اضطراب حال روحی است که تقریبا همه ی انسان ها به آن دچار می شوند . اندکی اضطراب در انسان طبیعی است ولی اگر از حد بگذرد، مشکل ساز خواهد بود: به گونه ای که گاه با وجود دانش و مهارت کافی ، نتیجه خوبی از کار خود نخواهیم گرفت. دلایل اضطراب در افراد گوناگون، متفاوت است. ممکن است موقعیتی که برای فردی بسیار نگران کننده است، برای دیگران اصلا این طور نباشد: برای مثال سخنرانی در میان جمع ممکن است در بر خی افراد نگرانی زیادی ایجاد کند و برای برخی دیگر امری بسیار عادی باشد. برای اینکه بر اضطراب خود غلبه کنید، باید تشخیص دهید چه زمانی و چرا دچار نگرانی می شوید. ممکن است حضور در کلاس، کنفرانس دادن ، صحبت با معلمان ، برقراری ارتباط با دیگر دانش آموزان، امتحان و بسیاری از مسائل دیگر در شما ایجاد اضطراب کند. باید سعی کنیدعوامل اضطراب بی مورد را تشخیص دهید و بر آن ها غلبه کنید. افرادی که از اضطراب رنج می برند در کلاس درس برای بالا بردن دست و صحبت کردن، به شدت دچار اضطراب و نا آرامی می شوند. آن ها می ترسند صبارا اشباه کنند، جواب غلط بدهند یا نادان به نظر برسند. آن ها در موقعیت های بر خورد با دیگران ، مانند میهمانی ها، یا دیدار با افرادجدید به شدت احساس خجالت و اضطراب دارند. این نو جوانان بیش از حد مراقب لباس و موی خود هستند ، زیرا می ترسند مورد قضاوت و انتقاد دیگران واقع شوند. گاهی اوقات این افراد از فرط اضطراب قادر به صحبت کردن نیستند. ادامه ی این وضعیت مانع لذت بردن فرد از زندگی ، دوستان ، مدرسه و فعالیت های اجتماعی خواهد شد. پس باید تا دیر نشده ، دنبال چاره با شید و اضطراب های مزاحم را قورت بدهید
(مقابله با اضطراب)
توکل به خدا اَلا بِذِکرِ الله تَعلمَنٌ القٌلفوب. آگاه شوید که دل ها تنها با یاد خدا آرامش می یابد.(سوره ی رعد آیه ی28)اولین و مهم ترین نکته این که در همه حال به خداتوکل کنید و از او یاری بخواهید تا همواره در آرامش به سر ببرید.
مطالعه ی موثر: چنان چه با روش های مطالعه آشنا باشید ، می توانید به راحتی مطالب درسی را یاد بگیرید ، خوب به خاطر بسپارید و هر زمانی که نیاز داشتید ، مطالب آموخته شده را به یاد آورید. برای ایجاد انگیزه نیاز به پیش مطالعه دارید. برای تمرکز حواس در هنگام مطالعه، از مطالب خوانده شده سئوال در آورید. ضمن مطالعه ی متن کتاب ، نکات مهم را علامت بزنید، زی آن ها خط بکشید و خلاصه نویسی کنید و با نوشتن کلمات کلیدش مطلب را رحت تر به یاد آورید. مطمئن باشید با گذراندن این مراحل از اضطراب شما کاسته خواهد شد.
ورزش: باعث خواهد شد که شما در مواجهه با شرایط اضطراب زا خونسردی و آرامش بیش تری داشته باشید. داشتن جسم روح ، تغذیه ی مناسب و استراحت کافی نیز در کاهش اضطراب مو ثر است. پس مراقب خواب و خوراک خود باشید.
برنامه ریزی: یک برنامه ریزی خوب و قابل اجرا باعث یاد گیری بهتر می شود و یاد گیری بهتر باعث کاهش و از بین رفتن اضطراب امتحانی می شود . پس وقت خودرا با برنامه ی امتحانی تنظیم کنید – کتاب ها را به چند بخش تقسیم کنید و در هر زمان روی بخشی از ان کار کنید – درس ها را برای شب امتحان انباشته نکنید: زیرا شب امتحان زمان یاد گیری درسنیست بلکه زمان مرور درس است.
الگو های خوب: یکی دیگر از راه های مبارزه با اضطراب ، تقلید از افرادی است که آرام و بدون اضطراب هستند . بر خی افراد خیلی آرام و راحت به نظر می رسند، کارها و فعالیت های خودرا با آرامش بیش تری انجام می دهند و کنترل خوبی روی رفتار خود در شرایط اضطراب را دارند. می توان برای کاهش اضطراب رفتار چنین افرادی را الگو قرار داد.