همراه با مطلع یکی  از اشعار حافظ :

    جز آستان توام در جهان  پناهی نیست

                                                    سر مرا بجز این در حواله گاهی نیست

    در قسمت بالای فرش دیده می شود.

     این قالی نفیس را شرکت ( زیگلر) که از سال 1883 میلادی در ایران در زمینه تولید و تجارت فرش فعالیت می نمود  از ایران خارج نموده و به مبلغ 2000 لیره استرلینگ به موزه (ویکتوریا و البرت) لندن فروخته شده است .

     در هر  متر مربع این قالی 517000 گره از نوع سنه بکار رفته است . این فرش که مدت سه سال و نیم کار بافت آن به طول کشییده است 1152 سانتیمتر طول و 534 سانتیمتر عرض دارد طرح این قالی بسیار جالب است در وسط آن ترنج زیبائیی قرار دارد که شانزده کلاله دور آنرا احاطه نموده است نقش یک چهارم از این ترنج با کلاله های مربوط  در چهار گوشه زمینه فرش تکرار شده و لچکهای چهارگانه قالی را می سازند:

    زمینه فرش به رنگ آبی سیر است و تمامی آن با گلهای بسیار شکیل و ظریف تزئین شده است در داخل حاشیه بزرگ که با سه نوار حاشیه ای باریک محصور شده نقش کتیبه ها و گلوله هایی به صورت یک در میان دیده می شود.

     در روایات چنین ست که این قالی برای آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیل جد خاندان صفویه بافته شده است.  اما در این مورد بین محققین اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد. عده ای از آنان انتساب این قالی را به مقبره مزبور به دلایل متعددی مردود می دانند یکی از آنها به نام ترنج طلائی رنگ فرش تاریخی اردبیل پوشیده شده از ترکه های ظریف اسلیمی با 16 کلاله جانبی محصور شده است. این ترکیب جالب در متن به رنگ سرمه ای مملو از شاخ های گل اناری  که در جرگه طراحان نقش قالی به نام گلهای شاه عباسی معروفیت دارند جای گرفته است. این قالی بی نظیر هم اکنون زینت بخش موزه ویکتور و البرت لندن است.

    (رکسفورد استید) رساله ای در این مورد نوشته و ادعا می کند اصولا در این آرامگاه ابعاد مناسبی برای پهن کردن این قالی وجود نداشته است. و همچنین بنا بگفته او در صورت اموال موقوفه این آرامگاه براساس تایید متولی آن در حدود 230 سال پیش فرشی با مشخصات این قالی وجود نداشته است.  محقق نامبرده به نقل قول از شخصی بنام (جاکسون) که در سال  1919 میلادی با کارکنان شرکت (زیگلر)در مورد سوابق تاریخی این قالی مذاکراتی داشته است مینویسد: با وجود  آنکه این فرش در تبریز خریداری شده است معهذا از مجموعه فرش های متعلق به استان حضرت رضا (ع) بوده است .

     در مورد محل بافت این فرش نیز در بین اهل فن  اختلاف است . عده ای بافت آنرا در تبریز می دانند، برخی در قزوین و بالاخره عده زیادتری آن را کار بافندگان کاشان که در کار بافت فرش های ابریشمی و نفیس مهارت وسابقه زیادی داشته اند دانسته و شاهد این مدعا را نیز اهلیت کاشی بافنده و نوع گره های فرش (گره های فارسی) می آورند.

    بهرحال هیچیک از مسائل مطروحه و شک و تردیدهای موجود درباره سابقه تاریخی این فرش ، محل تردیدی در زیبایی و نفاست این اثر پر نام و نشان باقی نمی گذارد و این فرش بهر محل که وابسته باشد و توسط هر بافنده و با هر نوع گره ای بافته شده باشد درمجموعه فرشی است زیبا و شکیل و در خور هر گونه توجه و تحسین.

    نمونه دیگری مشابه  با این قالی که بافت ظریف تری داشته و فقط شامل قسمت بزرگی از زمینه فرش می باشد نیز در موزه (لوس آنجلس) در کالیفرنیا نگهداری می شود.

    در سال 1314 شمسی کپیه ای از طرح این قالی با اندازه های کوچکتر (407 × 628 سانتیمتر) برای باشگاه افسران تهران در کارگاه قالی بافی ( عمو اوغلی) مشهد بافته شد.

     

     قالی موج دریا

    قالی معروف موج دریا که در موزه (وین) نگهداری می شود از نظر طرح و نقشه کاملا متمایز از سایر قالیهای ایرانی است بدین گونه که در قسمت های بالا و پائین ترنج بسیار بزرگ آن تصاویر کشتی و دریانورد بافته شده است این فرش و سایر فرش های مشابه آن که تا کنون فرش ترنج دار معروف به (موج دریا) از مجموعه فرش های موزه هنرهای دستی وین (اطریش)

     این قالی جالب و غیر متعارف از نظر نقشه به اندازه های 72/3×77/6 متر با تار و پود پشمی و پانصد هزار گره در متر مربع به احتمال زیاد توسط هنرمندان کرمانی بافته شده است هشت تخته از آنها شناخته شده است بنابر سفارش بازرگانان پرتغالی که در این دوره در بنادر جنوب ایران مخصوصا بندر عباس در رفت و آمده بوده اند بافته شده اند و شاید به  همین دلیل است که برخی از محققین فرض آنها را درگروه فرش های پرتغالی طبقه بندی نموده اند .

     

    فرش چلسی

    فرش چلسی که در نوع خود از فرش های زیبای جهان است از یکی از تجار خیابان کینگز در چلسی واقع در لندن خریداری شده و به این جهت بدین نام معروفیت یافته است این فرش هم اکنون در مجموعه فرش های موزه ویکتروریا و آلبرت  لندن جای دارد تار و پود آن از ابریشم و پرز آن از پشم و به اندازه های 540×360 سانتیمتر و گره های آن از نوع فارسی و تعداد آن 7387 گره در دسیمتر مربع شمارش شده است این فرش دارای دو ترنج کامل با کلاله های جانبی و دو نیم ترنج متصل به حاشیه و لچکهائی به نقش یک چهارم ترنج است و در زمینه لاکی رنگ آن حیوانات شکار مانند آهو و گوزن و وحوشی مانند شیر و پلنگ و همچنین جانوران افسانه ای مانند اژدها در میان درختان و شاخسارهای گلدار دیده می شوند .

     در حاشیه بزرگ فرش دو سری ختانی به هم پیوسته و یک شکل  و معکوس با یکدیگر در دو رنگ قرمز لاکی و سرمه ای بافته شده اند که در مجموع نقش دلپذیری را به این فرش می دهند .

     

    فرش ترنجدار منظره حیوانات موزه میلان

     مشخصات فرش منظره حیوانات موزه میلان چنین ست :

    فرش است در زمینه قرمز رنگ بدون لچک که فقط ترنج میانی دارد. نقش پر از حیوان این قالی با آن مشابهتی مطابق با فرش چلسی می دهد. تار و پود  این فرش از ابریشم و پرز از پشم می باشد اندازه های آن 692×360 سانتیمتر و گره های آن از نوع سنه و تعداد آن 568800 گره در متر مربع شماره شده است. در بخش داخلی این فرش بر روی زمینه آبی رنگی که مانند قابی متن قرمز رنگ  فرش را احاطه کرده است اشعاری نوشته شده است .

     

    طرح گلدانی

    در طرح زیبای گلدانی متن قالی غالبا با شاخه های اسلیمی  و ترکه های گلدار و یا خطوط هندسی به مساحتهای لوزی و یا مربع به طریقی تقسیم شده است که زمین فرش مشبک و  توری مانند و به نظر می رسد و در داخل هر یک از این مساحتهای کوچک شکل گلدانی مملو از گل و یا نقش دسته گلی دیده می شود غالبا طرحهای گلدانی یکسویه  گلدانی ممکن است تصاویری از حیوانات وحشی و شکارچیانی سواره بر اسب بر متن فرش بافته شوند.

    ( آرتور پو) عقیده دارد که اصل این طرح ازجوشقان است وشاهد آن رانیز  فرشی متعلق به ارامگاه شاه عباس در قوم می آورد که در مایه طرحهای گلدانی بافته شده و بافنده آن نعمت الله جوشقانی بوده است .

    نمونه هایی از فرش های بافته شده با این طرح امروزه زینت بخش موزه های بزرگ دنیا در شهرهای نیویورک، هامبورگ، پاریس ، میلان ، لندن و تهران می باشند .

     

    طرح شکارگاه

     فرش های بافته شده در این سبک معمولا مجسم کننده  صحنه هایی از شکار و طبیعت می باشند. تعداد فرش هایی که در این گروه و مربوط به این زمان طبقه بندی شده اند به هجده تخته می رسند .

     برای شناسایی بیشتر این سبک از میان تخته فرش های بزرگ اندازه این گروه قالی معروف صحنه  شکارگاه موزه وین رامورد مطالعه قرار می دهیم .

     قالی صحنه شکارگاه از نظر زیبایی و ظرافت بافت (12700 گره در دسیمتر مربع) بدون تردید شاهکاری از فن قالی بافی جهان است. تار و پود و پرز این  فرش گرانبها از ابریشم و اندازه های  آن 680 سانتیمتر طول و 320 سانتیمتر عرض می باشد .

     طرح زیبای این قالی را که بافت آن در کاشان صورت گرفته جملگی  محققین فرش به سلطان محمد) که شاگرد بهزاد نقاش معروف بوده است نسبت می دهند .

    در متن قالی نقش حیواناتی از قبیل شیر، گورخر و غیره و شکارچیانی که درصدد تعقیب آنها هستند دیده می شود .

      ترنج هشت گوشه و سبز رنگ این فرش با زمینه عنابی مایل به صورت و حاشیه لاکی رنگ آن در مجموعه هماهنگی  و تعادل رنگی بسیار دلپسندی را ارائه می دهد .

     

    طرح درخت و بوته

    در قرن شانزدهم میلادی با استفاده از نقش ترنج و تصویر حیوانات و اشکال درختان و بوته ها طرح جدیدی در هنر نقاشی قالی ابداع شده که بنام طرح درخت وبوته معروف گردید برخی از فرش های بافته شده در این سبک دارای طرح یکسویه هستند بدین ترتیب که هرگاه در خلاف جهت خواب فرش به آن نظر افکنده شود نقوش حیوانات و درختان معکوس دیده می شوند در حالی که در برخی  دیگر  که دارای طرح دو سویه هستند شکل درختان و بوته ها و جانوران بگونه ای است که در دو جهت می توان به فرش نظر انداخت بدون آنکه مشکل فوق وجود داشته باشد.  بهترین نمونه ای که از این سبک مربوط به این دوره وجود دارد فرشی است که در موزه فیلادلفیا نگهداری می شود که بافت آن درکردستان صورت گرفته است نمونه دیگری از این سبک نیز در موزه متروپولیتن وجود دارد که در آن ترنج پر گل و شاخه های گلدار جابجا دیده می شوند طرح فرش اخیر الذکر دو جهته است در حالی که فرش موزه فیلادلفیا از نوع یکسویه بوده و اشکال آن بر اساس طرحهای گلدانی بافته شده است در برخی از  انواع این فرش ها ردیفها به گونه ای بافته شده اند که فرش ها به صورت جوشقان می باشد امروزه در موزه های عمومی و کلکسیونهای شخصی مشاهده می کنیم کارشناسان فن عقیده دارند تمام فرش های بافته  شده در این سبک  که دارای طرح  یکسویه می باشند  در قرون شانزده و هفده و هجدهم میلادی در شمال غربی ایران و کردستان  بافته شده اند دربرخی ازنمونه های این قبیل فرش ها نیز صحنه های شکار و تصاویر حیوانات مختلف نیز دیده می شود .

     فرش های دیگری در این سبک بافته شده اند که منشاء آنها نیز از کردستان میباشد رنگ اغلب این فرشها آبی و سرمه ای بوده و اشکال آنها در ردیفهای افقی بافته شده اند و هر ردیف بر دو تا سه ترنج کامل و دو نیم ترنج در مجاورت حاشیه ها مشتمل می باشد. از گوشه های هر  ترنج چهار ترکه و یا چهار درخت کوچک به خارج امتداد پیدا کرده و به صورت سپری محافظ در اطراف ترنجها به چشم می خورند نمونه های ظریف و زیبایی از اینگونه قالیها امروزه در موزه های فیلادلفیا و متروپولیتن نیویورک نگهداری می شوند .

     

     طرح گلدار هراتی

    طرح قالیهای گلدار هراتی منتسب به شهر هرات است که در روزگاران پیشین در خراسان و امروزه در افغانستان قرار دارد بنابر نظر مورخین و کارشناسان هنر قالی بافی ،  شهر هرات پایتخت دربار تیموریان اوین مرکز بافت فرش های ، طرحهای گلدار در ایران  بوده است حاشیه فرش های هراتی با طرحی متمایز از طرح زمینه فرش طراحی شده که در آن غالبا نقوش قوری چای و یا سماور موتیف اصلی و غالب طرح را تشکیل می دهد .

    طرح اکثر فرش ای گلدار تیپ هراتی ، فاقد اشکال پرونده و حیوان می باشد درحالی که ندرتا در برخی از فرشهای بافته شده در این سبک نقش پرنده و حیوان نیز دیده شده است از جمله یک جفت فرش معروف بنام امپراطور که هدیه پطر کبیر امپراطور روسیه به لئوپولد اول  امپراطور اطریش بوده است امروزه یک تخته از این فرش ها در موزه متروپولیتن نیویورک و دیگریدر موزه وین نگهداری می شود. در زمینه قرمز این قالیها نقوش حیواناتی در ردیفهای افقی و عمودی بافته شده است و در حد فاصل این نقوش، گلها و برگهای پیچک دار دیده می شود. چنین به نظر می رسد فرشهای هراتی که دارای نقش حیوان هستند مربوط به اواخر قرن شانزدهم و اوایل قرن هفدهم باشند که بعضا بافت آنها تا قرن هجدهم میلادی نیز ادامه داشته است .

     تاثیر طرحهای هراتی با برگهای نیم دایره ای و حاشیه زیبا و اختصاصی آن در بافتهای امروزی مراکز مختلف قالی بافی ایران از جمله آذربایجان ،کردستان ، همدان و استانهای مرکزی ایران انکار ناپذیر است. این روزها در بسیاری از این مناطق و همچنین برخی از کشورهای اروپای شرقی و هندوستانو پاکستان فرش های زیبایی در اینگونه بافته می شود

     

    طرح باغی

    در طرح باغی متن فرش مطابق نقشه کلاسیک باغهای ایرانی بوسیله جویهای آب به چهار قسمت مساوی تقسیم می شود (طرح چهار باغ)

     جویهای آب در سر راه التقای خود به استخر میانی باغ که در حکم ترنج فرش است از میان حوضچه هایی به فواصل مساوی از یکدیگرمی گذرند. در این حوضچه ها و استخر میانی اردکها و ماهیهایی در زمینه ای به رنگ ابی کمرنگ و یا بژ بافته شده اند در زمینه های چهارگانه فرش شاخه هائی از گل و درختانی که بر شاخسارهای آنها پرندگانی به نغمه سرائی مشغولند طبیعت جانداری را مجسم می سازند .

    برخی از فرشهای چهار باغ به شکل محراب طراحی شده اند و در بعضی دیگر زمینه نرمش به شش قسمت تقسیم می شود و در نتیجه دو استخر میانی و یا ترنج بوجود می آیند تاریخ بافت این فرش ها را به قرون هفده و هجده میلادی منتسب نموده و اصل آنها را از کرمان می دانند .

     

     طرح فرش های لهستانی

    فرش های لهستانی بهگروه بزرگی از قالی هاز زربافت که در این دوره بافته می شدندگفته می شود شاید یکی از دلایل انتساب این فرش ها به لهستان  این است که در نمایشگاه بین المللی پاریس (سال 1878) در میان اموال یک شاهزاده لهستانی  بنام (چارتوریسکی) یکی از این نوع فرش ها به نمایش گذارده شده بودولی در حقیقت  وجه تسمیه این سری فرش ها را باید در سوابق تاریخی دورتری جستجو کرد.

    در بهار سال 1601 میلادی (زیگموند سوم) فرمانروای لهستان به یک بازرگان ارمنی بنام(موراتوویتس) ماموریت می دهد تا به ایران مسافرت کرده و چند تخته فرش برای کاخهای سلطنتی لهستان خریداری نماید. بازرگان نامبرده نیز بافت فرش های مورد نظر به بافندگان کاشان که در آن زمان در بافت فرش های ابریشمی دارای تجربه و شهرت فراوانی بوده است .

     

    قالی بافی ایران از پایان دوره صفویه تا سال 1300 هجری شمسی

    در سالهای پایانی سلسله صفویه تا ظهور فتنه افغان که به انقراض این سلسله منجر می گردد توجه چندانی به هنر قالی بافی مبذول نمی شود ولی کم و بیش قالی های نفیسی در این فاصله زمانی بافته می شوند که امروزه چندان اثری از آنها در ایران وجود ندارد چه تعدادی از آنها در اثر بی توجهی پوسیده ومتلاشی شده وشماری از آنها را نیزافراد ویا شرکتهای اروپایی که در ایران فعالیت تجاری داشتند از ایران خارج کرده و به موزه ها و ثروتمندان اروپائی فروخته اند.

    در فتنه افغان آنچه که از این هنر و صنعت باقی مانده بود از بین می رود و در زمان سلسله های افشاریه و زندیه و حتی تا اواخر سلسله قاجاریه قالی بافی کماکان بی رونق می ماند. تنها در پایان عمر این دودمان است که قالی بافی تجدید حیات نموده و به صورت رضایت بخشی ادامه پیدا میکند. در این زمان طبقات تازه به دوران رسیده درکشورهای صنعتی اروپا و همچنین ایرانیان مرفه که داشتن قالی و قالیچه را در منازل خود وسیله رفاه و  از اسباب (عظمت جلال) می دانستند کم کم به خرید قالی و قالیچه  متمایل می شوند به این جهت تجارت فرش در بازارهای داخل و خارج رونق می گیرد.در این زمان سیاحان زیادی به ایران آمده و در مراجعت تعدادی فرش به عنوان ره آورد سفر همراه خود می برند. آنها در سفرنامه های خود اشارات مفصلی به دست بافت های ایرانی و مرغوبیت و دوام آنها می نمایند که این خود انگیزه دیگری است که اروپائیان را به خرید و جمع آوری قالی های ایرانی ترغیب می کند.

     در اواخر قرن گذشته تجارت خانه های اروپایی و آمریکایی که در امر تجارت قالی و قالیچه بودند برای تامین فرش های مورد نیاز به بازار خودش عبارتی در مرکز قالی بافی ایران تاسیس می کنند. کارگزاران این شرکت ها پشم های رنگ شده  را همراه با نقشه های مطلوب خود در اختیار فرشبافان قرار داده و سفارش بافت کالای مورد  نظر را با عقد قرار دادهایی به آنها می دادند ولی در خاتمه جنگ جهانی اول با برچیده شده شعبات این شرکت ها تجار و سرمایه داران ایرانی جایگزین آنها شده و اختیارات تجارت و صنعت فرش را در دست می گیرند .

  • فهرست و منابع تحقیق مقاله قالی بافی

    فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ندارد.

تحقیق در مورد تحقیق مقاله قالی بافی, مقاله در مورد تحقیق مقاله قالی بافی, تحقیق دانشجویی در مورد تحقیق مقاله قالی بافی, مقاله دانشجویی در مورد تحقیق مقاله قالی بافی, تحقیق درباره تحقیق مقاله قالی بافی, مقاله درباره تحقیق مقاله قالی بافی, تحقیقات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله قالی بافی, مقالات دانش آموزی در مورد تحقیق مقاله قالی بافی, موضوع انشا در مورد تحقیق مقاله قالی بافی
ثبت سفارش
عنوان محصول
قیمت