سالانه 15 تا 17 میلیون نفر در دنیا به علت بیماریهای قلبی عروقی جان خود را از دست میدهند. بیش از یک سوم مرگ و میر مردم کشور ما به دلیل حوادث قلب و عروق رخ میدهد؛ از اینرو نخستین علت مرگ در کشور بیماریهای قلبی عروقی است. بیتوجهی به الگوی تغذیهی صحیح، کاهش سن استعمال دخانیات و مصرف بالای آن در کشور و نیز گسترش شهر نشینی که کم تحرکی و افزایش چاقی از مهمترین عوارض آن است، از اصلیترین عوامل بروز بیماری های قلبی عروقی در کشور به حساب میآید.
سلامت کامل قلب بر رعایت سه اصل تغذیه صحیح، تحرک و مصرف نکردن دخانیات استوار است. استعمال دخانیات، مصرف الکل، کنترل نکردن دقیق قند و فشار خون، مصرف غذاهای آماده و سرخ کرده حاوی کلسترول، چربى، نمک و سدیم زیاد، مصرف کم میوه، سبزی و ماهى، توجه نکردن به اضافه وزن و چاقی و اختلالات لیپیدى، ورزش نکردن، تحمل استرس و فشارهای عصبی زیاد، قلب و عروق را گرفتار تصلب شرایین، بیماریهای کرونر قلب، افزایش تپش قلب و سکتههای ناگهانی میکند.
چنانچه فرهنگ استفاده از آبزیان در کشور رونق پیدا کند؛ بسیاری از هزینههای بهداشتی و درمانی بیماریهای قلبی عروقی کاهش مییابد.
عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبى
حدود یک پنجم افراد بالغ جامعه مبتلا به فشار خون بالا هستند؛ در حالیکه نیمی از آنان از پرفشاری خون خود آگاهی ندارند، یا در صورت اطلاع به آن اهمیت نمیدهند، با آنکه میدانند فشار خون بالا از عوامل زمینهساز بیماریهای قلبی است.
افراد بالای 25 سال به درجاتی از کم تحرکی فیزیکی گرفتار هستند، غافل از اینکه کم تحرکی نیز یکی از مهمترین عوامل زمینه ساز بیماریهای قلبى است. توصیهی روزانه نیم ساعت تند راه رفتن را جدّی بگیرید؛ زیرا این کار احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر را 20 درصد و احتمال ابتلا به سکته قلبی را 10 درصد کاهش میدهد.
گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت در شهرها موجب استرسهای روحی روانى، مشکلات شغلی و فشارهای روحی میگردد. توجه کمتر به زندگی ساده و بیدردسر، تحمل کارهای سنگین و متوالی برای تأمین آینده زندگى، بی توجهی به حفظ سلامت فردی و مهمتر از همه آلودگی هوا ارمغان شهری زیستن و سرعتبخش بیماریهای قلبی عروقی است.
مصرف غذاهای سبک غربی (food fast)؛ از جمله پیتزا، همبرگر، سوسیس و کالباس و مصرف کمتر میوه و سبزی از دیگر نتایج گسترش شهرنشینی و از جمله عوامل ایجاد اختلال در فعالیت منظم قلب است. غذاهای آماده در حجم کم، کالری زیادی را به بدن وارد میسازد و موجب افزایش چربى خون، ابتلا به دیابت و فشار خون و ایجاد زمینهی ابتلا به بیماریهای قلبی میگردد.
مردم باید با باور به تأثیر منفی مصرف دخانیات در پیشگیری از بیماریهای قلبی اقدام نمایند. به گزارش ایسنا، مصرف سرانه سیگار حدود 5 نخ به ازای هر نفر در روز است. تحمیل هزینه سنگین مصرف دخانیات و درمان امراض حاصل از آن به ویژه اختلالات قلبی عروقی جامعه را با مشکلات فراوان مواجه میسازد.
برخی فاکتورها از قبیل جنس و سن نیز در افزایش ابتلا به بیماریهای قلبی مؤثر است. بیماریهای قلبی عروقی در مردان بیشتر است
بیماری های مادر زادی قلب و اختلالات ژنتیکی که منجر به امراض قلبی عروقی میشود، از عوامل مؤثر و غیر قابل کنترل در ایجاد حوادث قلب و عروق است.
تبلیغ تنقلات پر ضرر و غذاهای آماده و دسترسی آسان مردم به مواد مضر برای قلب از رسانههای جمعی غیر قابل بخشش است.
تأمین کالری مورد نیاز بدن با مصرف چربى، احتمال تنگ شدن عروق را افزایش میدهد.
افراد غیر فعال تا 25 درصد و افراد فعال تا 30 درصد مجاز به دریافت کالری بدن از چربىها هستند.
تنگ شدن تدریجی عروق، یا رسوب چربى در جداره رگها از زمان تولد آغاز میشود، امّا نحوهی تنظیم برنامه تغذیه، مؤثرترین عامل کاهش، یا افزایش شدت تنگی عروق است.
تنظیم مقدار غذا و چربى دریافتی بدن در حفظ سلامت قلب و عروق بسیار مؤثر است. اگر میزان غذای دریافتی بیش از حد نیاز بدن باشد، مواد اضافی تبدیل به چربى شده و بخش عمدهای از این چربى در جدارهی عروق رسوب میکند.
کالری دریافتی بدن نیز نباید در افراد غیر فعال بیش از یک چهارم و در افراد فعال بیش از یک سوم باشد.
روغنهای مصرفى، باید مایع باشد، البته در بین چربىهای مایع باید از چربى امگا 3 و 6 نیز استفاده شود تا تنوع غذایی در مصرف روغنهای مایع حفظ گردد.
روغن ماهى، گردو، کلزا یا کانولایا از چربىهای نوع امگا 3 و روغن زیتون، روغن ذرت، روغن آفتابگردان حاوی اسیدهای چرب امگا 6 است. اگر این دو نوع چربى به مقدار لازم در تغذیه روزانه استفاده شود، میزان کالری مورد نیاز بدن تنظیم شده و قلب و عروق از خطر افزایش چربى خون در امان میماند.
بین میزان نمک دریافتی بدن و فشار خون به عنوان یکی از مهمترین عوامل زمینه ساز بیماریهای قلب و عروق رابطهی مستقیم وجود دارد. هرچه مصرف نمک در غذا کمتر باشد، فشار خون و احتمال ابتلا به آن کاهش مییابد و احتمال بروز تنگی عروق و بیماریهای قلبی عروقی کاهش مییابد.
بین میزان مصرف میوهها و سبزیجات با احتمال بروز بیماریهای قلبی عروقی رابطه معکوس وجود دارد. به دلیل آنکه در میوه و سبزی ترکیبات مفید و پیشگیرندهی امراض قلبی وجود دارد. هرچه دریافت میوه و سبزی بیشتر باشد، بیماریهای قلبی کمتر است و هرچه مصرف این مواد پر ویتامین کمتر باشد، احتمال بروز حوادث قلب و عروق بیشتر است.
امگا 3 و سایر ترکیبات موجود در ماهی با افزایش کلسترول خوب (HDL) و کاهش کلسترول بد (LDL) وضعیت چربى خون را تنظیم میکند. مصرف گوشت سفید به میزان وزن مشابه آن از گوشت قرمز ترجیح دارد؛ اگرچه باید توجه کرد که در مصرف گوشت سفید نیز نباید زیاده روی کرد؛ زیرا مشکلات ناشی از مصرف زیاد گوشت شامل انواع آن میباشد.
اگرچه پزشکان مروج مصرف لبنیات هستند، اما باید توجه داشت که دریافت بیش از حد لبنیات، به ویژه در یک گروه سنی خاص نیز برای سلامت قلب مضراست. برای مثال نوشیدن روزی 4 لیوان شیر اغراق آمیز است؛ زیرا حتی یک فرد درشت اندام، یا یک زن شیرده تنها به 3 لیوان شیر در روز نیاز دارد.
بیماری های قلبی علاوه بر هزینه بسیار زیاد کارایی را نیز بشدت پایین می آورند. بهتر است پیش از آن که دچار این مشکل شوید، به فکر پیشگیری از آن باشید.به گزارش جام جم آنلاین توصیه های زیر به شما کمک می کند قلبی سالم داشته باشید. هر چه باشد شما بیش از یک قلب که ندارید پس به فکر حفظ آن باشید.
1- سیگار نکشید: عدم مصرف سیگار یا هر نوع دیگر دخانیات عامل بسیار مهم دیگری برای حفظ سلامت قلب است. برای حفظ سلامت قلب هرگز به سمت دخانیات نروید یا هر چه زودتر آن را ترک کنید زیرا نتایج تحقیقات نشان داده است استعمال دخانیات 5 و یک دهم برابر بیماری های عروق کرونر را افزایش می دهد.