بیماری های غیرواگیر که به بیماری های مزمن نیز معروف هستند همانگونه که از عنوانشان پیداست مسری نبوده و از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشوند اما در عوض مدت طولانی در بدن باقی میمانند و به کندی نیز پیشرفت میکنند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ چهار نوع اصلی از بیماریهای غیرواگیر شامل امراض قلبی – عروقی، سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت هستند.
آمار نشان میدهد که امروزه بیماریهای غیرواگیر با روندی نگرانکننده بر کشورهای بادرآمد پایین و متوسط تاثیر گذاشته به طوری که تقریبا ۸۰ درصد تمامی مرگ و میرهای ناشی از این بیماریها یعنی حدود ۲۹ میلیون مورد در این کشورها اتفاق میافتد.
این بیماریها در واقع عوامل اصلی مرگ و میرها در اکثر نقاط دنیا به غیر از آفریقا هستند اما برآوردهای اخیر نشان میدهد که تا سال ۲۰۲۰ میلادی به میزان قابلتوجهی نرخ مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر در آفریقا نیز افزایش خواهد یافت. همچنین پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۳۰ میلادی در کشورهای آفریقایی آمار مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیرواگیر از مجموع تلفات ناشی از بیماریهای مسری، تغذیهای و مادرزادی فراتر خواهد رفت.
چه افرادی در معرض ابتلا به بیماریهای غیرواگیرهستند؟
افراد در تمام گروههای سنی و ساکنان تمامی مناطق جهان تحت تاثیر این بیماریها قرار دارند. همچنین گاهی اوقات این بیماریها با گروههای سنی مسن مرتبط هستند اما شواهد نشان میدهد که بیش از ۹ میلیون مورد از کل مرگ و میرهای مرتبط با بیماریهای غیرواگیر پیش از سن ۶۰ سالگی اتفاق میافتد. علاوه بر اینها ۹۰ درصد از موارد مرگ و میرهای زودرس در کشورهای بادرآمد پایین و متوسط رخ میدهد.
پزشکان همچنین تاکید دارند که کودکان، بزرگسالان و افراد مسن در برابر فاکتورهای خطرزایی چون رژیم غذایی ناسالم، بیتحرکی، تماس با دود تنباکو یا تاثیرات مخرب مصرف مواد الکلی که به بروز بیماریهای غیرواگیر کمک میکنند، آسیب پذیرترهستند.
این بیماریها از طریق محرکهایی همچون سن، رشد سریع و کنترلنشده پدیده شهرنشینی، جهانیسازی الگوهای زندگی ناسالم گسترش مییابد. به طور مثال، پدیده جهانی شدن الگوهای زندگی ناسالم همچون رژیمهای غذایی ناسالم خود را در افراد مختلف از طریق افزایش فشار خون، گلوکز، لیپیدهای خون، اضافه وزن و چاقی نشان دهد.
فاکتورهای خطرزا در بروز بیماریهای غیرواگیر
- فاکتورهای خطرزای رفتاری شامل استعمال دخانیات، کمتحرکی و رژیم غذایی ناسالم عامل بیشترین موارد ابتلا به بیماریهای غیرواگیر هستند. آمار نشان میدهد که استعمال دخانیات سالانه تقریبا به مرگ شش میلیون نفر میانجامد و پیشبینیها حاکی از افزایش این آمار تا سال ۲۰۳۰ میلادی و رسیدن به عدد هشت میلیون قربانی است. در عین حال حدود ۳٫۲ میلیون مورد مرگ و میرها در سال به عدم فعالیت بدنی کافی مرتبط است و تقریبا ۱٫۷ میلیون از مورد از تلفات ناشی از این بیماریها به عدم مصرف مقادیر کافی میوهها و سبزیجات مربوط میشود.
- فاکتورهای خطرزای فیزیولوژی/متابولیک که خطر ابتلا به بیماریهای غیرواگیر را افزایش میدهند شامل افزایش فشارخون، اضافه وزن و چاقی، افزایش قندخون و افزایش سطح چربی خون هستند.
در مورد نقش این فاکتورها در مرگ و میر افراد آمارها نشان میدهد که فشارخون بالا با ۱۶٫۵ درصد از مجموع مرگ و میرهای جهان در صدر قرار دارد و همچنین استعمال دخانیات با ۹ درصد، افزایش قندخون با شش درصد، کمتحرکی با شش درصد و اضافه وزن و چاقی با پنج درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
شایعترین بیماریهای غیرواگیر
- بیماری های قلبی – عروقی
بیماری های قلبی – عروقی به مجموعهای از اختلالات قلبی و عروق خونی اطلاق میشود. سکتههای قلبی و مغزی عمدتا از طریق انسداد رگهای خونی اتفاق میافتند که موجب میشود جریان خون به مغز یا قلب متوقف شود. اصلیترین دلیل این بیماری تولید چربی در جداره داخلی رگهای خونی است که تامین کننده نیازهای مغز یا قلب هستند. سکته مغزی همچنین میتواند از خونریزی ناشی از رگهای خونی مغز یا لختههای خونی ناشی شود.
- دیابت
دیابت بیماری مزمنی به حساب میآید و زمانی اتفاق میافتد که پانکراس انسولین کافی تولید نمیکند یا نمیتواند انسولین تولیدی را به درستی مصرف کند. افزایش سطح قند خون تاثیر شایع دیابتهای غیرکنترل به حساب میآید و با گذشت زمان به آسیبهای جدی به بسیاری از بخشهای بدن به خصوص رگهای خونی و عصب منجر میشود. در سراسر جهان ۳۴۷ میلیون نفر مبتلا به دیابت وجود دارند. در سال ۲۰۰۴ میلادی، حدود ۳٫۴ میلیون نفر بر اثر پیامدهای ناشی از افزایش قندخون جان خود را از دست دادند. در سال ۲۰۱۰ نیز عدد مشابهی با این آمار گزارش شد. همچنین بیش از ۸۰ درصد مرگ و میرهای ناشی از دیابت در کشورهای با درآمد پایین یا متوسط بروز مییابد.
- سرطان
سرطان واژه عامی است که گروه وسیعی از بیماریها را که میتواند بر هر بخش بدن تاثیر بگذارد، شامل شود. یکی از ویژگیهای تعیین کننده سرطان تولید سریع سلولهای نابهنجار است که فراتر از مرزهای خود رشد میکنند و به دیگر اعضای بدن گسترش مییابند.
سرطان اصلیترین عامل مرگ و میر در سراسر جهان است که در سال ۲۰۰۸ میلادی به مرگ ۷٫۶ میلیون تن انجامید. همچنین حدود ۷۰ درصد تمامی موارد فوتی ناشی از سرطان در کشورهایی با درآمد پایین یا متوسط اتفاق میافتد و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ میلادی نرخ مرگ و میر ناشی از انواع سرطانها به ۱۳٫۱ میلیون تن افزایش یابد.
- آسم
آسم بیماری مزمنی است که با حملات مکرر تنگی نفس و خس خس سینه خود را نشان میدهد. علائم این بیماری میتواند چندین بار در طول روز یا هفته در افراد مبتلا اتفاق افتد که در برخی افراد هنگام شب یا انجام فعالیتهای بدنی افزایش مییابد. در زمان حمله آسمی، جداره مجاری تنفسی متورم میشود و موجب شده مجرای هوا باریک شود و جریان هوا به داخل و خارج ریهها را کاهش دهد.
سازمان جهانی بهداشت در آمارهای جهانی خود آورده است که ۲۳۵ میلیون نفر به آسم مبتلا هستند. آسم شایعترین بیماری مزمن در میان کودکان است و در تمامی کشورها به رغم سطح توسعهشان مشاهده میشود.
پوکی استخوان
پوکی استخوان (Osteoprosis)یک بیماری شایع متابولیک استخوان بوده و در آن کاهش عمومی و شدید در توده استخوانی (پوک شدن استخوان) بوجود میآید. که در آن عناصر تشکیل دهنده استخوان از نظر کیفیت تغییر نمیکند، ولی از نظر کمیت کاهش مییابد. در این بیماری به فعالیت استئوکلاسته افزوده میشود. استئوپورزپیری ، پدیده فیزیولوژیکی نزد افراد مسن محسوب میشود. این بیماری وقتی بروز میکند که کاهش توده استخوان بیش از حد سریع باشد. در ضمن خانم ها بسیار بیشتر از آقایان دچار پوکی استخوان میشوند. و همینطور با افزایش سن احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر میشود.